- 19 Mayıs 2024
- 217
- 89
- 13
- 26
Aynen bacım ben de bunu merak ettim şimdi yediğimiz içtiğimizden midir kime sorsam gazlı bebek kolik bebekKolik diye bişey de mi yokmuş acaba kundağa sarılı nasıl kıpırdamadan uyuyorlarmış ki bende buna şaşırıyorum
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Aynen bacım ben de bunu merak ettim şimdi yediğimiz içtiğimizden midir kime sorsam gazlı bebek kolik bebekKolik diye bişey de mi yokmuş acaba kundağa sarılı nasıl kıpırdamadan uyuyorlarmış ki bende buna şaşırıyorum
Çok doğru söylediniz kesinlikle katılıyorumŞartlardan olabilir. Benimkisi apartmanda iken kasırga gibi, işhahsız, uyumak istemez.
Hafta sonu kullandığımız yer köylük, bahçeli. Sabah kalkıyor "anneeee yemek, onu yiyor, 1 saat sonra meyveye diyor" aralıklı 6 öğünü var. Girip, çıkıp oynuyor bahçede. Saat 10-11 gibi koltukta uyuyor veya halı (sabah 7 de kalkar) Akşam 7 de banyo, yemek verdin verdin. Yoksa yine bir yerlerde en 8- 8.30 da uyumuş oluyor
Ev de öyle mi? Kitap oku, resimleri anlat derken uyumamak için direnir. Aktiviteleri var ama demek ki kafi değil. Bahçede toprakta oynuyor, ağaca tırmanmaya çalışıyor, bolca yuvarlanıyor her yeri pislik, çamur. Omo reklamları şu an anlam buluyor
Çocukları hapsettik bu sebepten böyleler bence.
Beşiğin altında toprak olurmuş bebek oraya yaparmış oradan temizlerlermişEk gıda zaten hak getire kayınvalidem diyor ki 40 günlüktü tarhana çorbalarıyla büyütürlerdi bizimkiler diyor yani ama bezleri elde yıkarlarmış rezalet ya can dayanmaz çok zor bize bir çok şey kolaylık
Hepsi var bence dediklerinizinBen de bunu çok merak ediyorum acaba onlar daha kalabalık aileler olarak yaşıyorlardı bebeğe bakacak birileri hep vardı da o yüzden mi rahatlardı ya da çocukların üstüne pek düşmediklerinden çocuk bir süre sonra fazla ilgilenilmediğini hissedip ağlamalara falan son mu veriyordu diye. Bence ikisinin de etkisi var gibi
Belgeselde izlemiştim Erzurum’da sıcak tutan bir toprak varmış ve bezin içine dolduruluyormuş. Direkt poposu ısınan bebek kendiliğinden gazını çıkarıyordur ve uzun süre ıyuyordur meselaBeşiğin altında toprak olurmuş bebek oraya yaparmış oradan temizlerlermiş
Üşümez mi bebek öyle demiştim de yok demişti
Nasıl bir düzenekse artık
O dönemlerde etraf gerçekten güvenliymiş sanırım. Annem mesela 60'lı yıllarda yaşamış çocukluğunu. Mahallenin çocukları hısım akrabayla sabahtan akşama kadar sokakta oynarlarmış. Acıkınca birinin evine girer ne bulurlarsa yerlermiş. Akşam ezanından önce evine gitmezmiş hiçbir çocuk. Anne baba da hiç öyle peşlerinde dönmezmiş.Valla annemi traktör altında çuvalda uyutarak büyütmüşler.7 yaşına gelince de 6 kişilik bulaşığı dizmişler önüne yıkasın diye.2-3 yaş büyükler tarla,yemek hayvan işlerine güdülmüş. O dönemde çocuk Allah'a emanet büyümüş.Bu dönemde de aşırı korumacı büyüyor bir ortası yok gibi geliyor bazen.
Evet özel bir kum gibi bir toprakBelgeselde izlemiştim Erzurum’da sıcak tutan bir toprak varmış ve bezin içine dolduruluyormuş. Direkt poposu ısınan bebek kendiliğinden gazını çıkarıyordur ve uzun süre ıyuyordur mesela
Elbette geçen mesela danaburnu gördük sebzelerin içerisinde. Onu merak etti, sordu. Sonra kepek, şeker yaptık bitki diplerine. Güvercin dışkısının gübre olduğunu öğrendi. İncirler daha olmamış, sert. (Olmuş halini bilir) neden böyle? diye sordu ve öğrendi. Domates fidelerindeki domatesler yeşil ya, onuda anlattım. Yabani otları bitki sanıyordu, öğrendi. Bitkileri sulayınca "Anne bunlar kirlenmiş mi? Neden yıkıyoruz?" Demişti. Hayat şartlarından çocukları ne kadar eksik bırakmışız.Çok doğru söylediniz kesinlikle katılıyorum
Bu hengamenin içinde arabasına koyup azcık dışarı çıkınca bile susuyor bebişler bir de temiz hava güzel bir ortamda daha rahat eder tabi
Maşallah baba da destek olmuş demek kiBenim annem sırtına takarmış bizi öyle iş yaparmış. Bir de işlerini bizi uyuttuktan sonra ya da biz uyanmadan kalkar yaparmış. Bağımız bahçemiz de çok büyüktü hepsiyle ilgilenirdi. hep şey der: “sabah 5te kalkardım, hemen ekmek pişirir, bahçeyi bağı sular, evi temizler toplar kahvaltı hazırlardım, hiç durmazdım akşam sizi 7de yatırırdım, ondan sonra babanızla oturur güzel bir çay içer muhabbet ederdik, işte o zaman dinlenirdim” der hep. Canım anneciğim. Allahım başımızdan eksik etmesin büyüklerimizi.
Yıpranmışlardır ama , yaşam ömrüde azdirEk gıda zaten hak getire kayınvalidem diyor ki 40 günlüktü tarhana çorbalarıyla büyütürlerdi bizimkiler diyor yani ama bezleri elde yıkarlarmış rezalet ya can dayanmaz çok zor bize bir çok şey kolaylık
İşte bunun sebebi güvenli ortam mı yoksa bilinmezlik mi bilmiyorum.O dönemlerde etraf gerçekten güvenliymiş sanırım. Annem mesela 60'lı yıllarda yaşamış çocukluğunu. Mahallenin çocukları hısım akrabayla sabahtan akşama kadar sokakta oynarlarmış. Acıkınca birinin evine girer ne bulurlarsa yerlermiş. Akşam ezanından önce evine gitmezmiş hiçbir çocuk. Anne baba da hiç öyle peşlerinde dönmezmiş.
Şimdi öz amcasının dayısının evine bile tek başına gönderilmiyor çocuk. Yazık.
Babam çok çalışırdı. 2 iş yapardı. Bazen haftalarca gelmezdi şehir dışına yurt dışına giderdi maalesef. O yüzden anneciğime desteği yoktu. Fakat annem sabırlıdır benim, bize bir terlik fırlattığını bile bilmem. Sanırım düzeni vardı diye öyleydi.Maşallah baba da destek olmuş demek ki
Yoksa dayanmaz insan psikolojisi bu hengameye
Şimdi o ağır battaniyeler bir dünya paraya satılıyor yalnız, kaliteli uyku vadediyor gerçekten deSıkıca kundak edip üstlerine kalın battaniyeler koyarlarmış, ağırlıktan uyanmıyorlarmış.. babannem anlatır arada :)
Bakmıyormuş.1.5 aylık bebeğim var sabah akşam dibindeyim
Eskiden bebekler çok mu usluymuş hem ev hem bağ bahçe işini yapıp hem de çocuk büyütmüşler
Bir de emzik olmadan ne yapıyorlarmış bunu çok merak ediyorum