Eski eşinizle "çok iyi arkadaş" olmanız gerekir mi?

1BukeT

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Eylül 2006
1.453
28
Boşanmış çiftler bazen çocuklarının iyiliği için çok yakın ilişki içinde olmaya devam ederler. Örneğin her Pazar birlikte kahvaltı ederek, bayramları ya da tatilleri birlikte geçirerek, akraba ziyaretlerine birlikte giderek ya da sık sık görüşerek çocuklarını boşanmanın olumsuz etkilerinden korumaya çalışırlar.

Bu anne-babalar iyi niyetli olsalar da, bu derece yakın olmaları aslında sağlıksız bir durum olabilir. Boşanan anne-baba arasındaki çok fazla yakın ilişki çocukları rahatlatmak yerine, daha fazla çelişki ve kafa karışıklığı yaşamalarına neden olabiliyor.

Neden çocuklar çelişki ve kafa karışıklığı yaşıyorlar?

Yakın ilişki çocukta anne-babanın yeniden bir araya gelme ümidini devam ettirir

Çocukların boşanmış anne-babalarını yakın ilişki ve temas halinde görmeleri, sadece ailelerinin yeniden bir araya gelmesine yönelik fantezilerini pekiştirir.

Üstelik bu durum sadece küçük çocuklarda görülmez, ergenler de (çoğunlukla da kızlar) bu tür özlemlere sahip olabilir.

Bazı ergenler olağanüstü derecede iyi davranmak; anne-babasını birbirlerini ne kadar özlemiş olduklarına ikna etmek ya da anne-babalarının suçluluk duygularını körüklemek gibi yöntemlerle onları yeniden bir araya getirebileceklerini düşünebilirler.

Boşanmış çiftlerin yakın ilişkisi kötü bir evliliğin devam ettirilmesi niteliğini alabilir

Boşanmaların bir nedeni vardır. Çoğu durumda da boşanma nedeni karı-kocanın birbiri ile geçinememesidir. Bu durumda, çocukların iyiliği için yakın ilişkinin devam ettirilmesi aynı sorunların da devam ettirilmesine yol açabilir.

Bu da, çocukların anne-babalarının kavga ettiğini, birbirine hükmetmeye çalıştığını veya mantıksız davrandığını görmeye devam etmelerine yol açar.

Sonuç olarak bu çocuklar hem boşanmanın, hem de anne-babaları arasındaki geçimsizliğin devam etmesinin olumsuz etkilerini aynı anda yaşarlar.

Duygusal çelişkilere neden olabilir

Çocukların büyük çoğunluğu her iki ebeveynini de sever ve onlardan birini tercih etme durumunda kalmaktan nefret ederler. Buna karşın, çocuklar boşanmış ebeveynlerin her ikisinin bulunduğu aile ortamlarında bu durumu çok fazla yaşar, her iki ebeveyn de çocuğu kendi tarafına çekmeye çalışır ve bu da çocuk üzerinde yoğun bir duygusal gerilime neden olur.

Böyle ortamlarda çocuklar söyledikleri ve yaptıkları her şeyde çok dikkatli olmaları gerektiğini düşünür ve diğer ebeveynin duygularını incitme korkusu yaşarlar. Bundan dolayı çocukların çoğu ve özellikle de ergenler tatil ve bayramlarda anne-babalarının bir arada olmasını tercih etmezler.

Tüm bunlardan dolayı, eski eşinizle çok fazla yakın olmaya çalışmanız, aslında boşanmanın çocuğunuz için daha da zorlaşmasına neden olabilir.

Eski eşinizle nazik ve içten ancak iş ilişkisine benzer tarzda bir ilişki sürdürmeniz çocuklarınız açısından çok daha yararlı olabilir. Ziyaret saatleri ve tatil düzenlemeleri konusunda esnek davranabilir, çocuğunuzla diğer ebeveyn arasındaki bağımsız ilişkinin sağlıklı bir şekilde devamı için destek olabilirsiniz.

Bazı durumlarda ne yapacağınızdan emin olamıyorsanız, çocuklarınızla konuşabilirsiniz. Eğer çocuklarınızı gerçekten dinlerseniz, onlar için en rahat düzenlemeyi sağlamanıza yarayacak düzenlemeleri yapma şansınız da artabilir.

Muhakkak gerekir ama bunu başarabilen %5i veya 10u geçmez.Ben ve eşimde bunu başaramayanlardanız.

o kadar iyi yada kötü anıdan sonra karı_koca olduktan sonra kanka olamazlar:)))))ama düşmanda olmamalılar bence...arada çocuk varsa çocuğun psikolojisi için sık sık bir araya gelinebilir iki medeni insan gibi konuşup çocukla ilgili ortak kararlar alabilirler...çocuk yoksa zaten görüşmenin bir anlamı yok tak sepeti koluna herkes kendi yoluna:))

Çocukda olsa birşey farketmiyor hatta daha beter oluyor.Dediğin gibi çocuk yoksa o defter tamamen kapanıyor ama çocuk varsa eski eşler birbirinin yüzüne bakacak bir taraf bırakmalı

haklısın ...ayrılırken bunu iyi hesap etmeli ...teyzem bu konuda iyi bir örnek benim için...1 kızı var ve eski eşiyle sadece kızıyla ilgili kararlar alacakları zaman görüşüyorlar tartışmadan konuşabiliyorlar ve kimse kimsenin hayatına müdahale etmiyor...ve teyzem onunla ilgili duygularını sorduğumda nötr diyor...

çocuk varsa.. gayet olgunlukla bazı problemler çözülebilir.çok iyi arkadaş olunmasada çocuk için fedakarlıklar yapılabilir..değer..

:1yes2: arada çocuk yoksa bence tak sepeti koluna ,herkes kendi yoluna olmalı:1closedeyes: ama arada çocuk varsa çok samimi olunmasa bile saygı çerçevesinde çocukla ilgili kararlar alınırken görüşülmeli.boşanan çiftlerin çok iyi dost olabilcekleri fikri bana yakın gelmiyor.hele bir de boşandıktan sonra başka insanlarla evlilikler yapılmışsa iş daha da zorlaşır.yeni eş eski eşle samimi olmasını,sık görüşmesini istemez.acaba hala bir araya gelme olasılıkları var mı diye düşünür,rahatsız olabilir.bu da doğaldır diyorum:çok üzgünüm: herkes aynı fikirde olmayabilir benimle.bu konudaki bakış açım böyle:1closedeyes:

:sm_confused: ayrılıklarda geride kalan çocuk/çocuklar varsa ortak karar alınması gereken hallerde medeni iki insan gibi karar almak üzere biraraya gelinebilir...anne-baba boşanabilir ama çocuktan boşanılmaz:çok üzgünüm: :çok üzgünüm:

Eğer ortada çocuk varsa mecburen iyi olunmalı diye düşünüyorum.

Cok iyi arkadas hatta kanka falan olmak gerekmiyor kesinlikle!!

Ben zaten bosanmis eslerin cokta iyi arkadas olabilecegine inanmiyorum...
Anlasabilselerdi, konusabilselerdi bosanmazlardi....benneyaptımki

Fakat ortada cocuk varsa, nefretde etsen yinede bir bagin oluyor!:1closedeyes:

Cocuklar icin kendi düsüncelerini ve hisslerini geriye atmak cocuk icin düsünmek gerekiyor ve bunuda basarabilen kadinlara ve erkeklere helal olsun diyorum...a.s

Valla evliyken hayat arkadaşım olamamışsa, bir kadını boşanmak durumunda bırakmışsa(Türkiye şartlarında) varsın sonrasında çok iyi arkadaşlığı olmasın...

Çocuk varsa görüşülür ama arkadaş olmaları çok saçma.

edilmiyor ki.bir problem için arasam,hemen bana geri dönmek istiyor,aklı başına geldi,bensiz yapamaz diye düşünmeye başlıyor.... eski hamam eski tas. olanı değil hayal ettiğini gerçek sayıyor...

bence geneli böyle erkeklerin.....

biraz garip olacak ama sen evlenince değişir. önce nefret eder gıcıklık ve düşmanlık yapar ama ısrarla aynı tavrı sergilersen kabul etmek zorunda kalır

biraz garip olacak ama sen evlenince değişir. önce nefret eder gıcıklık ve düşmanlık yapar ama ısrarla aynı tavrı sergilersen kabul etmek zorunda kalır

esas garip olan evli olmam..beni bekar gibi algılıyor

arada çocuk/çocuklar warsa çiftler boşansa da,
görüşmelidirler ara ara..
çok samimi olmak zorunda değildirler ama medeni olmak,saygılı olmak zorundadırlar.
tabi medenice boşanmalıdırlar önce,işi çirkefe dökmeden,çirkinleştirmeden..
çocuk anneli-babalı olmak ister zaman zaman..
askere uğurlanırken,okul müsameresinde,düğününde,sünnetinde,doğumunda,
öss,sbs ye girerken okul kapısında,weli toplantısında..

başka söze ne hacett..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…