Şu an en önemli şey, sizin ne hissettiğiniz ve bu ilişkide neye ihtiyacınız olduğu. Sadece özletmek için uzaklaşmak yerine, kendi duygu ve ihtiyaçlarınızı sorgulamak önemli olabilir. Belki de şu anda bir şeyleri düzeltmek için eşiniz hazır olmayabilir. Onun da duygularını işleyebilmesi için biraz zamana ihtiyacı olabilir. Eğer bu uzaklaşmanın bir şeyleri düzeltmesini istiyorsanız, bunun nedenlerini, beklentilerinizi ve nasıl bir çözüm aradığınızı net bir şekilde konuşmaya hazır olmalısınız.
Eşinizin şu anda bir çaba göstermemesi sizi kırıyor olabilir, ancak bunun tamamen "bitti" anlamına gelip gelmediğini belirlemek için biraz daha derinlemesine düşünmek gerekebilir. Eğer tekrar bir araya gelme şansı varsa, bunun nasıl olacağını ve hangi şartlarda daha sağlıklı bir ilişki kurabileceğinizi düşünmelisiniz.
Eşinizin bipolar rahatsızlığı varsa – ki teşhis aldığını belirtmişsiniz – mutlaka bir terapist desteği alması gerekir. Ancak tedaviyi reddettiğini söylüyorsunuz. Bipolar bozukluk tedavi edilmediğinde çok daha karmaşık ve yıpratıcı hale gelebilir. Eğer şu an tedavi almayı tamamen reddediyorsa, doğrudan "terapiye gitmelisin" baskısı yapmak yerine, ona önce duygusal olarak yanında olduğunuzu, ancak ilişkinizin sağlıklı devam edebilmesi için bir şeylerin değişmesi gerektiğini anlatabilirsiniz. Belki "Birlikte çift terapisine gidelim" diyerek süreci daha yumuşak başlatabilirsiniz. Alternatif olarak, "Beni anlamanı çok isterim, bu yüzden birlikte bir uzmandan fikir almak istiyorum" diyerek onu zorlamadan yönlendirebilirsiniz.
Son olarak, çocuğunuzun bu süreçten nasıl etkilendiğini de göz önünde bulundurmak önemlidir.
Toparlamak gerekirse, şu anda en sağlıklı adımlarınız şöyle olabilir. Biraz daha mesafenizi koruyarak eşinizin nasıl tepki verdiğini gözlemleyebilirsiniz. Eğer bir şekilde iletişime geçerse, tartışma ya da suçlama yerine, "Ben böyle hissettiğim için bir mesafe koydum, çünkü şu an gerçekten nereye gittiğimizi anlamıyorum" diyerek konuşmayı çözüm odaklı hale getirebilirsiniz. Eğer hiç iletişim kurmazsa, bu da ilişkinin gidişatıyla ilgili size bir fikir verebilir.
Bipolar bireyle yaşamak ve ilişki yürütmek zorlayıcıdır, özellikle de tedavi almayı reddettiğinde. Ancak en önemli şey, sizin ruh sağlığınız ve çocuğunuzun güvenli bir ortamda büyümesidir. Kendinizi unutmadan, sağlıklı kararlar alarak ilerlemelisiniz.