Bence dibine kadar haksız.
Ben okuma yazma bilmeyen, ilkokul bile bitirtemeyen ama haberleri izleyerek senden benden daha çok memleket meselesini idrakında olan insanlar tanıdım. Rahmetli anneannem, babannem bunlara örnektir. Küçükken babannem oturup 80'leri anlatırdı, bakın bu kadın ilkokul bile görmedi. Kulandıkları oyları da dibine kadar bilinçli kullandılar. Sülalem böyle kişilerle dolu.
Bunun yanında ünv mezunu, lise mezunu olup basit bir siyasi soruya bile cevap veremeyen milyonlar var. Hele yeni nesil gençler boş beleş yaşıyor. O parmak basan eski topraklara kurban olasım geliyor. Cehalet ünv mezunu olmakla kalkmıyor memlekette. Garip bir memleketiz işte kabul edelim, okumak bile bizi medeni, aydın, akıllı, bilinçli yapamıyor. Dar kalıplarla, yanlış din öğretileri ile, tutuculukla bezenmişiz, aşamıyoruz hiçbir şeyi. Bizim için doğru olana karar veremiyoruz, hak arayamıyoruz, bizim için birileri karar veriyor ve biz eyvallah diyoruz. Okumuşu okumamışı buyuz biz.
Ayrıca parmak basan teyzenin durumu bilinçsizlik değil, o parmak basan teyze aslında birilerine mesaj veriyor. Adamların elinde kalan ve yetiştikleri ortamda en fazla öğrendikleri şey din ve buna bağlanıp kalmışlar. Dini en güzel kullanan da bu adamdan oy alıyor. Yahu adam CHP'ye neden oy versin? AKP ile ortak nokta din ama CHP ile ne? 4 parti var mecliste, sağcı olan, solcu olan, bir türk bir de kürt milliyetçisi olan. En temeli din olan adam neden solcuya ya da milliyetçiye oy versin? Bu adam bilinçsiz değil, bilinçli oy kullanıyor abi kimse aksini demesin. Çalmış, çırpmış gerisini teferruat görüyor adam. Ortak noktasını bulduğuna oy veriyor işte. Herkes yakın bulduğuna oy veriyorsa kimse bu adama kızamaz. CHP gelse bana ne verecek diyor adam, AKP en azından başörtülüye hak veriyor, İmam Hatiplerin önünü açıyor diyor. Ne diyebilirsin bu adama? Yetiştiği çevre bu, gördüğü bu, bildiği bu. Bu kalıpları kırmak bu adamı okutmakla olmuyor işte. Okusa da bu adam özünde bu işte. Dini yok sayan partiler (ya da ağızlarına almayan, kullanmayan) kaybetmeye mahkummuş bunu gördük.
Ayrıca şu milleti sağcı-solcu, türk-kürt, aydın-cahil, ünv mezunu-okumamış, kutuplaştırmayın artık, hani AKP bunu bariz yapıyor ama aydınım diyen adamlar da halkı bu şekilde kutuplaştırıyor. İkisi de aynı benim için.