• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Erken ergenlik

Benim kızımdada o yaşlarda başladı , şuan 10 yaşında 153 cm boyunda ve henüz regl olmadı fakat ergenliği tamamlanmak üzere. Sizin kızınızda biraz kiloluysa bu gayet normal , stres yapmanıza gerek yok bence

Kızım 8,5 yaşında ve göğüslerinde tomurcuklanma başladı. Ama henüz tüylenme yok. Endokrinoloji bölümüne gittik. Değerleri normal dedi sadece hormonlarının bazılarında hareketlenme var dedi. Boyu 1.33 o da normal dedi anı artış da yok dedi. Takıp edicez dedi sadece.
Internette okuyunca tomurcuklanmadan 2 yıl sonra adet görür diyor. 2 yıl sonra 10 yaşında olacak. Çok erken değil mi? Böyle bir durum yaşayan var mı? Çok endişeliyim.
merhaba abla bence bu tamamen genden kaynakli ben de 10 11 yasimda olmustum yanlis hatirlamiyorsam 5e gidiyordum ben 1 sene gec gittim okula onuda hesaplarsak senin kizin yasinda adet gormeye baslamisim abla yani bu gayet normal suan 21 yasindayim ve 14 aylik evliyim 😊
rabbim kizinizi ve butun cocuklarimizi olmak uzere korusun insallah ☺

Doktorlar normal demiyor... 13-14 yaş diyorlar. Bu sebepten çocuklatınızın yediği içtiğine çok dikkat edin diyorlar. Etken ergenlik diyorlar. Psikolojik olarak çok etkileniyorlar mış

Doktorlar normal diyor ama bizim zamanımızda 13-14 gibiydi adet görme yaşı, ben 13 de oldum, şimdiki çocuklar neden böyle 10 yaş çok erken değil mi, başka bir doktora daha mı sorsanız acaba

Doktorlar normal demiyor... 13-14 yaş diyorlar. Bu sebepten çocuklatınızın yediği içtiğine çok dikkat edin diyorlar. Etken ergenlik diyorlar. Psikolojik olarak çok etkileniyorlar mış
Yeme içme sebep olmaz. Ben cocukken ailem eve asla paketli gıda kola vb.. sokmazdı. Yiyecekler hep pazardan yetistiriciden alınırdı. Cok da hareketli bir cocuktum. Ama 10 yasinda adet oldum. Bunlar sadece genetik yatkinlik varsa erkene cekebilir.

Ben 16 yaşında olmuştum ama erken olmak geç olmaya göre daha iyi bence. Ne güzel yaşıtlarıyla anlaşırken millet ben itmece kakmaca oynamak istiyordum sorun çektim bu yüzden arkadaşlıkta falan. Geç oldu düşünsel yönden gelişimim de

Benim kızımda 10,5 yaşını geçti. 4 ay sonra 11 olacak. Göğüsleri bu sene büyümeye başladı, tüylenme de var bayağı. Henüz regl olmadı. Bende yavaş yavaş anlatmayı düşünüyorum regli.

Ama tüy konusunu nasıl çözmeliyim bilemiyorum. Bu konuda tecrübesi olan varsa paylaşırsa çok sevinirim.

Benim kızım da 7,5 yaşında erken ergenlik belirtileri yaşıyor. Memede tomurcuklanma ve genital bölgede tüylenmesi var. Doktora götürüp hormon tahlilleri elgrafisi ve ultrason çekildi. Tahlil sonuçları çıkınca doktorla konuşcam, henüz konuşmadım. Benim de sormak istediğim şey; kızlarınız adet olunca bel ve kasık ağrısı çok yaşadılar mı. Ben artık erken regl olmasından geçtim, o ağrılara nasıl dayanacak modundayım. Ergenlik baskılayıcı iğnelerin içeriğinde ne var bilmiyorum, uzun vadede bi probleme yol açar mı bilmiyorum. Ne yapacağını bilmiyo bazen insan

K Kostas tüylerden nasıl kurtulacağımızı ben de bilmiyorum henüz. Senin kızın benimkine göre yine büyükmüş. Benimki 7,5 yaşında. Makasla keserim bi müddet herhalde

O kadar fazla ki bu durum son zamanlarda.
Çok yakın bir arkadaşımın kızı da aynı şekilde 9,5 yaşında regl oldu.
Ve o da beslenmesine çok dikkat ederdi, mevsimi dışında hiçbir şey tüketmezler mesela. Hormonlu diye bir kere çilek alıp vermemiş kızına, tanıdıkları bir köylünün bahçesinde çıkarsa yediriyorlar çıkmazsa yedirmiyorlarmış.
Hani duyan herkes beslenmeden kaynaklı diyor böyle şeylere ama bakıyorum sürekli dışarda yiyen, hep hazır gıda, elinde cips paketi, dondurma vs ile gezen çocuklarda ergenlik falan yok. Başka bir sebebi olmalı ama ne bilinmez.
Allah başka dert vermesin ne diyelim zamanla hepimiz alışacağız herhalde bu durumlara.
Çocukların kadın ve erkek cinsiyet rollerini çok erken üstleniyor olmasıyla da ilgili bir durum bu. Aslında bana göre işin en önemli kısmı da bu. Sizi tenzih ederek soyluyorum, anneler bebekken başlıyor kızlarına çok afedersiniz seksi kıyafetler giydirmeye. File corapli bebek resimleri ne kadar sık gormeye başladık. 7 yaşındaki kız çocuklarının giyim tarzı genç kizlarinkinden farksiz. Cocuklar cocuksu giyinmiyor, çok kuul tarzi olanlar var bu cok uzucu. Oynadıkları cok populer oyuncak bebeklerde surat bebek ama bir ton makyaj ve gece elbisesi ile satılıyor. Boyama kitapları, andorid oyunlar, ailelerin onay verip izlettigi animasyon filmler bile kadınsı ve bol makyajlı karakterler içeriyor. 90larda biz ortaokulda falan başlardık cilveli hareketlere, şimdi ilkokulda başlıyor çocuklar. Erkek çocuklar için de gecerli bu durum. Çocuklar cinsi duyguları harekete geciren en masumundan en mustehcenine ne kadar cok uyarana maruz kalirsa hormonlar o kadar cabuk hareketlenir. Günümüz erken ergenliginin en buyuk sorumlusunun bu maruziyet oldugu kanaatindeyim.

Son düzenleme:
Çocukların kadın ve erkek cinsiyet rollerini çok erken üstleniyor olmasıyla da ilgili bir durum bu. Aslında bana göre işin en önemli kısmı da bu. Sizi tenzih ederek soyluyorum, anneler bebekken başlıyor kızlarına çok afedersiniz seksi kıyafetler giydirmeye. File corapli bebek resimleri ne kadar sık gormeye başladık. 7 yaşındaki kız çocuklarının giyim tarzı genç kizlarinkinden farksiz. Cocuklar cocuksu giyinmiyor, çok kuul tarzi olanlar var bu cok uzucu. Oynadıkları cok populer oyuncak bebeklerde surat bebek ama bir ton makyaj ve gece elbisesi ile satılıyor. Boyama kitapları, andorid oyunlar, ailelerin onay verip izlettigi animasyon filmler bile kadınsı ve bol makyajlı karakterler içeriyor. 90larda biz ortaokulda falan başlardık cilveli hareketlere, şimdi ilkokulda başlıyor çocuklar. Erkek çocuklar için de gecerli bu durum. Çocuklar cinsi duyguları harekete geciren en masumundan en mustehcenine ne kadar cok uyarana maruz kalirsa hormonlar o kadar cabuk hareketlenir. Günümüz erken ergenliginin en buyuk sorumlusunun bu maruziyet oldugu kanaatindeyim.
Kesinlikle erken uyarılmanın etkisi çok büyük sonuna kadar katılıyorum söylediklerinize.

Kızım 8,5 yaşında ve göğüslerinde tomurcuklanma başladı. Ama henüz tüylenme yok. Endokrinoloji bölümüne gittik. Değerleri normal dedi sadece hormonlarının bazılarında hareketlenme var dedi. Boyu 1.33 o da normal dedi anı artış da yok dedi. Takıp edicez dedi sadece.
Internette okuyunca tomurcuklanmadan 2 yıl sonra adet görür diyor. 2 yıl sonra 10 yaşında olacak. Çok erken değil mi? Böyle bir durum yaşayan var mı? Çok endişeliyim.
Benim arkadaşım 9 yaşında iken adet oldu 5. Sınıftaydı. Siz ya da halaları varsa kaç yaşında olmuşlar adet olma genetik ya

Benim kızım da 7,5 yaşında erken ergenlik belirtileri yaşıyor. Memede tomurcuklanma ve genital bölgede tüylenmesi var. Doktora götürüp hormon tahlilleri elgrafisi ve ultrason çekildi. Tahlil sonuçları çıkınca doktorla konuşcam, henüz konuşmadım. Benim de sormak istediğim şey; kızlarınız adet olunca bel ve kasık ağrısı çok yaşadılar mı. Ben artık erken regl olmasından geçtim, o ağrılara nasıl dayanacak modundayım. Ergenlik baskılayıcı iğnelerin içeriğinde ne var bilmiyorum, uzun vadede bi probleme yol açar mı bilmiyorum. Ne yapacağını bilmiyo bazen insan
Benim kızımda sizinkiyle aynı dönemde başladı iki kez endokrine gittik aşırı yüksek durumda değildi daha sonrada covid falandı derken şuan akışına bıraktım sadce makasla kisaltiyorum ve gelişimini takip ediyorum ilaç kullanmaya gönlümüz razı olmadi

Sonuclariniz çıktımı acaba

Benim kızımda sizinkiyle aynı dönemde başladı iki kez endokrine gittik aşırı yüksek durumda değildi daha sonrada covid falandı derken şuan akışına bıraktım sadce makasla kisaltiyorum ve gelişimini takip ediyorum ilaç kullanmaya gönlümüz razı olmadi
Benim kızımın hormonları yüksek çıktı. Ultrasonu da puberte başlangıcı. Emar istedi doktor. Ayrıca eczaneden bi ilaç aldırdı. Çarşamba sabah aç karnına gidecekmişiz ve damaryolu açıp ilacı vereceklermiş. Cuma da ilaçlı emar çekecekler. Canım sıkkın :(

Benim arkadaşım 9 yaşında iken adet oldu 5. Sınıftaydı. Siz ya da halaları varsa kaç yaşında olmuşlar adet olma genetik ya
Doktora götürmemişmiydiniz. Benim kızım 3 ay sonra 8 yaşında olacak. 2. Sınıfa gidiyo. Siz erken göndermişsiniz demekki 9 yaşında 5e gittiğine göre.

Çocuk doktoru da normal bu yaşlarda memelerde hafif şişlik ve sertleşme olması dedi endokrinoloji uzmanı da hormon testleri falan yaptı ultrasonda baktılar. Hepsi normal takip edicez dedi. Internette de araştırınca göğüsler sertestikten 2 yıl kadar sonra adet görür diye okuyunca endişelendim. Doktora sordum ama o çocuktan çocuğa değişir dedi. Benim gibi bu durumu yasayan anneler var mı diye burda paylaşmak istedim.
Sizinki yine iyi 8,5 yaşında başlamış belirtiler. Benim kızımınki 7,5 yaşında başladj :(
Bende onumuzdeki hafta kizimi kontrole goturmek istiyorum.Suan 7,5 yasinda boyu 146cm ve kilosu 45.Yuzunde ufak sivilceler goruyorum ve tuylenme basladi.Bizde erken ergenlik kacinilmaz olacak.Sinifinda ki cocuklardan bariz ayriliyor , kizim 11-12 yas gibi gosteriyor digerleri cok ufak.
Götürdünüz mü doktora? Eğer götürdüyseniz ne dedi doktor?
Kizim 6 bucuk yasindan beri tedavi goruyor.Erken ergenlik (telarş) baskilayici bir ignemiz var.Tibben 9 yasinda regl gorulmesi normal karşilandigi icin ilaclar sgk odemez.Bu nedenle belirtiler icin normal diyorlar

Bizim erken oldugu icin belirtiler.Ultrason ve hormon yukleme yapildi ona nazaran tedavi basladik.Suan 10 yasinda igneyi henuz sonlandirdik.Memeler acimaya basladi artik olsada daha bir alistik.Tibbi bilmem fakat cok erken iste.

Yedigi ictigi seyler etkiler diye dusunup uzulmeyin.Bu ancak etkiler hizlandirir.Biraz aile genetigi veya baska hastaliklarin sbakilamasi nedeniylede olabilir.Bizim kombin baska ottoimmun hastaligimiz var bir nevi kardes hormonlar.

Bu donemde hormonlu yiyecek vermeyin.Biraz zor ama vermeyin.Ve hoplamali ziplamali spor yapsin ip atlasin vs
Otoimmun hastalığını ne yaparak anladılar? Benim kızım 7,5 yaşında, hormonları yüksek çıktı. Ultrasonu da puberte başlangıcı çıktı. Yarın damaryolu açıp bi ilaç vereceklermiş. Galiba ilacın vücudundaki hormonları baskılayıp baskılamadığına bakacaklar. Cuma da ilaçlı mr çekecekler. Sizin kızınıza da yaptılar mı bunları? Mr demelerine çok korktum. Beynindeki bi sorundan mı şüpheleniyolar bilmiyorum :(

Esra Esra
Ben de aynı sizin gibiydim. Paketli ürün çok az yediririm. Tavuktur çilektir yedirmem. Tereyağ ayrı yerden gelir, has zeytşnyağ ayrı yerden gelir. Kolanın falan sadece tadını bilecek kadar tatmıştır. Organik yumurta alırım. Balıkyağıymış vitaminmiş kullanmam. Ama 7,5yaşında ergenlik başlangıcı çıktı. Yarın mecburen ilaç verilip hormonları baskılıyo mu diye bakılcak. Cuma da mr çekilcek. İçim daralıyo. İlacı verdirtmem de diyemiyorum. Doktor "ilaç başlamazsak 1 yıla kalmaz regl olur. Çünkü hormonları senin benim vücudumdaki hormonlar kadar" dedi. 2. Sınıf bitmeden regl olması da çok kötü. Ama ben mr sonucundan da korkuyorum. 😔 ay valla ne diyim, kimden teskin edici bişi beklim bilmiyorum :KK43:

Esra Esra
Ben de aynı sizin gibiydim. Paketli ürün çok az yediririm. Tavuktur çilektir yedirmem. Tereyağ ayrı yerden gelir, has zeytşnyağ ayrı yerden gelir. Kolanın falan sadece tadını bilecek kadar tatmıştır. Organik yumurta alırım. Balıkyağıymış vitaminmiş kullanmam. Ama 7,5yaşında ergenlik başlangıcı çıktı. Yarın mecburen ilaç verilip hormonları baskılıyo mu diye bakılcak. Cuma da mr çekilcek. İçim daralıyo. İlacı verdirtmem de diyemiyorum. Doktor "ilaç başlamazsak 1 yıla kalmaz regl olur. Çünkü hormonları senin benim vücudumdaki hormonlar kadar" dedi. 2. Sınıf bitmeden regl olması da çok kötü. Ama ben mr sonucundan da korkuyorum. 😔 ay valla ne diyim, kimden teskin edici bişi beklim bilmiyorum :KK43:
[/QUOkorkma.lutfen benim yakın arkadaşımın kızında yapıldı bu tedaviye gerek duyulan bütün çocuklara emar çekiliyor her ihtimale karşı ama sonuç temiz çıkıyor içini serin tut lutfen

Back