Erken ergenlik

Kızım 8,5 yaşında ve göğüslerinde tomurcuklanma başladı. Ama henüz tüylenme yok. Endokrinoloji bölümüne gittik. Değerleri normal dedi sadece hormonlarının bazılarında hareketlenme var dedi. Boyu 1.33 o da normal dedi anı artış da yok dedi. Takıp edicez dedi sadece.
Internette okuyunca tomurcuklanmadan 2 yıl sonra adet görür diyor. 2 yıl sonra 10 yaşında olacak. Çok erken değil mi? Böyle bir durum yaşayan var mı? Çok endişeliyim.
Ben de aynı yaşlardaydım tomurcuklanma olmuştu 5. Sınıfta da adet ügörmüştüm 11 yaşımda evet çok erken malesef ben çok dezavantajını gördüm psikolojik olarak yaşıtlarımdan iriydim ve tüylenmiştim. Şimdi de onla ilgili mi bilemem (herkeste olacak diye bir kaide yok) erken yumurta rezervi azalması sorunum var ben içimden hep ona bağlıyorum😔

Bende kızımı götürdüm iki kez iki farklı doktora değerleri normal ama gelişimi erken o yüzden iğne tedavisi olmadı sanriim erken olucak sağlıklı olsunda erken olsun zor olsada kabullendim

Ben 10 yasında değil ama 11 yasında olmuştum. Annemde o şekilde olmuş. Zayıftım, iri yapılı değil minyondum. Çoğu arkadasım 13-14 te oluyordu. Bir problemim yok polikistikover dışında.

Benim kizimda 8 bucukyasinda filan gosuleri cikmaya baslamisti 10 yasini doldurdugundada regl oldu,Boyu yasitlarindan epey uzun,kilosuda normal.ben 13 yasimda olmstum ama artik duyuyorumki bir cok cocuk bu yaslarda adet olmaya başlamış.bir cok faktor etkili sanirim budurumda

Kızımın 7 yş civarı meme gelişimi başladı, hep kontrol altındaydı. Ön ergenlik dendi, hormonları normal çıkıyordu zaten. İlerleyen zamanlarda hormonlarda hafif yükselme görüldü ama bunlar da adet tarihi hakkında kesin bilgi vermez denildi.
9,5 yaşında regl oldu.
Doktorlar henüz adet olmaz dese de ben bekliyordum bunu, kendisine de anlatmıştım. İkimiz de büyük bir şok geçirmedik. Tabi benim için üzücü oldu, bu sıkıntıya bu kadar erken girmesi zor sonuçta.
Beslenme falan deniliyor ama ben kızıma organik yedirebilmek için kendim tavuk besledim arkadaşlar o kadar diyeyim yani.
İlkokula başlayana kadar paketli gıda yemedi.
4 yaşında daha çikolatanın tadını bilmezdi.
Herkes bana ruh hastası muamelesi yapardı o kadar özeniyorum diye.
Ama sonuç ortada.
Yalnız gelişimi çok iyi. Boyu 165 civarı.
Doktorumuz 10 yaş altının her şekilde erken ergenlik olduğunu, istersek ilaçla durdurabileceğimizi söyledi. Ama yan etkilerinden dolayı ben tavsiye etmiyorum ilacı, fiziksel hiçbir sorununuz yok, bir cm bile uzamasa ( ki 10 cm uzamasını bekliyoruz diyorlar ) Türkiye ortalamasında olduğunu söyledi. İlacı gelişimi geri çocuklara vermeyi tercih ediyoruz ( çok kısaysa bir de regl olup iyice uzaması durmasın diye) sizin durumunuzdaki bir hastaya ben ilaç vermem ama tercih sizin dedi. Sonuçta 6 ay sonra olsa normal kabul edeceğimiz bir yaş olacaktı dedi.( profesör bu arada kendisi)
Biz de ilaç kullanmamayı tercih ettik.
Tek sorunumuz ped kullanmaya alışması şu an.
Psikolojik etkilerini halletmeye çalışıyorum, anormal hissettirmemeye gayret ediyorum.
Gönül isterdi ki 12 -13 yaşında olsun ama kısmet işte.

Kızımın 7 yş civarı meme gelişimi başladı, hep kontrol altındaydı. Ön ergenlik dendi, hormonları normal çıkıyordu zaten. İlerleyen zamanlarda hormonlarda hafif yükselme görüldü ama bunlar da adet tarihi hakkında kesin bilgi vermez denildi.
9,5 yaşında regl oldu.
Doktorlar henüz adet olmaz dese de ben bekliyordum bunu, kendisine de anlatmıştım. İkimiz de büyük bir şok geçirmedik. Tabi benim için üzücü oldu, bu sıkıntıya bu kadar erken girmesi zor sonuçta.
Beslenme falan deniliyor ama ben kızıma organik yedirebilmek için kendim tavuk besledim arkadaşlar o kadar diyeyim yani.
İlkokula başlayana kadar paketli gıda yemedi.
4 yaşında daha çikolatanın tadını bilmezdi.
Herkes bana ruh hastası muamelesi yapardı o kadar özeniyorum diye.
Ama sonuç ortada.
Yalnız gelişimi çok iyi. Boyu 165 civarı.
Doktorumuz 10 yaş altının her şekilde erken ergenlik olduğunu, istersek ilaçla durdurabileceğimizi söyledi. Ama yan etkilerinden dolayı ben tavsiye etmiyorum ilacı, fiziksel hiçbir sorununuz yok, bir cm bile uzamasa ( ki 10 cm uzamasını bekliyoruz diyorlar ) Türkiye ortalamasında olduğunu söyledi. İlacı gelişimi geri çocuklara vermeyi tercih ediyoruz ( çok kısaysa bir de regl olup iyice uzaması durmasın diye) sizin durumunuzdaki bir hastaya ben ilaç vermem ama tercih sizin dedi. Sonuçta 6 ay sonra olsa normal kabul edeceğimiz bir yaş olacaktı dedi.( profesör bu arada kendisi)
Biz de ilaç kullanmamayı tercih ettik.
Tek sorunumuz ped kullanmaya alışması şu an.
Psikolojik etkilerini halletmeye çalışıyorum, anormal hissettirmemeye gayret ediyorum.
Gönül isterdi ki 12 -13 yaşında olsun ama kısmet işte.
Yedi yasin son aylarında başladı bizimde gelişimler şuan sekiz buçuk ama hızlı ilerlemiyor yavaş seyrediyor bende siizn gibi dusunenlerdenim.ilqca başlamayı dusunmedim

Yedi yasin son aylarında başladı bizimde gelişimler şuan sekiz buçuk ama hızlı ilerlemiyor yavaş seyrediyor bende siizn gibi dusunenlerdenim.ilqca başlamayı dusunmedim
O kadar fazla ki bu durum son zamanlarda.
Çok yakın bir arkadaşımın kızı da aynı şekilde 9,5 yaşında regl oldu.
Ve o da beslenmesine çok dikkat ederdi, mevsimi dışında hiçbir şey tüketmezler mesela. Hormonlu diye bir kere çilek alıp vermemiş kızına, tanıdıkları bir köylünün bahçesinde çıkarsa yediriyorlar çıkmazsa yedirmiyorlarmış.
Hani duyan herkes beslenmeden kaynaklı diyor böyle şeylere ama bakıyorum sürekli dışarda yiyen, hep hazır gıda, elinde cips paketi, dondurma vs ile gezen çocuklarda ergenlik falan yok. Başka bir sebebi olmalı ama ne bilinmez.
Allah başka dert vermesin ne diyelim zamanla hepimiz alışacağız herhalde bu durumlara.

Ben 12 yaşında adet olmuştum. Göğüslerin de 10 yaşında falan ağrısı olmuştu. Şu yarım atlet denen şeyden giymeye başlamıştım.
Endişelenmeyin bence.
Bir de şu zamanda yenilen içilen şeyler hep yapay olduğu için onlar da hormonları etkileyip adet yaşını erkene çekiyormuş.
Eskiler anlatır mesela 15imde evlendim daha adet görmemiştim diye falan.
Benim akranlarımdan hiç görmedim mesela 14-15 yaşında adet olan. Hep daha erken.

8.5 yasinda cok erken degil mi ya nasil bu kadar erken olunabilir ki? Bana gore 10 yas bile cok erken. Benim kizkardesim benden 1 yil once olmustu sirf ben niye erken oldum diye aglaya aglaya bir hal olmustu ama o bile o zamanlar 12 yasindaydi. Ben 13 yasimda adet oldum ama sonrasinda 1 yil adet gormedim. 8.5 yasinda gogsun tomurcuklanmasi anormal olmali ya cok erken degil mi? Ilkokul 3. veya 4. sinifta adet olmak bir kiz cocugu icin cok yikici olmali. Abimin kizi 8 yasina girecek ergenlige girdigini dusunemiyorum bile.

8.5 yasinda cok erken degil mi ya nasil bu kadar erken olunabilir ki? Bana gore 10 yas bile cok erken. Benim kizkardesim benden 1 yil once olmustu sirf ben niye erken oldum diye aglaya aglaya bir hal olmustu ama o bile o zamanlar 12 yasindaydi. Ben 13 yasimda adet oldum ama sonrasinda 1 yil adet gormedim. 8.5 yasinda gogsun tomurcuklanmasi anormal olmali ya cok erken degil mi? Ilkokul 3. veya 4. sinifta adet olmak bir kiz cocugu icin cok yikici olmali. Abimin kizi 8 yasina girecek ergenlige girdigini dusunemiyorum bile.
Yok henüz adet olmadı. Sadece göğüsleri belirginleşmeye başladı. Internette de araştırınca göğüs büyümeye başladıktan ortalama 2 yıl sonra adet görmeye başlar yazıyor ama hormonlarında dengesizlik yok kızımın. Oyuzden takibe aldılar 3 ayda boy kilo hormon kontrolleri yapılacak.belki benimle aynı durumda olan anneler vardır diye paylaşım yaptım

Kizimi 7.5 yasindayken memede tomurcuklanma nedeniyle endokrine götürdük, kemik yasi ölçümü ve test sonuçları tamamen normal çıktı, boy kilo da normaldi hatta zayifti. Doktorumuz her turlu paketli gidayi ve kozmetik urunu yasakladi, ekstra vitamin, arı sütü, propolis, bitki cayi vs kullaniyorsaniz birakin dedi, ki asla paketli gida almiyorduk, ekmeği bile kendim yaparim.
Bu arada lavantayi özellikle vurguladı, erkek cocuklarda bile meme gelisimine neden oluyormuş, ve ben farkettim ki kullandigim organik sampuanin içinde hamamelis ve lavanta var. Onu biraktik ve meme tomurcuklanmasi geçti, su an 8.5 yasinda hicbir ergenlik belirtisi yok, yani test sonuçları normalse kullandiginiz ürünleri gozden geçirin, farketmeden organik olsun diye kullandiklarimiz bile hormonlari bozabiliyor.

Kızım 8,5 yaşında ve göğüslerinde tomurcuklanma başladı. Ama henüz tüylenme yok. Endokrinoloji bölümüne gittik. Değerleri normal dedi sadece hormonlarının bazılarında hareketlenme var dedi. Boyu 1.33 o da normal dedi anı artış da yok dedi. Takıp edicez dedi sadece.
Internette okuyunca tomurcuklanmadan 2 yıl sonra adet görür diyor. 2 yıl sonra 10 yaşında olacak. Çok erken değil mi? Böyle bir durum yaşayan var mı? Çok endişeliyim.
Ben de böyleydim 11 yaşında adet oldum erken olduğunu düşünmüyorum. Bu dönemde genelde erken sayılabilecek yaşlarda oluyor cocuklar. Benim boyum da uzadı epeyce 172'yim 😅

Ben de 5.sınıftayken olmuştum yani 11 yaşımda boyum 1.63 gibi çokta kısa kalmadım çok panik olmayın maalesef artık ergenliğe girme yaşı düştü. Bunun sebebi iklim yediklerimiz, genetik vs. Kızınızı takip edin hazır gıdalar tüketmesin özellikle bisküvi kola cips vs. Bir de tavuk yedirmeyin çok hormonlu oluyor. Köyden tanıdığınız birilerinin tavuğu (hormonsuz) varsa onu sipariş edin(bir doktor söylemişti). Doğal yiyeceklere yönelin. Spora yönelsin. Rahat olun siz panik olursanız kızınız da korkar panik olur. Onuçok korkutmadan takip edin ☺️

Benim göğsüm 10 yaşında falan tomurcuklanmaya başladı ve 14 yaşında regl oldum ama boyum 150. Yani boyu uzamaz falan diye düşünüyorsanız bence boy uzunluğu çok bunlarla alakalı değil. Kuzenim 11 yaşında regl oldu ve boyu 163. Zaten geri kalanını arkadaşlar yazmışlar.

Bircok insan ozellikle de kilo yonunden biraz fazla cocuklarda görülebilir. Kaganixa takmayin. Doktor degerlerinin de normal oldugunu söylemiş.

kizim 6 yasinda 30 kilo 130 cm ve meme ucu toparlanması oldu hemen dr arasturip götürdüm bir profesöre kan tahlili beyin emari yumurtalik ultrason herseye bakildi ve evet erken ergenlik teşhisi kondu 4 ay oldu igne oluyor..12 13 yasina kadar olacak 14 15 yasinda da adet olacak dendi..sukur ki çaresi var iyi bir doktora götürün

Ben 7 yaşımda anasınıfındaydım . Bence doktor çok ilgili değilmiş , yoksa lavanta kullanımını dahi yasaklayan doktor da varmış.

Benim 9 yaşında göğüslerim çıkmaya başlamıştı annem de panik olup adetten falan bahsetmişti belki erken olursam psikolojim bozulmasın diye. Sonra bekliyorum tabi adet falan. Neyse sonra 15 yaşımda adet oldum annem 1 ay daha adet olmasan doktora götürecektim dedi. 9 yaşındaki görüntüm minyon olduğumdan cocuk gibiydi suan boyum 168 kilom 54 bir sıkıntı olmadı yani. Siz doktora da götürmüşsünüz merak etmeyin bir sıkıntı olmayacaktır 🙏

9 yaşında adet oldum 172 boyum..genetik olarak çok ufak tefek değilseniz siz babası ve yakın akrabaları kizinizda ufak tefek olmaz merak etmeyin..kızım 9 yaşında resmen memeleri var artık ama o henüz regl olmadı bence erken değil genetik faktörler de etkiliyor

Back