erkek tarafı geline kaç altın yapar?

evet bu ailelerin durumuna göre değişiyor ben,m eltime 7 bilezik bir set taktılar bana da öyle olacak.annemler de bu konuda bişey demiyolar ne takarsanız kendinize diyorlar karısmadılar.

benim de örneklerim var böyle.arkadasım nişanlandıgında annesi istemiyordu 10 burma bilezik br set ve bir de trabzon set istedi tamam dedi oğlan evi.arkadasımın ailesi düğün masraflarına karısmadı düğünde 4 bilezik nir set taktılar arkadasıma.düğünden sonra onlar da borca gitti elinde sadece yüzüğü kaldı.

kuzenim de de aynı sorun oldu.8 bilezik taktılar ve hepsini eşi kendi çalıştıklarıyla almıstı eşyalar her şey dahil düğününü kendisi yaptı buna ragmen diğer eltileri bize 5 takıldı neden ona 8 takıldı diye sorun yaptılar.kuzenim şimdi diyor ki keşke 5 olsaydı huzur olsaydı hepsini kocam yaptıgı halde böyle oldu diy

yanibu takı meselelerinde sorunlar olailiyor.insallah sorunusz birnişanlılık evlilik dönemi geçirirsiniz.

ülkemizde böyle bir ekonomik kriz varken
şunu iste bunu iste demek yanlış olur
inan önemli olan mutlu olmak

bizim adetlerimizde nişanda set takarlar
düğünde kaynana kayınbaba birer tane bilezik takar maddi durumuna göre.

Valla bissimkiler hiçbişey istemedi şunu yapın bunu yapın diye çevremde duyuyorum görüyorum işte nişanda şukadar altın,düğünde şukadar altın zaten hayat şartları belli gönlünden ne geçerse onlara kalmış bişi

her yorenın değişik tabıkı
bızım buralarda nısanda set takımı dugunde (tabı maddı durumu ıyı yada orta olanlar) hasır takımı tarbzon bılezıgı olarakda gecıyo onun takımı işte. 5 ıle 10 dal arası bılezık,yuzk, saat
tabı gene maddı duruma gore bunların agırlıklarıda değişiyo mesela 5 dal bılezık olsa bıle kalını yada ıncesı olarakda değişiyo :KK70:

yöre yöre degisiyor ama bizim oralarda yani banada yapilan,12 bilezik(kalinsa 10da olabilir inceyse sayi artiyor)2 tane set(biri nisanda digeri trabzon hasiri set dügünde)günlük takmasi icin kilitli bileziklerden,saat,yüzük küpe..
maddi durum el verdigi sürece böyle,ama tabii doguda falan kiz bel fitigi oluyo altindan:))

simdi benim esim türkiyede yasiyor ben almanyada evimizin bütün masrafini benim ailem ve ben karsiladim, esimin ailesi hic bir sey almadi o yüzden biz de 10 (kalin) tane bilezik takmalarini istedik bir taki seti ve bir altin saat,
o kadar masraf ettik hic ilgilenmediler babamda dediki onlar da 10 bilezik takacak öyle de takdilar:) oh olsun

Bu konuların konuşulması veya şu kadar bilezik isterim denmesi çok ayıp geliyo bana :1closedeyes: sonuçta ailenin durumu varsa tabiki en iyisini yapmaya çalışacaktır.Beni istemeye geldiklerinde babama sormuşlar ne isterseniz ne kadar takalım altın diye babamda tam benim beklediğim gibi biz herhangi birşey söylemeyiz sizin gücünüz neye yetiyorsa neyi layık görüyorsanız onu alın demiş yerimseniben Bu konulardan sorun çıkaranlarıyok illede o kadar isteriz diyenleri anlamıyorum :1no2:

Son düzenleme:
canım maddi güç e ise ne kadar bütçeyi altın için ayırdıysa o kadar takar.

istemeye geliklerinde sordular biz ne isterseniz o kadar takın dedik... taksa ne takmasa nee.. sonuçta annemin evinde kalmayacak takılanlar...aslında ne takarsa yine kendine yatırım.

birde nişanda 10 tane takıp borçla düğünbitince kolundan hepsi çıkacaksa ne kıymeti var ki...

benim sözlüm nişan için 5 tane kalın bilezik aldı bir de set aldı. düğünde benim ailem çevremde de 6 tane takıcak zaten. ama bir bileziğim olmasa da olur mühim olan saygı ve huzur.

Son düzenleme:
ilk evliliğimde asla böyle bir konuyu gündeme getir(t)medim. erkek kardeşim evlendi, yine böyle bir konunun lafı bile olmadı.

herkesin adetleri farklı tabii. ancak bizde çok ayıptır böyle şeylerin konuşulması.

eğer bu ilişkimin sonucunda bir gün evlenirsem sadece tek isteğim hani illa ki bir şey hediye takılıyor ya, ben set falan istemem, elektronik bir şey alsınlar bana :eek: son model çok özellikli bir fotoğraf makinesi sırnaşık şey ya da o zamana kadar daha neler çıkar, cep bilgisayarı da olabilir aslında hmmm CADIARZU

Halen bu konular üzerinde duruluyor mu,çokkkkk şaşırdımmmmm!
Eskidenmiş o kaç bilezik takılır...vs

Ben çok garipsiyorum bunun Doğu Anadolu bölgesindeki başlık parasından bir farkı yok.Kızını altın karşılığında mı veriyorsunnnnn hiç etik değil!

Ayrıca bu durumun yaşanılan bölgeyle daha fazla da maddi durumla ilintisi var.Karşı tarafı sıkıntıya sokup üstüne üstlük bu konulardan ilişkini bozup takı taktıracaksan hiç taktırma cnm.

Şunu da eklemek isterim ki;aileni bu duruma karıştırmamalısın.Tamam aile büyükleri isterler takı takılsın,şunun kızına şu takıldı bunun kızına şunu verdiler vs diyebilirler,neticede yaş itibariyle eski gelenekleri sürdürmek isterler.Ama karşı tarafın maddi şartları elvermiyorsa borçla alınacaksa takılar neye yarar.Birde senin eşin ödeyeceke oooooooo.........!

Ben de nişanlıyım,aile büyüklerim hiç demediler ki ne takılacak kızım?
Takıldı mı evet takıldı ama bizim talebimiz nedeniyle değil.Nişanlım beni onure etmek için gitmiş çok modern-sıradışı tahminimce fiyatıda çok uygun bir set almış,maddi değeri falan hiç önemli değil önemli olan düşünülmesi.Zaten ben altın takmıyorum takmayacağımda bunuda biliyor.

SONUÇ;bu konularla nişanlının arasının bozulmasına izin verme.Annede durumu bir şekilde izah et.Artık evlenmek o kadar kolay değil.1 ay sonra evleniyorum tam 2 ay mobilya baktık,kaliteli olan herşey epey pahalı.Bir buzdolabı olmuş 2000 ytl.Umarım anlatabilmişimdir

sende haklısın adam gıbı adam bulduk bana kalsa ben bısı demem ama annem ıste ılla söle olsun ılla böle olsun su nısanlılık devrı ne zor donem herkes herseye karısıyor:mymeka:allahtan sevgimiz çok buyuk çok sevıyorum askımıı bırde annesıne cok duskun olmasa hala ana kuzusu olmasa daha cok sevıceğimde:eek:klava:

Pelin seni çok iyi anlıyorum bende aynı durumdayım,herkes bir laf söylüyor kafasına esen yorum yapıyor...:roflol: Ama kim ne derse desin önemsemiyorum,önemseyip ciddiye alırsam nişanlımla ben ters düşeceğim.3. kişilerin fikri yüzünden hiç birbirinizi üzmeyin....:1hug:
Maddi durumda önemli tabiiki 5 değil 3 bilezik taksın ne olur ki? Durumu müsaitse zaten o da seni üzmek istemez..Hem bırak şimdilik ana kuzusu olsun yakında senin kuzun olur çıkarsüprizzzzzsositososito:dance:

bana da 3 bilezik bi set ve saat takıcaklar..benim annem karışmıyo bu konuda ne yaptırırsan ne aldırırsan kendine diyo..onların durumu olsa daha fazlasını takarlar biliyorum..ama durumlarını bildiğim için de bu kadarıda yeter bana çünkü biz birbirmizi çok sefiyoruz

Kızlar bu takı konusu bu günlerde benimde taktıgım bi konu oldu.nişanlım pek bilmez bu gibi şeyleri ancak annesi babası ve kardeşinin bişey takacaklarını söyledi.Bilezik vs.Ancak benim bildiğim atıyorum 5 bilezik 6 bilezik takılır.Şimdiden düğün olmadan onun stresini yaşıyorum.Zaten iyice soğudum bu gibi şeylerden ötürü ailesinden.İnanın onlar adınada üzülüyorum.İlk zamanlar o kadar iyiydiki aramız.Ama böyle şeylerde ilgisiz olmalarına dayanamıyorum.Nişan bohçası vs hiç bişey yapılmadı.Şimdi takı olayında bile bişey takmayacaklar.Nişanlıma söyledimde takılması gerek diye.Şimdi söylediğimede pişmanım ya.Ama biliyorum tüm yakınlarım diyecek bana onumu taktılar diye.Yine ben zor durumda kalacağım.Tabiki maddi durumları el verdiği ölçüde takacaklar biliyorum.Ama sonuçta oğlan evlendiriyolar ailede bunları düşünmeli.

Kızlar bu takı konusu bu günlerde benimde taktıgım bi konu oldu.nişanlım pek bilmez bu gibi şeyleri ancak annesi babası ve kardeşinin bişey takacaklarını söyledi.Bilezik vs.Ancak benim bildiğim atıyorum 5 bilezik 6 bilezik takılır.Şimdiden düğün olmadan onun stresini yaşıyorum.Zaten iyice soğudum bu gibi şeylerden ötürü ailesinden.İnanın onlar adınada üzülüyorum.İlk zamanlar o kadar iyiydiki aramız.Ama böyle şeylerde ilgisiz olmalarına dayanamıyorum.Nişan bohçası vs hiç bişey yapılmadı.Şimdi takı olayında bile bişey takmayacaklar.Nişanlıma söyledimde takılması gerek diye.Şimdi söylediğimede pişmanım ya.Ama biliyorum tüm yakınlarım diyecek bana onumu taktılar diye.Yine ben zor durumda kalacağım.Tabiki maddi durumları el verdiği ölçüde takacaklar biliyorum.Ama sonuçta oğlan evlendiriyolar ailede bunları düşünmeli.

bence bu duruma sen üzülmemelisin. ne takılırsa oğlan evinin şanınadır. sonuçta elenip giderken annnin evinde bırakmıyorsun ki altınları yine ikinize onlara gidiyor sermaye oluyor.

ben asla demedim şunu takın diye takmasak olurmu deselerdi de olur derdim.
sorana da durumları buydu derim olur biter...şakkıdı

Canım bizde altın gramla söylenir mesela bana kayınpederim 140 gr altın yapacakmış ama çok üstüne düşme istersen bunlar gelip geçici şeyler mutlu olmaya bak canım şimdiden mutluluklar a.s.

Kızlar peki hep erkek tarafı diye konuşuyorsunuz. sizin aileniz ne takacak size ve damada birazda bunu konuşalım ne dersiniza.s.

Altını hiç sevmem,takmam da.O yüzden kimseden altın beklentim olmadı.mirmirmirmirOna rağmen çok fazla takı takıldı bana.fisfisfis
Eşim de ailesi de takı faslını fazlasıyla yerine getirdiler.Benim için gereksizdi o kadarı.Zaten Allah'a şükür eşyalarımızın hepsini peşin aldık,borcumuz da yoktu.
Son olarak eşinizin ailesi altın takmadı diye üzülüp,mutluluğunuzu gölgelemeyin ,derim.yerimseniben

altının ne önemi var hayatım..bana 10 burma 2 set taktı ailesi. de neoldu evliliğim tam bi kabustu 6 aylıkken boşandım.önemli olan mutluluk huzur evlendiğin adamın insan olması..şimdi bi yuvamda yok altınlarımda..

X