• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Erkek çocuk kız çocuğa göre gerçekten hak sahibi mi?

Dayıma 1 günde 10 trilyon arsa verildi gıkları çıkmıyor o para ile gününü gün ediyorlar anneme dedim annene bir şey desene asla demem anneme diyor bende daha elbisesni alıyorum ihtiyaçlarını bir sürü şey ne yapayım parası yok
Annene bisey alma birak oğulları yapsın hani çok kıymetli oğulları ya ...

Ailem Erzurumlu ve gayette muhafazakar ama bizde mal eşit erkek neyse kızda o... esim karadenizli onlarda kızlar almıyor. Bana cok sacma geliyor ne ahlaken ne dinen dogru bir durum değil... soyu kızından devam etmiş bir peygamberin ümmeti olarak kız cocuklarını dışlayan dindar kesim beni cok rahatsız ediyor.Kendini seküler diye tanımlayıp cinsiyet ayrımı yapana diyecek söz zaten yok... sonuç olarak ibni Haldun' un dediği gibi gercekten "coğrafya kaderdir"... bizim coğrafyamızda malesef kadının adı yok...

Ailem Erzurumlu ve gayette muhafazakar ama bizde mal eşit erkek neyse kızda o... esim karadenizli onlarda kızlar almıyor. Bana cok sacma geliyor ne ahlaken ne dinen dogru bir durum değil... soyu kızından devam etmiş bir peygamberin ümmeti olarak kız cocuklarını dışlayan dindar kesim beni cok rahatsız ediyor.Kendini seküler diye tanımlayıp cinsiyet ayrımı yapana diyecek söz zaten yok... sonuç olarak ibni Haldun' un dediği gibi gercekten "coğrafya kaderdir"... bizim coğrafyamızda malesef kadının adı yok...
"Dindar kesim" neye göre dindar? İslam ahlakını almamıs kişilere denemez. İslami hukukta haklar belli. Buna uymayanlar tamamen örf ve nefslerine göre hareket ediyor. İslami hukuka göre paylaşımı eleştirenlere gelince paylaşım, çocuk cinsiyetine,sayısına,dul ve yetim oluşuna,bekar oluşuna,sağ kalıp kalmama durumuna göre değişir. Fıkhı bilmeyenler lütfen ikiye bir diye kafaya göre yorum yapmasınlar. Eşi ölmüş çocukları olan kadına dahi pay en fazla çocuklarına verilir. Miras hakkını kız çocuklarına vermeyenler zulmedenlerdir. Hak'in emrini çiğneyen ve hesap verecek olanlardır. Bizim orda da ayrım yok.Ben de Bayburtluyum. Ama Karadenizlilerle evli olan arkadaşım diyor ki sadece erkeklere veriliyor. Ama arkadaşın eşi ve kardeşleri arasında fıkhı usullere ,vaziyetlerine göre verildi. Herkes memnun. 8 kardeş... Kişiler İslami hukuka uymuyorsa bu dinin değil kisilerin ahlaki sorunudur.

"Dindar kesim" neye göre dindar? İslam ahlakını almamıs kişilere denemez. İslami hukukta haklar belli. Buna uymayanlar tamamen örf ve nefslerine göre hareket ediyor. İslami hukuka göre paylaşımı eleştirenlere gelince paylaşım, çocuk cinsiyetine,sayısına,dul ve yetim oluşuna,bekar oluşuna,sağ kalıp kalmama durumuna göre değişir. Fıkhı bilmeyenler lütfen ikiye bir diye kafaya göre yorum yapmasınlar. Eşi ölmüş çocukları olan kadına dahi pay en fazla çocuklarına verilir. Miras hakkını kız çocuklarına vermeyenler zulmedenlerdir. Hak'in emrini çiğneyen ve hesap verecek olanlardır. Bizim orda da ayrım yok.Ben de Bayburtluyum. Ama Karadenizlilerle evli olan arkadaşım diyor ki sadece erkeklere veriliyor. Ama arkadaşın eşi ve kardeşleri arasında fıkhı usullere ,vaziyetlerine göre verildi. Herkes memnun. 8 kardeş... Kişiler İslami hukuka uymuyorsa bu dinin değil kisilerin ahlaki sorunudur
Kesinlikle... İslami ilimlerde yüksek yaptım kelamcıyım, konuya yabancı değilim. Miras hukukunun da genel olarak tarihsel olduğunu düşünüyorum.Ama zaten benim eleştirim inanç boyutuna değil bu ayrımı yapan " dindar" kesime yönelikti sanırım burayı kaçırdınız... Dinen dogru olmadığını zaten belirtmiştim.Yine söylüyorum kız çocuklarını dışlayan dindar kesim beni çok rahatsız ediyor, çok iki yüzlü buluyorum.

Babamin babasi ve annemin babasi kardeş. Annemin babasi annem cocukken ölüyor.

Annemler 2 kiz kardeş. Annemin babasinin mallari ölen dedemin erkek kardeslerine paylastiriliyor.

Annemin annesi de yakin akraba ile evlendiriliyor..

Annem de amcasinin ogluyla evlendiriliyor. Annem ve kardesine 1 kurus miras verilmiyor, birsuru arazi olmasina ragmen.

Gel zaman git zaman. Aradan 30 sene geciyor. Annem babasinin mallarindan hak istiyor. Mahkemeye basvuracagini soyluyor.

Herkes tutuşuyor mallarimiz elimizden gidecek diye. Sonra anneme sen devleti karistirma biz sana birkac arazi verelim konuyu kapatalim diyolar ve veriyolar.

Biz karadenizliyiz. Bizde kizlara mal mulk vermezler. Biz 6 kardesiz 5 kiz 1 erkek. Babam butun hersey erkegindir diyor.

Kizlari yok sayiyor. Annem de babasindan kalan arazileri erkek kardesime birakacagini soyluyor.

Biz kizlar avucumuzu yalayacagiz 😵‍💫😵‍💫😵‍💫sorsan en dindar kendileri. Kendileri namaz kilip oruc tuttuklari icin cenneti garantilemis zannediyorlar.

Ama biz hakkimizi helal etmiyoruz. Annem de kendine yer yapiyor yaslandigimda biraz şu kizimda kalirim biraz şu kizimda.

Ama ben bakilmasi gerekirse kesinlikle bakmiycam mali mulku erkege vericek. Ona kizlar bakicak. Oldu canimm..

Back
X