Normalde insanların hesap ödemesini sevmem ama olur böyle şeyler, ne var yani
Yurtdışında tatildeyken bir kız arkadaşım ve nişanlısı ile denk gelmiştik ben ve sevgilim . Güzel bir akşam geçirdik, kahve+tatlı eşliğinde. Güldük eğlendik. Baktım kızın nişanlısı tuvalete diye gitmiş hesabı ödemiş. O dolar kazanan biri benim cocuk Euro kazanan . Yani denk sayılırlar. Böyle bir şey yapmasına hiç gerek yoktu. Ama böyle tatlı bir akşamda hesap kavgası yapmak istememiş olabilirler . Gülümseyip teşekkür ettik, geçti gitti . Daha da hiç görmedim çocuğu, zaten başka kıtada. Evlenip benim kizi da aldı yanina. Ama kendimi borçlu gibi hissetmiyorum.
Aynı şekilde geçen ay izmirdeydim. Onbeş yıllık arkadaşımlarimi gördüm. Kizkiza içtik ortaya bir şeyler söyledik. Çıkışta eşi geldi ,daha masaya oturmadan herkesin hesabını ödedi. Birkaç gün sonra beni gezmeye götürdüler, ben çocuklariyla oynarken bana bira patates alıp gelmişler . Bir gece de evlerinde kaldım, ben meze malzemelerini alıp yaptım, onlar rakı ikram ettiler.
Her haliyle borçluyum ama borclu hissetmiyorum çünkü onlar için uzaktan gelen eski arkadaşla keyifli bir günde hesap ödemek eminim kendilerini iyi hissettiren bir şey olmuştur.
Bazı insanlar böyledir.
Benim eniştem de öyle bir insan. Evde eskaza bir teknolojik aletin adı geçse lazım / bozuldu diye adam hemen sipariş veriyor.
Ne bileyim, türk insanı böyle işte, gönlü bol. Hesap ödemeyi seviyoruz. Ben bazen kampta tanışıyorum birileriyle, el kızıyım - herhangi gönül ilişkisi kuracak durumda da olmadığım insanlar - aileler /yaşlı amcalar falan bazen pahada tutan şeyleri ikram ederler. Ben yiyince mutlu olurlar.
Ya da bir yaşlı arkadaşım var, 75 yaslarinda. Adamla ne zaman bulussak tiyatroya operaya falan gideriz,çıkışta beni yıllardır uğradığı eski istanbul lokantaların goturur bir içki ismarlar. Ben ödemek istesem bozulur, 'ben eski adamım,üzme beni' der :)
Yani demek istediğim dünyanın en doğal şeyi bu. Türk insanı hesap oder - hesabı biri ödeyince / yarı yarıya ödeyelim denince falan bozulurlar. Bu yüzden kasada birbirleriyle kavga bile ederler
Diğer adam surat asmış, sen kizmişsin..yani ne gereksiz hareketler, adamı pişman etmişsiniz bir jest yaptığına.
Gülümseyip teşekkür etmek, 'bir dahakine benim davetlimsiniz' demek de bir görgüdür bence.
Adama da hesap borcu oder gibi hediye alırsan kaba bir davranış olur. Boşver, sevgilin değil mi. Elbet odesirsiniz. Bak yaz geldi, iki günlük bir otel tutar sürpriz yaparsın vs. Bir şekilde mesele çözülür . Diğer Genco da bir akşam sizi davet eder olur biter.