- 23 Temmuz 2017
- 106
- 54
- 13
- Konu Sahibi Mysterywoman
bence erkekler bu yönteme çok sık başvuruyorlar. çok mu karşı asla mı diyor??Haklısın . Ben bu yönden düşünmemiştim hiç. Korktuğu için de bahane uyduruyor olabilir
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
bence erkekler bu yönteme çok sık başvuruyorlar. çok mu karşı asla mı diyor??Haklısın . Ben bu yönden düşünmemiştim hiç. Korktuğu için de bahane uyduruyor olabilir
Asla demiyor ama istemediğini söylüyor. Anksiyeteden kaynaklandığını düşünüyoorum benbence erkekler bu yönteme çok sık başvuruyorlar. çok mu karşı asla mı diyor??
aile sorunları olduysa yaşı genşse ki belli hayatta da toplumsal olarak zorlanıyor psikolojik olarak henüz yetersizdir çocuk için bence dert etme zorlama sen de zaten boşver bi okulun bitsin işe gir evinizi kurun hayatınızı yaşayın vakti geldiğinde Allah kısmet ederse olurAsla demiyor ama istemediğini söylüyor. Anksiyeteden kaynaklandığını düşünüyoorum ben
Gerçekten sevgi varsa ortak bir çocuk doğurmak zorunda değilsin. Evlat edinebilirsiniz. Hem vebal çok ağır bence bu konuda.Merhabalar. Erkek arkadaşımla 3 senedir birlikteyiz. Ailelerimiz tanıştı. Aramızda söz nişan yok. okul bittiğinde evlenmek istiyoruz. Ama şöyle bir sorunumuz var. Ben anne olmayı gerçekten çok istiyorum, erkek arkadaşımın aksine. Ben epilepsi hastasıyım ve ileri derecede dikkat eksikliği bozukluğum var. Onun da sosyal fobisi, anksiyete ve hiperaktivitesi var. Eğer çocuğumuz olursa hastalıklı olacağını, ona bu acıyı çektirmek istemediğini söylüyor. Onu çok seviyorum. Onun da beni sevdiğinden eminim. ayrılmak istemiyorum ama onu bırakmak da istemiyorum. Nasıl ikna edebilirim ? Daha okulun bitmesine var ama ikna edemezsem zamanımı boşuna harcamış olacağım. Ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin.
İnşallah bir sorun çıkmaz saolun, geçme ihtimali Yok demişti evet ama dediğiniz gibi hastalığın hangi durumlarda ilk ortaya çıktığı ve başlangıcıda önemli bu konuda.Bir tanıdığımızın gelini var ileri derecede epilepsi hastası bi bayan, üç çocuğu var çocuklarda şuan bir sağlık problemleri Yok hamilelikte düzenli doktor takibi çok önemli tabikiepilepsinin geçme ihtimali yok muymuş ? Bana kalıtsal olduğu söylenmişti ama bazı koşullarda tabi. allah bağışlasın. İnşallah ileride de çıkmaz . Teşekkür ederim
Ben sadece çocukları sevdiğim için öğretmenlik okuyorum. Çocuk doğurmak ya da evlat edinmek benim için aynı şey açıkçası. Hiçbir şekilde ayrım yapmam. Ama onun böyle davranması beni üzüyor açıkçası. Ben hayatımı çocuklara adamışken çocuğumun olamayacak olması . bilmiyorum garip geliyorGerçekten sevgi varsa ortak bir çocuk doğurmak zorunda değilsin. Evlat edinebilirsiniz. Hem vebal çok ağır bence bu konuda.
Uzun zamandır kafa yorduğum bişey bu başkasıyla evlenseydim çocuğum olur muydu? Eşimde de bende de problem yok ama sonuca ulaşamıyoruz.
Geçenlerde evlilik yıldönümümüzde eşime sordum 6 sene önceye gitsek bu yaşadıklarımızı bilsek yine benle evlenir miydin?diye. Cevabı tabi evlenirdim bunlar yasanacakmış yaşandı başkasıyla evlensem neyin garantisi var ki dedi.
Yaniiii hayat sizin hayatınız ama ipler başka birinin elinde. Sevdiğinizi üzmeyin.
3 senedir epilepsi hastasıyım. 2 kere nöbet geçirdim sadece. İlaçlarımı düzenli kullanıyorum ve doktor seneye ilacı kesebileceğimizi söyledi. Eeg lerim temiz çıkıyor artıkİnşallah bir sorun çıkmaz saolun, geçme ihtimali Yok demişti evet ama dediğiniz gibi hastalığın hangi durumlarda ilk ortaya çıktığı ve başlangıcıda önemli bu konuda.Bir tanıdığımızın gelini var ileri derecede epilepsi hastası bi bayan, üç çocuğu var çocuklarda şuan bir sağlık problemleri Yok hamilelikte düzenli doktor takibi çok önemli tabiki
Eşimin de evlilik ile ilgili tek hayali çocuktu.Ben sadece çocukları sevdiğim için öğretmenlik okuyorum. Çocuk doğurmak ya da evlat edinmek benim için aynı şey açıkçası. Hiçbir şekilde ayrım yapmam. Ama onun böyle davranması beni üzüyor açıkçası. Ben hayatımı çocuklara adamışken çocuğumun olamayacak olması . bilmiyorum garip geliyor
inşallah . teşekkür ederimEşimin de evlilik ile ilgili tek hayali çocuktu.
Kesinlikle olmaz demiyor şuan istemiyorum diyor ilerde fikri değişir. Hem öyle yüzde yüz bi korunma yöntemi yok olacagi varsa kokusundan olur korkmayın. Üzülmeyin.
Tabi kusura bakmıyorum estağfurullah. Teşekkür ederim vakit ayırarak kendi düşüncenizi belirtmişsiniz :) Ben epilepsi sayfalarını aktif olarak kullanan biriyim. Bu konuları epilepsi anneleriyle ya da çocuğu epilepsi olan annelerle konuşuyorum. Kimisi sorunlarının olmadığını, kimisi ise sorunlarının olduğunu ve nöbetlerinin devam ettiğini söylüyor. Kişiden kişiye değişiyormuş durum. Benim nöbetlerim aşırı şeklinde olmuyor. sadece gözüm dalıyor 4 5 dakika. o sırada hiçbir şey yapmayıp boş boş bakıyorum ve uyuya kalıyorum yarım saat. ağzımdan köpük çıkması ya da ne bileyim diş sıkma titreme gibi durumlar olmuyor. Lakin, insanların yüzde 90ında epilepsi olduğunu ve bu hastalıığın ileriki yaşlarda çıkma ihtimali olduğunu da biliyorsunuz sanırım. .Sonuçta çocuk olduktan sonra da insanlarda epilepsi şeker tansiyon da çıkabiliyor. Sinir ve stres konusuna gelince, arkadaşlarım ve ailem çok sakin olduğumu söylüyor ve çabuk sinirlenen birisi değilim. Daha önce 2 sene özel bir anaokulunda ingilizce öğretmenliği yaptım. Şu an da 1 yılı aşkın süredir dershanede ingilizce öğretmenliği yapıyorum. Emin olun sabır ne demek ailelerden çok daha iyi biliyorum :) O kadar çocukla uğraşıp bir de formasyon+Derslerle uğraşınca stresle başa çıkma yolunu buluyorsunuz. Ben çocuğuma ne vereceğimi çok düşündüm. Maddi imkan olarak hiçbir sıkıntı çekmeyeceği kesin. Özel kolej ve kursları çok rahat bir şekilde karşılayabilir, yurtdışında okutabilir ve ona çok yüklü miktarda miras bırakabilirim. Manevi açıdan her annenin karşıladığını yapabileceğimi düşünüyorum. Onun dışında, bebeği düşürmek vs diye bahsettiniz. Bunun için de gelişimi için zaten donanımlı ve yatılı bir bakıcısı olacak. Sağlığı konusuna gelince, o konuda emin olamıyorum işte. Hayatında maddi manevi hiçbir şeyi eksik etmeyeceğim garanti altında. Ama sağlığı konusunda hiçbir güvencem yok . Gerçi hangi annenin var ki ? Affedersiniz ama ben de bir şey sormak istiyorum. İnsanlar çocuk yaparken benim ailemde ve eşimin ailesinde şeker hastalığı var, göz bozukluğu, renk körlüğü var, guatr hastalığı ya da ne bileyim astım , kanser, herhangi bir kalıcı rahatsızlık var diye kontrol yaptırıyor mu ? Eğer yapılan araştırmalara bakarsanız, Türkiye'nin %60'ının aşırı stresten yaşadığı psikolojik bozuklukları görebilirsiniz. Türkiye'deki sosyal fobi oranını araştırırsanız, yüzde 10'un üstünde olduğunu görürsünüz. Anneniz babanız sizi dünyaya getirmeden önce kaç kere aile bireylerinin olduğu hastalıkları listeleyip sizin hasta olma durumunuza bakmış mı ? Ya da siz çocuğunuzun yüzde kaç ihtimalle şeker hastası olacağını biliyor musunuz ? Sizde ya da eşinizin ailesinde olmasa bile çocuğunuzda epilepsi çıkma ihtimalini biliyorsunuz değil mi ? ya da çocuğunuzun kısır olma ihtimali. Bunların hepsi ihtimaller. Ben iyi ya da kötü bir anne olabilirim . Eşim iyi ya da kötü bir baba olabilir. Ama şunu unutmamak lazım hastalık sahibi olmayan çok az insan var bu dünyada. Hele ki bu koşullarda. Şimdi bana diyeceksiniz ki sizin yaptığınız bile bile çocuğunuzu ya da kendinizi bile bile kuyuya atmak olacak. Peki, siz de bunları söylemenize rağmen, çocuğunuzun yüzde kaç olasılıkla hangi hastalığı taşıyıp taşımayacağını bilebilir misiniz ? Belki çocuğum sizin çocuğunuzdan daha sağlıklı olup sizden daha iyi bir anne olacağım ? Bu da bir olasılık değil midir ? İyi düşünmek yerine neden kötü düşünmeyi seçmek sizin tercihiniz ? Mesela, mantığınız ve yaşadığınız olaylar eşiğinde edindiğiniz tecrübelere göre, kötü düşünüyorsunuz. Kötü düşünmek de bir psikolojik rahatsızlıktır ve çocuğunuza sürekli bu tarafınızı gösterdiğinizde çocuğunuz da sizin gibi karamsar olacaktır. Eğer epilepsi olan başka anne ve babaları görseydiniz bu fikriniz değişebilirdi, benim amcamı görmüş olmam gibi. Epilepsi olup tedavi görmesine rağmen çocuğu bundan hiç etkilenmedi, kendisi gibi. Gördüğünüz gibi örnekler kişiden kişiye değişebiliyor. Okuduğunuz ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederim :)Lütfen kusuruma bakmayın ,mantığım ve yaşadığım deneyimle iyi niyetle soruyorum ,
Varsayalım hiçbir hastalığınız bebeğinize geçmedi ,tamamen sağlıklı doğdu ,
İyi bir anne olacağınızı düşünüyor musunuz ,hiç bebekle bir kaç gün geçirdiniz mi ,aşırı dikkat eksikliğinizin bile bir bebek için ne kadar tehlikeli olabileceğini düşünüyor musunuz ?
bebeğiniz kucağınızdayken kriz geçirirseniz ne olacak düştüğünüzde onu ezme ihtimalini ,bir yere çarpma ihtimalinizi düşündünüz mü ?
herşeyi bırakalım ,stres hamilelik bu krizleri tetikliyor, annelik babalık çok uzun yorucu ve stresli bir koşu ,yorulunca bırakıp gidemiyorsunuz ,
Biz bunları kendi ailemizde yaşadık ,kardeşimin eşi rahatsız epilepsi ve türevi ilaçları vardı ,belirtiler hafifledi ilaçlar bırakıldı ,10 senelik evlilik ,tüm arkadaşlarımın var bende istiyorum diyip hamile kalmış ,
Bebek doğana kadar acaba ilaç kalıntısı var mı ,hasta doğar mı diye 9 ay bekledik ,bebek doğdu ,emzirmek bile zul geldi annesine stres ,doğumda ıkınmıyacam krizim tutabilir diye doktorla kavga eden bir anne ,
malesef rahatsızlıkları iyice arttı ,tedavi görüyor şu an bir müddet hastanede kaldı ,
30 günlükten beri halası (tarafımca ) büyütülen bir bebek ,şu an 5 aylık ona yazık dimi ,ya ben bakmasaydım ,ya eşim sorun çıkarsaydı ,
Bir anne önce evladını düşünmeli ,ben ona ne verebilirim demeli ,sevmek ,sevdiğinin iyiliğini kendinden önde tutmaktır ,
üzgünüm ama erkek arkadaşını haklı buluyorum
Tabi kusura bakmıyorum estağfurullah. Teşekkür ederim vakit ayırarak kendi düşüncenizi belirtmişsiniz :) Ben epilepsi sayfalarını aktif olarak kullanan biriyim. Bu konuları epilepsi anneleriyle ya da çocuğu epilepsi olan annelerle konuşuyorum. Kimisi sorunlarının olmadığını, kimisi ise sorunlarının olduğunu ve nöbetlerinin devam ettiğini söylüyor. Kişiden kişiye değişiyormuş durum. Benim nöbetlerim aşırı şeklinde olmuyor. sadece gözüm dalıyor 4 5 dakika. o sırada hiçbir şey yapmayıp boş boş bakıyorum ve uyuya kalıyorum yarım saat. ağzımdan köpük çıkması ya da ne bileyim diş sıkma titreme gibi durumlar olmuyor. Lakin, insanların yüzde 90ında epilepsi olduğunu ve bu hastalıığın ileriki yaşlarda çıkma ihtimali olduğunu da biliyorsunuz sanırım. .Sonuçta çocuk olduktan sonra da insanlarda epilepsi şeker tansiyon da çıkabiliyor. Sinir ve stres konusuna gelince, arkadaşlarım ve ailem çok sakin olduğumu söylüyor ve çabuk sinirlenen birisi değilim. Daha önce 2 sene özel bir anaokulunda ingilizce öğretmenliği yaptım. Şu an da 1 yılı aşkın süredir dershanede ingilizce öğretmenliği yapıyorum. Emin olun sabır ne demek ailelerden çok daha iyi biliyorum :) O kadar çocukla uğraşıp bir de formasyon+Derslerle uğraşınca stresle başa çıkma yolunu buluyorsunuz. Ben çocuğuma ne vereceğimi çok düşündüm. Maddi imkan olarak hiçbir sıkıntı çekmeyeceği kesin. Özel kolej ve kursları çok rahat bir şekilde karşılayabilir, yurtdışında okutabilir ve ona çok yüklü miktarda miras bırakabilirim. Manevi açıdan her annenin karşıladığını yapabileceğimi düşünüyorum. Onun dışında, bebeği düşürmek vs diye bahsettiniz. Bunun için de gelişimi için zaten donanımlı ve yatılı bir bakıcısı olacak. Sağlığı konusuna gelince, o konuda emin olamıyorum işte. Hayatında maddi manevi hiçbir şeyi eksik etmeyeceğim garanti altında. Ama sağlığı konusunda hiçbir güvencem yok . Gerçi hangi annenin var ki ? Affedersiniz ama ben de bir şey sormak istiyorum. İnsanlar çocuk yaparken benim ailemde ve eşimin ailesinde şeker hastalığı var, göz bozukluğu, renk körlüğü var, guatr hastalığı ya da ne bileyim astım , kanser, herhangi bir kalıcı rahatsızlık var diye kontrol yaptırıyor mu ? Eğer yapılan araştırmalara bakarsanız, Türkiye'nin %60'ının aşırı stresten yaşadığı psikolojik bozuklukları görebilirsiniz. Türkiye'deki sosyal fobi oranını araştırırsanız, yüzde 10'un üstünde olduğunu görürsünüz. Anneniz babanız sizi dünyaya getirmeden önce kaç kere aile bireylerinin olduğu hastalıkları listeleyip sizin hasta olma durumunuza bakmış mı ? Ya da siz çocuğunuzun yüzde kaç ihtimalle şeker hastası olacağını biliyor musunuz ? Sizde ya da eşinizin ailesinde olmasa bile çocuğunuzda epilepsi çıkma ihtimalini biliyorsunuz değil mi ? ya da çocuğunuzun kısır olma ihtimali. Bunların hepsi ihtimaller. Ben iyi ya da kötü bir anne olabilirim . Eşim iyi ya da kötü bir baba olabilir. Ama şunu unutmamak lazım hastalık sahibi olmayan çok az insan var bu dünyada. Hele ki bu koşullarda. Şimdi bana diyeceksiniz ki sizin yaptığınız bile bile çocuğunuzu ya da kendinizi bile bile kuyuya atmak olacak. Peki, siz de bunları söylemenize rağmen, çocuğunuzun yüzde kaç olasılıkla hangi hastalığı taşıyıp taşımayacağını bilebilir misiniz ? Belki çocuğum sizin çocuğunuzdan daha sağlıklı olup sizden daha iyi bir anne olacağım ? Bu da bir olasılık değil midir ? İyi düşünmek yerine neden kötü düşünmeyi seçmek sizin tercihiniz ? Mesela, mantığınız ve yaşadığınız olaylar eşiğinde edindiğiniz tecrübelere göre, kötü düşünüyorsunuz. Kötü düşünmek de bir psikolojik rahatsızlıktır ve çocuğunuza sürekli bu tarafınızı gösterdiğinizde çocuğunuz da sizin gibi karamsar olacaktır. Eğer epilepsi olan başka anne ve babaları görseydiniz bu fikriniz değişebilirdi, benim amcamı görmüş olmam gibi. Epilepsi olup tedavi görmesine rağmen çocuğu bundan hiç etkilenmedi, kendisi gibi. Gördüğünüz gibi örnekler kişiden kişiye değişebiliyor. Okuduğunuz ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederim :)
Yazdıklarınız hayatı tecrübe etmeyen birine etkileyici gelse de benim gibi hayat tecrübesi olan biri için etkili olmadı.Tabi kusura bakmıyorum estağfurullah. Teşekkür ederim vakit ayırarak kendi düşüncenizi belirtmişsiniz :) Ben epilepsi sayfalarını aktif olarak kullanan biriyim. Bu konuları epilepsi anneleriyle ya da çocuğu epilepsi olan annelerle konuşuyorum. Kimisi sorunlarının olmadığını, kimisi ise sorunlarının olduğunu ve nöbetlerinin devam ettiğini söylüyor. Kişiden kişiye değişiyormuş durum. Benim nöbetlerim aşırı şeklinde olmuyor. sadece gözüm dalıyor 4 5 dakika. o sırada hiçbir şey yapmayıp boş boş bakıyorum ve uyuya kalıyorum yarım saat. ağzımdan köpük çıkması ya da ne bileyim diş sıkma titreme gibi durumlar olmuyor. Lakin, insanların yüzde 90ında epilepsi olduğunu ve bu hastalıığın ileriki yaşlarda çıkma ihtimali olduğunu da biliyorsunuz sanırım. .Sonuçta çocuk olduktan sonra da insanlarda epilepsi şeker tansiyon da çıkabiliyor. Sinir ve stres konusuna gelince, arkadaşlarım ve ailem çok sakin olduğumu söylüyor ve çabuk sinirlenen birisi değilim. Daha önce 2 sene özel bir anaokulunda ingilizce öğretmenliği yaptım. Şu an da 1 yılı aşkın süredir dershanede ingilizce öğretmenliği yapıyorum. Emin olun sabır ne demek ailelerden çok daha iyi biliyorum :) O kadar çocukla uğraşıp bir de formasyon+Derslerle uğraşınca stresle başa çıkma yolunu buluyorsunuz. Ben çocuğuma ne vereceğimi çok düşündüm. Maddi imkan olarak hiçbir sıkıntı çekmeyeceği kesin. Özel kolej ve kursları çok rahat bir şekilde karşılayabilir, yurtdışında okutabilir ve ona çok yüklü miktarda miras bırakabilirim. Manevi açıdan her annenin karşıladığını yapabileceğimi düşünüyorum. Onun dışında, bebeği düşürmek vs diye bahsettiniz. Bunun için de gelişimi için zaten donanımlı ve yatılı bir bakıcısı olacak. Sağlığı konusuna gelince, o konuda emin olamıyorum işte. Hayatında maddi manevi hiçbir şeyi eksik etmeyeceğim garanti altında. Ama sağlığı konusunda hiçbir güvencem yok . Gerçi hangi annenin var ki ? Affedersiniz ama ben de bir şey sormak istiyorum. İnsanlar çocuk yaparken benim ailemde ve eşimin ailesinde şeker hastalığı var, göz bozukluğu, renk körlüğü var, guatr hastalığı ya da ne bileyim astım , kanser, herhangi bir kalıcı rahatsızlık var diye kontrol yaptırıyor mu ? Eğer yapılan araştırmalara bakarsanız, Türkiye'nin %60'ının aşırı stresten yaşadığı psikolojik bozuklukları görebilirsiniz. Türkiye'deki sosyal fobi oranını araştırırsanız, yüzde 10'un üstünde olduğunu görürsünüz. Anneniz babanız sizi dünyaya getirmeden önce kaç kere aile bireylerinin olduğu hastalıkları listeleyip sizin hasta olma durumunuza bakmış mı ? Ya da siz çocuğunuzun yüzde kaç ihtimalle şeker hastası olacağını biliyor musunuz ? Sizde ya da eşinizin ailesinde olmasa bile çocuğunuzda epilepsi çıkma ihtimalini biliyorsunuz değil mi ? ya da çocuğunuzun kısır olma ihtimali. Bunların hepsi ihtimaller. Ben iyi ya da kötü bir anne olabilirim . Eşim iyi ya da kötü bir baba olabilir. Ama şunu unutmamak lazım hastalık sahibi olmayan çok az insan var bu dünyada. Hele ki bu koşullarda. Şimdi bana diyeceksiniz ki sizin yaptığınız bile bile çocuğunuzu ya da kendinizi bile bile kuyuya atmak olacak. Peki, siz de bunları söylemenize rağmen, çocuğunuzun yüzde kaç olasılıkla hangi hastalığı taşıyıp taşımayacağını bilebilir misiniz ? Belki çocuğum sizin çocuğunuzdan daha sağlıklı olup sizden daha iyi bir anne olacağım ? Bu da bir olasılık değil midir ? İyi düşünmek yerine neden kötü düşünmeyi seçmek sizin tercihiniz ? Mesela, mantığınız ve yaşadığınız olaylar eşiğinde edindiğiniz tecrübelere göre, kötü düşünüyorsunuz. Kötü düşünmek de bir psikolojik rahatsızlıktır ve çocuğunuza sürekli bu tarafınızı gösterdiğinizde çocuğunuz da sizin gibi karamsar olacaktır. Eğer epilepsi olan başka anne ve babaları görseydiniz bu fikriniz değişebilirdi, benim amcamı görmüş olmam gibi. Epilepsi olup tedavi görmesine rağmen çocuğu bundan hiç etkilenmedi, kendisi gibi. Gördüğünüz gibi örnekler kişiden kişiye değişebiliyor. Okuduğunuz ve zaman ayırdığınız için teşekkür ederim :)
kaygi bozuklugu olan birisi bence sizi bile etkiler ama? Hele ki cocuguna asiri korumaci, surekli basina bir sey gelecek gibi davranir. Sizin hastaliginiz tedavi ediliyormus, erkek arkadasiniz psikologa vs gidiyor mu? Mumkun mertebe kendi bireysel sorunlarinizi cozup oyle evlenip evlenmemeye karar verseniz daha saglikli bir karar olmaz mi?aşağıda sağlıkla ilgili bilgi verdim. Epilepsi nöbeti geçirmiyorum. o yüzden bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. doktorum yüzde 95 ihtimalle ilacı seneye bırakabileceğimi söyledi. dikkat eksikliğim için bir şey diyemiyorum ama bu sorumluluklarımı etkilemiyor. Erkek arkadaşımın kaygı bozukluğu var. her şeye bir kaygı duyuyor. şüpheci yaklaşıyor . bilmiyorum . bunlar ebeveynliği çok fazla etkileyebilecek şeyler mi sizce?
sadece epilepsinin geçme ihtimali var. Ama benim nöbetlerim kontrol edilebilir. onun ailesinde yok. benim ailemde de sadece amcamda var . Diğerlerinin geçme ihtimali yok.
çocuğun anksiyetesi olacağını düşünüyor. Türkiyede yaşanan sorunlar nedeniyle. bizim çektiğimiz sıkıntıları o da mı çeksin vs diyor. ders, iş , emeklilik vs