Enginarın Faydaları

Elossa

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
1 Şubat 2011
6.684
159
163
Gerçek değerini bilemediğimiz sebzelerden birinin enginar olduğuna inanıyorum. Özellikle bu aylarda, Marmara ve Ege bölgelerinde bol miktarda yetişen bu harika sebze, kanserden karaciğer rahatsızlıklarına, kolesterolden mide bağırsak rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın en iyi ilacıdır. Bu yüzden, Avrupa'da enginarın taç yapraklarından sapına kadar tamamı kurutulup toz halinde getiriliyor ve ilaç olarak satılıyor. A ve C vitamini yönünden son derece zengin olan enginar, ihtiva ettiği kinetin maddesi, demir ve potasyum sayesinde vücudun kan hücresi üretme kapasitesini artırarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Kanseri önlüyor
"Besin maddelerinin insan sağlığı üzerindeki etkileri"ni araştıran Amerika'lı uzmanlar da, enginarın içinde bulunan silymarin maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engelleyerek, özellikle prostat, meme ve rahim ağzı kanserilerini önlediğini tesbit ettiler. Aynı zamanda tam bir karaciğer dostu olan enginar, şeker hastaları için de çok faydalıdır. Şeker seviyesini ayarlar. Taç yapraklarının kaynatılıp içilmesi durumunda ise ortaya çıkan "amilaz" enzimi sayesinde vücudun karbonhidrat depolamasını engelliyor ve kilo alma problemini ortadan kaldırıyor.
Diğer faydaları
Damar sertliği ve kalp hastalıklarını da önleyen enginarın diğer faydaları şunlar:
Bedeni ve ruhi bitkinliği giderir, zindelik verir.
Böbreklerdeki kumların dökülmesine yardımcı olur.
Sarılık hastalığının tedavisine kullanılır.
Karaciğer hastalıklarının çabuk geçmesini sağlar.
Mide ve bağırsakları temizler, ishali keser.
Romatizmal ağrıları geçirir.

Enginarla hazırlanan iki formül
Kanı sulandırmak için
Koyulaşmış kan; koyu renkli ve şurup kıvamındadır. Kan koyulaştığı zaman, insanda; uyuklama, çok uyuma, hazımsızlıklar, özellikle el ve ayaklarda devamlı ve çok üşüme, unutkanlık, başta ağırlık hissi ve enseden başlayıp, yukarıya doğru yayılan adale tutulması görülür. Tedavi maksadıyla enginarla hazırlanan şu formülden yararlanabilirsiniz:
2 su bardağı kaynak suya; bir avuç doğranmış enginar yaprağı konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülür. Yemeklerden önce, birer kahve fincanı içilir.

Anne adayları
DİKKAT!..
Hamilelik döneminde beslenme, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir. Bunun için bir uyarıda bulunmak istiyoruz: Hamile bayanların, hamileliklerinin ilk üç ayında maydanoz tüketirken ölçülü olmaları gerekir. Eğer düşük tehlikesi var ise maydanozdan tamamen uzak durmaları gereklidir. Bunun sebebi ise, maydanozun yapraklarında bulunan apiol ve beta-bisabolene maddelerinin düşük yaptırma özelliğinin olmasıdır.

Enginarın tam zamanı
İlk yediğimde tat alamadığımı anımsıyorum. Çünkü bana enginarın yapraklarının emilerek yenilmesi gerektiğini söylediklerinde ne yapacağımı şaşırmıştım. Bu nedenle uzun yıllar enginarı dondurulmuş alıp pişirdim. Benim gibi birçok kişi olduğunu da sonradan anladım. Ta ki Giritli bir hanımdan bu işin püf noktasını öğrenene kadar. Bu püf noktalarını aşağıda örneğini verdiğimiz etli enginar tarifinde bulabilirsiniz.
TOPRAĞI zengin, iklimi yumuşak ve nemli olan yerlerde yetişen enginar yurdumuzda özellikle Ege ve Akdeniz'in sevilen sebzelerinden. Gut hastalarının özellikle kaçınması gereken enginar, pürin denilen madde zenginidir. Ayrıca sebzeler arasında en yüksek proteini içerenlerden biridir. 100 gram enginar 3 gram protein, 50 gram kalsiyum içerir ve 53 kalori enerji verir. Unutmayalım, tüm sebzeler hemen hemen aynı enerjilere sahiptir. Önemli olan içine konulan yağ ve pişirme yöntemidir.
ENGİNARIN KERAMETİ

Enginar, çok lezzetli bir sebze. Ancak lezzetli olduğu kadar fiyatı da her zaman yüksek oluyor. Enginarda sinarin adıyla bilinen bir kimyasal madde var. Bu madde karaciğer ve safrakesesinin düzenli çalışmasını sağlıyor. Ayrıca sindirimi kolaylaştırıyor ve yağlı yiyeceklerin zararını önlüyor. Dahası alkollü içki kullananların ertesi gün ayılıp normal hayatlarına dönebilmeleri için de enginar yemeleri tavsiye ediliyor.
Enginarla Gelen Sağlık
Yapılan araştırmalar enginarın oldukça yararlı bir besin olduğunu ve sağlıklı bir beslenme diyetinde mutlaka yer alması gerektiğini ortaya koyuyor. Enginarın bünyesinde bulundurduğu Silymarin’in bir çok zarara uğramış hücrenin onarılmasında yardımcı olduğu saptanırken, kanser hastalarında da olumlu etkilerde bulunduğu tespit edildi. Uzmanlar insanların genç kalmak için kozmetik ürünleri kullanmak yerine bol bol enginar yemelerinin daha kalıcı sonuçlar vereceği görüşünde ayrıca enginarda bulunan C vitamini, magnezyum, fiber ve folate’nin bu yönde oldukça yardımcı olduklarını bildiriyorlar.

Enginarın gerçekten çok fazla faydası var kesinlikle tüketilmesi gereken bi sebze

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…