Daha oncesinde deneyimlerimi yazmistim ama okumayanlara umut olmasi icin tekrar yazmak istedim. 2009dan beri endometriosiz hastasiyim. Ilk 4 yil kistim yoktu sonrasinda 2013te sağ taraftaki yumurtaligimdaki kistimi ogrendim ilk basta ne kadar onemli bisey oldugunj bilmedigimden uzerinde durmadim. Evlendikten sonra siddetli sanciyla hastameye gittim kistimin cikolata kisti oldugunu hamile kalmamin com dusuk bir ihtimal oldugunu soylediler. Cok uzuldum agladim bir cok doktora daha gittim o esnada 2. Bir kistte sol yumurtaligimda ortaya cikti. Iyice umutsuzluga dustum. 2015 yilinda 2 tane cift tarafli kistle doktor doktor gezmeye basladim. Ozellikle istanbulda isim yapmis hastanelerde cok pahali doktorlara gittim. Gittigim doktorlarin buyuk bir kismi once ameliyat sonra tup bebek dedi. Bir kismi direk tup bebek dedi cok cok az bir kismi dogal yollardan hamilelik dedi. Ben en az olan kismi dinledim. En son esimin arastirmalari sonucu cerrahpasada bir prof.a muayene oldum. Ilk basta devlet universitesi hastanesi oldugu icin onyargiliydim ancak onyargilarim kirildi. Doktorum bana bu kistin öcü olmadigini anlatti ve beni ikna etti. Dogal yollardan en az 1 yil sure verdi. Bu esnada esimin de sperm testleri bozuk geldi hiz sayi morfoloji vs.. hepsi dusuk geldi bunun uzerine doktorum once hsg istedi tum tahlilleri yaptirdi. Herhangi bi sorun cikmadk sadece amh yasima gore biraz dusuk cikti. Sonra asilama yapildi. Ancak asilamadan once doktorum cok umitli olmadigini yumurtalarin cok kaliteli gorunmedigink soyledi usg ile bakarken. Nitekim asilama negatif oldu. Ama doktorum yine de ameliyata ve tup bebege yanasmadi. Dogal yolla olacak esinde de sende infertelite sayilacak ladar buyuk bir durum yok dedi. Sonucunda asilamadan r ay sonra dogal yollardan hamile kaldim. Cok saglikli ve rahat bir gebelik sureci gecirdim. Epidural sezeryan oldum. Kistlerim hamilelikte kurumus. Sezeryan esnasinda doktorum kist kalintilarini temizledi. Hamilelikte kuruyan kistlerin tekrarlama olasiligi daha dusukmus umarim tekrarlamaz. Ancak ameliyat klacak arkadaslar arastirirlarsa ameliyatta sonraki ilk bir kac ay icinde bu kistlerin tekrarlama olasiliklarinin da cok yuksek oldugunu gorecektir. O yuzden eger yasiniz cok ileri degilse cok acele etmiyorsaniz en az 2 yil dogal yollardan deneyin. Rabbim isteyen kimsenin kucagini bos birakmasin