Buğday, çavdar ve arpa gibi tahıllarda bulunan bir tür protein olan “gluten” ile ilişkili olduğu bilinen 55 hastalık bulunmaktadır. Daha da kötüsü gluten intoleransı olan ya da çölyak hastası olan kişilerin yaklaşık %99’u bu durumun farkında değil….
Eğer sizde de aşağıdaki semptomlardan birkaçı mevcutsa gluten intoleransınız, diğer adıyla gluten alerjiniz olabilir:
1.En sık görülen belirtiler özellikle gluten içerikli ürünleri tükettikten sonra sindirim sisteminizde gaz oluşumu, gaz çıkarma, şişkinlik ve hazımsızlık belirtileri ve diyaredir! Bazı durumlarda diyare yerine kabızlık da görülebilir. Özellikle çocuklarda diyere yerine kabızlık meydana gelmesi daha yaygındır.
2.Genel yorgunluk, halsizlik, zihin yorgunluğu… Özellikle gluten içeren yiyeceklerin tüketildiği bir öğün sonrası hissedilen yorgunluk hissi…
3.Hashimoto tiroidi, romatoid artrit, Sistemik Lupus ve MS gibi teşhis edilmiş bir otoimmün hastalığınız varsa, ya da ülseratif kolit, sedef ve skleroderma gibi bir rahatsızlıktan yakınıyorsanız, gluten intoleransı riskiniz daha yüksek olabilir…
4.Özellikle ara ara baş dönmesi ya da denge kaybı gibi bazı nörolojik semptomlar yaşıyorsanız,
5.Eğer bazı hormonal dengesizlikleriniz varsa, adet öncesi serginlik ve semptomlar yaşıyorsanız ya da nedeni açıklanamayan kısırlık probleminiz varsa,
6.Migren tipi baş ağrılarından şikayetçiyseniz
7.Kronik yorgunluk ya da fibromiyalji teşhisi konulmuşsa, ya da hekiminiz mevcut halsizliğinizin ve ağrılarınızın nedenini açıklayamıyorsa,
8.Özellikle el parmaklarının eklemleri, diz ve kalça gibi eklem bölgelerinde enflamasyon, şişkinlik ve ağrı
9.
Anksiyete, depresyon, ani duygu durum değişimleri gibi psikolojik problemler yaşıyorsanız, sizde de teşhis edilmemiş “gluten intoleransı” ya da “çölyak hastalığı” olma riski yüksek demek olabilir
“Ara sıra glutenli ürünler yenilebilir”, ” Bir şey olmaz”, “glutensiz ürünleri bulmak çok zor” gibi düşünceleri tamamen kafanızdan silmelisiniz. Çünkü glutenin az miktarı da çok miktarı da “mutlaka” bağışıklık sisteminin devreye girmesine ve semptomların meydana gelmesi için gereken reaksiyonları tetiklemeye yeterli olacaktır! Bu nedenle gluten içeren besinlerin neler olduğunu öğrenerek kesinlikle bu besinlerden uzak durmalısınız. Bunun haricinde paketlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmak ve tüketilen tüm ürünlerin içeriğinde “gluten içermez” ya da “glutensiz” ibaresinin bulunmasına dikkat etmelisiniz.
http://ebruakcakanat.com/gluten-hassasiyeti/