En ufak şeyde idareye giden Veli

Anlıyorum sizi,ben de aynı sıkıntıları yaşıyorum.Sabırla yaklaşın veliye ..öğretmen olmak bunu gerektirir..paylaşmanın güzelliğini,çocuğa kazandırdıklarını vs anlatın.İstemiyorsanız böyle bir şey yapmam ama eğitimci olarak bunun çoçuğa faydası olacağını düşündüm vs deyin.
isimle alakalı şunu söyleyebilirim:”Gözümden kaçmış,hassassanız bu konuda daha çok dikkat ederim vs .” Deyin.Maalesef bazı veliler anlayışlı insanlarla karşılaşmadıkları için sizi de öyle sanıyorlar ..Sizin sinirlenmeniz ,üzülmeniz onların öfke duygusunu besliyor.Ilımlı yaklaşırsanız onlar da iyi niyetinizi anlayacaktır.
Hocam bugün Veli ile tekrar görüştüm sınıfa çağırıp . İlk defa olduğu için mazur gördüğümü , ama bir daha böyle bişey olursa benimle konuşması gerektiğini , burada tek önemli şeyin çocuğunun iyiliği olduğunu ve benim de kendısının de bu amaçla burada olduğunu, bizim iletişimimizin iyi olması gerektiğini belirttim , bunun gibi teker teker tüm rahatsızlıklarımı yapıcı bir dille kendısıne aktardım . Bana “lafımı koydum size “ şeklinde bir cümle sarf etti , benim için önemli olanın, çocukların iyiliği olduğunu , laf koymak olmadığını , bu yüzden tarzım olmayan bir şekilde ona cevap veremeyeceğimi de, belirttim . Bunların insanı yüceltmeyeceğini, öğretmen olmanın herşeyden önce, gönüllere girmek olduğunu ve bu yüzden kendısı ile görüştüğümü , ilgili bir anne olduğunu anladığımı, bu yüzden endişelerini mazur gördüğümü vs vs anlattım . Sonuç olarak velim , bana kusura bakmayın ben agresifim , kendımı ifade edemiyorum dedi , bende önemli olmadığını ama bir daha sorun olursa benimle paylaşmasını istedim, tatlıya bağladık , ve konuyu kapattık .
Gereken çizgiyi, sevgi ve saygı çerçevesinde bugün çizdiğimi düşünüyorum .
Beni anlayan herkese teşekkür ederim.

Hocam bugün Veli ile tekrar görüştüm sınıfa çağırıp . İlk defa olduğu için mazur gördüğümü , ama bir daha böyle bişey olursa benimle konuşması gerektiğini , burada tek önemli şeyin çocuğunun iyiliği olduğunu ve benim de kendısının de bu amaçla burada olduğunu, bizim iletişimimizin iyi olması gerektiğini belirttim , bunun gibi teker teker tüm rahatsızlıklarımı yapıcı bir dille kendısıne aktardım . Bana “lafımı koydum size “ şeklinde bir cümle sarf etti , benim için önemli olanın, çocukların iyiliği olduğunu , laf koymak olmadığını , bu yüzden tarzım olmayan bir şekilde ona cevap veremeyeceğimi de, belirttim . Bunların insanı yüceltmeyeceğini, öğretmen olmanın herşeyden önce, gönüllere girmek olduğunu ve bu yüzden kendısı ile görüştüğümü , ilgili bir anne olduğunu anladığımı, bu yüzden endişelerini mazur gördüğümü vs vs anlattım . Sonuç olarak velim , bana kusura bakmayın ben agresifim , kendımı ifade edemiyorum dedi , bende önemli olmadığını ama bir daha sorun olursa benimle paylaşmasını istedim, tatlıya bağladık , ve konuyu kapattık .
Gereken çizgiyi, sevgi ve saygı çerçevesinde bugün çizdiğimi düşünüyorum .
Beni anlayan herkese teşekkür ederim.
çok güzel bi konuşma olmuş. sizi tebrik ederim. beğene tıklamak yetmedi...

Ben de bir veli macerası anlatayım 😂

Bu yıl okulun ilk günü 5 ve 6ların olduğu katta nöbetçiyim. içeri almaya 8lerden başlandı ben de bir kaza bela olmasın ilk gün coşar bunlar diye erkenden katıma çıktım. Katta 3 tane veli var.(bilmeyen veli varsa söyleyeyim. Velilerin katlara çıkışı yasaktır, en fazla idareye gidebilirsiniz, binada dolaşamazsınız)
600 kişilik okulda çocuklar da binaya girmeye başladığından gürültü var. Bütün nöbetçi öğretmenler gibi yüksek perdeden bina geneline seslenmeye başladım (yırtınırcasına bağırma değil, öğretmen arkadaşlar anladı o ses tonunu) "velilerin katlara çıkışı yasaktır, lütfen binayı boşaltalım, velilerin binada dolaşması yasaktır..." bunu duyan 2 veli gülümseyerek selam verdi ve indi. Sinirli falan değilim, sadece uyarı yapıyorum. Bir tanesi inatla duymazdan gelip sınıf sınıf geziyor. Arkadaş sağır olman lazım o sesi duymaman için. En son yanına gittim. Hanım efendi sesleniyorum duymuyorsunuz sanırım binada dolaşmanız yasak" dedim. Çocuğunun sınıfına arıyormuş, oğlu 6.Sınıfa nakil gelmiş. Bu arada yanında çocuk yok. Aşağıda sırada çocuk, o tek başına geziyor. Çocuğunuz sınıfıyla çıkar, aşağıda personel ilgilenir onunla, siz buraya çıkamazsınız, dedim. Bana bağıramazsınız dedi 😳 (ulan ben sana laf anlatmaya çalışırken binaya 400 kişi girdi, bu gürültüde nasıl duyacaksın beni, diyemiyorsun tabi 😂) bağırmıyorum, sesimi duyulur hale getiriyorum ve size defalarca seslenmeme rağmen duymazdan geldiniz, buraya çıkmanız yasak dedim. Bana ben sadece ciyaklama duydum söylediğinizi anlamadım dedi.(ah gerçekten ciyakladığımı görse ne yapacak, hayretle bakakaldım bi lahavle çektim) baştan aldım "bakın burada olmanız yasak, lütfen aşağı inin" hala siz bana bağıramazsınız diyor, 😡😡😡😡 ya bağırmıyorum zaten, sesim bina koşullarına uygun. Adınızı söyşermisiniz ben müdüre gideceğim dedi. Adım zemheri buyrun müdür bey alt katta dedim.

Kadın gitti. Ben de dersim boş olduğu için okulun önündeki çardağa gidip oturdum. 10 dakika sonra kadın geldi. Sizi idareye bildirdim, dedi 😂 okulda böyle bağırılmazmış (hanım efendi muhtemelen hayatında hiç okul görmemiş diye düşündüm.) sizin çocuğunuzun eski okulunda nöbetçi öğretmenler hiç sesini yükseltmiyor muydu diye sordum, hayır asla dedi.(sanırım çocuk enderunda büyümüş 😂) iyi o zaman biz bırada nöbette gerektiği zaman bağırıyoruz, hatta düdük de çalıyoruz, alışmaya bakın deyip gönderdim.

Müdür beni çağırmadı ama haliyle gün içinde bir ihtiyaç için yanına gittiğimde. "bizi neden bu insanlarla muhattap ediyorsun, veremedin mi ağzının payını" dedi 😂🥳🥳🥳🥳 verdim hocam merak etmeyin dedim. Karşılıklı gülüştük. Allah herkese böyle idareci ama aklı başında da veli nasip etsin.
Aynen benim idarecim de bunların ağzına laf verme gibi bişey dedi yani koz verme tarzında
Ama sanırım bu bana bağırma olayı her yerde var , benim normal sınıf sesime bile kadın bağırma diyordu :) ya biz herhalde çok alıştık gürültüye , aşağısı kesmiyor :₺

amin çok teşekkür ederim.

inanın bu 10 yıldır yaşadığım şeylerden sadece bir tanesi, çoğu velim aynı kafa yapısında olduğu için tavırları da hep o yöne kayıyor ama bir önceki örneğimde geçen velim gibi açık açık dile getirenler de oluyor.

sadece ama sadece bana verilen görevi yerine getirdiğim için sen ne işe yarıyorsun ki senin mezuniyetin ne diyen mi olmadı siz nasıl iş yapıyorsunuz beceremeyecekseniz gidin başka yerde çalışın boşuna mı para ödüyoruz diyen mi

yeni nesil öğrencilerin çoğu saygısız, kaba, egoist ve tek sebep bana göre aileleri ne yazık ki.

öğretmenlik bana göre çok zor bir meslek kimisi ohh yan gel yat olarak bakıyor ama öyle değil, onlarca öğrenciyi eğitmeye uğraşmak kolay değil, ben evde 2 tanesiyle zor uğraşırken.
saygı duyulması gereken bir mesleği icra edenlere gösterilen bu tavırlar beni çok kızdırıyor
Bana sen kaç puanla atandın
Bi ara ücretlileri kadroya almışlardı öyle mi oldu sizinki diyen velim vardı :) 89 deyince sustu :)

Bir yetiskinle bir cocugu nasil kiyaslayabiliriz ki
Biz yetiskinler duygularini regüle etmeyi becerebiliriz
Hicbir ogretmen de cikar üstündekini, tokanı arkadaşına ver diyecek degil
Ayni sey degil cunku

Siz bir seyler yerken basit bir simitse bile etrafinizda oturan iş arkadaslariniza ister misiniz buyrun demiyor musunuz ya hu
Diyorsaniz bu beceriyi nasil kazandiniz

Cocuk gonulsuzdu, zorladim diyen birine mi benziyor ogretmen
Cocuk bu olayi unuttu gitti zaten de siz yetiskinler simiti canı çekenin de bir çocuk oldugunu nasil gormezden gelebiliyorsunuz
"Arkadasimin cani cekti cunku onda yoktu, paylastim" kazanimini neden kucumsuyorsunuz
Niye illa da paylasmamak uzerine konusuyoruz
Sinirlarini korumayi yalnizca paylasmamayi ogrenerek mi olusturabilir saniyorsunuz

Keske bireysellikle bencilligin o ince siniri tam anlasilmis olabilseydi diye dusundum bu konudan sonra.
Diğergamlik bizim kulturumuzun onemli bir parcasidir, iyilik etmek bireye de haz yasatir, kuru ekmegi bolusmek gerekirse kuru ekmegi bolusebilmenin birlik ve beraberligi saglayan yapisini once yetiskinlere anlatmaliyiz galiba.
Çok doğru hepsi .
Bide şöyle bişey var , ince düşünceli naif insanlar olmalarını sağlamak amacıyla, empati becerilerini geliştirmeye çalışıyor öğretmenler . Evet azra deşeler ne olur , sürekli değil kasıtlı olarak değil , sadece o an öyle ağzımdan çıktı veya yazdım , 30 çocuğun adını teker teker yazınca ister istemez insan kısaltma yapıyor bazen :) herşeyi sorun eden bir kişiliğe sahip olmalarını istemem , bazen bazı şeyleri de görmezden gelebilsinler, bu da bir beceridir , kendısinin hoşuna gitmeyecek şeyi ufak küçük basit şeylerden bahsediyorum görmezden gelebilmeli çocuk , diğer türlü de mutsuz olmak için hep bir sebepleri oluyor , bazı anneler gibi bazı çocuklar da hep bir memnuniyetsiz hep bir mutsuz … ortada bişey yokken hoşnutsuz be suratı asık olmasına anlam veremiyorum ben insanların , mutlu olmak için herşeyin mükemmel olmasına gerek yok , asıl önemli olan bu ve öğrenmelerini istiyorum , mutlu olmaları bu kadar zor olmamalı ……

İste paylasmayi kazandirma bilinci cocuga nutuk atarak degil, aynen boyle paylas istersen deyip aferin, yaptigin iyi bir seydi, senin de canin cekseydi sen de isteyebilirdin ama sen paylasansin bugunluk ve bu guzel bir seydi gibi geri donutle olabilir bir ogretmen acisindan.

İki cift lafta bin tane mesaj var aslinda.
Empati kurdurdu, paylasan olabilmenin onemini vurguladi, paylasmayla aldigi hazzi artirdi cunku ekstra ogretmenden de aferin aldi.
Cocuklar henuz bizim kadar ic ice dusunemiyorlar.
Paylasti ve mutlu oldu, bitti yani.

Ayrica yetiskinler icin bluz ya da herhangi bir metofor olmasi fark etmez.
Farkimiz benim yetiskin, cani cekeninse henuz bir cocuk olmasi.
Biz kendimizi durdurabilmeyi sadece ogrenmedik, beynimizin ilgili bolumu de gelistikce kazanim sagladik
Yani canim arkadasimin bluzunu cekerse kendimi oyalayabilirim ama cocuk bunu yapamaz cunku bu sadece duygusal bir sey degil, beynin bolumunun de gelismesi lazim ve cocuklar beyninin bu bolgesinin henuz gelismedigi bir donemdeler.
Mesele bluz-ayi metaforu degil yani.

Bir de baskasinin suyunu icmekten kovid olmasa da kacinmaliyiz zaten ve bunu yine bir ilkokul ogretmeni cok iyi bilir, bazen bunu da yapar cocuklar ve bu asamada da ogretmen paylasma der zaten.
Burada nasil paylasmamayi vurgulamasi normalse paylasmayi da vurguladigi durumlar da gayet normal.
Yani cocuk geneller, bu ogrenme asamalarindan biridir
Hepimiz boyle ogrendik
Sonra genelden ozele gider
Yani cocuk evet simitimi paylasabilirim ama suyumu hayiri boyle boyle kazaniyor zaten.
Bilinc dediginiz bu iste.

paylaşmanın iteklenerek öğrenilemeyeceğini düşünüyorum ben... misal çocuk için oyuncak ayısı neyse sizin içinde bulüzdür... bu bilinç örnek olarak verilir... hadi kalk şöyle yapla değil... çocuğum şimdi yemek arttı hadi bunları uygun bi yere hayvanlara götüreceğiz... oynamadığın oyuncak varsa al yanına aş evine götürelim de oradan diğer çocuklar alır... bunlar okul esnasında sıralarda... oğlumm kalk yemeğini verle öğrenilmez. bizzat hayatın içindeyken, bir hikaye kitabı okurken empatiyle öğrenilir...

bir çocuk simit almış yerken, diğer arkadaşı istiyor ve bakıyorsa, ama o çocuk vermek istemiyorsa zaten o çocukta sorun vardır... hadi böl çocuğum simitten ile geçici çözüm olur. onun yerine bilinç aşılanmalı...

burada bir kadın; çocuğu su istediğini ama yanına almadıklarını anlatmıştı. parktaki diğer çocuğun suluğunu kullanmak isteyince annesinin hayır dediğini anlattı... kimse suyunu paylaşmaz... hele bu kovid döneminden sonra imkansız hale geldi..

Çok doğru hepsi .
Bide şöyle bişey var , ince düşünceli naif insanlar olmalarını sağlamak amacıyla, empati becerilerini geliştirmeye çalışıyor öğretmenler . Evet azra deşeler ne olur , sürekli değil kasıtlı olarak değil , sadece o an öyle ağzımdan çıktı veya yazdım , 30 çocuğun adını teker teker yazınca ister istemez insan kısaltma yapıyor bazen :) herşeyi sorun eden bir kişiliğe sahip olmalarını istemem , bazen bazı şeyleri de görmezden gelebilsinler, bu da bir beceridir , kendısinin hoşuna gitmeyecek şeyi ufak küçük basit şeylerden bahsediyorum görmezden gelebilmeli çocuk , diğer türlü de mutsuz olmak için hep bir sebepleri oluyor , bazı anneler gibi bazı çocuklar da hep bir memnuniyetsiz hep bir mutsuz … ortada bişey yokken hoşnutsuz be suratı asık olmasına anlam veremiyorum ben insanların , mutlu olmak için herşeyin mükemmel olmasına gerek yok , asıl önemli olan bu ve öğrenmelerini istiyorum , mutlu olmaları bu kadar zor olmamalı ……
Gayet de anliyorum hocam.
Cocuk ikinci ismimden hoslanmiyorum kullanmayin dese amenna, ama kimseye iki isim birden kullanin baskisi yapilamaz ya.
Size yapsa arkadaslarina yapamaz.
Arkadaslarina yapsa yarin amirine yapamaz.
Hayat boyle bir sey degil.

Bu cocuklar da sus bebegi degiller, hayati ogreniyorlar aslinda
Milyar yillik insan canlisi her cesit zorlukla bas edebilmis hayatta kalabilmis,
insan kendini iyilestirebilen bir canli
Cunku yasam acinin da tatlinin da bir arada oldugu bir yer.
Bunu once ebeveynler kabul etmeli.
Helikopter ebeveynlik yapmamali.

Son düzenleme:
maalesef şımarık, ukala veliler çok var ama bunlar sizin meslekten soğutmasın daha nelerle karşılacaksnız mesleğiniz daha çok sevin

Şu zamanın velilerini allah bildiği gibi yapsın ya bunlar nerde yetişti ne yedi iöti de böyle oldular anlamıyorum.
Benim öğretmen arkadaşım da öyle. Kızı gece 11 de arıyor veli çok acil diye. Neymiş çocuğuna salak denmiş, çocuğu top oynarken düşmüş dizi kanamış niye aranmamış o kadar para veriyormuş okula bilmem ne.
Öğrenciler değil veliler eğitilmeli gerçekten. Allah kolaylık versin sabır versin vallahi ne diyeyim

Paylaşma konusu çocuğun karar vereceği birşey değil mi ki?
Bilemiyorum 2 çocuğum var,ikisi de eşyalarını paylaşmak istemezlerse ısrar etmem,oyuncağını ver o da oynasin falan diye. Kimsenin eşyasini izinsiz almalarını istemem,izin verilmiyorsa ısrar edilmemesi gerektiğini bilirler. Kızım 10 yaşında şu an okulda arkadaşıyla paylaşır birşey yiyecekse,kendisi kararını verebilecek yaşta,hiçte paylaşmayı bilmeyen bir çocuk olmadı açıkçası. Zamanı gelince öğreniyorlar,bu konuda ısrar doğru gelmiyor açıkçası bana.
Yemek konusunda niye paylaşım ısrarı ben anlamadım,hijyen anlamında kimsenin yemeğini yesin istemem ben çocuğumun okulda,ne koyduysam onu yesin,alerji vb sebeplerden paylaşması uygun olmayabilir ayrıca bilemezsiniz belki alerjisi var beslenme çantasındaki atıyorum meyveye,kuruyemişe. Beslenme gittiğine göre devlet okulu zaten sanırım,liste veriyorlardı bir ara,sizde liste verebilirsiniz. Herkes aynı şeyleri koyarsa paylaşma durumu olmaz.Bu konuda haklı buldum ben veliyi. Ama bunlar sizinle konuşamayacağı,idareye aksettirilecek şeyler değil. Size de pek ala söyleyebilirdi çok rahatsiz olduysa.

Ciddrn mi? Şuursuz kadın.
:) Niye şaşırdınız?
Bir gün müdür yardımcısının odasındayım, işim vardı.
Oradan bir veli geldi, sanki komşusunun kapısında gibi kafayı kapıdan uzattı. Halbuki kapı açık yani ama içeri girmek yerine böylesini tercih etti. Hocaya hitaben, "Ben X'in velisiyeaam de, çocuğu alıyorum, tıımamm?" dedi ve cevabı beklemeden gitti. X'in soyadı yok, hangi şubede, sınıfta bilgi yok. Çocuğu erken götürüyorum, izninizi rica edebilir miyim yok. X'in velisi olduğuna dair bir kanıt yok.
İşte böyle. :KK53:

Ciddrn mi? Şuursuz kadın.
Yemin ederim.
Hiç tepki vermedim . Benim için önemli olan çocuğunuzun iyiliği sadece dedim .
Kadın da benim yapım bu asla altta kalmam herkese veririm cevabını size de yapıştırdım , diğerleri gibi iliyüzlü değilim yüzünüze lafı böyle koyar geçerim dedi .
Peki dedim aferin

Varsayalim ki yavrunuz hayir paylasmiyorum dedi, yeni seyler almaya da maddi manevi gucunuz yok, cozumunuz nedir?
Kardesiyle bir seyler paylasmasi icin izin istemek nereye kadar
Yarin kucugunuz de buyuyup bir seyler istemeye basladiginda hatta ayni oyuncagi istediklerinde ne yapacaksiniz ya da ne yapiyorsunuz
Kucuge mi hayir diyeceksiniz
Beraber oynamak da istemiyorlar, cozum nedir? İki ayni oyuncagi almak mi?
Cok masrafli.
Sirasiyla oynatmak mi, ama o zaman ben o oyuncakla oynamak istiyorum kararina saygi duymadiniz?

Bilemiyorum ya
Hangimizin kardesiyle bir sey paylastigi icin travmasi kalmistir ki
En fazla komik anilar kalmistir yasarken gicik bile olsak
Kardes cunku otesi yok ki

Ayrica bir 5-6 yaş cocugu paylasmayi ogrenmis olsa cok daha tatli olur kendisi acisindan
Ve boyle boyle diyaloga giriyorlar diger cocuklarla
Cocuklar icin iletisim sekli baskasinin elindekine ozenmek oncelikle :)
Ne bileyim hic mi cocuk olmadik, hic mi komsunun tavugu kaz gorunmedi

Ama nedir cok kutsal saydigi bir oyuncagi vardir amenna, o misafir cocugu geldiginde de kaldirilmali bence
Cunku o oyuncakla oynamak isteyen cocuk da bir cocuk, sizin benim cocuklarim gibi

Her seyi elde edemeyecegini anlasin demissiniz baska cocuklar icin
Hayat dersi vermek istediginiz o cocuklar da cocuk, kararina saygi duyulmasini istedigimiz cocuklarimiz kadar.

Veli en fazla paylasmak istemezsen paylasma'yi ogretebilir.
Ogretmene neden paylas dediniz diyemez
Orada o patlamis misiri, o sey her neyse,
O şeyi cani çeken de bir cocuk
Caninin bir sey cektigini gordugunuz bir cocuga nasil duyarsiz kalabiliriz
İstersen paylas demek cocugun iradesine darbe degildir, sakin olun.

Bugun ogretmeni, paylas dedi diye zorbalik ediyor konumuna sokarsak yarin iletisime gececek kimseyi bulamayacak bu cocuklar
Gerekirse paylasmiyorum demeyi ogrensin, bu ayri bir kazanim ama etrafimizda birilerin de yasadigini, onlarin da caninin cekebilecegini dusunebilmek de bir o kadar kazanim.
Gerekirse paylasmasin, mesele o degil.
Çocuklarım ileride kendilerine ait oyuncakları paylaşmak istemezlerse de paylaşmazlar. Merak ettiğiniz için anlatayım, Sınırsız oyuncak alma hakları yok. Doğum günü, yeniyıl ve 23 nisanda oyuncak alma hakkı vardır bizim evde. Eğer bu özel günlerden birinde seçimini evdeki paylaşılmayan oyuncak olarak yapmışsa kararına saygı duyar, aynı oyuncağın ikincisini alırım.

Parkta bir çocuk elindeki oyuncağı ya da yerde bulduğu taşı paylaşmak istemiyorda çözüm saygı duymak olmalı bence. Bir kere sorulur, istemiyorsa istemiyordur. Ne yapalım, zorla elinden mi alalım diyorsunuz?

Konudaki yiyecek paylaşma konusunda da liste dışı yiyecek geldiği için veli hatalı. Bence o yiyeceğin sınıfta yenmesine izin verilmeyip veliden doğru beslenmeyi getirmesi istenmeliydi. Veli getirmiyorsa da müdür/müdür yardımcısının odasında o çocuk karnını doyurmalıydı, veli de idare tarafından uyarılmalıydı. Bütün sınıfla paylaşmaya yetmeyeceğine göre canı isteyebilecek başka öğrenciler de çıkabilir.

Çocuk için kıymetli çünkü. Yetişkin için arabası neyse çocuk için de o. Maddi değeri yüksek olmasın, hukuki yükümlülük de yok Sokaktaki kadın montunu beğendim, 2 dakika giyip fotoğraf çektireyim dese vermek ister misiniz? Çocuk da maddi değeri olsun olmasın, isterse ambalaj kağıdı olsun istemiyorsa zorlanmamalı diyorum.

Varsayalim ki yavrunuz hayir paylasmiyorum dedi, yeni seyler almaya da maddi manevi gucunuz yok, cozumunuz nedir?
Kardesiyle bir seyler paylasmasi icin izin istemek nereye kadar
Yarin kucugunuz de buyuyup bir seyler istemeye basladiginda hatta ayni oyuncagi istediklerinde ne yapacaksiniz ya da ne yapiyorsunuz
Kucuge mi hayir diyeceksiniz
Beraber oynamak da istemiyorlar, cozum nedir? İki ayni oyuncagi almak mi?
Cok masrafli.
Sirasiyla oynatmak mi, ama o zaman ben o oyuncakla oynamak istiyorum kararina saygi duymadiniz?

Bilemiyorum ya
Hangimizin kardesiyle bir sey paylastigi icin travmasi kalmistir ki
En fazla komik anilar kalmistir yasarken gicik bile olsak
Kardes cunku otesi yok ki

Ayrica bir 5-6 yaş cocugu paylasmayi ogrenmis olsa cok daha tatli olur kendisi acisindan
Ve boyle boyle diyaloga giriyorlar diger cocuklarla
Cocuklar icin iletisim sekli baskasinin elindekine ozenmek oncelikle :)
Ne bileyim hic mi cocuk olmadik, hic mi komsunun tavugu kaz gorunmedi

Ama nedir cok kutsal saydigi bir oyuncagi vardir amenna, o misafir cocugu geldiginde de kaldirilmali bence
Cunku o oyuncakla oynamak isteyen cocuk da bir cocuk, sizin benim cocuklarim gibi

Her seyi elde edemeyecegini anlasin demissiniz baska cocuklar icin
Hayat dersi vermek istediginiz o cocuklar da cocuk, kararina saygi duyulmasini istedigimiz cocuklarimiz kadar.

Veli en fazla paylasmak istemezsen paylasma'yi ogretebilir.
Ogretmene neden paylas dediniz diyemez
Orada o patlamis misiri, o sey her neyse,
O şeyi cani çeken de bir cocuk
Caninin bir sey cektigini gordugunuz bir cocuga nasil duyarsiz kalabiliriz
İstersen paylas demek cocugun iradesine darbe degildir, sakin olun.

Bugun ogretmeni, paylas dedi diye zorbalik ediyor konumuna sokarsak yarin iletisime gececek kimseyi bulamayacak bu cocuklar
Gerekirse paylasmiyorum demeyi ogrensin, bu ayri bir kazanim ama etrafimizda birilerin de yasadigini, onlarin da caninin cekebilecegini dusunebilmek de bir o kadar kazanim.
Gerekirse paylasmasin, mesele o degil.
Konu sahibi konuda bahsetseydi mısır mevzusunu zaten böyle tepkiler almayacakti
Ben mesela beslenmesini paylaş dedi sandim ve çocuğun paylaşmak istememesini , velinin de buna tepki göstermesini normal buldum
Ama cocuk zaten getirmemesi gereken birsey getirmiş ve öğretmen baskı yapmadan sadece paylaş istersen demis , bu gayet normal bir durum
Keşke konuda anlatsaydi , bu mevzu bu kadar uzamazdi

Ben mesela beslenmesini paylaş dedi sandim ve çocuğun paylaşmak istememesini , velinin de buna tepki göstermesini normal buldum
Ama cocuk zaten getirmemesi gereken birsey getirmiş ve öğretmen baskı yapmadan sadece paylaş istersen demis , bu gayet normal bir durum
Çok tepki gelince bende bunaldım ve rahatsız oldum sadece

Evet ben de çocuk normal beslenmesini getirdi. Biraz da şu arkadaşın da ver dendi diye anladım. Konuda liste dışı yiyecek olduğu gibi temel bir sorunun yazılması atlanmış.

Çocuklarım ileride kendilerine ait oyuncakları paylaşmak istemezlerse de paylaşmazlar. Merak ettiğiniz için anlatayım, Sınırsız oyuncak alma hakları yok. Doğum günü, yeniyıl ve 23 nisanda oyuncak alma hakkı vardır bizim evde. Eğer bu özel günlerden birinde seçimini evdeki paylaşılmayan oyuncak olarak yapmışsa kararına saygı duyar, aynı oyuncağın ikincisini alırım.

Parkta bir çocuk elindeki oyuncağı ya da yerde bulduğu taşı paylaşmak istemiyorda çözüm saygı duymak olmalı bence. Bir kere sorulur, istemiyorsa istemiyordur. Ne yapalım, zorla elinden mi alalım diyorsunuz?

Konudaki yiyecek paylaşma konusunda da liste dışı yiyecek geldiği için veli hatalı. Bence o yiyeceğin sınıfta yenmesine izin verilmeyip veliden doğru beslenmeyi getirmesi istenmeliydi. Veli getirmiyorsa da müdür/müdür yardımcısının odasında o çocuk karnını doyurmalıydı, veli de idare tarafından uyarılmalıydı. Bütün sınıfla paylaşmaya yetmeyeceğine göre canı isteyebilecek başka öğrenciler de çıkabilir.

Cocugun zorla elinden almaktan bahsettigimi anladiginizi dusunmek istemem
Ortada bir tesvik var yalnizca ve bu cok ayip bir sey mi
Cocuklar da dogar dogmaz paylasmayi ogrenmiyor
Siz de istersen paylasabilirsin diyorsunuzdur

Ogretmen de paylas istersen diyebilir
Cocuk da istemiyorsa paylasmaz, bu kadar yani.

Siz cocugun karari saygi duymaliydi ogretmen dediginiz icin ben de diyorum ki genel anlamda bile paylasalim vs demesi saygi duymadigi anlamina gelmez.
Siz de bir kere sorariz vermiyorum dediyse tamamdir diyorsunuz ogretmen de ayni seyi yapiyor, paylas istersen diyor ve zorla elinden almiyor.

Evet bunu burda yiyemezsin deyip kaldirtabilirdi de ama bu defa da beslenme yaptirmiyor diye sikayet edilirdi :)
Yani kimse her gun beslenmenizi paylasacaksiniz diye cocuklarin basinda beklemiyor.

X