aşure için gereken malzemeler:
• yarım kg. buğday
• 1 su bardağı nohut
• 1 su bardağı kurufasulye
• 1 çay bardağı pirinç
• 100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış 1/2 elma,1/2 ayva,portakal kabuğu rendesi
• 50 gr. kuş üzümü ,1 kaç karanfil
• 100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm ,
• dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz)
• 1 kg. toz şeker,gül suyu
üzeri için:nar,ceviz,kırılmış fındık,badem,tarçın,hindistan cevizi,antep fıstığı kullanarak dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz
hazırlanması:
1. aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın.
2. nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın.
3. her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin.
4. 8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. (Suyunu süzdükten sonra nohut ve fasulyenin dilerseniz kabuklarini soyabilirsiniz) eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin. buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın.
5. buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin. bir sürede pirinçlerle beraber pişirin.
6. hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin. 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları ,elma ve ayvaları tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın. Sekeri ilave ettikten sonra sürekli karistirmaniz gerekiyor cünkü dibi tutabilir.
7. aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
8.aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin.
not: piştikten sonra aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz çok güzel bir tat yakalamış olursunuz.
Bir de ben bir öneride bulunayım, buğdayı kaynatmadan yaklaşık 7-8 saat önce suya koyup, her bir saatte bir ovalayarak yıkar ve suyunu değiştirirseniz, aşure kar gibi beyaz oluyor.
Ayrıca üzerine teflon tavada ,yağsız, biraz kavurup kokusunu çıkardığım susamı da ekledim
incir karartmasın diye en son atılır. Ayrıca birkaç tane karanfili dövüp atıyoruz. Gül suyu da koyarız...
Tarifine tamamen uymakla birlikte son bölümde bir tatlı kaşığı sütle sulandırılmış nişasta, ayrı yerde pişirilmiş kuru incir de ekleyince ortaya muhteşem birşey çıktı.
arkadaşlar buğdayı pişirmenin pratik yolu : Buğdayı güzelce yıkayıp bol şu ile bir taşım kaynatın. Ocaktan aldığınız tencereyi kalın bir bez ile şarın. Bir kaç şaat içinde buğdayın şişip iştenilen kıvama geldiğini görecekşiniz