- 6 Mart 2012
- 17.734
- 27.909
- 49
Anne sütü bebekler için çok temel bir besin kaynağı ve emzirilen bebekler anne sütü vasıtasıyla ihtiyaçları olan vitamin, mineral, protein gibi çok değerli maddeleri alıyorlar. Fakat emzirilen bebekler yeterince D vitamini alamayabiliyorlar ve bu nedenle D vitamini desteklerine ihtiyaç duyuyorlar.
Emzirilen bebeklerde D vitamini desteğinin önemi
D vitamini bebeklerin kemik gelişimi için gerekli bir vitamindir. İnek sütü ve balık gibi birçok besinde bulunur. Fakat D vitamini öncelikli olarak vücutta güneş tarafından üretilir. Cilt kanseri vakalarının günümüzde oldukça artması ve cildi güneşe karşı koruma yöntemlerinden dolayı vücudun D vitamini alımında sorunlar yaşanabilir. Bu sorun bebekler ve çocuklar için de geçerlidir. Bu nedenle bebeklerde yeterince D vitamini depolanamamakta ve bu da bebeklerin ve çocukların kemik gelişimini olumsuz etkilemektedir.
D vitamini ayrıca bebekler ve çocukların bağışıklık sisteminin gelişmesinde ve diyabet, raşitizm ve kanser gibi vakaları önlemede önemli bir vitamindir.
D vitamini anne sütünde yeterince bulunmadığı için bebeklerin günlük olarak almaları gereken D vitamini seviyesini karşılayamamaktadır.
Bu nedenlerden dolayı emzirilen bebeklere günlük olarak D vitamini desteği vermek faydalı olacaktır.
Bebeklere ne zaman D vitamini verilmeye başlanmalı? Ne kadar D vitaminine ihtiyaçları vardır?
Bebeklerin günlük D vitamini ihtiyaçları 400 IU’ dur. Bebeklere D vitaminin damla formunda verilmesi tavsiye edilmektedir. Bebeklere D vitamini desteği doğumdan itibaren verilemeye başlanmalıdır ve bebeğin en az 1 yaşına kadar devam etmelidir. 1 yaşından sonra ise bebekler tam inek sütü ve diğer katı besinler daha yoğun bir şekilde alacakları için D vitamini desteği alınması kritik bir konu olmayacaktır.