Bebek Beslenmesi ek gıdalar ve bebek gelişimi

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
ay canım benim hala toparlanamadı mı ,neyi var şimdi ?

canım öksürüyor burnu tıkalı hep ağlıyor ağlamazsa bagırıyor uyuyamıyor hiç bişey yemiyor benim şarteller atmak üzere eşim hasta etti çok kızıyorum ona hiç dikkat etmiyor kendine
 
kızlar kendime bunu hazırladım çıktısını aldım sürekli bakıyorum. bir kontrol edin eklemek istediğiniz şeyler de olabilir

ÖRNEK BESLENME MENÜLERİ
5 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ
Aldığı sürece anne sütü verilmelidir. Hazır mama günde iki öğün 210-240 ml verilebilir.
Meyve püresi: Yine günde bir öğün mevsim meyvelerinden herhangi birisi püre şeklinde verilmelidir.
Sebze çorbası: Öğle öğününde 1-2 tatlı kaşığından başlanarak, yavaş yavaş artırılarak verilmelidir. (saat 12.00-13.00)
Yoğurt: İkindi öğününde verilmelidir. 1-2 tatlı kaşığı başlanır ve miktarı zamanla artırılır. (Saat 15.30-16.00) Vereceğiniz yoğurdun pastörize sütten mayalanması tercih edilmelidir. Muhallebi: Gece yatmadan önce verilmelidir. (Saat 20.00)
6 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ
İAnne sütü bebek aldıkça verilmelidir.Hazır mama günde iki öğün 210-240 ml verilmelidir.
Meyve püresi: 1 öğün (10.00)
Sebze püresi: 1 öğün (12.00-13.00),
Yoğurt: 1 öğün (16.00)
Muhallebi: 1 öğün (20.00)
7 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ
Anne sütü bebek aldıkça verilmelidir.
Kahvaltı: 1 öğün (06.00-07.00) Akşamdan tuzu alınması şartıyla suda beklemiş peynir + haşlanmış yumurta sarısı (1/8) + reçel veya peynir . Tüm bunlar hazırlanmış devam sütü içerisine konularak ezilir. Bebek bu karışıma alıştıktan sonra sonra ayrı ayrı verilebilir.
Meyve püresi: 1 öğün (10.00)
Sebze püresi: 1 öğün, kıyma(bir yemek kaşığı) ilave edilmiş şekilde verilmeldir.(12.00-13.00)Yoğurt: 1 öğün (16.00)Muhallebi: 1 öğün (20.00)Hazır mama: Günde 1 veya 2 öğün hazır mama verilmelidir.
8 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ
Anne sütü: Bebek aldığı sürece verilmelidir.Kahvaltı: 1 öğün (06.00-07.00)Sebze püresi: 1 öğün (12.00-13.00)Köfte: Sebze püresi ile öğlen öğününde 1-2 adet verilebilir.(Kıymanın baharatsız kıymadan hazırlanması tercih edilmelidir.)Yoğurt + Meyve püresi: 1 öğün (16.00)Muhallebi: 1 öğün (20.00)

9-11 AY BEBEĞİN BESLENMESİ
Anne sütü: Bebek aldığı sürece verilmelidir.Kahvaltı: 1 öğün (09.00)Öğle saati: (12.00) Sebze püresi Çorbalar (tarhana, yayla, şehriye)Makarna, Pilav, Yoğurt(öğle saatinde yukarıdakilerden birisi tercih edilebilir)Yoğurt + Meyve püresi: 1 öğün (16.00)Muhallebi: 1 öğün (20.00)

12 AYLIK ÇOCUĞUN BESLENMESİ
Örnek beslenme programı aşağıdaki gibi olabilirSabah: KahvaltıÖğle: Etli sebze yemeği veya sebze püresi veya bir köfte ve makarnaİkindi: Yoğurt + meyve püresi + ekmek veya 2 adet bisküvi veya sütlaç veya muhallebiAkşam: Çorba + Sebze yemeği + makarna veya pilav + yoğurt
9-12 AY ARASI BEBEĞİN BESLENMESİ:Çocuğunuz için bu dönemde özel yiyecekler hazırlamanıza gerek yoktur. Yetişkinler için pişirilen tüm ev yemekleri az yağlı püreler halinde bebeğe verilebilir.
Örnek Mönü: Sabah:
Kahvaltı
1 Bardak şekersiz süt1 Yumurta sarısı1 Tatlı kaşığı reçel ya da pekmez1 Çay kaşığı yağ1 İnce dilim ekmek veya 3-4 adet bisküvi Ara:
Meyve püresi
Öğle:
Kıymalı sebze püreleri
Dolma içleri, sebzeli köftelerKuru baklagil püreleriBir dilim ekmek içi (sebzelerle) Akşam:
Muhallebi (veya öğle öğünün aynısı)
Sebze olarak bakla ve patlıcan bebek beslenmesinde tercih edilmez. Bir yaşına basan bebekler aile sofrasına oturtulur, kendi kendine yemesi için teşvik edilir.

Ek Gıdalar:Çocuğun ayına uygun büyüme ve gelişme sürecini destekleyen, değişik tatlarla tanışmak suretiyle sonraki aylarda kolay yeme alışkanlığı kazandıran, besleyici değeri yüksek ama allerji yapma niteliği az olan besinlerdir. Meyve suyu veya meyve püresi, sebze çorbası veya sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta bebek beslenmesinde önde gelen ek gıdalardır.

Ek gıdaları kaşık ya da bardakla veriniz.

Yeni deneyeceğiniz yiyecekleri çocuk açken alışık olduğu yiyeceklerden önce veriniz. Miktarı daima azdan başlayarak arttırınız.

Yeni gıdaların allerji yapıp yapmadığına dikkat ediniz. Bu nedenle aynı gün içinde birden fazla yeni besin denemeyiniz. Şüpheli bir gıdayı kestiğinizde belirtilerin geçip geçmediğini kontrol ediniz. Bir iki gün sonra yeniden deneyiniz.

Bebeğinizin hoşlanmadığı önemli yiyecekleri zaman zaman yeniden deneyiniz.

Meyve Suyu:
Elma ve şeftali gibi meyvelerin suları taze olarak 1-2 tatlı kaşığı miktarından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırılır. Portakal ve mandalina suyunun daha ileri aylarda verilmesi uygun olur.

Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur ve cam rendede rendelenir. Temiz bir tel süzgeç veya tülbentle süzülerek suyu elde edilir. Meyve suyuna başlandıktan bir iki hafta sonra püre halinde verilebilir. Meyve sularına şeker eklenmemelidir!

Sebze Çorbası:
Meyve suyuna başlandıktan iki hafta kadar sonra öğle öğününde verilmek üzere patates, havuç, pirinç ve taze sebzelerden günlük olarak hazırlanır. Bir iki tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Dört haftalık bir süre içinde tam sebze püresine geçilir.

1. Hafta (sebze çorbası): 3-4 su bardağı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45 dakika kapaklı kapta pişirilir. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyu bir başka kaba alınır. Bir çay kaşığı irmik ilavesiyle tekrar 5-10 dakika pişirilir. Sıvı miktarı 200 gram olacak şekilde ayarlanır.

2. Hafta (basit sebze püresi): Aynı şekilde pişirilir. Havuç ve patatesler tel süzgeçten tamamen ezilerek püre olarak geçirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak mamanın hazırlanması tamamlanır.

3. Hafta (karışık sebze püresi): Havuç ve patatesin yanına 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler eklenir. Örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, ertesi gün maydanoz ve bir kaç yaprak ıspanak, sonraki gün ilaveten dörtte bir enginar, daha sonra dörtte bir domates gibi .. Tel süzgeçten ya da blenderden geçirilerek elde edilen püreye yine bir çay kaşığı irmik eklenerek 5 dakika daha pişirilir.

4. Hafta (tam sebze püresi): Ayrıntılarıyla anlattığım şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı zeytin yağı veya pastörize tereyağı katılır.

Altıncı aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş yağsız sinirsiz dana) eklenmelidir. Daha erken dönemde sebze çorbasına başlanmış olan bebekler için kuzu ciğeri tercih edilir.

Muhallebi:
Sebze püresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle 5. aydan itibaren akşam (gece değil) öğünü olarak verilir. 1 su bardağı süt, bir tatlı kaşığı pirinç unu, 1 tatlı kaşığı toz şekerle yapılır. Soğuk sütün bir kısmıyla pirinç unu iyice ezilir, kalan süt eklenir karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirmeye yakın şeker eklenir. İlk günlerde süt sulandırılabilir.

Muhallebi, kutu mamalarla da hazırlanabilir. Özellikle inek sütü proteinlerine duyarlı olan bebeklerde bu durum tercih edilir. Bir su bardağı su 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirildikten sonra içine 5-6 ölçek hazır mama toz halinde katılır. Topaklanma durumunda tel süzgeçten geçirilir. Son yıllarda süt çocukluğu döneminde inek sütünün hiç kullanılmaması yönünde olan görüşler giderek ağırlık kazanmaktadır.

Yoğurt:
Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa kadar soğutulur. 1 litre süt içine bir çorba kaşığı yoğurt 1-2 kaşık sütle sulandırılarak eklenir, yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeksizin sıcaklığını koruyabilecek şekilde 3-4 saat bekletilir. Bir kase kadar ikindi öğünü olarak verilir.

Kahvaltı:
Çocuk altı ya da yedi ayını bitirdikten, sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi gıdalara iyice alıştıktan sonra kahvaltılara başlanır. Süt, beyaz peynir, reçel, pekmez, ekmek veya bebe bisküvisi başlıca malzemelerdir. Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir ve reçel sütle ezilir. Karışıma ekmek içi katılır. Bu amaçla 3-4 bebe bisküvisi kullanılabilir. Kahvaltıya önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır, miktarı giderek arttırılır. Bal allerji yapma olasılığı nedeniyle bir yaşından önce tercih edilmez. İstenirse 1 çay kaşığı yağ eklenebilir. Bir süre sonra peynir, reçel, yağ ve ekmek sütten ayrı olarak verilebilir.

Yumurta:
Katı olarak pişirilmiş yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı miktarından başlanıp giderek arttırılmak suretiyle kahvaltıya ilave olarak verilir. Bir haftanın sonunda bebeğiniz bir tam yumurta sarısı yiyebilir. İyice alışmış olan çocuklara yumurta kayısı kıvamında verilebilir. Yumurtanın beyazının bir yaşında önce verilmesi genellikle tercih edilmez.

Tahıllı Çorbalar:
Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 7. aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir.

Köfte:
Sebze çorbasıyla birlikte, yağsız sinirsiz üç kez çekilmiş dana kıymasından baharatsız olarak hazırlanmış 1-2 köfte 6. Aydan itibaren verilebilir.

Balık ve Tavuk:
Bebeğiniz yedi sekiz aylık olduğunda kıymaya alternatif olarak püre halinde öğle öğününde tavuk ve kılçıksız balık eti verebilirsiniz.

Karaciğer:
Kuzu ciğeri tercih edilir. Az tuzlu suda haşlanır, zarı çıkarılır, rendelenerek balık ve tavuk etleriyle dönüşümlü olarak sebze çorbalarıyla birlikte verilir.

Çay:
Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur. Aksine diğer gıdaların besleyici değerini düşürür, barsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir. Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yok
 

ben de akşam o gelince kapı sesini duyar duymaz hemen elimden bırakıyorum bilgisayarı konuşmasın diye ,arada ordan şunu öğrendim bak bunu öğrendim diyorum ama o taktı sen de hastalık olacak bence bu diyor
 

canım bende aptamil armutlu portakallı var kahvaltı öğününde veriyorum bazen
 
canım öksürüyor burnu tıkalı hep ağlıyor ağlamazsa bagırıyor uyuyamıyor hiç bişey yemiyor benim şarteller atmak üzere eşim hasta etti çok kızıyorum ona hiç dikkat etmiyor kendine

çok geçmiş olsun canım inşallah biran evvel düzelir, çok zor oluyor bebeğin hastalığı ama sık sık emzir o zaman daha çabuk toparlanır
 
tuanas hep süt yazmış yaw.. süt veriyor musun sen? ben hiç vermedim daha süt yerine devam formülü veriyorum.. kesin yiyeceğini bilsem sütümü sağıcam ama yemezziyan olur diye tereddüt ediyorum
 
canım öksürüyor burnu tıkalı hep ağlıyor ağlamazsa bagırıyor uyuyamıyor hiç bişey yemiyor benim şarteller atmak üzere eşim hasta etti çok kızıyorum ona hiç dikkat etmiyor kendine

geçmiş olsun canım yaa.. benim eşim de 2 kere hasta oldu hatta birinde bana da bulaştırdı. 1kere de ikimiz aynı anda hasta olduk ama bebişe geçmediçok şükür.. ona bulaşmasın diye günde 30 kere ellerimi yıkıyordum.. çok zor hasta bebek umarım çok çabuk iyileşir
 
süt bende vermiyorum muhallebiyi devam mamasıyla hazırladım zaten milupanın gece tahıllarını aldım onla yaptım. burdaki muhallebiden yapmadım dediğin gibi tedirgin oldum. kahvaltıya da daha başlamadık. peynir konusunda kafam karışık. labne peynir mi versem tuzu alınmış peynirmi bilemiyorum.
 
canım öksürüyor burnu tıkalı hep ağlıyor ağlamazsa bagırıyor uyuyamıyor hiç bişey yemiyor benim şarteller atmak üzere eşim hasta etti çok kızıyorum ona hiç dikkat etmiyor kendine

geçmiş olsun canım tüh zaten bu babalar böyle hastalığı kulağından tutup eve getirirler. çocuk gibi.
 
slm kızlarrrrrrrrrr

arkadaşlar cumartesi misafirim gelecek. hemde yemeğe.. kırmızı et yemiyor, diğerleri de tavuk yemiyor.. ne yemek yapsambirtürlü karar veremedim.. bi fikriniz var mı? :26:
zeytinyağlı barbunya yapabilirsin canım,aklıma ilk bu geldi
canım doktorumuz bu listenin aynısını verdi bize,bir sayfa da kendi eklemiş notlar felan şaşırdım şimdi görünce
canım öksürüyor burnu tıkalı hep ağlıyor ağlamazsa bagırıyor uyuyamıyor hiç bişey yemiyor benim şarteller atmak üzere eşim hasta etti çok kızıyorum ona hiç dikkat etmiyor kendine
geçmiş olsun canım
 

ben labne verdim. aslında ben evde pastorize sütten peynir yapmıştım ama onu verme dedi doktor pastorize olmuyormuş.. gerçi babam bişey olmaz dedi ama bilemedim vermedim o yüzden.. babam doktordur bu arada..
 
Son düzenleme:

zeytin yağlı kısmı ok pırasa yapcam ama ana yemek eksik
 

ben de internetten araştırdım birleştirdim bişeyler yaptım. eşim aile hekimi ona da verdim hastalarına ver diye 1 haftadır o da veriyormuş hastaların da hoşuna gidiyormuş. demekki o da internetten hazırlamış
 
yaa ben ayeseri ösledim ne saman gidecekti anneleri? :113: gitsinler artık
 

canım benım kızım 5 aylıkken 7.5 kıloydu ve doktorumuz kılosu kaldrır 2 ye gecın demıstı gec canım bence bısey olmaz
 
ben labne verdim. aslında ben evde pastorize sütten peynir yapmıştım ama onu verme dedi doktor pastorize olmuyormuş.. gerçi babam bişey olmaz dedi ama bilemedim vermedim o yüzden.. babam doktordur bu arada..

ozaman evde yaptığımız yoğurtta pastörize olmuyo :44:
 
arkadaşlar cumartesi misafirim gelecek. hemde yemeğe.. kırmızı et yemiyor, diğerleri de tavuk yemiyor.. ne yemek yapsambirtürlü karar veremedim.. bi fikriniz var mı? :26:

fırın kağıdında balık yap biberi soğanı sarımsağı domatesi kenarına diz limonu üstüne dilim dilim koy ver fırına 5 dk da beşiktaş. yanına da salata tamaaammm..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…