Okuduğum okulda yüksek yapmak kolay ama ben orada yapmak istemiyorum açıkçası. 4 yıl katlanmış olacağım o şehre, 2 yıl daha katlanmak istemiyorum. Ege veya Dokuz Eylül'de yapmak isterdim, evimden gidip gelmek için. Şimdi size bişey sormak istiyorum, ben çok rahatlıkla İngilizce konuşabiliyorum, yazabiliyorum, anlayabiliyorum vs. ama bunu kurslarla falan öğrenmedim, kendim öğrendim. Yani, biliyorum ama dil kursundan falan sertifikam yok, kağıt üzerinde bir kanıtım yok. Benim kanıtım olsa olsa konuşmam, yazmam falan olur. Okuduğum şehrin imkanları kısıtlıydı, aslında oradaki dil kurslarında mesleki İngilizce eğitimi alayım diye niyetlendim ama o kurslara giden arkadaşlarımın hiçbir şey öğrenmediklerini, güya B2 sertifikası olan arkadaşların İngilizce olarak kendilerini bile tanıtamadıklarını görünce, yaptıkları yanlışlarla dolu ödevlere çok yüksek puanların verildiğini falan görünce vazgeçtim, sadece para tuzağı olduğunu düşündüm o yerlerin. Biliyorum ama sertifikam yok, bu durumun bana iş görüşmelerinde veya iş hayatında sıkıntısı olur mu?
İkinci dil olarak Almanca öğrenmek istiyorum ama bana iş hayatında faydası olur mu bilmiyorum. Bir de Almanca zor bir dil, altından nasıl kalkarım bilmiyorum.
Okuduğum bölümden dolayı mıdır nedir bilmiyorum bende zaten "ne iş olsa yaparım" kafası var. Onu üzerimden atamıyorum. Peki KPSS'ye yoğunlaşayım desem bu iş için dershane şart mı? Yoğunlaşsam bile boşa çabalayacağımı düşünüyorum açıkçası KPSS konusunda, en azından İİBF alanında. Ailem de devlete gir diyor, başka bişey demiyor.