Düğün Takıları

Ben adetini gelenegini bilmem. Mantiken baktigim zaman kim o kadar masraf yapip dugundu, esyaydi aldiysa, takinlanlar da ona yardim amaciyla gitmeli diye dusunuyorum. Belki hepsi degilse de bir kismi. Aileye bir dunya masraf yaptirip, bu yastan sonra borca harca sokup, sonra bedavadan altinlara konmak, "bunlar benim" demek etik gelmiyor bana. Devir eskisi gibi degil. Gelin bohcasiyla kaynana evine gitmiyor. Bir masrafi da yatak odasi degil. Simdinin insanlari koca evleri aileye dosetiyorlar. Sonra da "vay bu altinlar benim, bana takildi" diye bir de altinlara konuyorlar. Aile dedigin kocaman insanlar bu yastan sonra borca batmis, ama evli ciftin elinde fazla fazla parasi kaliyor filan... Cok yanlis buluyorum. Altini siz alacaksaniz, esyanizi, masrafinizi da siz yapin. Altinlarla da borcunuzu odersiniz.
Bende aynen sizin gibi düsünüyorum...E ben evlenicem,simdi karsi taraf borca bulanacak veya kendi ailem.Ne gerek var ? Kocaman insanlaariz,arkadasim cek kredigini yap dügününü herseyin yanina kalsin,yavas yavas öde.en güzeli,temis is.Bunun gibi adetler bence artik kalkmali,ne o ya ,getirmisim 30 yasina bide dügününü yapicam....evlenmek isteyen kendine güvensin.Ben isterdim keske o zaman kendimiz yapsaydik herseyimizi,hic degilse yanimiza kalirdi simdi "herseyinizi biz yaptik "diye böbürlenen insanlar olmazdi etrafimizda.Hos bisey de yapmadilar ya,neyse....Al altinlari gelinden,al esyalarini,isine gelmezse nankörlükle sucla,ben aldim diye basa kak....Yanlis anlamayin ama bence mecbur olmamali ne kiz tarafi ne erkek tarafi...

Ben zaten banka da kasa açtım altınları koyarım dıye nişanımda takılanları kasaya koydum.
Onlara da düğün günü takılan altınları yazıcam bir kagıda ve pazartesi sabahı biz balayındayken annem bankaya götürsün dicem. Annemle ortak açtıgımız için o da girebiliyor .
Nişanlım aslında birikim açısından bizde olmasını ister takıların ama şu d var ailesi çok masraf yapmıyor.
Kayınpederim marangoz mobilyaları yapacak (yatak odası, tv ünitesi )
Beyaz eşyaları nişanlımla aldık ödüyoruz. Yani ben hem ödeyip sıkıntıya girip sonra da takıları vermem. Bunu çok cırlamadan anlatmam lazım :)

arkadaşlar ben altın olayına illet oluyorum aileler masraf yapıyormus onların olacakmış altınlar ne münasebet bir ailenin görevidir zaten çocuklarını düğün yapmak altınları almaları ne kadar saçma o genç çiftin evliliğe kolay başlangıç yapabilmeleri için takılan para hem dinen bakılırsa altınlar geline aittir .Lütfen bu konuyu karşılıklı konuşun düğün zamanı çok sorun olur . madem ailelerin paraları yok o halde gelin damat çalışsın kendi düğünlerini yapsınlar yetişmezse altınlarını bozdurup öderler...

Ben zaten banka da kasa açtım altınları koyarım dıye nişanımda takılanları kasaya koydum.
Onlara da düğün günü takılan altınları yazıcam bir kagıda ve pazartesi sabahı biz balayındayken annem bankaya götürsün dicem. Annemle ortak açtıgımız için o da girebiliyor .
Nişanlım aslında birikim açısından bizde olmasını ister takıların ama şu d var ailesi çok masraf yapmıyor.
Kayınpederim marangoz mobilyaları yapacak (yatak odası, tv ünitesi )
Beyaz eşyaları nişanlımla aldık ödüyoruz. Yani ben hem ödeyip sıkıntıya girip sonra da takıları vermem. Bunu çok cırlamadan anlatmam lazım :)
E onlar yapmiyorsa altinlari hangi hakla istiyorlar ? Yaptiklari bir semazen dügünü mü ? sende annecim biz isterseniz dügün masraflarini cekelim ama bilezikleri veya altinlari veremem onlarin yeri hazir de :-) yani hem kararli hem saygili ol,,,

kesinlikle bileziklerini verme onlar senin gelecegin ilerde kendiniz için bir yatırım felan olursa ozaman kullanırsın cok enteresan ya kız tarafı da göze gözükmüyor ama dünyanın masrafını yapıyorr sonrada erkek tarafı dügün yaptı oluyo gecsınler bunları sakın verme arkadasım.

Şu takı durumu öyle can sıkıcı ,heleki düğün masrafları

Herşey o kadar pahalı ki 8 bin düğün salonalrı insanın içine oturuyor ya ,
Hakkınızda hayırlısı olsun

O bilezikler senin hakkin verme tabiii sakin babamin ailesi de anneminkileri almis geriye ne bilezik vermisler ne de aldiklarini kabul etmisler

yani bizim düğünü eşimin ailesi yaptı evimizin peşinatınıda onlar karşıladı çokda aman aman zengin diiller ama yaptılar bilezikler benim çeyrekleri zaten borçlarımız için eşimle kullandık. isteselerdide verirdim sadece hatıra olanları bana verin derdim ha zaten şu anda kayınvalidemde hepsi ben hep derim anne bişeye ihtiyacın olursa bilezikler sende hiç sormana bile gerek yok derim oda kızım aşkolsun onlar senin bileziklerin der.
ama herkesin adeti anlaşması farklı bazen gelinin annesi ortaya düşer benim olacak die bazen damadın annesi ortaya düşer ama ekstrem bi zorunluluk yoksa altınların hakkı damatla geline düşer :KK66:
bunun hesabını yapmakda size düşer durumları siz bilirsiniz en ii deli gibi zenginlerse almalarına hacet yok ama yok gerçekten ihtiyaçları ola ola size masraf ediolarsa hoşgörülüde olabilirsiniz
yani konu esnek bi konu en ii kendiniz değerlendirme yapabilirsiniz

Merhabalar ,

9 Mayıs'ta düğünüm olacak erkek tarafının istediği gibi Semazenli bir düğün.Ancak nişanlım takıları masraflar içinbizimkiler alır dıyor.
Böyle birşeye izin veremem sonucta kız tarafının masrafı daha çok ve benim ailem herşeyi kendi yapıyor.
Düğün salonunun parası takıda toplanan nakitlerle ödenebilir ona tamam diyorum ama bilezikler hariç takıların alınması saçma değil mi ?
Sizce nasıl olmalı veya sizde nasıl olmuştu?
kız tarafı kıza erkek tarafı erkeğe taksın.onlar erkeğe takılanları alsın sendekiler sende kalsın

Takılar kime takılıyorsa onlarındır.. yani vermek kısmı kişilere kalmıştır. vermek istemiyorsanız vermeyin. ama erkek tarafının maddi durumu zayıfsa yardımcı olunabilir. bilezik ve çeyrekleri kesinlikle vermeyin. takılan paralardan yardımcı olabilirsiniz.

paraları hem takıya hem düğüne yetmiyorsa, düğün yapmasınlar millete yaranacaklar diye senin hakkın olan altınları senden almaları çok yanlış

Ne demek ya ne kadar saçma kesinlikle hiçbir takıni verme . Bu ne ya ... erkek tarafinin taktiği ailesine kalsın diye bir saçmalık da olamaz o zaman kız tarafının taktigi da annene babana kalsın siz de öylece bakın .çok sinirlendim .

Takilar kime takiliyorsa onundur mantigiyla gidersek, dugun masrafi da kim evleniyorsa onundur. Ciftin. Ayni sey ev dosemek icin de gecerli. Koskoca insanlarin bu devirde evlenmek icin hala ana baba eline bakmasini anlamiyorum.

Takılar kime takılıyorsa onlarındır.. yani vermek kısmı kişilere kalmıştır. vermek istemiyorsanız vermeyin. ama erkek tarafının maddi durumu zayıfsa yardımcı olunabilir. bilezik ve çeyrekleri kesinlikle vermeyin. takılan paralardan yardımcı olabilirsiniz.
maddi durumlarına göre düğün yapsınlar yada yapmasınlar
ayranları yok içmeye, tahtiravanla giderler gezmeye

Size takılan takılar sizindir
bilezik,kolye,set gibi
ama üzerinize takılan hediyeler size ait değil
tamamen erkek tarafına kalmış
sizin ailenizde aynı şekilde
sonuçta onlar borç tekrar geri verilecek
eğer bunu siz alırsanız onları da geriye sizin ödemeniz gerekir

bizde kızla damata verir her iki tarafta bizde öyle olmuştu sonra bizde ev aldık

Size takılan takılar sizindir
bilezik,kolye,set gibi
ama üzerinize takılan hediyeler size ait değil
tamamen erkek tarafına kalmış
sizin ailenizde aynı şekilde
sonuçta onlar borç tekrar geri verilecek
eğer bunu siz alırsanız onları da geriye sizin ödemeniz gerekir

kızınki kızındır kız erkeğe karaşamaz erkekte kıza herkesin takısı kendisinedir

X