Bir süredir canım kısır çekiyordu. Evde kinoa bitmişti markete gittiğimde de almayı unutmuşum. Bugün bayram hazırlıkları için alışverişe gittiğimde eskiden zorla bulduğum kinoanın beyazı, kırmızısı, siyahı yığın halinde bir sepete ortaya konmuş
beni bekliyordu
.
Yaramaz'ın ne yesem çelşkileri ve yorgunluk halsizlik ve unutkanlığı düşününce, Begüm'ün de kitap gibi semptomlarıyla birleşince bu kurtarıcıya hepimizin ihtiyacı var diyor ve kinoa neden bizim için çok kıymetli kısaca açıklıyorum.
Kinoa bulgurla yaptığını herşeyi yapabildiğiniz bir tür tahıl. En önemli özellilği çok yüksek oranda protein içermesi. Bunun yanında demir, magnezyum, Folik asit..... diye uzun bir liste devam ediyor. Hani ilaç gibi denir ya bu ondan da öte. Yaramaz ın olduğu gibi çok sıkıntılı dönemlerimde haftanın 3 günü yediğimi hatırlıyorum. Çabuk toparlanmama yardımcı olmuştu. Küçük çocuklar için de çok yararlı bir besin. Hatta NASA'nın astronotlar için seçtiği tahıl olarak bilinir.
Lafı fazla uzatmadan
Kinoalı Kısır Tarifi 1 su bardağı kinoa
1,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet salatalık
2 biber
1 büyük domates
1 çay bardağı kırılmış ceviz
yarım demet maydanoz
2 diş ezilmiş sarmısak
2 adet taze soğan
3-4 adet körpe kıvırcık yaprağı
1 adet limonun suyu
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Zevkinize göre tuz karabiber ve dilediğiniz baharatlar
Kinoayı bir kabın içinde sıcak su ile ıslatın. Ben kettlela ıslatıp iyice ıslanacak şekilde üzerine döktüm. 2 saat kadar böyle beklettim.
sonra bu suyu boşaltıp iyice yıkadım. Tencereye aktardım.
Üzerine 1,5 bardak suyu ekledim. Tuz karabiber vs ekledim
kısık ateşte suyunu çekene dek pişirdim. Ve kapağını açıp soğumaya bıraktım. Arada da karıştırdım. iyice soğuyunca da zeytinyağı salça soğan sarımsak maydanoz ceviz limon suyu doğranmış domates hepsini ekleyip çok iyi karıştırdım.
Bu şekilde de hemen servis etmek mümkün ama ben soğuk sevdiğimden şimdi buzdolabına koydum. Yarım saat sonra hepimize afiyet olsun inşallah