• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

down sendromu yardım

lütfen yardım edermisiniz arkadaşlar ablam küçük meleğimize hamile ama test sonuçlarında normalde yaşına göre 800 de 1 kadında çıkması gerekirken 365 de 1 kadın down sendromlu doğurma riski çıktı ve hepimiz yıkıldık ayrıntılı ultrasonda herşey normal ama çok garantici insanlarsanız amniyosentez yapalım diyor doktoru başından böyle bir olay geçen varsa lütfen bize yardım etsin önerilerinize ve bilgilerinize ihtiyacım var kuzumu düşündükçe ve o riski düşündükçe içim acıyor

Canım hiç korkma yıkılma da amniosenteze karar verirseniz bile bekleme süresi uzun çıkıyor.Böyle endişe ederseniz o günler geçmek bilmiyor sana da bebeğine de yazık.Bu konuyu çok araştırdım ben yakın zamanda yaşadık.
Ablamın down sendromu riski 54 de 1 çıktı ve çok korktuk amniosentez yapıldı ve bebek sağlıklı çıktı 2 ay sonra doğum olacak inşallah hiiç korkma tamam mı.
 
mrb cnm ben önceden mol gebeik geçirdim kemoterapi falan aldım ikili falan yapılmadı bu yuzden geçmişimden dolayı risk 150 de 1 e düşüyomuş zaten dr uma çok guvendiğim için yaptırdım çok iyibir dr prof ömer tarık yalçın osmangazide kendisi amniyosentez sonuçları genelde temiz çıkıyomuş cnm tedbir amaçlı yapılıyo çoğu amniyosentez biliçli biri tarafından yapılırsa düşük olma ihtimail çok çok düşük dualarımız minik bebişinizle
 
hülyacım merhaba bana yardımcı olduğun için inan çok mutlu oldum senin risk faktörün kaçtı hatırlıyormusun test sonucunu. ablamın riskliye yakın gösteriyor ama doktor tamamen kendi tercihlerine bıraktı ben gerekli görmüyorum dedi ama bizde korkuyoruz dişük olma tehlikesi var ya bebeğimize birşey olursa korkusu bizi bitiriyor ama hastalık riskide insanını mahvediyor of allahım sen yardım et allah kimseyi böyle karar verme süreçleriyle başbaşa bırakmasın zehracım sen amniyosentez olmadan ayrıntılı ultrosona girmişmiydin sonuç ne oldu doktorunmu şart koştu amniyosentezi rica etsem öğrenebilirmiyim

Cnm ben hem özele ( küçükyalı Delta Hospital-Seval Hanım) hem de Kartal Eğitim ve Araştırmaya gidiyordum. Amniyosentezi Kartalda yaptırdım, dr.lar gerçekten çok iyiydi. Zaten bu alanda uzmanlar, ablan da içnde kalmasını istemiyorsa bir an önce gün alıp yaptırsın, 9 ay beklemektense 1 ay daha kolay sanki.. İnanın hiç acımıyo, sonrasında bizde kan uyuşmazlığı olduğu için kalçadan iğne yaptılar o çok acıttı. Zaten 2 uzman dr. beraber yapıyor, biri ultrasonla en uygun yeri tespit edip diğerine bildiriyo,2 dk. ancak sürüyor.
 
canim benim insallah korktugunuz gibi birsey yoktur..Allah saglikli bir bebek versin ablana ve diger tum hamislere.
 
benim ablamında 1/360 çıkmıştı dr normal demişti, doktora göre değişiyo bence test sonucunu yorumlama. ayrıntılı ultrasonda %80 kadar anlaşılabiliyormuş.
şimdi yeğenim 1 yaşında ve sağlıklı maşallah. inşallah bişey yoktur.
 
benim annem de 5 ay önce doğum yaptı 42 yaşındaydı yani :)
ileri yaş olduğu için riskliydi açıkçası testlerdeki sonuçları rakamsal olarak hiç hatırlamıyorum.. en son amniyosentez yapıldı işte annem de çok korkmuştu bu sıvı aldırmadan çünkü bebeği kaybetme riski 200 de 1 miş.. ama hiç korktuğu gibi bir şey olmadı.. şimdi 5 aylık bıcır bir kız kardeşim var :) bu testi yaptırma riski yaptırmama riskinden eminim daha azdır.. inşallah Allah o bebeği kucağınıza sapasağlam verir :))
 
Arkadaşımın gelinlerinin de risk oranı 1/60 çıkmış dün sonucu almışlar bugün Eyüp Ekiciye gidecekler kendisi 22 yaşında sanırım duruma göre amniyosentez yaptıracaklar
 
yazılanları içim titreyerek okudum, arkadaşımın çocuğu üçlü taramada ve diğer tüm tahlil ve ulturasonlarta sağlıklı çıkmıştı. Fakat doğumda bebeğin down sendromlu olduğu ortaya çıktı. Yani sonuçta bilim ne kadar insanın hizmetinde isede asıl kararı veren Rabbimdir. Okuduğuma göre diğer arkaşalarlarda (bu tecrübeyi yaşamış olan) risk faktörü daha çokken bebekleri sağlıklı olmuş, bu nedenle moralinizi bozmayın ve gerekli şeyleri inandığınız ve güvendiğiniz bir doktorun önerileri ışığında yapın.

Testler ve tahminler önceki kadınların sonuçlarına dayanarak risk ihtimalini istatistiksel olarak vermektedir.Amniosentez yapılırsa bebeğin sağlıklı mı sağlıksız mı olduğu kesin olarak anlaşılır.Çünkü bebeğin içinde bulunduğu amnio sıvından örnek alınarak bebeğin döküntülerinden bebeğin gen haritası çıkar.

XX, XY olduğu, Kromozonların eksik ya da tam olduğu ortaya çıkar.Down sendromu ise 21. koromozomun olmaması durumudur
.
Sizin arkadaşınızın başına gelenler tamamen talihsizlik.
Testlerde risk çıktıysa amniosentez yapılarak kesin sonuca ulaşmak gerekir.

Bu şekilde bilim ileriki nesillerde sakatlık, hastalık durumunu ortadan kaldırarak maddi ve manevi kayıpları önleyecektir.
Down sendromu ya da başka anomali durumlarında gebeliğin sonlandırılmasına rağmen anne daha sonra da hamile kalma ve sağlıklı bebek doğurma ihtimaline her zaman sahiptir.
Allahtan dileğim herkesin bebeğinin sağlıklı olması, olmayanlara da sağlıklı bebekler vermesidir.a.s.
 
Ayrıca sınır 1/270 olarak kabul edilir yani sizin riskiniz aslında çok düşük amnio sentez yaptırarak yine de kesin olarak sonuca ulaşabilirsiniz.Önünüzde çok uzun bir bekleme süresi var çünkü.
 
Bizimde üçlü taramada risk faktörümüz 1/190 çıktı,konu üzerinden epeyce zaman geçmiş fakat bizde yaşadığımız bu tecrubeyi aktaralım istedik.Bu rik i öğrendiğimizde gerçekten çok üzüldük,çünkü bu yüksek bir ihtimaldi,bunun üzerine samsunda bir prof.muayene oldum,ileri ultrasonla bakıldı,ve bu muayene sonucunda da doktorumuz 1/190 riskiniz bence de var dedi :(. Bize aminiosentez testini anlattı ama ne önerdi nede önermedi,bizim kararımıza bıraktı.Biz elbette bütün riskleri bilerek bu testi yaptırdık.Herşeyden zor olan bu testin sonucunun çıkmasını beklemek oldu,ama çok şükür yapılan testin sonucunda bebeğimizde down sendromu olmadığını kromozomlarında bir sorun olmadığını öğrendik.Allah kimseye yaşatmasın bu sıkıntıyı.
canım paylaştığın için çok teşekkür ediyorum inan şuan içim daha rahat aminiosentez yaptırmak istemiyoruz allah yardımcımız olsun inşallah rabbim ablamında herkesinde yüzünü güldürsün bizim kızımızda sağlıkla gelsin evine inşallah.
 


Canım hiç korkma yıkılma da amniosenteze karar verirseniz bile bekleme süresi uzun çıkıyor.Böyle endişe ederseniz o günler geçmek bilmiyor sana da bebeğine de yazık.Bu konuyu çok araştırdım ben yakın zamanda yaşadık.
Ablamın down sendromu riski 54 de 1 çıktı ve çok korktuk amniosentez yapıldı ve bebek sağlıklı çıktı 2 ay sonra doğum olacak inşallah hiiç korkma tamam mı.
canım çok teşekkür ediyorum paylaşımın için ama biz amniosentez testini inan göze alamıyoruz düşük olma riski 10 kadında 1 deniliyor nasıl karar verebiliriz böyle birşeye her ikiside ayrı bir ateş hangisini tutsan elin yanıyor allah kolaylık ve sabır versin çok zor geçicek bekleme süresi ama inşallah yüzümüzü güldürücek bizim fıstık.
 
görümceminki akraba evliliği....hamileliğinde çok yüksek risk vardı..teyze çocukları...2 li ve 3 lü testler hepşüpheli çıktı...aynısını dr ona demişti...'''ultrasonda normal,ama isterseniz amniysntz yaptıralım,siz bilirsiniz'''' DEDİ... yaptırmadılar,sapasağlam doğdu,şu an 5 aylık...ultrasonda ense kalınlığı falan nasıl,eğer onlar normalse gerek yok bence.dr da demiş zaten.içinizi ferah tutun..
sağol canım içimi rahatlattın inşallah bizim kuzumuzda bütün doğacak bebeklerde allahın izniyle sapasağlam doğar inan böylesi kararlar almak çok zor insanın zihnini allak bullak ediyor. tekrar teşekkürler
 
canım çok teşekkür ediyorum paylaşımın için ama biz amniosentez testini inan göze alamıyoruz düşük olma riski 10 kadında 1 deniliyor nasıl karar verebiliriz böyle birşeye her ikiside ayrı bir ateş hangisini tutsan elin yanıyor allah kolaylık ve sabır versin çok zor geçicek bekleme süresi ama inşallah yüzümüzü güldürücek bizim fıstık.

Artık ultrason cihazları çok gelişmiş olduğu için amniosentez görülerek yapılıyor, o yüzden düşük ihtimali azalıyor.Önceden körlemesine girliyormuş yani görmeden tahmim ederek böylece bebeğe zarar verebilme ihtimali oluyormuş.
Ama doktorun bu konuda çok tecrübeli olması gerekli yine de Allah kolaylık versin.
 
kızlar amniyosentezde düşük sansı % 1 dir bende 2 ay önce cvs verdim amniyosentezden daha riskli bi yöntem % 10 bebeği kaybetme şansımdı ama allaha şükür bi şey çıkmadı..korkulacak bi durum yok şu an bi çok hamileye yapılıyo bu test..ama ben çok duydum bebekte down sendromu çıktı diyip amniyoda bakılınca sağlıklı çıkan bebekler..
 
Alinti : Soru
BİR YAKINIM 5 AYLIK HAMİLE. YAPILAN 3 LÜ TARAMA TESTİNDE DOWN SENDROMU BELİRTİSİ OLABİLECEĞİ İLERİ SÜRÜLDÜ VE AMNİYOSENTEZ İLE BEBEK YATAĞINDAN SIVI ALINDI. 1 AY SONRA SONUÇ EVET VEYA HAYIR ŞEKLİNDE VERİLECEK VE DOLAYISIYLA OLUMSUZ BİR SONUÇTA (İNŞALLAH OLMAYACAĞINI DUA EDEREK) BEBEK 6 AYLIK İKEN ALINABİLECEKMİŞ. BU TAMAMEN ANNE BABANIN YETKİSİNDE. HER ŞEY ALLAHIMIZIN TAKDİRİNDE OLDUĞUNA GÖRE NE YAPILMASI GEREKLİDİR? BİR CANI HASTA OLDUĞU VAR SAYILARAK SONA ERDİRME GÜNAH SAYILMAZ MI?

Cevap :Konu gerçekten çok ciddi ve karar verilmesi de o kadar zordur. Ama insan hayatı her şeyden daha önemli. Düşünün yeni doğan bir bebeğiniz var ve dediler ki çocuk zihinsel özürlü. Ne yapardınız?

Hemen öldürelim diyebilir miydiniz?

Herhalde diyemezdiniz. Kırk günü geçen bir çocuk anne hayatını ölüme götürmüyorsa kesinlikle aldıramayız. O bizim yavrumuzdur. Nasıl kıyabiliriz. Ayrıca her şeyi veren Allah’tır. Bunlar bizim için birer imtihandır. Belki bizi denemek istiyor.

Ahirette bize şefaatçi olmasını istiyor olabilir. Çocuğun sahibi de bizim sahibimiz de Allah’tır. Bizim görevimiz onun emanetine sahip olmaktır. Hangisini iyi olacağını bilemeyiz. Bu gibi hayati konularda son sözü söyleyecek olanlar, sakat doğuma teşhis koyan doktorlarla anne baba olmalıdır elbette. Bununla beraber soruyla ilgili tespitlerimizi şöyle özetleyebiliriz:

1- Doğum kontrolü konusunu inceleyen fıkıhçıların çoğunluğu, sakat doğma ihtimaliyle çocuğun aldırılmasına sıcak bakmıyorlar, hatta sakat doğmuş bir çocuk sakat olması gerekçesiyle nasıl öldürülemezse, ana rahminde yaşamaya başlayan cenin de sakat doğma ihtimaliyle aldırılamaz, yani öldürülemez yorumunu yapıyorlar. Kaldı ki, diyorlar bazen sakat doğacak zannedilen cenin nur topu gibi sağlam bir yavru olarak da dünyaya gelebiliyor. Yahut da sakatlık derecesi yaşamasını zorlaştıracak boyutta olmuyor, kolay yaşayacak bir arıza ile çocuk hayatını sürdürebiliyor. Anlaşılan, verilecek aldırma kararında bu hususların iyi düşünülmesi gerekiyor...

2- Çocuğun aldırılması; ancak annenin hayatının tehlikeye girmesi durumunda caiz olabiliyor. Bu konuda deniyor ki: Rahimdeki ceninin hayatı henüz tam değildir. Ama annenin hayatı tamdır. Tam olan bir hayat, tam olmayan hayata feda edilmez. Öyle ise ölüm tehlikesi beliren bir annenin hayatını kurtarmak için nakıs hayatlı cenin aldırılabilir. Bu, meşru bir mazerettir. Bunda görüş birliği de vardır!..

3- Bazıları da anne hayatının tehlikesi dışında da meşru mazeretler kabul etmekte, bakamayacağı kadar fazla çocuğun bulunması halinde de (bir buçuk ayı geçmeden) aldırmayı bu meşru mazeretlerden biri olarak görmekteler.

Diğer taraftan tıp bazen yanılabiliyor. Bunun örneklerini görüyoruz. Nitekim, Ahmed Şahin hocamızın başına gelen şu olay bunun en güzel örneğidir:

Telefonun öbür ucundan gelen ses sanki imdat diye sızlanıyor gibiydi. Belli ki ciddi bir sıkıntı içindeydi.

– Hocam şükürler olsun ki size ulaşabildim, ömür boyu bana vicdan azabı çektirecek bir imzayı atmak üzereyim. Yardım edin lütfen!. dedi.. Önce şaşırdım böyle bir imza işine. Ne imzasıydı bu?

– Atacağın imza çek, senet imzası ise bizim bu konuda pek bilgimiz olmaz, dedim. Bir ah çekti:

– Keşke, dedi, çek senet imzası olsaydı. Çekten, senetten çok daha büyük olay bu. Bir insanın öldürülmesi için atacağım imza. Daha doğrusu kendi yavrumun ölümüne izin vermem için istenen imza.!. İyice şaşırdım:

– Açıklayın da şaşkınlıktan kurtarın bizi. Çocuğunuzu mu öldürtmek istiyorlar size?

– Aynen öyle, dedi. Sonra da şöyle açıkladı durumunu:

– Bir müddetten beri hamilelik kontrolleri yaptırıyorum. Son kontrolümde çocuğun sakat olacağı görüşünü benimsediler doktorlar. Bu çocuğun sağlam doğma şansı yok denecek kadar azdır, geç kalmadan aldır, dediler. Günlerdir buhranlar içindeyim. Uzatılan kağıdı imzalayıp sakat doğacak çocuğumu aldırayım mı? Yoksa sakat ta olsa doğsun mu? Yanlış bir karar verir de ömür boyu vicdan azabı çekerim diye deprasyona girdim. Çek, senet imzasıyla kıyaslanamayacak kadar büyük bir olay değil mi bu? Bana bir çıkış yolu gösterin. Aldırayım mı sakat doğma ihtimali olan çocuğumu? Yoksa sakat ta olsa doğmalı mı?.

– Bu sizinle doktorlarınızın arasında bir mesele. Durumun ciddiyetini doktorlarınız bilir. Biz ancak ilgili kitaplardaki bilgiyi aktarmakla iktifa ederiz. Başka bir etkimiz, tepkimiz olamaz!.

– Ben de onu istiyorum zaten. İlgili kitaplarımızda ne hüküm veriliyor sakat doğacak çocuk konusunda? Sakat doğma ihtimali varsa aldırılabilir, diyor mu?

– Hayreddin Karaman Hocaefendi (Hayatımızdaki İslam) kitabında, ”sakat, geri zekalı, hasta doğma ihtimallerinden dolayı çocuk aldırılamaz” diyor. Anlaşılan, sakat ta olsa hiçbir çocuğun yaşama hakkı elinden alınamaz. Ama ölü doğarsa veya doğduktan sonra ölürse ondan da kimse sorumlu tutulamaz..

– Açıkça aldırma mı diyorsunuz bana?.

– Ben bir şey demiyorum. Kararı siz verin. İmzayı siz atacaksınız. Ben sadece bildiğimi arz etmeye çalıştım... Teşekkür ederek ayrıldı telefondan.. Aradan epeyce bir zaman geçti. Bir gün yine bir telefon. Ama nefes nefese:

– Hocam iki gündür durmadan size dua ediyorum. Beni ömür boyu vicdan azabı çekeceğim bir yanlıştan kurtardınız.

– Tanıyamadım kusura bakmayın!..

– Hani sakat doğum yapma ihtimali olan biri vardı ya?. İşte ben O’yum. Siz, sakat ta olsa çocuğun yaşama hakkı elinden alınamaz, demiştiniz. Ben de sizden aldığım cesaretle, dua ederek sonucu beklemeye başladım. Şu anda Ok Meydanı hastanesindeyim. Mutluluğumu sizinle paylaşmak istiyorum. Şükürler olsun Rabbime. Sakat filan değil nur topu gibi bir oğlan çocuğu ihsan etti bana. Sağlam doğma ihtimali çok az demişlerdi. İşte o çok az gerçekleşti. Bana cesaret verdiğiniz için, size özel dualar ediyorum.

– Dileriz bütün sakat ihtimali olan doğumlar da sizin gibi mutlu şekilde sonuçlansın...

– Bu duanıza da amin diyorum. Rabbim benzerlerine de aynı mutluluğu nasip eylesin!

Sakat doğum konusuna ait bir telefon sohbetimizi takdim etmiş olduk. Bilmem iştirak ettiniz, bilmem itiraz.. Artık takdir ve tercih sizindir..

Selam ve dua ile...
 
çok teşekkür ediyorum allah razı olsun sizden ve çağrıma cvp veren vermeyen her yürekten rabbim kimseyi böyle kararlarla karşılaştırmasın çok zor inşallah bebeğimiz kuzumuz sağlıkla gelir dünyamıza çünkü biz ona asla kıyamayız amniyosentez testini yaptıramadık değil sonuç düşük ihtimalini bile göze alamıyoruz. onun adı elif olucak kısmetse ve diliyorum ki allahım onu adının hürmetine korur sağlıklı sıhhatli mutlu bir bebek olur. ilginiz için ve ogüzel paylaşımınız için sağolun. sevgiyle kalın
 
Back