dogumla ilgili..................

H

hafsaa

Ziyaretçi
Braxton-Hicks kasılmaları (yalancı doğum kasılmaları)
Yalancı doğum kasılmaları olarak da adlandırılan bu kasılmalar ilk olarak İngiliz Doktor John Braxton Hicks tarafından tanımlandığı için bu şekilde adlandırılmaktadır.

Braxton-Hicks Kasılmaları Nedir?
Braxton Hicks kasılmaları çoğunlukla üçüncü trimesterde görülür, ancak bazen ikinci trimesterde başladığı da olur. Rahim kasları 30-60 saniye boyunca toplanır.
Anneyi gerçek kasılmalara hazırladığı ve nefes egzersizlerini uygulamasına olanak verdiği için Braxton Hicks kasılmalarına alıştırma kasılmaları da denir.

Braxton Hicks kasılmaları şu özellikleri taşır:
Yoğunluğu düzensizdir;
Çok sık olmaz;
Önceden tahmin edilemez;
Ritmik değildir;
Sancılı değildir, ancak rahatsızlık verir;
Yoğunluk veya sıklığı artmaz;
İyice azalır ve birden kaybolur.

Her durumda, kasılmalarınız giderek hafifliyorsa, bunlar Braxton Hicks kasılmalarıdır ve rahim ağzının açılmasıyla bağlantısı olmadığı ancak rahim ağzının yumuşamasına yardımcı olabildiği düşünülmektedir.

Buna karşın, doğum yaklaşırken yoğunlaşan Braxton Hicks kasılmalarına yalancı doğum kasılmaları da denir ve bunlar rahim ağzının açılma ve incelme sürecine yardımcı olabilir.

Braxton Hicks Kasılmalarını Neler Tetikler?
Anne veya bebeğin çok aktif olması;
Başka birinin annenin göbeğine dokunması;
Mesanenin dolu olması;
Cinsel ilişki;
Dehidrasyon (susuz kalma);

Braxton Hicks Kasılmalarını Hafifletmek İçin Ne Yapabilirsiniz?
Pozisyon değiştirin, ayakta duruyorsanız uzanın, oturuyorsanız ya da uzanıyorsanız biraz yürüyüş yapın;
Ilık bir banyo yapın;
Kasılmalar dehidrasyon, yani vücudun susuz kalmasından kaynaklanabileceği için birkaç bardak su için;

Sıcak bir bitki çayı ya da süt için.
Bunlardan hiçbiri kasılmalarınızı hafifletmiyorsa, doktorunuzu arayın.

Doğumun yaklaştığını gösteren belirtiler
Braxton Hicks kasılmaları vücudu gerçek doğuma hazırlayan düzensiz kasılmalardır. Hareket ettiğinizde veya yürüdüğünüzde bu kasılmalar hafifler ve gerçek doğum kasılmaları kadar sancı vermez. Braxton Hick kasılmaları daha çok karın bölgesinde hissedilir. Gerçek doğum kasılmaları ise çoğunlukla belde hissedilir. Bazen de sadece adet sancılarına benzer kramplı bir sancı hissedilir.

Doğum başlamadan önce vücudunuz size doğumun yaklaştığını gösteren bazı sinyaller verecektir.

Bu sinyallerden biri bebeğin aşağı inmesidir. Doğum yaklaşırken bebeğin kafası doğum kanalına doğru iner ve göğüs boşluğu ve diyafram üzerindeki baskı azalır. Böylece anne adayı kendisini hafiflemiş hisseder ve nefes alması rahatlar. Buna karşın aşağı inen bebek bu kez de mesaneye baskı yaparak sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyulmasına neden olur. Ancak özellikle daha önce doğum yapmış olanlar olmak üzere, pek çok kadında doğuma kadar bu inme gerçekleşmemektedir.

Doğumun yaklaştığını gösteren bir diğer sinyal de mukus tıkacın düşmesidir. Gebelik sırasında rahim ağzı mukus tıkaç adı verilen ve bebeği dış etkenlerden koruyan sümüğümsü bir yapı ile doludur. Doğumun yaklaşması ile birlikte rahim ağzı gevşemeye başlar ve bu tıkaç düşer. Halk arasında bu durum nişan gelmesi olarak adlandırılır. Hafif kanlı veya pembemsi renkte olabilir. Nişan gelmesi doğumun hemen başlayacağı anlamına gelmese de, bir ya da iki gün içinde olacağına işaret eder. Ancak cinsel ilişki veya vajinal muayene de mukoz tıkacı bozarak, doğum başlamadığı halde mukoz tıkacın düşmesine neden olabilir. Öte yandan, parlak kırmızı bir akıntı olması durumunda, tehlikeli bir kanamaya işaret edebileceğinden, derhal doktorunuzu aramalısınız.
Doğumdan kısa bir süre önce anne adayı bir enerji patlaması hissederek aniden temizlik, dolap içlerinin yerleştirilmesi gibi ev işleri yapmaya başlayabilir. Buna yuva kurma içgüdüsü de denmektedir.
Tüm bu belirtiler doğumdan günler ve hatta haftalar önce ortaya çıkabilir ve doğumun yaklaşmakta olduğunu gösterir.

Suların gelmesi ise doğumun başlamakta olduğunu gösteren bir işarettir. Sular ani bir boşalma şeklinde gelebileceği gibi hafif bir sıvı sızıntısı şeklinde de olabilir. Her iki halde de derhal doktorunuzu aramanız gereklidir. Kadınların çoğunda suların gelmesinden hemen önce doğum kasılmaları başlamaktadır, ancak bazı hallerde sular kasılmalardan önce gelebilmektedir. Sular boşaldıktan sonra doğumu geciktirmek mümkün değildir. Amniyon kesesinin yırtılmasının ardından doğum kasılmaları ve sancıları da başlayacaktır. Belli bir süre içerisinde kasılmaların başlamaması durumunda suni sancı verilmesi gerekli olacaktır. Bunun nedeni, suların gelmesi amniyon kesesinin yırtılması anlamına geldiğinden, bebeğe enfeksiyon bulaşma riskinin önlenmesidir. Doktorunuz suni sancıya başlamadan önce ne kadar bekleneceğini sizin durumunuza göre kararlaştıracaktır. Grup B streptokok testlerinde pozitif sonuç çıkmış olması durumunda hemen damar içi antibiyotik uygulanmasına başlanacaktır.

Son olarak rahim ağzı olgunlaşmaya başlar, yani yumuşar ve incelmeye ve hatta bir miktar açılmaya başlar. Daha önce doğum yapmış olanlarda rahim ağzı doğum başlamadan önce bir ya da iki santim açılabilir. Ancak elbette, vajinal muayene yapılmadan önce anne adayının rahim ağzının ne kadar açıldığını bilmesi mümkün değildir.

Düzenli ve arası giderek azalan kasılmalarınız başladıysa ve kasılmaların süresi ve şiddeti artıyorsa büyük olasılıkla doğum da başlıyor demektir.
Ancak bazı hallerde doktor rahim ağzını muayene ederek, sürekli olarak açıldığını ve inceldiğini teyit etmeden doğumun başlamakta olduğunu anlamak mümkün olmamaktadır.

Doğum yaklaştı mı? Gerçek doğum kasılmaları nasıl olur?
Doğuma yaklaştınız ve siz tetiktesiniz. Acaba yaşadığınız kasılmaların hangisi gerçek doğum sancıları?
Alıştırma kasılmaları ya da yalancı doğum sancıları olarak bilinen Braxton-Hicks kasılmaları ile gerçek doğum sancıları arasında bazı farklar vardır.

Doğumun yaklaştığını gösteren gerçek doğum kasılmalarının özellikleri şunlardır:
Düzenlidir.
Tahmin edilebilir bir gidişi vardır (örneğin her altı dakikada bir).

* Kasılmalar arasındaki süre devamlı kısalır.

* Kasılmaların süresi devamlı olarak uzar.

* Devamlı olarak şiddetlenir.

* Her bir kasılma ilk olarak belde hissedilir ve daha sonra öne doğru yayılır ya da bunun tam tersi olur.

* Yapılan aktivitenin veya pozisyonun değiştirilmesi kasılmaları hafifletmez ya da durdurmaz.

* Mukoz tıkaç düşebilir (nişan gelmesi).

* Zarlar yırtılabilir, sular gelebilir.

* Doktor veya ebe rahim ağzında incelme veya açılma gibi değişiklikler saptar.
 
hafsacımm teşekkürler canım paylaşımın için........................a.s.
artık hiç korkum yok doğumla ilgili yendim korkumu şimdi sabırsızlıkla bekliyorum...
çabuk geçse şu zaman...:sm_cool::sm_cool:
 
bı bakmıssın geçmıs bebegın kollarında
 
hafsacım saol paylaşımın için canım...
 
hafsaa cıım çooook teşekkürler ben şu anda bu kasılma ve sancıları yaşıyorum. tam olarak ne olduğunu anlayamıyorum(hazırlayıcı mı gerçek mi?)bu yazının inanılmaz faydası oldu bana. tekrar tekrar teşekkür
 
cnm teşekkür ederim paylaşım için bilgilendirici ve rahatlatıcı...
 
X