• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dogumda doktorlarin tavri

Doktorlar ya da ebeler bazen mecbur kalıyor. Bazı hastalar o kadar bağırıyor ki doğumhanedeki tüm kadınlar korkuyor ve panikliyor.
Ben doğum yaparken de bir kadın o kadar çığlık çığlık bağırıyordu ki abartmıyorum 6 oktav ses çıkıyor kadından. Tamam anladık ağrı eşiği düşük de tüm doğum koğuşunun moralini alt üst etmeye ne hakkı var. Eninde sonunda doğuracak .Zincerleme bir korku ve panik dalgası doğuma girecek tüm kadınlara yayıldı. O günkü doktor da çok kibar ve sakin bir adamdı ama sonunda dayanamadı azarladı kadını "yeter ama, bir sen mi doğuruyorsun. Bak herkes doğuruyor diye."
Doğumdayın korkmayın hanımlar. Ağrı eşiğiniz düşükse de epidural diye bir şey var. Ne yormaya ne de yorulmaya hiç gerek yok.

Evet böyle şeyler oluyor lakin dr zaten doğum anında gelirse geliyor sancı anında orada bulunan ebe ve hemşireler asıl bu muameleyi yapan. Mesela benim sancım sırasında bi hemşire gelip derin nefes al dedi sonra ben almaya başladım daha sonra başka bi hemşire geldi o da ne yapıyorsun filimlerden mi gördün bunu diye alaycı bi biçimde beni azarlamaya kalktı. Benim zaten canım burnumda defoooll diye bi çığlık attığımı hatırlıyorum yalnızca. Şiddete karşıyım ama gerçekten bazıları dayak istiyor sonra da dövdü oluyor. Şikayet edince ne oluyor hiç bi şey. Çünkü amiyane tabirle bizim ülkede köpek köpeği ısırmaz diye bi mantık var.

Bu konularda ben de şunu merak ediyorum. İnsan muamelesi görmeyen, hakaret, ihmal veya şiddetin herhangi türünü gören hasta ve yakınları bu sağlık çalışanlarını şikayet ediyor mu, cevabını verip haddini bildiriyor mu, ve şikayetten sonra sonuç ne oluyor? Bilen bilir, ben yurtdışında yaşıyorum ve burada kimse kimseye insanlık dışı muamele yapamaz, ha yapmaya kalkışan olacaksa da yaptırımları var, şikayeti var disiplini var, vs. Ben de sağlıkçıyım zaten. Ola ki birine sesimi yükselteceğim ha, bir tarafımdan kan alırlar kan. Ben Türkiye'de de devlet hastanesine gittim birkaç kez, ve iyi muamele gördüm. Şanslı mıydım, yoksa artık eskisi kadar kötü değiller mi bilmiyorum. Ama böyle hastaya şiddet örnekleri okuyunca deliriyorum. Bana yapılsa o hastaneyi o insanın başına geçirirdim herhalde, asla tahammülüm yok böyle şeylere. Herkes herkese "insan" gibi davranacak. Bunun aksi davranışın hiç bir açıklaması, bahanesi olamaz. İnsanların bu konuda daha bilinçlenip hakkını aramasını istiyorum şahsen. Çünkü çoğu kez hasta ve yakınlarının da sağlık personeli tarafından azarlanmayı, hakaret görmeyi kabullendiklerini görüyorum. Kabullenmeyin. Şikayet edin, şikayet edeceğinizi de bildirin. Böyle anlarda kimsenin size saygısızlık yapamayacağını hatırlatın o karşınızdaki kişiye bence.

Annem hastanede hemşire.
Sekreterlerden çok şikayetçi, işlerini düzgün tapmıyorlar taşeron firmadakiler yengesini bacısını koymuş işte der hep. Hastalara kötü davranıyorlarmış, çok saygısızlarmış. Kaç kere şikayet oldu arkaları sağlam olduğu için bir şey olmadı dedi. Ben onun yalancısıyım yazayım dedim.

Evet böyle şeyler oluyor lakin dr zaten doğum anında gelirse geliyor sancı anında orada bulunan ebe ve hemşireler asıl bu muameleyi yapan. Mesela benim sancım sırasında bi hemşire gelip derin nefes al dedi sonra ben almaya başladım daha sonra başka bi hemşire geldi o da ne yapıyorsun filimlerden mi gördün bunu diye alaycı bi biçimde beni azarlamaya kalktı. Benim zaten canım burnumda defoooll diye bi çığlık attığımı hatırlıyorum yalnızca. Şiddete karşıyım ama gerçekten bazıları dayak istiyor sonra da dövdü oluyor. Şikayet edince ne oluyor hiç bi şey. Çünkü amiyane tabirle bizim ülkede köpek köpeği ısırmaz diye bi mantık var.

İyi yapmışsınız okuyanların içi soğudu şu anda:))) Ne ruh hastaları var yahu

yurt disindayim uç dogm yaptim
çok bagirdiigmda ebe egilip gozume bakip çocugu zora sokuyorsun kendine gel diyordu sakince
SIKIYOrsa yapma dedigini çocugu zora sokdugunu duyunca
bizimkiler isi bilmiyor bi bilen olsada ogretse iyi olurdu

dogumada dr girmez bi sorun yoksa, ebeler dogurtur gunde onlarca kadini

Bence boşuna korkutma kendini. Onların münferit olaylar olduğunu düşünüyorum. Ben de ilk vajinal muayene öncesi çok gergindim bir sürü kötü hikaye buldum okudum internetten. Hatta sanırım vakti zamanında çocukken sanırım bir duygu Asena kitabında da benzer şeyler de okumuştum. Düşün çocuk halimle. Neyse iyice gerilmistim yani. Sonra gittim doktora doktora da söylemiştim ilk muayene diye. Çok anlayışlı çok tatlı bir doktordu. Muayene öncesi beni bilgilendirdi falan. Cok rahat ve guvende hissettim kendimi. Kadın doğum klinikleri şimdi en sevdiğim yerler. :) kadın olmak güzel bir şey. Özellikle bir de hamile olunca, eşime üzülüyorum kadın olmanın tadına varamıyor diye.

Devlet hastanesine de gittim özele de gittim. Hiç birinde saçma sapan olaylara ya da laflara denk gelmedim.

Diğer yandan bir gebelik sonlandirmamiz oldu bebeğin kalbinin sol yarisi gelişmemişti. O çok travmatikti onun sebebi de bebeği kaybettiğimiz içindi. Senin okudugun hikaye de bir kürtaj hikayesi sanirim. Doktor ne dedi bilemiyorum. Ama kürtaj veya benzeri içinde ölüm olan müdahaleler sadece fiziki değil psikolojik olarak insanı çok etkileyen ve yıpratan şeyler. O yüzden hep olumlu düşün, doktordan memnun kalmazsan yığınla doktor ve hastane var hiç düşünme ve hemen değiştir. Sadece isinde iyi doktor değil senin ile uyumlu aranızda güven ilişkisi olacak doktor ile devam etmen önemli.

Ben Zeynep Kamil de doğum eğitimine gittim. Iki tane ebemiz vardi. Islerini seven, gercekten yardimci olmak isteyen cok candan ebelerdi. Ben hala hamileyim, orada dogurmayacagim ama devlet hastanelerinde oluyormus oyle ya da arkadaşımın başına gelmis laflarini dogru bulmuyorum. Sizin basiniza geldiyse su hastanede dogurdum ebe geldi boyle dedi diyin. Kaldik ki bir üye demiş. Onun haricindekiler hamile kadınları urkutmekten öteye gitmiyor bence.

Hanımlar siz de bulundugunuz ildeki kadın doğum hastanelerin varsa eğitimlerine katılın. Doğum işi zaten sıkıntılı bir de doğum da ne olacağını bilmiyorsun kulaktan dolma bilgilerle ile endişe ve korku içinde doğurmaya çalışıyorsun. Doğru düşünemiyorsun vs öncesinde hazırlıklı olmak ve süreci bilmek çok önemli.

Annem hastanede hemşire.
Sekreterlerden çok şikayetçi, işlerini düzgün tapmıyorlar taşeron firmadakiler yengesini bacısını koymuş işte der hep. Hastalara kötü davranıyorlarmış, çok saygısızlarmış. Kaç kere şikayet oldu arkaları sağlam olduğu için bir şey olmadı dedi. Ben onun yalancısıyım yazayım dedim.

Evet, sekreterler burnundan kıl aldırmıyor. Ben de kan tahlili sonucumu almaya gittim. Keyfi bekletti bizi sonra al diyerek kağıdı önüme fırlatıyor. Neyse eşimle biz kadının taklidini yapıp dalga geçtik. Bakıyo bön bön. Anladı da işte cevap vermeye yemedi. Beklemiyordu dalga geçip gulecegimizi.

Normal doğum yapmadım ama yapanlar doktorların değil de ebelerin bayağı sövüp saydıklarını söylüyor. Ebeler tarafından ''Hadi beee amma da nazlıymış..Koyarken iyiydi de çıkarırken mi zor oluyor? Or... '' gibi ağza alınmayacak sözler küfürler ediliyormuş.
Bunu soyleyenin buna izin vereninde Allah belasini versin! Nasil bir vicdan var nasil merhametsizler bunlar ya? Insan dogumda oluyorum saniyor bazen destege ihtiyaci oluyor rezil kepazeler. Boyleleri devletten maas almasin otursun evinde mumkunse.. laflara bak ya nerdeyse sex yaptin diye dovecek!

İyide öngörülebilen bir durum bu zira 9 ay boyunca başlarda ayda bir ,doğum yaklaşınca 15 günde bir kontrole gideceksiniz,o doktorun halinden tavrından anlarsınız size ilerleyen dönemde nasıl davranacağını ,imkanlar dahilinde değiştirir başka doktorla yolunuza devam edersiniz.
Ben ilk ay bir doktora gittim ki çok önerilen bir doktordu,ikinci muayenede nahoş (bana göre öyleydi)bir durumla karşılaşıp ,kapısından dönüp,başka doktorla devam ettim yoluma.

Cunku doktorlarin (belki hepsi degil ) kendi karakterlerinden buyuk siskin mi siskin egolari var ve bunlari kendilerinden alt sinifta gordugu insanlardan cikarmaktan zevk aliyorlar.
Bir defasindan girdim odasina,meramimi anlattim ilide bir sen sen sen diye hitap ediyor.Yat sirtustu diyor.Siz derseniz lutfem dedim.Senden en az 2 kati fazla sene dirsek curuttum kimle nasil konusacagimi bana sen mi soyleyeceksin dedi :) Yani ,kafalarinda zeka disinda bir cuval da ego tasiyor cogu.Ondan o azarlamalar,bagirmalar.Sadece kadin doguma has bir sey de degil.

Özelde doğum yaptım epidural sezaryen ile. Doktorum zaten dünya tatlısı bir kadındı. Bir de eşim zaten başucumdaydı. İstiyorsa biri ters konuşsun :-)

Son ana kadar ozelde muayene oldum ancak devlete de kontrollere gidiyordum ordaki doktorum da cok iyiydi.devletteydim ama sanki ozelde gibiymisim gibi kendimi ozel hissettiriyordu doktorum.doktorumun bak kafa cevresi su kadar hafta geri bel cevresi su kadar hafta geri diyordu.ancak ozeldeki doktor normal bi sorun yok diyordu.en son ay ozeldeki doktor bebegin kilosu az su kadar hafta geri dedi devletteki doktorun basta gordugunu bu en son gordu ve bir de bebegin kucuk bir bebek
k olacak iyi bakamamissin dedi ben tabi hem uzuldum hem kizdim.gittim devlette dogum yaptim.benim agri esigim cok dusuktu daha doguma cokken bagiyordum ebe hanim gelip bak simdiden boyle bagirirsan dogumda zorlanirsin gucun kuvvetin kalmaz sakin ol diyordu.devletteki doktorum bebegin kuvezde kalabilir dedi adamin herbir dedigi cikti.uc tane ebe hep dogumdaydi gayet iyi saygili anlayisli insanlardi.doktorda oyleydi.dikisler benim uzun surdu bir saat surekli kipirdiyordum ona ragmen kadin cok sabirli tatli dilliydi.herkes bir degil iste.

Normal doğum yapmadım ama yapanlar doktorların değil de ebelerin bayağı sövüp saydıklarını söylüyor. Ebeler tarafından ''Hadi beee amma da nazlıymış..Koyarken iyiydi de çıkarırken mi zor oluyor? Or... '' gibi ağza alınmayacak sözler küfürler ediliyormuş.
yuh artık

Y
Yok artk

Cok ilginc ya. Anesteziciyle ne sorun olabilir ki sizi aglatacak duruma getirmis. Doktor olsa anlarim da...
Epidural meselesi.
İğne fobim olduğunu, korktuğumu söyledim.
O ise yanındaki hemşireyle sohbet arası hiç kıpırdama, şimdi şöyle böyle yapıyorum demeden uygulamaya çalıştı.
Ben de tepki verdim doğal olarak.
'Sen buna dayanamıyorsun da doğum mu yapacaksın'la başladı, 'beni uğraştırıp duracaksın, kesin yapamazsın bir de sezeryan için uygulama yaptıracaksın bana ohooo senle mi uğraşacağım' diyerek devam etti.
En son 'burası özel hastane vermişssin parayı sezeryan olsana, böyle çoluk çocukla yok doktor önerisiyle normal doğum yapılmaz öff' le bitirdi.
Tabi sancı da çekiyorum bu arada ben, habersiz işlem yaparsa kıvranmamam mümkün olabilir mi?
Sonuç olarak epiduralim tutmadı zaten, 2 defa tekrarlamasına rağmen.
Hem anam babam usulü doğurdum hem de bel ağrısı çekiyorum tutmayan işlem sayesinde.

Epidural meselesi.
İğne fobim olduğunu, korktuğumu söyledim.
O ise yanındaki hemşireyle sohbet arası hiç kıpırdama, şimdi şöyle böyle yapıyorum demeden uygulamaya çalıştı.
Ben de tepki verdim doğal olarak.
'Sen buna dayanamıyorsun da doğum mu yapacaksın'la başladı, 'beni uğraştırıp duracaksın, kesin yapamazsın bir de sezeryan için uygulama yaptıracaksın bana ohooo senle mi uğraşacağım' diyerek devam etti.
En son 'burası özel hastane vermişssin parayı sezeryan olsana, böyle çoluk çocukla yok doktor önerisiyle normal doğum yapılmaz öff' le bitirdi.
Tabi sancı da çekiyorum bu arada ben, habersiz işlem yaparsa kıvranmamam mümkün olabilir mi?
Sonuç olarak epiduralim tutmadı zaten, 2 defa tekrarlamasına rağmen.
Hem anam babam usulü doğurdum hem de bel ağrısı çekiyorum tutmayan işlem sayesinde.

Hayret bir sey ya. O kadar hadsiz davranmis ki. Ozel hastsneymis sikayet ettiniz mi? Sahsen ben olsam onu isten attirana kadar ortaligi ayaga kaldirirdim.

Kimi doktorlar malesef oyle. Hamileliktede kendine uygun bir doktor bulana kadar gezmen lazim. Doktor her alanda onemli ama ozellkle kadin dogumcularin daha hassas davranmasi gerek diye düşünüyorum

Back
X