Tercih edeceğiniz hastanenin standartları ne olmalı?
Hasta güvenliğine, enfeksiyon kontrolüne ve hasta haklarına önem veren kuruluşlar, kaliteli hizmet için önemli standartlara sahiptir. Ulusal ve uluslararası standardizasyon kriterlerine uygun olduğu belge ile kanıtlanmış kurumlar bu konular tanımlanmıştır ve tercih sebebiniz olmalıdır.
-Hastane temiz ve hijyenik olmalı.
-Doğumunuzdan, taburcu olacağınız güne kadar, sizi ve bebeğinizi ayırmayacaklarına emin olmalısınız.
-Bebeğinizle bir odada kalmanızı sağlayabilmeliler.
-İlk emzirme sürecinize yardımcı olmalılar.
-Hastane kaliteli, güler yüzlü ve uzman personel kadrosuna sahip olmalıdır.
-Hastanenin sosyal güvence, özel sigorta ve bütçenize uygunluğunu da araştırmalısınız.
-Eğer hamileliğinizde her şey yolunda ve normal seyrinde gidiyorsa, doğum için gerekli durumlarda sevk zinciri olan bir hastane veya özel klinik seçmeniz yeterli olacaktır.
-Hamileliğinizde, siz ve bebeğiniz için tehlikeler varsa, özellikle de erken doğum riski taşıyorsanız, en başından kapsamlı bir ameliyathanesi olan ve anne-bebek için yoğun bakım imkanlarını bünyesinde barındıran, tam teşekküllü bir hastanede karar kılmalısınız.
-Seçtiğiniz hastaneden yararlanamayacağınız ihtimalini de göz önüne alarak, (su veya elektrik kesintisi, ameliyathane bakımı gibi nedenler) benzer kriterlere uygun ikinci bir hastaneyi de alternatif olarak belirlemeniz faydalı olacaktır.
-Aynı şekilde, eğer doğumunuzu gerçekleştirecek hekiminiz özel bir hekimse, doğumunuza katılamayacağı bir durumun varlığında, kimin doğuma katılabileceği konusunda doktorunuz ile konuşmalı ve bir alternatif doktor belirlemelisiniz.
-Seçeceğiniz hastanede kadın-doğum uzmanı, anestezi uzmanı, çocuk hastalıkları uzmanı mutlaka olmalıdır.
-Hem sizde hem de bebeğinizde oluşabilecek beklenmedik sorunlara cevap verebilecek, teknik donanımlı bir hastaneyi tercih etmelisiniz.
-Hastanede 24 saat uzman hekimlere ulaşılabilir olmalıdır.
-Bebeğin doğum sonrası solunum ve dolaşım sistemi adaptasyonunda, gerektiğinde acil müdahalede bulunabilecek, izlemini yapabilecek, bilgili, deneyiminde doktor ve bebek hemşireleri bulunmalıdır.
-Genel hastaneler, sürekli, düzenli olarak ayakta ya da yatarak muayene, teşhis ve tedavi hizmeti verirler. Tedavi ettiği uzmanlık dallarının gerektirdiği klinikler ile acil ve yoğun bakım ünitelerini bünyesinde bulunduran, radyoloji, biyokimya veya mikrobiyoloji laboratuvarları olan ya da bu laboratuvar hizmetlerini satın alarak, tam gün faaliyet gösteren hastanelerdir.
-Özel dal hastaneler, belirli bir yaşta olan, hastalığa tutulan ve bir organ ya da organ grubu hastalarına yönelik hizmet vererek, tam gün faaliyet gösteren hastanelerdir.
-Tam teşekküllü hastaneler ve doğum hastanelerde, anne ve bebek için yoğun bakım imkanları ve yenidoğana uygulanabilecek müdahaleler için uzman ekipler mevuttur.
-Normal bir doğum gerçekleştirmeyi planlıyorsanız, seçeceğiniz hastanedeki imkanlar hakkında önceden bilgi alarak, doğum odalarını ziyaret edin. Eşinizin doğuma katılmasına normal doğum sürecinizde izin verilecektir, ancak eşiniz dışında yanınızda olmasını istediğinizi kişiler varsa (arkadaşınız veya diğer kardeşler gibi) bu konuyu ilgili bölümün yetkililerine danışın.
-Doğum sonrası özel bir odada kalıp, kalamayacağınızı sorun, çünkü bazı kurumlar normal doğumu sonrası anne ve bebeğin erken taburcu edileceğini düşünerek, farklı uygulamalar yapabilirler.