doğum yapacaklara işe yarayan bilgiler

DreamLover

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
22 Mayıs 2007
4.482
105
Hamilelik döneminiz, doğum süreciniz ve doğumunuz hem sizin için unutulmaz güzellikte hem de son derece özeldir. Hele ki hamileliğinizin ilerleyip, bebeğinizin gelmesine az bir zaman kala, doğumunuzu nerede, hangi doktorlar eşliğinde, hangi şartlarda gerçekleştireceğiniz çok daha önem kazanır.

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Afssane Nikain, “Hamileliğinizi takip etmesi için doktorunuzu belirlediğinizde, aslında doğum yapacağınız hastaneyi de genelde seçmiş oluyorsunuz. Bazı doktorların birkaç merkezde çalışabilme imkanları da olabilir. Bu gibi durumlarda hastane seçimi size kalacaktır” diyor.

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Dr. Nilgün Öztürk Doğan ise, hamilelik sürecinde şu kararların verilmesi gerektiğini belirtiyor:

-Öncelikli doğumun nerede yapılacağına karar verilmesi önemli
-Normal doğum mu, sezaryen mi yapılacağı konusunda karar verilmeli
-Hastanede mi, özel bir klinikte ya da ebe yardımıyla mı doğurmak istediğinizi de bilmeniz gerekiyor
-Hastanenin bakım koşulları ve fiyatları (oda ücreti, doktor ücreti gibi) da önem taşır

Hastaneyi nasıl seçeceksiniz?

Hangi hastanede doğum yapacağınıza hamileliğinizin en geç 38. haftanızda karar vermeniz gerekir, ancak gelişen teknoloji ve bilgiler doğrultusunda hamileliğinizin 25. haftasından itibaren bebeğinizin yaşama şansı olduğundan, doğum doktorunuz hamileliğinizin seyrine göre, 38 haftadan çok önce de hazırlıkları yapmanızı isteyebilir.
 
Tercih edeceğiniz hastanenin standartları ne olmalı?

Hasta güvenliğine, enfeksiyon kontrolüne ve hasta haklarına önem veren kuruluşlar, kaliteli hizmet için önemli standartlara sahiptir. Ulusal ve uluslararası standardizasyon kriterlerine uygun olduğu belge ile kanıtlanmış kurumlar bu konular tanımlanmıştır ve tercih sebebiniz olmalıdır.

-Hastane temiz ve hijyenik olmalı.
-Doğumunuzdan, taburcu olacağınız güne kadar, sizi ve bebeğinizi ayırmayacaklarına emin olmalısınız.
-Bebeğinizle bir odada kalmanızı sağlayabilmeliler.
-İlk emzirme sürecinize yardımcı olmalılar.
-Hastane kaliteli, güler yüzlü ve uzman personel kadrosuna sahip olmalıdır.
-Hastanenin sosyal güvence, özel sigorta ve bütçenize uygunluğunu da araştırmalısınız.
-Eğer hamileliğinizde her şey yolunda ve normal seyrinde gidiyorsa, doğum için gerekli durumlarda sevk zinciri olan bir hastane veya özel klinik seçmeniz yeterli olacaktır.
-Hamileliğinizde, siz ve bebeğiniz için tehlikeler varsa, özellikle de erken doğum riski taşıyorsanız, en başından kapsamlı bir ameliyathanesi olan ve anne-bebek için yoğun bakım imkanlarını bünyesinde barındıran, tam teşekküllü bir hastanede karar kılmalısınız.
-Seçtiğiniz hastaneden yararlanamayacağınız ihtimalini de göz önüne alarak, (su veya elektrik kesintisi, ameliyathane bakımı gibi nedenler) benzer kriterlere uygun ikinci bir hastaneyi de alternatif olarak belirlemeniz faydalı olacaktır.
-Aynı şekilde, eğer doğumunuzu gerçekleştirecek hekiminiz özel bir hekimse, doğumunuza katılamayacağı bir durumun varlığında, kimin doğuma katılabileceği konusunda doktorunuz ile konuşmalı ve bir alternatif doktor belirlemelisiniz.
-Seçeceğiniz hastanede kadın-doğum uzmanı, anestezi uzmanı, çocuk hastalıkları uzmanı mutlaka olmalıdır.
-Hem sizde hem de bebeğinizde oluşabilecek beklenmedik sorunlara cevap verebilecek, teknik donanımlı bir hastaneyi tercih etmelisiniz.
-Hastanede 24 saat uzman hekimlere ulaşılabilir olmalıdır.
-Bebeğin doğum sonrası solunum ve dolaşım sistemi adaptasyonunda, gerektiğinde acil müdahalede bulunabilecek, izlemini yapabilecek, bilgili, deneyiminde doktor ve bebek hemşireleri bulunmalıdır.
-Genel hastaneler, sürekli, düzenli olarak ayakta ya da yatarak muayene, teşhis ve tedavi hizmeti verirler. Tedavi ettiği uzmanlık dallarının gerektirdiği klinikler ile acil ve yoğun bakım ünitelerini bünyesinde bulunduran, radyoloji, biyokimya veya mikrobiyoloji laboratuvarları olan ya da bu laboratuvar hizmetlerini satın alarak, tam gün faaliyet gösteren hastanelerdir.
-Özel dal hastaneler, belirli bir yaşta olan, hastalığa tutulan ve bir organ ya da organ grubu hastalarına yönelik hizmet vererek, tam gün faaliyet gösteren hastanelerdir.
-Tam teşekküllü hastaneler ve doğum hastanelerde, anne ve bebek için yoğun bakım imkanları ve yenidoğana uygulanabilecek müdahaleler için uzman ekipler mevuttur.
-Normal bir doğum gerçekleştirmeyi planlıyorsanız, seçeceğiniz hastanedeki imkanlar hakkında önceden bilgi alarak, doğum odalarını ziyaret edin. Eşinizin doğuma katılmasına normal doğum sürecinizde izin verilecektir, ancak eşiniz dışında yanınızda olmasını istediğinizi kişiler varsa (arkadaşınız veya diğer kardeşler gibi) bu konuyu ilgili bölümün yetkililerine danışın.
-Doğum sonrası özel bir odada kalıp, kalamayacağınızı sorun, çünkü bazı kurumlar normal doğumu sonrası anne ve bebeğin erken taburcu edileceğini düşünerek, farklı uygulamalar yapabilirler.
 
Doğum şeklinize karar verdiniz mi?

Epidural doğum: Son dönemlerde sık tercih edilen, epidural anesteziyi seçecekseniz, anestezi uzmanı ile bu konuyu görüşün.

Sezaryenle doğum: Bazı durumlarda beklediğiniz normal doğumunuz, sezaryen ile sonlandırılabilir. Sezaryen ile doğum yapmanız gerektiğinde, özellikle hastanenin ameliyathane standartlarının yüksek olmasını tercih edin. Eşinizin doğuma girmesini istiyorsanız, bu konuda önceden bilgi almalısınız. Hastanelerde farklı uygulamalar olmakla birlikte, genel anestezi ile yapılan sezaryenlerde eşler doğuma alınmaz. Hastane koşullarında sezaryen ile doğum yapmış olsanız bile ameliyat sonrası rahat bir dönem geçirmeniz sağlanmalıdır. Doğum sonrası ağrı kontrolü hakkında bilgi alın. Birçok kuruluşta ağrı pompaları uygulanabiliyor. Doktorunuz ile bu konuyu önceden konuşun, uygulamanın sizin için uygun olup olmadığını öğrenin.

Suda doğum: Doğum şeklinde suda doğum gibi farklı seçenekler sunan kurumlar da vardır. Tercihiniz bu yönde olacaksa, bu kurumları da araştırmanız gerekecektir.

Sağlık güvenceniz de önemli

Sigortanızın kapsadıklarını önceden bilmeniz sizin için faydalı olacaktır. Bazı hastanelerde paket uygulaması vardır, ancak bebek ve anne için ayrı uygulanıyor olabilir. Sağlık mevzuatındaki değişiklikler ile Emekli Sandığı ve SSK'ya bağlıysanız, ekstra bir ücret ödemeniz koşuluyla, özel bir hastanelerde doğum yapabilirsiniz. Özel bir hastanede doğumunuzu gerçekleştirecekseniz, beklenmedik bir fatura ile karşılaşmamak için bazı noktaları önceden sorup öğrenmelisiniz.

Fiyat bilgisini ayrıntılı öğrenin

Doktorunuz hastanenin kadrolu doktoru değil ise, hastanenin “doktor hariç” fiyatını hem normal doğum hem de sezaryen için ayrı ayrı (KDV dahil) öğrenmelisiniz. Doktorunuz hastanenin kadrosundaysa, size verilen fiyat doktor dahil fiyat olmalıdır. Epidural anestezi, ağrı pompası, standart dışı oda ve pakete dahil olan yatış günü sayısından daha fazla yatış süresi ayrıca ücretlendirilir. Sezaryen esnasında uygulanan ekstra işlemler (tüplerin bağlanması, miyom veya yumurtalık kisti operasyonu, eski bir ameliyat izinin düzeltilmesi) çoğu hastanede ayrıca ücretlendirilir. Bebekte veya sizde beklenmedik bir durum çıktığında yapılan incelemeler, uygulanan tedaviler ve hastanede fazladan kalınan günler ayrıca ücretlendirilir.
 
Ulaşımı düşündünüz mü?
Doğumunuzu gerçekleştirmeyi planladığınız hastanenin hem size hem doktorunuza kolay ulaşabilir mesafede olması gerekir. Otelcilik hizmeti olarak farklılıklar gösteren hastaneleri ziyaret etmeniz ve imkanları görmenizde fayda vardır. Hastanedeki görevliler, sizi merak ettiğiniz yerleri (doğumhane, hasta odaları, bebek odası gibi yerleri) gezdirerek, doğumunuz sırasında bulunacağınız bölümler hakkında bilgi verirler. Hastanede kaldığınız sürede, yanınıza almanız gerekenleri de tanışma ziyareti sırasında öğrenebilirsiniz.

Doğum çantanızı hazırladınız mı?

Doğum öncesi hastaneye gederken yanınıza alacağınız çantayı önceden hazırlamanızda fayda vardır. Bunun için çantanıza yerleştirmeniz gereken belgeler ve evraklar önceden tespit etmelisiniz.

Hastaneye neler götürmelisiniz?

-Resimli kimlik belgesi
-Sözleşmeli olduğunuz sigorta şirketi, size ait sigorta kartı
-Sevk belgesi
-Sağlık karnesi
-Kendiniz için çantanıza koymanız gerekenler
-Emzirmeye uygun pamuklu iki adet gecelik veya pijama
-Sabahlık
-Kısa pamuklu veya yün çorap
-Atlet
-Pamuklu, ağı ve kenarı geniş külot. (Eğer sezaryen ile doğumunuz gerekli görülmüşse, ameliyat yerinin zarar görmemesi için belinize kadar çıkan lastikli külotları tercih etmeniz gerekir.)
-Eve dönerken giyebileceğiniz uygun bir giysi
-Tarak, saç tokası, dudak nemlendiricisi, makyaj malzemeleri, diş fırçası, diş macunu
-Askılarında lastik olmayan, göğsün tamamını içine alacak şekilde geniş, alttan göğsü destekleyen, pamuklu ve mümkünse emzirmeye uygun loğusa sutyeni
-Bol miktarda hijyenik ped
-Önemli durumlarda aranacak yakınların telefon numaraları
-Bebeğiniz için çantanıza koymanız gerekenler
-Pamuklu, dikişleri misina değil iplikle dikilmiş, dantelleri sentetik olmayan zıbın ya da atlet
-Patiksiz ve düz parçalı alt pijama
-Patiksiz, düz parçalı tulum
-Pamuklu, dantelleri ve dikişi sentetik olmayan başlık
-Pamuklu çorap
-Pamuklu, ağır olmayan battaniye.
-Bebek mendili.
-Kirli çamaşır torbası.
-Mevsime uygun yelek ya da hırka.
-Ek çanta malzemeleri
-Bebeğinizin kordon kanı alınacaksa, ilgili malzemeyi (hastane değil, siz temin ettiyseniz) beraberinizde hastaneye götürün.
-Fotoğraf makinesi ve varsa video kameranız da çantanızda bulunsun.
-Hastaneye yattığınızda, halen almakta olduğunuz veya son bir ay içinde almış olduğunuz ilaçlarla ilgili bilgiye ihtiyaç duyulacaktır. Vitaminler ya da bitkisel bileşimler gibi reçetesiz ilaçlar da dahil, tüm ilaçlarınızı, ilaçlar bitmiş ise kutularınızı beraberinizde hastaneye götürünüz.

Eğer bu hazırlıklarınız tamamsa, doğum başladığında neler yapacağınızı eşinizle önceden karar verin. Örneğin, doğuma giderken beraberinizde götüreceğiniz kişiyi, hastaneye nasıl ulaşacağınızı, acil durumlar için hastaneye en kolay gidiş yolunu, evdeki çocuğunuzu kime bırakacağınızı planlayın. Doğum yapacağınız hastanenin adı, adresi, telefonu, sizinle ilgilenen doktorun adı, telefonu ve her ihtimale karşı bir ambulans servisinin telefon numarasını kolay ulaşılabilir bir yere not edin.
 
Yüksek riskli hamileler ne yapmalı?

Hamileliğinizde risk taşıyorsanız, doktor kontrolünde sürekli izlenmeniz gerekir. Şeker hastalığınız, kalp rahatsızlığınız, çoğul hamileliğiniz, ileri yaşınız ya da daha önceki doğumunuzda yaşadığınız bir sorununuz olduysa, hamileliğinizde risk grubundasınızdır.

Erken doğum tehdidi varsa?

Erken doğum tehdidi yaşıyorsanız, sizi iyi izleyebilecek, deneyimli bir perinatoloji ekibiniz olmalıdır. Erken doğan bebeğinizi doğum sonrası, yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan başka bir hastaneye sevk etmek zorunda kalırsanız, bebeğinizin yaşamsal fonksiyonlarında bozulma olabilir. Bundan dolayı erken doğum riski taşıyorsanız, mutlaka yenidoğan yoğun bakım üniteleri olan hastanelerde doğumunuzu gerçekleştirmelisiniz.

Yenidoğan yoğun bakımını araştırın

Yenidoğan yoğun bakım üniteleri, 3 düzeyde sınıflandırılır.

Birinci düzey yoğun bakımı: 35 haftadan büyük ve sağlıklı bebeklerin bakımını ve sorunlarını üstlenir.

İkinci düzey yoğun bakımı: 34 haftadan küçük bebeklere hizmet verir ve gerektiğinde ventilatör gibi ileri teknolojilere sahiptir. Bu düzeydeki kliniklerde, üst uzmanlık düzeyinde hekimler bulundurma zorunluluğu yoktur, ancak gerektiğinde hasta bebek 3. düzey yoğun bakımlara sevk edilebilir.

Üçüncü düzey yoğun bakımı: Tam teşekküllü, tüm teknik donanımlara sahip, her girişimin yapılabildiği ve gerekli tüm uzmanlık dallarında hekimlerini bulunduran, multidisipliner çalışan bölümlerdir.

Gününde doğmuş bebeğinizin olası sorunları için de en az 2. düzey yoğun bakım’ın olduğu bir hastane seçmelisiniz veya en yakın yoğun bakım ünitesi olan hastaneyi öğrenmelisiniz.
 
Doğum sonrası bebek bakımı nasıl yapılır?

Doğum sonrası bebek bakımı önemli bir konudur. Hastanede bebeğinize yapılan tüm bakımlar, sizin yanınızda olmalıdır. Bu bakımlar sırasında, bebeğinizle ilgili ön bilgiler ve eğitimi planlanır. Hastane seçiminizde, bu eğitimlerin de önemini göz önüne tutun. Bebeğiniz yanınızda izlenmeyecekse, hastanenin bebek bakım odaları hakkında önceden bilgi alın. Size yardımcı olacak hemşireler, yenidoğan ve özellikle emzirme konusunda bilgilerini size aktarmalıdır. Ayrıca doğumunuzun gerçekleşmesiyle birlikte, bebeğinizin sağlığı çocuk hastalıkları uzmanları tarafından izlenmelidir. Bu konuda da hastanelerin farklı protokolleri olabilir. Bazı kurumlar taburcu olduktan sonra da emzirme danışmanlığı ve yenidoğan kontrolünü önemserler.

Doğum yapacağınız hastanenin ziyaret saatleri sizin için önemliyse, önceden bilgi almanız gerekir. Ayrıca park yerleri gibi tıbbi olmayan ihtiyaçlarınız hakkında da merak ettiklerinizi öğrenin.

Mini öneriler

-24 saat ulaşılabilir kadın doğum uzmanı, anestezi uzmanı ve çocuk hastalıkları uzmanı var mı?
-Ameliyathane şartları belli standartlara uygun mu?
-Hastanede yenidoğan yoğun bakım ünitesi var mı? En azından 2. düzey ve tercihen 3. düzey yoğun bakım hizmeti var mı?
-Emzirme danışmanı veya bu konuda yardımcı olabilecek bir ekip var mı?
-Anne, bebeğini yanında tutabiliyor mu?
-Anne için ağrı kontrol sistemi nasıl?
-Odalar, istediğiniz konforu sağlayabiliyor mu?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…