Doğum sonrası psikolojim bozuldu

A süpermiş. Bebek yırtmadan mı çıktı oranızı 🙈 ilkinde atılmıştı ama di mi?
Evet ilki çok travmatikti. Bebek yırttı ama hissetmedim 3 dikişim vardı. Çok güzeldi doğumum bütün kadınlara öyle kolay doğum nasip etsin Rabbim inş

Son düzenleme:
ben herşeyi bilsem de o sancı o kadar korkutucuydu ki bana izinsiz bilgi vermeden dokunmalarına hazmım yoktu. istemeden bana o sancıyı verdiler başıma gelen herşeyden de onları sorumlu tuttum bana dokunmalarını bile istemiyordum yine zarar verecekler diye. Yaptıkları işlemler can acıtmasa da psikoloji bozuyordu. İki ya da üç kişi muayene etmedi beni. Stajyer etti hasta bakıcı etti ebe etti doktor etti bide hemşire etti sık sık gelip gidip yokluyorlardı. Her neyse Yorumlara detaylıca yazdım zaten. Sizin güçlü olmanıza sevindim ben güçlü olamadım
Hasta bakıcı ne alaka yani sizde neden orada sustunuz ki ?

Buraya kamu spotu olarak mutlaka doğum eğitimi alınmalı demeye geldim. Ben İstanbul akademinin keşkesiz doğum programını izledim netten. Kuzenim canlı katılmıştı ve izle dedi ki hekimim ve sayısız normal doğuma girdim. Ama maalesef ne devlette ne özelde doğumda yapılacaklar hiç anlatılmıyor. Sancının geliş zamanı, aralıkları belki anlatılıyor ama o sırada ne yapılmalı? Neler oluyor hiç yok. Sancıyla nefes egzersizlerine başlanması, geçtiğinde dinlenme, isterseniz duşa girme (ağrıyı azaltır) hiç bu bilgiler yok. Açılma tamamlandıktan sonra sancıyla ıkınmak da çok çok önemli. Ikınmamış hatta bacaklarını açmamış ve bu yüzden bebeğin doğumu gecikip oksijensiz kalmış anne hikayeleri var. Ikınma egzersizleri de öncesinde mutlaka yapılmalı ki ne yapılacak bilinsin.

Ben normal doğuma hazırlandım ama sezaryen oldu. O da hiç kolay değil karnınızı yarıp ameliyat ediyorlar sonuçta. Bir sorun yoksa iyi hazırlanmayla normal doğum çok daha iyi. Mutlaka psikolojik destek alın. Zaten çok gençsiniz hemen 2. çocuk düşünülmez. İleride iyileştiğinizde hazır olduğunuzda tekrar düşünürsünüz.

Bir de annelik hissi bende de geç geldi hatta geldi mi bilmiyorum :p anneler böyle olgun, bilgiç tipler gibi geliyordu ama ben hala aynı benim :) öyle doğumda yeni güncelleme gelmedi bana da ama çok sevdiğin biri oluyor tabi ve hayatın tamamen elbette değişiyor.
herşeyim oldu benim ama evet böyle anne olanları görüyorum kendi annem gibi mesela. Annem benim gözümde kusursuz bir insan. İnsanlık olarak elbette kusurları vardı ama annelik konusunda asla bize birşey hissettirmezdi bütün yükü sırtlanırdı bizi ezdirmezdi. Dağ gibi babam değil annem oldu hep arkamda. O anne sıcaklığını bu kadar düşünceli olmayı ben başarabilir miyim bilmiyorum. Ben anne gibi olamicam sanırım kanka gibi mi olucam onu da bilmiyorum. Tek hayalimdi annem gibi anne olabilmek ama ne zaman ya da hiç olmayacak mıyım acaba?

Benim ilk doğumumun neredeyse aynısını yaşamışsınız ne yaşadığınızı da ne hissettiğinizi de çok iyi anlıyorum❤️En azından o kadar sancı çekip sonrasında sezaryene alınmamışsınız acı üstüne acı olacaktı,benimle birlikte doğum yapan bir kadın bunu yaşamıştı.Ben de ilk 2 sene falan bir daha asla doğurmam diyordum şimdi ikinciyi büyütüyorum🥲Her acı unutuluyor,hem ikincide daha tecrübeli oluyorsun ben özellikle ıkınmada problem yaşadığım için onun tekniklerini öğrenmiştim,bir de sancı gelirken odamda sıcak suyu belime tutmuştum.Yine suni sancı almıştım ama bu sefer 20 dk çektim sancıyı hemen doğumum oldu.
Ayrıca bebekle kurulamayan bağ bir müddet öyle gidiyor ama tabi ki sonrasında düzeliyor hiç kafanızı yormayın buna.
Ikınma tekniklerini nasıl öğrendiniz? Benim de şubatta doğumum öğrenebileceğim kaynakları önerir misiniz

Bir de şu var: 3 cm açıklık olduğunda hemen hastanehe yatırıp suni sancı verdirten doktorlar çok. Ben 3 cm açıklıkla 1 hafta gezdim sancısız. Doktorum düzenli sancın gelirse gelirsin, sancıyı evde geçirmen senin için daha iyi olur demişti. Evde 7 saat sancı cektikten sonra hemşireye haber verip hastaneye gittim. Hastanede 5 cm acilmam vardi ve sancilar 3 dk da bir geliyordu. Hemşire ona rağmen suyunu patlatalım süreci hızlandırılalım dedi. Sizde de oldugu gibi uzunca bir cubukla suyu patlattı zaten ne olduysa o saatten sonra oldu. Epidural istedim fakat kan sonuçlarım epidural için el verişsiz çıkınca sezaryene alın beni artık dedim. Siz yine araladarda 50 sn de olsa dinlenebilmissiniz ben de hiç es yoktu hem de hiç. Ağzım kupkuru oldu su içicem ama sancıdan içemiyorum. Doktor nerde? Yolda geliyor. Ikınmam geldi diyorum hemşire müsveddesi ıkınma hazır değilsin diyor. 6cm de kaldı açılmam. Doktor geldi açılma aynı. Dedim doktor bey benim ıkınmam var. Ee ıkın tabi dedi. Ama bebek strese girdi bi kere. Düşünsene rahim bebegi ittirmek için sana ıkın talimatı veriyor ama sen hemşire yüzünden o sancıyla ıkınmana bin bir gayretle engel oluyosun. Sonrası da zaten travmatikti. Vakum yapıcam gelmezse ameliyat... ameliyathane şuan senin için hazırlanıyor... hadi hemşire hanım bastır karına, vajinayı k.çına kadar kes, vakumu sok...bebegin nasil ciktigini ben de anlamadım dedigin gibi. Ama bende anlıktı her şey bebegimle birlikte odaya cikinca hepsi geride kaldı. Sizin yaklaşık bir yıla yakın süre geçmiş üzerinden hala korkunuz ilk günkü tazeliğini koruyor. Bence de destek almadan ikiciyi planlamamanız daha doğru olur.

Normal doğumda mücbir sebepler dışında su patlatma, suni sancı verme olayı olmamalı diye düşünüyorum. Çünkü bebek strese girince kanalda kaldı, kafasını çevirdi, zart oldu zurt oldu, içeriye sıçtı...durumları çok oluyor. Bu arada idrar boşaltmayı bana da yaptılar o ağrılı bir işlem değil ama muhtemelen siz o yapılma anına şahit olduğunuz için korkmuşsunuz. Ben de vakumu doktorun elinde görmeseydim belki o an o kadar zorlanmazdım. Ben çıglığı bastıkça doktorum "bunda bir şey yoook bunda bir şey yoook, hayır frappee, hemşire bastırrrrr bastırrrrr..." belki hakketten bir şey yoktu o esnada demir vakum korkusuyla kendimi kastigim icin ekstra acı cektim bilemiyorum 🙈

Bu arada size neden epidural yapılmadı?
ben de bana sormadan müdahale etmelerine kızıyorum. Adı üstünde normal doğum biraz akışına bırakmak gerekiyor gerektiği yerlerde müdahale etmek gerek diye biliyorum eğer edeceklerse de bana sebebiyle birlikte yapacaklarını bildirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Sonuçta bu benim ilk doğumum ve belki de son olacak. Kasaba gitmedim ben. Mucizevi bir olayın başrol oyuncusu bendim mükemmel bir duygu tarif edilemez. İçine etttiler afedersiniz. Epidural aklıma gelmedi bilmeme rağmen

herşeyim oldu benim ama evet böyle anne olanları görüyorum kendi annem gibi mesela. Annem benim gözümde kusursuz bir insan. İnsanlık olarak elbette kusurları vardı ama annelik konusunda asla bize birşey hissettirmezdi bütün yükü sırtlanırdı bizi ezdirmezdi. Dağ gibi babam değil annem oldu hep arkamda. O anne sıcaklığını bu kadar düşünceli olmayı ben başarabilir miyim bilmiyorum. Ben anne gibi olamicam sanırım kanka gibi mi olucam onu da bilmiyorum. Tek hayalimdi annem gibi anne olabilmek ama ne zaman ya da hiç olmayacak mıyım acaba?

Kanka gibi olmak da kötü değil bence dozunda olursa. Siz çok gençsiniz daha 21 yaşında olgun anne olmanız çok zor. Annenizden daha iyi anne olacaksınız bence. Bu kadar dert etmezdiniz olamayacak olsanız hiç merak etmeyin :)

Oğluma doğum yaptığımda bende böyle travma yaşadım. 12 saat boyunca çektiğim sancılarin haddi hesabı yoktu. Lavman yaptılar suyumu patlattılar doğum önlüğünü giydirdiler. İkidebir alttan muayene yapıyorlar sancın var ama acilman yok diye. Ben oluyordum artık 12 saat boyunca sancı çektim ama acilmam bir santimde kaldı. Yapılan muamelede cabası bir sürü kadın aynı yerde doğum sancısı çekiyor herkese senin dediğin gibi kurbanlık kasap muamelesi yapılıyor. Ağladım kendi doktoruma götürün beni dedim (eşim annesinin baskısıyla beni sırf para gitmesin diye ozeldeki kendi doktoruma goturmedi devlete goturmuslerdi, zaten muayenem özelde diye hamileliğimde burnumdan getirdi). Eşimi eve göndermisti kaynana olacak mahluk aradım ağlayarak ne olur gel götür beni burdan dayanamiyorum diye. Bağırdı üstüme babamı aramak zorunda kaldım. Babam geldi gerçi esimde dayanamayıp geldi ama ben o haldeyken bana bagirmasini ömrüm boyunca unutmayacagim. O sancılarin icinde doğum önlügumu çıkarıp üstümü giyindim hastanenin duvalarina turuna tutuna çıktım hastaneden özel hastaneye gittik. Ordaki ebede açılmamın 8 santim olduğunu soyledi ıkin dedi iki saat boyunca ıkindım ama yok oglum çıkamıyor bir türlü. O sırada kendi doktorum geldi ebe de doktora yeteri kadar ikinmiyor bebek bu yüzden cikmiyor dedi. Doktorum bağırdı ebeye bu kadın normal doğum yapamaz bebeğin kafası sıkışmış gormuyormusun dedi. Ben o sırada çığlık atıyorum öldürün beni dayanamıyorum artık diye. Apar topar sezeryana aldılar oğlum çok sukur sağlıklı doğdu ama doğum kafası doğum esnasında sıkıştıgi için iki ay boyunca kafatasinda yumurta büyüklüğünde şişlik vardı. Doğumumu mahvettiler halbuki daha önce yapılan muayenelerde (hamilelikten önce) normal doğum yapamazsın rahim agzin çok dar demislerdi. Doğumun ertesi günü doktorum yanıma geldiğinde normal doğuma devam etseydin senide bebeğinide yoğun bakıma almak zorunda kalırdık dedi. Beni en çok sinirlendiren özel hastaneye geldiğimizde ebe doğuma aldığında kaynanamın alttan eşimi yine tembihlemeye çalışmiş olması burdada normal doğum yapacaksa niye getirdik tekrar devlet Hastanesi'ne götürelim boşuna para verme demiş annemde ordaydi ve bağırmış üstüne sende kadınsın kadınlığindan utan demiş. Beni asil mahveden doğumdan sonra bana yasattiklari. Kocasıyla beraber kırk gün gelip evime coreklendiler eşimle beraber bir olup herşeyi burnumdan getirdiler. Özelde doğum yaptım diye kin beslediler bana söyledikleri sözlerin haddi hesabı yok. Bebeğimi emzirirken az ağlamadım basinda. Kafasindaki şişliği her gordugumde içim yaniyordu. Öbür dunyada iki elimde yakalarinda olacak. Sizin anınızı okuyunca yaşadıklarım geldi aklıma göz yaşlarıma hakim olamadım yine. Cahil ve cimri insanlarin içine düşmüş olmamin ceremesini en çok doğum ve sonrasında çektim.

Ayyy o kadar kızdım ki.
Çok sinirlendim yemin ederim.
Sizin canınızdan can gidiyor, eş ve kv yaptığına bak. Ne olursa olsun doktor ve hastane tercihi kadının hakkı olmalı.
9 ay kenara az biraz koysan bile doğum parası birikiyordur. Parasızlıktan değil, merhametsiz olduklarından böyle olmuştur adım gibi eminim.
Bu zihniyetteki adamlardan nefret ediyorum.

Doğumu devlette mi yapmıştınız? Benim kuzenime de hemşire size soylenen benzer şeylerin yanı sıra "susss o..pu, bağırma bana mı sordun şey ederken" demiş. Terbiyesizler, ehleksizler...şikayet edilemiyor mu bunlar???
ya bu hemşirelerde klasik herhalde o kadar çok kişiden duydum ki "o... kocanın altına nasıl yattın, aç bacaklarını kocana nasıl açtın" gibi gibi laflar.
ben doğum yapmadım ama rutin kontrole gittiğimde çatala çıkarken bile sevmediğim için geriliyorum
ama benim şansıma hemşireler hep sempatikti
doğumda insanın aklı zaten bir dünya olmuşken, yazık böyle laflar duyan kadınlara.

ya bu hemşirelerde klasik herhalde o kadar çok kişiden duydum ki "o... kocanın altına nasıl yattın, aç bacaklarını kocana nasıl açtın" gibi gibi laflar.
ben doğum yapmadım ama rutin kontrole gittiğimde çatala çıkarken bile sevmediğim için geriliyorum
ama benim şansıma hemşireler hep sempatikti
doğumda insanın aklı zaten bir dünya olmuşken, yazık böyle laflar duyan kadınlara.
Sapık oluyolar heralde anlamadım. Sanane milletin orasını burasını nasıl açtığından. Bir bebegin dunyaya gelmesine yardimci olmaktan o kadar bunalmışlar ki psikolojileri bozulmuş bence artık. Saģlıklı bir beyinden çıkabilecek cumleler değil bunlar. Yazık küçüçük günahsız yavrular bunların insafında bakımında oluyor bir de. Baksana "anne ve bebegi burda ölsün, bırakın" fln demiş. O yoğun bakımda yatan yavrucaklara da aynı muameleri yapma ihtimalleri çok yüksek.

Son düzenleme:
Dogum travması yasamissiniz bence
Ben de 3 cm aciklikla gitmistim hastaneye ki hiç ağrım yok gibiydi hafif sizlama ben de çok sevinmistim oo 3cmde böyleyse falan diye suyum geldiği için de dogumunu hizlandirmamiz lazim dediler verdiler suni sanciyi dediğiniz gibi acikliga bakiyorlar bakiyorlar 3 cm ben diyorum ki geldiğimde 3cmdi neden hala 3 cm sonra doktoru aradilar kesildi sancı rahme bir sey yerlestirildi ben de 6 saat falan sancı çektim
Ama ebeler falan çok iyiydi haklarını yiyemem
Yalnız ikinmayi emzirmeyi sancı gelince ne yapacağımı asla bilmiyormusum doğumda fark ettim
Bu arada doğum için de eğitim sordum hemşire kac defa eğitim hazırladık çerezler bile paketledik dağıtmak için gelen olmadı artık yapmıyoruz falan dedi
Ve ikinciye hamileyim her an dogurabilirim suni sancı ise yaramadı deyince doktor ise yaramasa doguramazdin diyor kac saat çektim açıklık ilerlemedi diyorum ise yaramasa dogurmazdin diyor hâlâ anlasilamadim🤣

Sizinle aynı şeyleri yaşadım. Ekstra olarak doğuramadım ve tüm bunların üzerine bir de sezaryen oldum. İki doğum yönteminin de en kötü yanlarını çektim. Sonuç olarak ben de bir süre bebeğime bağlanamadım. Sanki o bebek başkasınınmış gibi geliyordu. Hiç emziresim ilgilenesim yoktu. Bu zamanlarımda eşim ve annem destek oldu. Zaten 1 aya kalmadan nihayet manyak anne olabilmiştim 😊 Bu konuda asla kendinizi suçlamayın. Hisleriniz o kadar normal ki.

Evet suni sanci ile ölü dogum yapmis biri olarak bu travmayi asla unutmayacagim. Hamilelik isteyip istememekten bile korkuyorum bu sebepten Hic cocugum yokken . bebegim olsun cok istiyorum kaybım var yerine bi tane olsada sevsem hem acimi dindirsem ama is dogurmya gelince dusuncesi bile korkutuyor. birdaha doguramam o cesaret gelmez gozum korktu benimde ne dusucgmi bilmiyorum.
sezeryanla doguramazmisiniz?

Benimde ilki oyle kordonu dolanmisti.. dogum muazzam birsey gercekten ama cok zor.

Ne oluyor gobek fitiginda? Nerden anlasiliyor fitik ne gibi sikayetler oluyor?
Ağrı oluyor sıkışma hissi baskı dışardan bakınca bile hemen anlaşılıyor

ben korkudan sezeryan istedim. şimdi 20 aylık bir oğlum var :KK70: inanır mısın hala benim oğlum değilde arkadaşım minik bir arkadaşım gibi hissediyorum acayip çok seviyorum ama daha çok minik arkadaşım gibi hissediyorum :) oyunlar oynadığım beraber uyuduğum beraber gezmelere gittiğim beraber yemekler yediğim minik bir arkadaş :KK70: anne olduğumu şurdan anlıyorum :KK70: iş yerindeyken acayip özlüyorum aklımda sürekli düşünüyorum akşama sarılacak olmanın mutluluğu ile çalışıyorum maaşımın 3/2 sini oğlum yiyor maaşımın ortağı kendisi iyiki var
Ben kuaföre gitsem bile özlüyorum herseyim oldu benim. Arkadaşım gibi geliyor gerçekten herseyi onunla öğreniyorum. Ama annemin bana verdiği o annelik sıcaklığını ben verebildigimi düşünmüyorum çünkü kendimi aşırı derece anne gibi hissetmiyorum bu zoruma gidiyor işte 😔

çok geçmiş olsun, okuyunca çok üzüldüm ve de şaşırdım.

ben de hamileyim, henüz doğumun gerçekleşmesinde neler oluyor araştırmaya başlamamıştım. direk bir online gebe okulu buldum, ciddi bir şekilde araştırıcam, normal doğumu hep çok sancı, o an için çok acı ama en kolayı diye biliyoruz aslında hep. oysa ne çok kişi travmatik olarak geçiriyor, bana hep uç olasılıklar gibi geliyordu.. teyzeminde bir doğumu çok sıkıntılı geçmişti, 15-16 sene geçti, hala aşırı gerginlikle bahseder konusu geçerse.

destek alın bence, ara ara hep aklınıza gelecek bu ve hep aynı şekilde üzülmenizin gerilmenizin hiç faydası yok.
Haklısınız elimden geleni kendim ve çocuğum için yapacağım

Ben ilk dogumumdan once kursa gittim.. nefes tekniklerini filn ogrendim birde mental olarak hazirlaniyorsun o sekilde…sonrakilerde gitmedim aslinda yogaya filan gitmek istedim ama
Vaktim olmadi.. yani biz genel olarak toplumca dogum yapmayi bagirmak zannediyoruz. Halbuki bagirinca enerjin kalmiyor. Ben herseyi bilip 2 dogum yapmis olmama ragmen buyuk kizimda bagirmaya baslamisim istem disi.. sonra dusunuyorum o an.. bagirmanin bana faydasi yok enerjini kaybetme diye.. ama bunu ilk dogum yapan insan akil edemez. Zaten kafasina gore kesip bicemez dr. Yani insan bi kendini hazirlar lap diye igne sokulup haberin yokken cart diye kesilmeyi kimse istemez. Sirf cafcafli olsun diye ya da parasi iyi diye tip okursa insanlar sasirmamak gerek bir yerde..

Ataturkun emanet edilmek istedigi kesinlikle bu dr lar degil.
Aynı şekilde düşünüyorum tabi ki onların işi de zor ama o an deli gibi sancı çeken birine ufacık bilgi vermek haberin olsun demek zor olmamalı. En azından o an için tamam hazırım sakin ol şimdi kesecek sakin ol bunu yapacak diyebilirdim kendi kendime.

Siz doğumu kolay mı sanmıştınız. Benimde ilk gebeligimdi ve anne karnında ölmüş kocaman bir bebeği suni sancı ile doğurdum. Beden olarak sizden kat kat acı çektim ama umrumda olmadı yürek acısından. En azından şöyle o kadar acıya rağmen kucağınıza sağ sağlim almışsınız şükür edin saçma sapan şeyleri düşünüp durmayın bence yolunuza bakın. Birde o kadar acıyı çektikten sonra eli boş yüreği boş kalanlar var.

X