isabelisabel hesabı doğrulanmış üye.

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.742
28.113
798
49


Doğum sonrası kilo verme hızı ve zamanı, gebelik süresince alınan kiloyla ilgilidir:

*Gebelik döneminde fazla kilo almamış bir anne, süt verme döneminde aşırı zayıflayabilir ve yeterli sütü olmayabilir.

*Gebelik dönemini 9-12 kg alarak “normal” tamamlamış bir anne, ilk 6 ayın sonunda ya da en geç 1 yılda, dengeli beslenme ve etkin süt verme ile birlikte eski kilosuna kavuşabilir.

*Gebelik döneminde 18-30’kg gibi aşırı kilo almış annelerin eski kilolarına dönmeleri daha uzun zaman alacaktır.

Lütfen, hedeflediğiniz kiloya ulaşmak isterken bu süreleri göz önünde bulundurun ve kontrolsüz diyetlere sığınmak yerine, doğru beslenme ve egzersizi tercih edin


Doğum sonrası dengeli beslenmek için dikkat edilmesi gerekenler:

– Tatlı ve hamurişi türü yiyecekleri mümkün olduğunca azaltın

– Kuruyemiş çok az tüketin

– Gün içerisinde uzun süre aç kalarak sonra birden fazla miktarda yemek asla yemeyin!

– Bunun yerine sık aralıklarla az miktarda yemek yemeye özen gösterin

– Ekmeği az miktarda tüketin

– Yağlı yiyeceklerden uzak durun

– Hamburger gibi fastfood yiyeceklerden uzak durun

– Sebze yemeklerini ağırlık verin, bol sebze ve meyve tüketin

– Bol su tüketin


Doğum yapan anneler fazla kilolarını ne zaman vermeye başlar?

Dyt. Şefika Aydın: Anne sütü alan çocuk ilk 3-4 ayda normal bir gelişim göstermektedir. Dört aydan sonra büyüme hızı yavaşlamaya başlamaktadır. 6. aydan sonra da ek besin verilmeye başlanmaktadır. Ülkemizde annelerin çoğunlukla çocuklarını 1,5- 2 yaşına kadar emzirdikleri bilinmektedir. Gebeliğinde fazla kilo alan anneler hamileliğin ilk 4 ayını atlattıktan sonra toparlanma dönemi sonrası diyet yapmaya başlayabilirler.


Kiloları ne kadar sürede vermeliler?

Dyt. Şefika Aydın:
Yapılan çalışmalarda hamilelik sonrasında haftalık 0.5kg kilo kaybı annenin gereksinimlerini azaltmamakta ve süte her hangi bir etkide bulunmamaktadır. Annenin aylık vermesi uygun görülen kilo 2’dir. Toplam süreç annenin fazla kilosuna bağlıdır. Gebeliğinde 15 kilonun üzerinde alan anne ile gebelik döneminde 9-12 kg alan annenin kalan kilosunu verme süresi kişiden kişiye değişmektedir. Fakat fazla kilolarda süreci daha uzuna yaymak kiloyu korumanın en önemli adımıdır. Hızlı verilen kilo annede kas kaybına sebep olur.
Yorgunluk, baş ağrısı, kan şekerinin düşmesi, stres, ağız kokusu kemik minerilizasyonunda azalma gibi birçok sağlık problemleri oluşturmaktadır.


Doğum Sonrası Forma Kavuşmak İçin Kısa Öneriler;

-Yediğiniz karbonhidrat grubundaki besinleri sayın. Günde 8 porsiyonu geçmeyin.

-Dengeli beslenin.Her besin grubundan yemeye çalışın. Kalsiyumlu besinler, karbonhidrat, protein, sebze ve meyve grubu.

-Besinleri seçerken çok dikkatli olun. Tatlıyı ve hamurişlerini ve her türlü abur cuburu diyetinize sokmayın. Tatlı ihtiyacınızı kuru ve taze meyvelerle giderin.

-Karın kaslarınızın eski formuna dönmesi için egzersiz şarttır. Egzersiz yapmazsanız zamanla daha iyiye gitmediğini göreceksiniz. Eğer sezaryenle doğum yapmışsanız biraz daha fazla egzersize ihtiyaç duyabilirsiniz. Karın egzersizlerini her gün ihmal etmeden yapın.

-Bebeğinizi pusetine koyup uzun yürüyüşler yapın. Bu hem ona hem de size çok iyi gelecektir.

-Akşam yemeklerini daha hafif yapın. Eğer sabah ve öğlen çok fazla yediğinizi düşünüyorsanız akşam yoğurt ekmek veya müsli yiyebilirsiniz.

-Ara öğünleri atlamayın. Bu öğünlerde meyve veya yoğurt yiyebilirsiniz. Yanında 2-3 bisküvi ya da kuru incir ceviz ilavesi sizi tatmin edecektir.

-Emziriyorsanız asla kendinizi aç bırakmayın. Yalnızca besinleri seçerken sağlıklı olup olmadıklarına dikkat edin.

-Hamilelikle alınan kilolardan ziyade diyet takıntısı şişmanlamaya sebep olur. Bu sebeple katı diyetleri yapmaktan sakının. Bu şekilde kilo verseniz bile fazlasıyla geri alırsınız. Diyet yapmakta kararlıysanız sağlıklı bir diyet önerebiliriz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…