Tuvalet Eğitimi doğru zaman ne zaman?

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

Harpy

Today is a gift, thats why they call it PRESENT
Kayıtlı Üye
7 Aralık 2009
6.924
13.305
448
42
merhaab arkadaşlar, 24 aylık bir oğlum var. henüz cümle kuarmıyor ama derdini anlatabiliyor. daha 18 aylıkken yapmadan kakasını söylemeye başladı son zamanlarda da çişini söylüyordu. ben de bunları ve kayınvalidem ve annemin baskılarından dolayı eğitime başlayayım dedim yaklaşık 1 hafta önce. sabah bezini çıkarttım lazımlığa oturttum dedim çişin varsa yap dedim, yok dedi kalktı oturmaodasına gider gitmez salıverdi böylle böyle 2 saatte 1 evin her köşesine saldı ama hiç önemli değil yeterki oğlum şu bezden kurtulsun dedim. herşey gayet olması gerektiği gibi giderken kakasını yapmaya başladı kaptım lazımlığa götürdüm kilotunu indirdiğim gibi kakası yere düştü ve çığlık çığlığa ağlamaya başladı. neyse sakinleştirdik kakasını lazımlığa kotup tuvalete attık seremoni eşliğinde vedalaştık vs.. sonra huysuzluk yapmaya başladı ne yapsam durmuyor, neyse akşam oldu, oğlum evin başka bi yerinde yine saklandı kakasını yaptı yine ağlamaya başladı. sanırım aynı şey olacak diye korktu. neyse temizlememi de istemedi ama bi şekilde temizledim ve akşam boyu olağan üstü huysuzlandı yemeğini yedikten 1 saat kadar sonra yine lazımlığa götürdüm o kadar memnun olmasa da bi süre oturdu sonra aceleyle kalkmak istedi ben de küvete koydum suyla oynarken yapar diye hıçkıra hıçkıra ağlayarak çişini yaptı ama ondan sonra neredeyse 1 saat sakinleştiremedik. bezini bağladım pepe açtım oyun oynadım zar zor sakinleştirdik.
neyse ertesi gün bu konuyu açmamaya karar verdik, o da gayet mutluydu ama arada sebepsiz ağlıyordu. o gün ve takip eden 2 gün kakasını yapmadı 3. günün sabahında artık yalvara yakara bin bir vaatte bulunarak zeytin yağı üzüm bol su derken bi yerlere saklanıp yapıverdi. şimdiyse biraz kabız gibi ama en azından ağlamıyor.. doktorumuzun demesi erkek çocuklarını 2.5 yaşından önce eğitmeye çalışmamalıymış.
peki bu upuzun yazının özeti olarak ne zaman başlamalı?benim okuduklarım hep 2 saat kurukalıyorsa kakasını yaparken rahatsız oluyor saklanıyorsa ve derdini anlatabiliyorsa başlanabilir yazıyor. peki bizde neden işe yaramadı?

Canım ben de kızıma 2 yaşına doğru bi deneme yapmıştım...Denemem sabah başlayıp öğlen bitmişti..Ki benim kızımda 18 aylıktan beri bülbül gibi konuşur, sabahları altı kuru kalkardı...Ben de bunlara bakıp heralde hazır demiştim...Ama iki kere kiloduna yaptıktan sonra bezimi bağla bezimi bağla diye ağlamıştı..Ben de dayanamayıp bağlamıştım...İyi ki de ısrarcı olmamışım, sonra 29 aylıkken bir deneme daha yaptım ve kızım hiç ağlamadığı gibi 4-5 gün içinde de öğrendi..

Gene de sen bilirsin ama böyle hassas bir konuda zorlayıcı olmamak gerektiğini düşünüyorum..Varsın 6 ay 9 ay geç öğrensin ne olacak ki..Eninde sonunda öğrenecek :)

Canım ben de kızıma 2 yaşına doğru bi deneme yapmıştım...Denemem sabah başlayıp öğlen bitmişti..Ki benim kızımda 18 aylıktan beri bülbül gibi konuşur, sabahları altı kuru kalkardı...Ben de bunlara bakıp heralde hazır demiştim...Ama iki kere kiloduna yaptıktan sonra bezimi bağla bezimi bağla diye ağlamıştı..Ben de dayanamayıp bağlamıştım...İyi ki de ısrarcı olmamışım, sonra 29 aylıkken bir deneme daha yaptım ve kızım hiç ağlamadığı gibi 4-5 gün içinde de öğrendi..

Gene de sen bilirsin ama böyle hassas bir konuda zorlayıcı olmamak gerektiğini düşünüyorum..Varsın 6 ay 9 ay geç öğrensin ne olacak ki..Eninde sonunda öğrenecek :)

zaten ben de bıraktım artık bizimki de neredeyse 10 saat falan sürdü. esas kokum bundan 6ay sonra denediğim zaman da aynı şeyi yaşamak..

zaten ben de bıraktım artık bizimki de neredeyse 10 saat falan sürdü. esas kokum bundan 6ay sonra denediğim zaman da aynı şeyi yaşamak..

belkıde yaşamassın canım bakarsın cok rahat bır sekılde ogrenmıs

yıpratıcı olabılıyor malesef
benım oglumda ılk denemede kakasını yapmadı lazımlıga oturmak ıstemedı

ara ara deneyerek basardık
belırtıler olması cocgun hazır oldugu anlamına gelmıyor

sımıd cok sukur sorunsuz ciş kaka

insallah sızde atatırsınız

kızlar benımde bu konuda sorum var.oğlum 26 aylık gecen haftadan berı bıkac kere tualete goturdum egıtıme baslaynca yadrgamasın dıye
altını actım tualete oturttum bıraz bekledık cıs ıcın sonra kalkmak ıstedı yapmadı tekarar bagladım.
ıkı gun sonra sabah kakam geldı dedı hemen bezı cıkarıp goturdum tuttum
yaptı yapınca sasrdı korkma oğlum bak top gıbı kaka dedim.sonra bagladım.ardndan top kaka geldı dedı yıne actım bu sfer cıs yaptı. sasrdı aa pipi ssu atmıs bakne guzel cıs yaptın dedım.yıne bagladım
ama tabı hep soylemıyo baglıyoruz bezı cıkarmadık tamamen yapıyo altına tesadufen sanırım bır ıkı defa soledı ıste.
sızce baslamalımıyım egıtıme öğrenırmı.yoksa beklıyeyımmı bıraz daha.
bugunde oğlen altını actık ıkı uc kere annem tuttu tualete yaptı yaparsan bonıbon vercem dedı yaptı her seferınde.ama kendı solememıstı bız tuttuk da yaptı aksam ustude altına yaptı.

kızlar benımde bu konuda sorum var.oğlum 26 aylık gecen haftadan berı bıkac kere tualete goturdum egıtıme baslaynca yadrgamasın dıye
altını actım tualete oturttum bıraz bekledık cıs ıcın sonra kalkmak ıstedı yapmadı tekarar bagladım.
ıkı gun sonra sabah kakam geldı dedı hemen bezı cıkarıp goturdum tuttum
yaptı yapınca sasrdı korkma oğlum bak top gıbı kaka dedim.sonra bagladım.ardndan top kaka geldı dedı yıne actım bu sfer cıs yaptı. sasrdı aa pipi ssu atmıs bakne guzel cıs yaptın dedım.yıne bagladım
ama tabı hep soylemıyo baglıyoruz bezı cıkarmadık tamamen yapıyo altına tesadufen sanırım bır ıkı defa soledı ıste.
sızce baslamalımıyım egıtıme öğrenırmı.yoksa beklıyeyımmı bıraz daha.
bugunde oğlen altını actık ıkı uc kere annem tuttu tualete yaptı yaparsan bonıbon vercem dedı yaptı her seferınde.ama kendı solememıstı bız tuttuk da yaptı aksam ustude altına yaptı.

canım sen en iyisi tamamen bezini çıkartıp alıştırma kiloduna felan geç ya da evin müsaitse kilot giydir. maşallah yapmış tuvaletini bi kere artık alışır. eğer rahatsızlık duyarsa söylemeye de başlayacaktır. bezini çıkarttıktan sonra 2 saate 1 götür çişe tut kakasının saatini bilirsin zaten onu da öyle halledersin. bir kaç günde öğrenir inşallah canım kolay gelsin.

kızlar gece beı dolu klknca hazr demek degılmı
benım kı dolu kalkıyo hıc bos kalktıgı olmadıkı
bıkac gundurde ugrasıyorum gunduzlerı kılot gıydırıyorum sık sık tutuyorum normal tuvalete gouryorum
ben oturtunca yapıyo cısını ama hıc kendı solemedı daha altına yapıyo
acaba hazr degılmı yaa gece kuru kalkmıyo hıc gunduz uykusundada yapıyo cıs yada kaka

benim oğlum 24 aylık 25in içinde artık gerçi:)yazıyı okudum ve gerçekten gözümün önünden geçti yaşadıklarım yaklaşık 2 ay önce başlamıştım ilk denemelere...çığlıklar attı dehşet derecede korktu ve bıraktık....nitekim geçen 3 hafta öncesinde bize işaret verdi gece uykuda bez çıkardı ve lazımlığa oturttum ağlamadı ama yapmadıda...2 gün öyle gezdi yakalayamadık denk getiremedik...vs.2 gün sonunda oğlumun hangi saatler de tuvaletini yapacağını hanggi şekillere büründüğünü anlamış bulundum ve başladık ilk gece yatağımız battı ama ben tedbirliydim...sıvı geçirmez alez:) veee 3 gün sonunda evet biz öğrendik ve bezlerimizden kurtulduk burda tavsiye vereceğim tek şey çocuktan işaret ve pes etmemek...aaa yapmıor korkuyor diyip vazgeçmeyin takip edin saatlerini şekillerini öğrenin
AÇIKÇASI SAVAŞIN:))
:32:

Arkadaşlar merhaba.
Benim çok endişelendiğim ve korktuğum bi konuydu bu tuvalet eğitimi.
Aynı durumda olan arkadaşlar vardır muhakkak..

Ben, nasıl hallettiğimizi paylaşmak istedim, belki yardımcı olur sizlere de diye.

Kızım, şu anda 32 aylık. kocaman abla oldu yani.
Biz, 2 ay önce hallettik bu konuyu.

Daha öncesinde, aslında Begüm hazırdı biraz. Ama ben hazır değildim. Uğraşmaya hazır değildim, kaçanları temizlemeye hazır değildim. Hazır olamıyordum.
kızım, 18 aylık gibi, çişini yaparken ''çişşş'' diyordu. kakası gelince ''saklanıyordu bi köşelere, bizi istemiyordu.
haberdar oluyordu yani çişten ve kakadan ama, tam o saniye haberdar oluyordu. önceden haber veremiyordu henüz.

2 yaşı geçince, 1 kere denedim. 2-3 kaçan çiş ve kakadan sonra, hemen vazgeçtim. aslında kaçanlarla birlikte, vaktinde tuvalete yetiştiklerimiz de vardı. ama kaçanlardan korktum, vazgeçtim.

Sonra, 3 ay evvel, 29 aylık olduğunda, artık karar verdim kendimce.
Açtım bezini, havalar da sıcak nasılsa.. ıslanmak, bol yıkanmak sorun olmaz diye....
Begüm, bacaklarından akan çişlerle çok mutlu oldu. Ortalıkta çişini yapmak hoşuna gitti. Çişler aktıkça mutlu oluyordu. daha çok su içiyordu, çişini yapıyordu.
Yine pes ettim. bağladım bezini. uğraşmadım hiç.

30 aya geldiğimizde. artık kesin kararlıydım.
Açtım bezini bir gün.
çişimiz tuvalete, kakamız tuvalete.. artık begüm de yapmayacal altındaki beze....
şarkısı eşliğinde....
çok sık sordum kızıma... sürekli, 2-3 dakikada bir sordum. ''çiş-kaka var mı Begüm?''
ilk 2 gün kaçan çişlerle uğraştım. ama pes etmedim bu kez.
3. gün hiç kaçak olmadı.
tuvalete yetiştirdiğimiz her çiş için, bir ödül verdim. her kaka için, daha büyük bir ödül.
çişler için, genelde küçük paketli misafir çikolatalarını, kakalar için lolipop kullandım.

3. gün pek kaçak olmadı. sadece kaka kaçtı halıların üstüne falan... koşarken, tuvalete koşarken kaçtı. öylece yapıvermedi, zamanlamayı ayarlayamadı yani.

4. gün çiş kaçmadı hiç. kakada kaçmadı.
bunu görünce, 4. gece de bezlemedim. zaten bezsiz rahatlığa alışan kızım, gece bağlatmak istemedi. hiç ısar etmedim.
ilk gece, çiş kaçtı. sorun yapmadım.
yatağı döşeği temizleyip değiştirip, uykusunu hiç bozmadım.
sabah kalkınca, çişlileri gösterdim.
''annecim kukuş çiş kaçırdı bu gece, söyle kukuşuna çişleri tuvalete yapmamız lazım'' dedim.
kukuşuna ceza verdi kızım kendi kendine. ''bak bi daha kaçırırsan, bez bağlar annemiz. kaçırma sakın'' diye korkuttu kendi kendine kukuşunu. güldüm ama, hoşuma gitti.

sonra, gece çişini yaptırmadan yatırmadım hiç. az veya çok, o çiş yapıldı muhakkak. yatma saati geçse bile, çişini yapmadan yatırmadım.

2 aydır, çişler ve kakalar tuvalete yapılıyor bizim evde.
son 2-3 saat içinde çok sıvı aldıysa... gece bazen çiş kaçağı olabiliyor. ama şimdiye kadar, 3-4 keredir yani. fazla değil.
bazen gece uyanıp beni çağırıyor. '''çiiişşş anneeeee, çişşşş'' diye bağırıyor uyku arasında, kucağımda götürüp yaptırıyorum. hiç ışık açmadan, uykusunu bozmadan, uykuya devam ediyor.

kendim hiç kaldırmadım gece çişi için.

velhasıl, biz bu şekilde hallettik tuvalet eğitimimizi.

klozet küçülten o zımbırtılardan falan almadık, lazımlık hiç kullanmadık. bizim klozetimize oturuyor, eliyle kenarlara tutunuyor.
zaten çok pipiriktim tuvalet temizliği konusunda, şimdi hepten deli gibi tuvalet temizler oldum.

dışarı çıkmadan evvel, muhakkkak çiş yaptırıp çıkıyorum.
dışarda tuvalete girmek gerekirse, asla oturtmuyorum. kucağımda yaptırıyorum. (eskiler kucakta çiş yaptırırdı ya.. öyle)

bez, rahatlık gibi geliyordu bana eskiden. bezleyip çıkıvermek, onun tuvaletini düşünmemek.... rahatlıktı.
ama şimdi geçen aylara yanıyorum. ne eziyetmiş çocuk için o bez.
2 yaşında, üstüne düşsem, hallolacaktı. boş yere aylarca bezle yaşattım çocuğu :))

zaten, 2-3 gün içinde, siz de öğreneceksiniz...
2-3 gün içinde, çocuğun ne aralıkla çiş yaptığı belli oluyor. bezliyken bilemiyoruz ne sıklıkla yaptığını.

mesela benim kızım 3-4 saatte bir çiş yapıyor. bir kere dolu dolu çiş yaptıysa, artık 3-4 saat rahatsız etmiyorum.
3 saatin sonunda, oyuna falan dalıp kaçımasın diye soruyorum.. çiş varmı diye.. varsa söylüyor. gidip yapıyoruz.
kakayı günde bir kere yapıyor. bezliyken sık sık azar azar yapardı. şimdi bilincine vardı sanırım, sabahtan kahvaltı sonrası yapıyor 1 kere. sonra kaka yok. sadece çiş takibi yapıyoruz.
3-4 saatte bir muhakkak çiş oluyor.

yatmadan evvel muhakkak çiş yaptırıyorum. 2 saat önce dolu dolu çiş yapmış olsa bile, yatmadan evvel oturtuyorum tuvalete. ''annecim çişimizi yapmadan kalmıyoruz. hadi bi duyayım şır şır çişini... çok hoşuma gidiyor o ses.. bakıyım nasıl çiş yapıcak kukuş... hadi bakalım'' falan filan derken, az çok bişeyler yapıyor. o şır şır sesi dinlemek hoşuna gidiyor zaten. muhakkak yapıyor.
yapmazsa, ''ya çiş yapıcaz begümcüm, ya bez bağlamamız gerekecek. yatak çişlenirse, yatacak yerimiz kalmaz çünkü annecim'' diyorum. bez bağlamaktansa, çiş yapmayı tercih ediyor, yapıyor bişeyler :))

ne guzel sızınkı kolay oğrenmış zaten kızlar bu konularda daha hızlı
bız 20 gundur denıyoruz gunduzlerı baglamıyorum
ama hala ben gotrunce tuvalete yapıyor cısını goturmıyınce altına yapıyor kendısı solemıyo hıç
kakayıda zaten yapmak ıstemıyor kakası gelınce kalkmak ıstıyo tuvaletten
bende bızım tuvaletımzde basladım
bu hafta bıde lazımlık aldım belkı severde kendısoler dıye ama nafıle 2 oldu bugun yıne altına yaptııı
nıye solemıyor anlamıyorum sureklı bunu dusunur oldum
bı oğrensede kurtulsak yaa
27 aylık artık buyudude
gerıde donemıyorum 20 gundur emegıme yazık taaaa seneye yazımı beklıcez vazgecersem
offff

ne guzel sızınkı kolay oğrenmış zaten kızlar bu konularda daha hızlı
bız 20 gundur denıyoruz gunduzlerı baglamıyorum
ama hala ben gotrunce tuvalete yapıyor cısını goturmıyınce altına yapıyor kendısı solemıyo hıç
kakayıda zaten yapmak ıstemıyor kakası gelınce kalkmak ıstıyo tuvaletten
bende bızım tuvaletımzde basladım
bu hafta bıde lazımlık aldım belkı severde kendısoler dıye ama nafıle 2 oldu bugun yıne altına yaptııı
nıye solemıyor anlamıyorum sureklı bunu dusunur oldum
bı oğrensede kurtulsak yaa
27 aylık artık buyudude
gerıde donemıyorum 20 gundur emegıme yazık taaaa seneye yazımı beklıcez vazgecersem
offff

illaki yaz sezonunda olacak diye bişey yok bence, bu tuvalet eğitimi her mevsim olabilir. artık evler kalorierli, hep sıcak zaten. ıslansa da farketmeyecektir, kış mevsiminde de denenebilir diye düşünüyorum.

ben, 1 ay kadar hemen hemen, bana söylemesini pek beklemedim. hep, sordum.
''çiş var mı annecim, kaka geldi mi?'' diye 10-15 dakika aralarla sordum 1 ay boyunca. ilk günlerde 2-3 dakikada bir sordum. artık ağzımda alışkanlık olmuştu hatta :)
1 aydan sonra, hiç aksatmadan, kaçırmadan, kendisi söylemeye başladı tuvaleti geldiğini.
ama yine de, ben hala soruyorum bazen. çoktandır çiş yapmadıysa, bişeylere daldıysa falan.. unutmasın diye, soruyorum muhakkak.

mesela dün gece...
yemekten sonra, çok su içti. nedense çok miktarda içti, dikkatimi bile çekti yani.
üstüne de yatmadan önce sütünü içti.
yatmadan evvel muhakkak çiş yaptırıyorum. dolu dolu çişini de yaptı. öyle azıcık yapıp bırakmadı yani.
buna rağmen....
gece saat 2 gibi uyandı... avaz avaz bağırıyor... ''çişşşş anneeee çişşş kaçmak istiyor... sıkıştım çookkkk'''
koşarak gittik tuvalete ama, kaçmıştı birazı.
yatak çarşaf marşaf değiştirip yatırdım güzelce.
saat 5 gibi bi uyandı yine, avazı çıktığı kadar bağırıyor... ''çişşşşşşş kaçmak istiyor aneee..... kooşşşş'' diye :)
koştuk hemen yetiştik bu sefer, yine dolu dolu bi çiş....
sabah kalktı 8:30 gibi, artık çişi yoktur diye düşündüm, ama rutinimiz olduğu için, bi oturttum tuvalete. yine yaptı çişini...

pes dedim, ne meshaneymiş :)))

Back