Diyarbakır///21

Biraz Bilgi Vereyim Diyarbakır Hakkında

DİYARBAKIR (Kent) Diyarbakır ilinin merkezi. Diyarbakır kenti Güneydoğu Anadolu bölgesi'nde Dicle ırmağının sağ kıyısında, rakımı 650 metreyi bulan yaylada kurulmuştur..

TARİH Eskiçağ'daki adı Amida olan Diyarbakır'ın önemli ticaret ve ulaşımın kavşak yerinde İ.Ö 2300'e doğru

kurulmuş olduğu bilinmektedir. Sırasıyla Asurların, Medlerin, Perslerin İskender ve mirasçılarının Romalıların eline geçen kent Roma imparatorluğunun ikiye bölünmesiyle İ.S 395'te Doğu Roma'nın payına düşmüş (Bizans) Bizans imparatoru Konstantino II Sasani saldırılarına karşı kenti koruyabilmesi için Sasaniler tarafından işgal edilen kent, Hz. Ömer'in Halifeliği döneminde Müslüman Araplar tarafından fethedilmiş ve adı Amid'e dönüşmüş.Bekir Bin Vail ve kabilesinin yerleştirilmesinden sonra yöreye Diyarı Bekr denmeye başlamıştır.Cumhuriyet döneminde adı Diyarbakır olarak tekrar değiştirildi...

Günümüz Diyarbakır kenti surların kuşattığı eski kent ve surların dışında kalan yeni kent. Eski Diyarbakır'ın asıl yerleşme ve ticaret alanı içkale dışında ama yine surlarla çevrili kesimdedir.Sur içine sıkışmış Diyarbakır' ın sur dışına genişletilmesi ilk olarak Vali Hatunoğlu Kurt İsmail Paşa tarafından düşünülmüş ve sur dışına vilayet konağı. Hastane ve kışla gibi bazı yapılar yapılmıştır.
Demiryolunun Diyarbakır'a ulaşması ve Dicle üniversitesinin kurulması ile sur dışına yayılmaya başlamıştır..
www.diyarbakir.com
adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu da bizim oralardan beddua örnekleri :1yes2:

1- Ah deyesen kan kusasan

2- Allah siye dert vere derman vermeye

3- Al duvah görmiyesen

4- Betrey söne

5- canıya ataş düşe

6- Cigeri agzıya gele

7- Cigeri tahtalarda dorgana

8- Çıra kımın sönesen

9- Epriyesen çüriyesen

10- Gidesen dönmeyesen

11- Hakkım siye haram olsın, kat katran olsın

12- Her tıkey bi dağda kala

13- İki göziy avcuma düşe

14- İşşiğıy söne

15- İki gözy avcuma düşe

16- Ocağiy söne

17- Sen olasan parça tike olasan

18- Son hemamıyız ola

19- Şıtılken devrılasen

20- Kızken kızdırasan

21- Kanıya bölenesen

22- Körocah kalasan

23- Kökiyiz kurıya

24- Kan kusasan irin ahtarasan

25- Kınıyan kınamdan yahsın

İnşallah gelir ve görürsün.En çok önyargıyla yaklaşılan şehirdir.Ve insanlar gördüklerinde kısa bir şok yaşarlar.

valla diyarbakırlı değilim ama 12 yıl kaldım orda neredeyse ömrümün yarısı...eh oralı sayılabilirim yanii :1yes2: ben çok severim diyarbakırı..en son 4 yıl önce ordaydım..hatta oğlum diyarbakır da doğdu...yani oğlum kesin diyarbakırlı..:1yes2:

Ayyy buldum sonunda hemşehrimi.Çoook öpüyorum onu.Bak şimdi özledim memleketimi,tüttü burnumda :1yes2:

ben çocukluğumda 4 yılımı geçirdim daha sonra evlendim ve 99 da bir gittim tam 7 yıl kaldım ve geçen yaz dönüş yaptık yani anlayacağın bende yarı diyarbakırlı sayırlıım canım çok seviyorum diyarbakırı muhakkak gidilmesi ve görülmesi gereken bir şehir hele insanları başka bir sıcak başka bir saygılı ve kızım ve ben ağlayarak ayrıldık inanırmısınız bir minibüse bile bindiğiniz de sizden yaşça çok büyük bir bey bile (hatta karşısındaki yaşı küçük bir genç kız bile olsa kalkıp yer verirki bayan olarak kalabalık ta madur kalmasın bu kadar da saygılı ve düşüncelidirler
sevgilerimi yolluyorum nazkız

Canım sağol,çok mutlu oldum güzel sözlerinden dolayı.Herzaman bekleriz,sende bizdensin nasıl olsa.

Nazkızım..gönül hemşehrim..ve elbette ki elifayım..
Baba tarafım Ağrılıdır ama ben babamın memuriyeti sebebiyle Diyarbakırda doğdum.Mehmetçik ilkokulunda 1.sınıfı,Yenişehir İlkokulunda ise ilköğretimi bitirdim.Bu süreye kadar Ali Emiri 2.sokakta oturduk..Bayraktar apartmanında..Sonra Ofis Akkoyunlu sokağa taşındık..orta ikiye kadar Ali Emiri ortaokulunda okudum.Sonra da İstanbula taşındık...
Rüyalarımda sık sık ziyaret ederim hala güzel toprağımı..Devegeçidinde pikniğe giderim hala...rüyalarda bile olsa güzel.
Merak ediyorum,hala sokakta şerbetçiler geziyor mu?
Hala dondurmacılar sokaktan satış yapıyor mu seyyar arabalarla?
Hala zerzevatçı geçiyor mu mahallelerden,patlıcana karayilan karpuza kesmeşeker geldiiii...diye bağırarak..
Hala karpuz çekirdeği en sevilen çerez mi?
Hala Yağmur yağdığında toprak,çocukluk arkadaşlarımın kokusunu taşıyabiliyor mu?
Hala Vilayetin bahçesinden papatya topluyor mu çocuklar annelerine?
Hala Dilan sineması duruyor mu?Ya Paris terzisi?Japon pasajı?
Dağdağan satıyorlar mı hala bayram sabahları,uzun kamış sopallarıyla beraber?
Hala güzel mi oralar?
Hala güzel mi insanları?Hala cömert ve mert mi?

Nazkız... bende bende diyarbakırlıyım.... Aslında İstanbulda doğdum büyüdüm. Hatta babam ortaokul itibariyle bile İstanbulda okumuş.Ama hem Anne hemde Baba tarafından diyarbakırlıyım. Hatta ben sana daha ilginç birşey söyleyeyim benim ebeveynlerim beşik kertmesi bile. Biz düzenli olarak Diyarbakır'a gidiyoruz. gerçi geçen yıl babamın vefatı dolayısiyle gidemedik ama tüm akrabalarımız Diyarbakırın bilimum yerlerinde oturuyorlar. Annem aslen dicleli.. Babamsa Kelekçi köyünden. Bir kısmı alayın karşısında bir kısmı huzurevlerinde bir kısmı fatihpaşa mahallesinde bir kısmı da toplu konutlarda vs. oturuyor. Dur dur bişey daha söyliyim, ben 29 haz. günü gidiyorum Diyarbakır'a. Hatta 5 yıllık evli olmamıza ragmen eşimi ilk kez 29 haz. da götüreceğim diyarbakıra. Ciğer, kadayıf, ve bilimum yöresel yiyecekler hayaliyle geliyor eşim Diyarbakıra... Senden de selam söylerim istersen memlekete... Bende çok özledim Diyarbakırı.. Yerden buhar çıkan caddelerini. Samimi insanlarını, şivesini herşeyi herşeyi herşeyi...

Seni tanıdığıma çoook sevindim nazkız....İnşallah görüşürüz yine...

Tuliana merhaba,
Yazdıkların götürdü eskilere beni.Bende 5.sınıfı mehmetçik'te okudum.Karpuz çekirdeği,Dağdağan hala var bizim oralarda.Tabi Diyarbakır'da zamana yenik düşüyor yavaş yavaş...Keşke hiç değişmese.

Lalosh,
Ben her sene gidiyorum,hatta bazen senede 1-2 defa.Gitmelerin adı bazen düğün bazen sadece özledim oluyor.
Şu ciğer meselesi vurdu beni derinden,canım çekti şimdi yaaaa :)
Çoook selammmm oralara...

nazkızım bu yakınlarda veya herhangi bir zamanda gidecek olursan,fotoğraflarını çek güzel toprağımın,olur mu.?Sonra da ekle buraya he?uzaktan da olsa hasret giderelim.

slm bende diyarbakırlıyım ama iki bucuk aydır izmire evlilik nedeniyle yerleştim amedimi çok özledim insanın memleketi gibisi yok

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…