• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Diş teli ile ilgili soru, sorun ve deneyimleri paylaşalım

Selina eğer şeffaf kalıp takarsan eski haline döner.
Sabitleyici tel kullanmalısın.
Benim tellerim çıktığında acımamıştı.

Kime sorduysam hepsininki geri dönmüş.
Bir tek sabitleyici tel kullananlar memnun.
Doktora gidip sordum ve 'geri dönüş riski her zaman vardır' dedi.
Sabitleyici tel istiyorum bu kez deyince 'hmmmmm' diyorlar.
Onlar da biliyor ama neden kullanmadılarsa bende anlamadım.
Allah'ından bulsun bunu bilip de yapmayan doktorlar. :kızgın:

benim bu ay tam 1 yıl oldu tel takılalı
geçen sene ağustosta taktılmıştı 1 yıl bile o zaman çok uzun gelmişti
bu acılarla nasıl geçecek demiştim ama şimdi bakıyorum da
ne kadar çabuk geçmiş diyorum..
çok fark etti inanın eski takılmadan önce fotoğrafıma bakıyorum ve şimdiki haline bakıyorum
sanki bunlar benim dişlerim değiller..inanasım gelmiyor bazen
şu anki dişlerimi gören eskidenki halini asla tahmin edemez
öyle olduklarına inanmaz diyorum içimden

2 gün önce gittim en son randevuya artık daha kalın tel geçirdi
şimdi kökleri geriye alacağız bu 2-3 ay duracak dedi
2 aydırda boydan kalın lastik geçiriyor çok açıyor ama
hatta şimdi daha çok açıyacak dedi kökleri geriye alma sırasında dedi
gerçekten 2-3 gündür dişcimden geldiğimden beride çok acıyor
ama sürekli aynaya bakıp duruyorum moralim yerine gelince
acı olumlu geliyor insana darısı her tel takılanların başına
diyelim..çıkınca tellerim nasıl olacak bakalım

benim diş yapımı merak edenler için ön çenem biraz önde idi
ve ön dişlerim fırlaktı bariz şekilde...hem tavşan dişli idi
hemde tamamen öne doğru fırlak duruyordu
hiç bir şekilde kameranın ve fotoğrafın yandan gülerken yada normal
dururken çekilmesine karşı idi..benim haberim olmadan çekilenler ise
iğrenç gözüküyordu..ama şimdi çok rahat gülüp yanımda
biri varsa da rahatsız olmuyorum..sürekli yandan gülerken aynada
yandan kendime bakıp gülme pozları yapıyorum
halim çok komik oluyor ama inanamıyorum okadar seneden sonra
bu benim için bir hayaldi yani arkadaşlar ben 33.5 yaşındayım
bu yaşta oldu ama olsun sonunda inşallah gerçekleşecek
Allah eşimden razı olsun onun hakkını ödeyemem diyorum

Üç ihtimal var görebildigim:
Birincisi: telin daha fazla maliyeti oldugu için
İkincisi: benim doktorun dediğine göre telin çıkma kırılma riski çokmuş, çıkarsa kırılırsa da farkedilmesi zor oluyormuş ve diş hareket ediyormuş...
Üçüncüsü de, herkese uymayabilir tel. Mesela dişi yukarda olup aşağı indirilen birine kalıp takılması dişin yukarı çıkmasına engel olamaz, kalıp sadece ön-arka hizasını koruyabilir, diş geri gidebilir yukarı doğru. Ya da ön dişleri önde olup geri alınan birine köpek dişleri arasında tel takılırsa o 6 diş, grup olarak eski öndeki pozisyona doğru hareket edebilir. teller bu durumda yetersiz kalacaktır...

güvenilir bi doktor bulup sonuna kadar da ona güvenmek lazım...

Destina0706 cım, sona yaklaşmısın ne güzel. çok sevindim adına. ben de 27 yaşındayım. taktıralı 4 buçuk ay oldu. inşallah benim de 1 buçuk 2 sene sürecek ama şu ana kadar bile hızlı geçti, çok şükür. fazla ağrı sızı çekmedim. ilerde dediğin gibi benim üst dişlerimin de kökleri geri alınacak, alt dişlerime de braket takılacak ve alt-üst köpek dişleri arasında lastik kullanıcam. o sıralar acılı olur sanırım. iki hafta önce köpek dişlerini arkaya asılan zincir lastikler takıldı. onlar da ilk iki gün baya bi acı çektirdi bana. Napalım, katlanıcaz... :(
benim TEK ENDİŞEM dişlerin eski haline dönme istegi. umarım böyle bi sıkıntımız olmaz... :(

ne güzel yaa sona yaklaşanlar ; çıkaranlar... şu sıralar tek hayalim tedavimin bitmesi...

sabitleyicilerle ilgili ben de dişlerin ilk ve son konumlarına göre karar verildiği kanısındayım... yani herkese sabit tel ya da şeffaf kalıp uymaz sanırım... bana sabit tel takılacak... ama aslında hem alt hem üstte takılır mı bilmiyorum... ben de bunu sorayım... bir de kırıldığı ya da çıktığı zaman insan nasıl farketmez ki... sonuçta dişlerin hemen arka yüzünde... dilini değdiğin an farkedersin gibi geliyor bana...

merak ettiğim birşey var... çoğunuz ayda bir gidiyor kontrole sanırım... ben ise her hafta gidiyorum... genelde de 2 haftada bir lastiklerimi değiştiriyor... tabii bazen hiçbirşey yapmadığı 3-4 hafta da oluyor acaba bu uzun zaman aralığı dişlerin yeni konumlarının daha kalıcı olmasını mı sağlıyor... ama benim dişlerim lastikler değiştikten sonra en fazla 2-3gün ağrıyor sonra hiç ağrı olmadığı için hiç hareket de olmuyor gibi geliyor... yani hemen harekete geçiyor ve sonra duruyor gibi... yani o hareket durduğunda yeniden lastikler değişmez ve hareket ettirmezsek bana zaman kaybı gibi geliyor... sizce nasıl?

merhaba arkadaslar tecrubelerinize dayanarak soruyorum
benim ön iki dişlerimin arası acık ama cok değil
dr a sorduğumda en iyisi tel taktırmak dedi
laminatede olur ama sağlam 4 dişinizden olursunuz dedi
sekli düzgün dişlerimin.
tel taktırsam sayet kaç ayda düzelir .tşekkürler

Kızlar dün geceki rüyamı sizinle paylaşmak istiyorum, lakin korku filmi gibiydi. Bu serinin ikinci bölümü, birincisini anlatmamıştım...

Bişeyler yiyorum rüyamda. Sonra klasik, dişlerimi fırçalamaya gidiyorum, aynaya bi bakıyorum o da ne? tellerim braketlerim hepsi çıkmış düşmüş ...Yemek yerken hepsini yutmuşum.. Hepsi ok de teli nası yuttum orası da rüyanın kerameti :) sonra korkuyorum. bikaç parça bişeyler kalmış dişlerimin üzerinde tellerden... Bi bakıyorum o da ne?? Dişlerim ağzımın içinde dans ediyor.. Aman allahım o ne ses... Sanki metal mengeneler çiviler camlar birbirine sürtüyor ağzımın çinde, dişlerim sallandıkça...derken biri düşüyor dişimin, hemen yerine takmaya çalışıyorum o korkunç sesler eşliğindeeeee...derken Allaha şükür uyanıyorum... sonra dilim tellerime gidiyor, orda oldukları için müteşekkir bi şekilde uykuya dalıyorum...

merhaba arkadaslar tecrubelerinize dayanarak soruyorum
benim ön iki dişlerimin arası acık ama cok değil
dr a sorduğumda en iyisi tel taktırmak dedi
laminatede olur ama sağlam 4 dişinizden olursunuz dedi
sekli düzgün dişlerimin.
tel taktırsam sayet kaç ayda düzelir .tşekkürler

Arayı kapatmak için sanırım sadece ön iki dişini değil köpek dişlerin de dahil 6 belki daha fazla dişin hareket ettirilmesi gerekir, sadece yatayda hareket edecekse, yani başka çarpıklık yoksa sanırım 6-8 ayda bitmesi lazım...benim bir dişim 1 haftada 2 mm kadar hareket etmişti. işlerinin ve çene kemiğinin direncine de bağlı...naçizane..

bu arada laminate i ben de önermem, kendi dişin gibi doğal görüneni ve sağlam olanı yok tuana cım .

Son düzenleme:
Arayı kapatmak için sanırım sadece ön iki dişini değil köpek dişlerin de dahil 6 belki daha fazla dişin hareket ettirilmesi gerekir, sadece yatayda hareket edecekse, yani başka çarpıklık yoksa sanırım 6-8 ayda bitmesi lazım...benim bir dişim 1 haftada 2 mm kadar hareket etmişti. işlerinin ve çene kemiğinin direncine de bağlı...naçizane..

tşk ederim cnm aslında cok fazla bi zaman değilmiş. bir bozukluk yok dümdüz diğerleri

ne güzel yaa sona yaklaşanlar ; çıkaranlar... şu sıralar tek hayalim tedavimin bitmesi...

sabitleyicilerle ilgili ben de dişlerin ilk ve son konumlarına göre karar verildiği kanısındayım... yani herkese sabit tel ya da şeffaf kalıp uymaz sanırım... bana sabit tel takılacak... ama aslında hem alt hem üstte takılır mı bilmiyorum... ben de bunu sorayım... bir de kırıldığı ya da çıktığı zaman insan nasıl farketmez ki... sonuçta dişlerin hemen arka yüzünde... dilini değdiğin an farkedersin gibi geliyor bana...

merak ettiğim birşey var... çoğunuz ayda bir gidiyor kontrole sanırım... ben ise her hafta gidiyorum... genelde de 2 haftada bir lastiklerimi değiştiriyor... tabii bazen hiçbirşey yapmadığı 3-4 hafta da oluyor acaba bu uzun zaman aralığı dişlerin yeni konumlarının daha kalıcı olmasını mı sağlıyor... ama benim dişlerim lastikler değiştikten sonra en fazla 2-3gün ağrıyor sonra hiç ağrı olmadığı için hiç hareket de olmuyor gibi geliyor... yani hemen harekete geçiyor ve sonra duruyor gibi... yani o hareket durduğunda yeniden lastikler değişmez ve hareket ettirmezsek bana zaman kaybı gibi geliyor... sizce nasıl?

bu telleri bizim braketler gibi düşünme. kırılmasını farkedebilirsiz belki doğru. Ama çok ince bi tel, çıkabilir. ve farkındaysan bi iki günde istanbulu bile fethedebiliyoruz ağzımızın içinde bazen. bir günde dişin yeri değişebilir. bilmiyorum açıkçası biraz çekimserim bu konuda. hayır diyemiyorum.

geçen zaman konusunda, ben doktoruna güven diyorum. bana mantıklı geliyor. dişlerin belli bir dayanma gücü var, onun ilerisine geçmek istemiyor doktorlar. yavaş yavaş gitmek bence daha sağlam bi profil çiziyor. kemik oluşumunun hızını bilmiyorum ama doktorun bunu ayarlayabilecegine güvenmek istiyorum. bir de şu çok doktor değştirmek zorunda kalan bi kzıcağız vardı, nickini hatırlayaadım kusura bakmasın, demişti ki, bzaı doktorlar çok çabuk kaydırıyordu dişi, kimisi çok yavaş hareket ettiriyor. diş hızlı da hareket ettirilebilir demek ki. ama yavaş hareket ettirmek bana daha doğru gibi geliyor. zaten vücudumuzun koduna aykırı bi iş yapıyoruz, ihtiyatta fayda var...

ilk telim takıldıgında sızılarım geçmişti. sonra bandım çıkmıştı ve bandın çıkmasıyla yanındaki dişlerde bi sızı başlamıştı. bend e doktora endişeyle telefon etmiştim, bant çıkınca diğer dişler oynamaya başladı yine sızlıyor demiştim. doktor da gülerek, olabilir tabii tel ya da yeni bi aplikatör takıldıktan sonra 36 güne kadar hareket devam eder demişti. zaman zaman hissediyorum. bi hafta 10 gün ihçbi sızı yokken birden bi hassaslık başlayabilior. sonra hiç ağrı sızı olmadan bi dişe bakıyosun fizana gitmiş... mucizeler diyarındayız... :)

Kızlar dün geceki rüyamı sizinle paylaşmak istiyorum, lakin korku filmi gibiydi. Bu serinin ikinci bölümü, birincisini anlatmamıştım...

Bişeyler yiyorum rüyamda. Sonra klasik, dişlerimi fırçalamaya gidiyorum, aynaya bi bakıyorum o da ne? tellerim braketlerim hepsi çıkmış düşmüş ...Yemek yerken hepsini yutmuşum.. Hepsi ok de teli nası yuttum orası da rüyanın kerameti :) sonra korkuyorum. bikaç parça bişeyler kalmış dişlerimin üzerinde tellerden... Bi bakıyorum o da ne?? Dişlerim ağzımın içinde dans ediyor.. Aman allahım o ne ses... Sanki metal mengeneler çiviler camlar birbirine sürtüyor ağzımın çinde, dişlerim sallandıkça...derken biri düşüyor dişimin, hemen yerine takmaya çalışıyorum o korkunç sesler eşliğindeeeee...derken Allaha şükür uyanıyorum... sonra dilim tellerime gidiyor, orda oldukları için müteşekkir bi şekilde uykuya dalıyorum...

Ha ha bu ruyayı ben 3 kez gordum:) tellerim için şupheye düştüğümde olmuştu sanırım bu doktor yanlış tedavi uygular bunu yaparsa sonu hiç iy olmaz diye düşündüğümde oldu.

benim rüyamda da birşey ısırıyorum tel nerdeyse tamamen cıkıyor ben yerine takayım diyorum bu sefer dişlerime dilimle yada elimle dokununca yamulup yumuluyorlar hatta birkaç tanesi dokuluyor elimle yerine koyayım diye uğraşirken yarısından fazlası da gidiyor uyanınca tellerin yerinde olduğunu elimle kontrol ettim paha biçilmez bir rahatlık:)) yaşadıklarını o kadar iyi anlıyorum ki.

benim bir yerde okuduğum dişler ilk 3gun hareket ediyorlarmış sonrakiyeni yerleri için kemik yapımı 2-3 haftada suruyormuş.genelde muayenesi olanlar 3 haftada bir çağirir.sen her hafta da gitsen doktorun ona gore işlem yapıyordur oenmli hareketlerin arasını en azından 2 hafta açıyordur.

bir de senin artık 3 yıla yaklaştı coğu dişin oturmuştur yerine;) belli dişlerle ilgileniyordur artık.

benim bir yerde okuduğum dişler ilk 3gun hareket ediyorlarmış sonrakiyeni yerleri için kemik yapımı 2-3 haftada suruyormuş.genelde muayenesi olanlar 3 haftada bir çağirir.sen her hafta da gitsen doktorun ona gore işlem yapıyordur oenmli hareketlerin arasını en azından 2 hafta açıyordur.

bir de senin artık 3 yıla yaklaştı coğu dişin oturmuştur yerine;) belli dişlerle ilgileniyordur artık.

e o zaman benim dişler kafasına göre mi hareket ediyor ehehehhe :D
ilk üç gün zaten kesin bişiler oldugu.. sonra durup durup yien sızlıyorlar ama? acaba bu neden?

Destina0706 cım, sona yaklaşmısın ne güzel. çok sevindim adına. ben de 27 yaşındayım. taktıralı 4 buçuk ay oldu. inşallah benim de 1 buçuk 2 sene sürecek ama şu ana kadar bile hızlı geçti, çok şükür. fazla ağrı sızı çekmedim. ilerde dediğin gibi benim üst dişlerimin de kökleri geri alınacak, alt dişlerime de braket takılacak ve alt-üst köpek dişleri arasında lastik kullanıcam. o sıralar acılı olur sanırım. iki hafta önce köpek dişlerini arkaya asılan zincir lastikler takıldı. onlar da ilk iki gün baya bi acı çektirdi bana. Napalım, katlanıcaz... :(
benim TEK ENDİŞEM dişlerin eski haline dönme istegi. umarım böyle bi sıkıntımız olmaz... :(

İlk zmnlar hep hızlı gider doktorlar korkmaz hızlı olmaktan nasılsa 1 yıl daha telli olacağı için mecbur oturcak diş oraya diye bir de adımlar bellidir mesela iki diş arası kapanır yukarıdaki diş aşağı çekilir asıl zorlu kısım bence lastiklerle alt cene ust cene uyumu tum dişlerin birbirine gore konumu ince ayar yapmaya başliyorlar o zmn muthiş yavaşlıyor tedavi bana da hep iyi gidiyoruz erken cıkar falan dendi noldu temmuz ayını geçtik temmuzda cıkması gerekiyordu.Aslında moralini bozmak istemiyorum ama bu sureç hep uzuyor kendini hep kotusune alıştır. o zincir lastikler cok fena bnm hepsine zincir taktığını hatırlıyorum felaketti.

İlk zmnlar hep hızlı gider doktorlar korkmaz hızlı olmaktan nasılsa 1 yıl daha telli olacağı için mecbur oturcak diş oraya diye bir de adımlar bellidir mesela iki diş arası kapanır yukarıdaki diş aşağı çekilir asıl zorlu kısım bence lastiklerle alt cene ust cene uyumu tum dişlerin birbirine gore konumu ince ayar yapmaya başliyorlar o zmn muthiş yavaşlıyor tedavi bana da hep iyi gidiyoruz erken cıkar falan dendi noldu temmuz ayını geçtik temmuzda cıkması gerekiyordu.Aslında moralini bozmak istemiyorum ama bu sureç hep uzuyor kendini hep kotusune alıştır. o zincir lastikler cok fena bnm hepsine zincir taktığını hatırlıyorum felaketti.

canım hızlı geçti dediğim zamanın hızlı geçmiş olması. yoksa umdugum kadar hızlı hareket etmedi dişlerim henüz.

benimde dr. teller çıktıktan sonra belli bir süre sabitlaeyici takacaksın ki dişler oturacak artık yerine demişti..
ama herkesin ağız yapısı farklı tabi ki ben burdan bir arkadaşın yazdığı bir durumu dr.ma sorduğumda hastayı görmeden birşey diyemem herkesin kemik yapısı farklıdır
onda olan şey sende olmaz dedi,herkese göre düşünme zaten ben senin durumuna göre bazı şeyler olsa ona göre tedavi yapar ve de bunu açıklarım sana dedi...
bence de mantıklı herkesin doğal olarak kemik ve ağız yapısı farklı birimizde bir durum varsa hepimizde aynı olacak diye düşünmüyorum bendeen önemlisi tabiki dr.a güvenmek
emin ellerde olduğumuza inanmak para ve emeklerimizin boşa gitmemesi inşallah:Saruboceq:

sağol canım inşallah seninde bir an önce çabuk geçer yaştanda fark ediyor tabi benim yaştan dolayı biraz ağır ilerliyor ve çok hassas bir diş yapısına sahibim o yüzden ufak acıları bile hemen hissedebiliyorum

canım benimde çakilen dişler yerine alınana kadar ayda bir gitmiştim şimdi artık önleri geriye almaya hizalamaya başladığından beri bende 15 günde bir gidiyorum..
bana diş dr. önce yıkım işlemi olur ağızda sonra yapılanma olur bir yandan yıkım olurken bir yanda yeni yerde yapılanma olur bu böyle dişler yerine oturana kadar devam eder demişti..
şimdi kökleri geriye alma işlemi için gittim yeni en kalın teli ve gene o sert lastiği taktığında bu sefer 3 hafta bekleyecek bu dedi önceden 2 hafta da bir gitmeye başlamıştım
bu olaydan sonra şimdi 3 hafta bu duracakmış...

Back