Merhabalar
Normal gebelikte hcg değerinin iki güne bir iki kat artması bekleniyor, ama bu ortalama bir değer. İki güne bir %60 artış da normal kabul ediliyor. Önemli olan hcg belli bir seviyeye çıktığında (bu rakam doktorunuzun kullandığı ultrason aletinin gelişmişliğine göre değişiyor) kesenin görülmesi. Yani hcg 1500ün altında ilken dış gebelik tanısı çok makul değil bence. Moralinizi hiç bozmayın. Ben geçen sene dış gebelik yaşadım ve iğne ile sonlandırıldı. Hcg 3000lere gelene kadar iğne yapmadı bile doktor, bir ihtimal geç döllenme olmuştur ve ortaya çıkar diye.
Bir diğer konu dış gebelik belirtileri ile erken gebelik belirtileri farklılaşmıyor. Ağrınızın olması, kanama falan ancak hcg yükseldikçe yumurtalık kanallarının çatlaması ile oluyor, bu da hemen olmuyor. Yani hamileliğinizi öğrenince düzenli hcg kontrolü yaptırmak, iğne seçeneğinin kullanılabilmesi açısından çok önemli.
Ben de yaşadığım için anlıyorum, insan dış gebelik geçirince ikincisinde doktora gidesi bile gelmiyor, gerginlikten ve korkudan. Ama inanın umutlu olmak çok önemli, inşallah umudunuzu hiç kaybetmeyin. Kontrollerinizi yaptırdıktan sonra, Bel ağrısı, kasık ağrısı, kalça ağrısı falan hiç takılmayın, doktorum hemilelikte tabii ki ağrı olacak dedi bana. Çünkü özellikle dış gebelik yaşandıktan sonraki gebeliklerde insan internetten arıyor haliyle ve dış gebelikte de ağrıdan bahsediliyor. Ama benim anladığım kadarıyla her bünye farklı ve aynı kişinin farklı gebelikleri bile farklı olabiliyor. İnternetten genel belirtiler, herkesin farklı olabiliyor anladığım kadarıyla.
Bunları niye yazıyorum, ben de çok araştırdım internetten ve sürekli moralim bozuldu ve bir dolu yanlış/kısmi yanlış bilgilerle moralimi bozdum. Moralinizi bozmamanız için yazıyorum. İnşallah Allah ve Resul’ünün izniyle isteyen herkes kolaylıkla bebek sahip olur.