- 22 Mayıs 2013
- 277
- 281
-
- Konu Sahibi umut_sahili
- #41
Beni en çok yoran şey 8.5 yaşında olmasına rağmen 2 yaş sendromunda gibi herseye mızmızlanmasi sizde de var mi bu durumlar acaba.Ahlaki açıdan kaygılarınızi anlıyorum ama şu da var dürtüsellik fazlaysa ilaç kullanmadan yol almak zor çünkü bu çocuklar zaten doğruyu yanlışı sor senden benden iyi anlatır ama iş uygulamaya gelince uygulanamaz çünkü dürtülerine göre hareket edeceklerdir bu da ancak ilaçla kontrol altına alınabiliyor ve bunun yanında davranış terapisi de çok faydalı olabilir.Benim oğlum bu hastalığın her etkisini yaşıyor . Ayakta gezmeler , başarısızlık , dağınıklık , oyun bozan , aklınıza ne geliyorsa hepsi var . Tek şansım öğretmenimiz . Çok anlayışlı ve ilgili birebir ilgendiği zamanlar oluyor . Bizimkinde ileri derecede var bu hastalık . Hiç duramıyor gece bile kıvrana kıvrana uyuyor . Havuç suyu içiriyordum kışın. Etkisi olduğunu duymuştum . Dediğiniz gibi bizde de dikkat oyunları var . Onları severek yapıyor ama çabuk sıkılıyor . Resim yapmayı seviyor . Tuval alıyorum onları boyuyor . İşte bir takım şeylerle oyalamaya çalışıyorum . Bir şeyi itiraf etmek istiyorum . Benim okul başarısı çokta umrumda değil açıkçası . Bu çocuklarda ahlaki bozukluklar da oluyormuş . Asıl mesele burda . Bu hayatta her şey makam mevki değil . Sözün kısası önce insan olsun . Bu yönde daha çok ilgiliyim . Hep anlatıp öğreten bir anneyim. Bu doğru bu değil bunu yaparsan böyle olur ya da bunun gibi şeyler . Evet her anne bunları yapıyor . Ama bu gibi çocukların annesi 2 tık daha fazla uğraşması lazım . Şimdilik böyle bir şikayet almadım umarım ilerdeki dönemlerde de olmaz .
Bizde bu hastalık baba tarafından geçiyor . Amcaları babası da öyle imiş. Kayınvalidem seninkin de bir şey yok abartma der . Anlattıklarını duyunca eğitimin farkını çok iyi anlıyorum aslında . Maalesef durum bu bizde . İşimin kolay olmadığını biliyorum ama yapacak bir şey yok
Mızmızlanma huysuzlanma , öfkelenme gibi durumlar var tatbiki de . Aklına gelen o an olmak zorunda ama yapmıyorum ben her istediğini . Kurallara uymakta güçlük çekse de bir noktadan sonra yapıyor . Benim oğlan bana düşkün bir çocuk . Biraz da bunu kullanıyorum . Eğer bunu yaparsan yine üzülür hasta olurum gibi biraz da vicdan yaptırıyorum . O zaman geri adım atıyor . Günlük bir planımız var okul harici zamanlarda . Kitap okuma test çözme gibi ama çok az yaptırıyorum . 5 sayfa kitap okutuyorum ( Daha fazlasını yapmıyor çünkü ) 3 4 tane soru çözdürüp diğer kalan boyama yazma çizme de istediği kadar yapıyor . Dediğiniz gibi dürtüsellikle baş etmek çok kolay değil ama ilaç kullandığım süredeki sıkıntıları göz ardı edemiyorum.Beni en çok yoran şey 8.5 yaşında olmasına rağmen 2 yaş sendromunda gibi herseye mızmızlanmasi sizde de var mi bu durumlar acaba.Ahlaki açıdan kaygılarınızi anlıyorum ama şu da var dürtüsellik fazlaysa ilaç kullanmadan yol almak zor çünkü bu çocuklar zaten doğruyu yanlışı sor senden benden iyi anlatır ama iş uygulamaya gelince uygulanamaz çünkü dürtülerine göre hareket edeceklerdir bu da ancak ilaçla kontrol altına alınabiliyor ve bunun yanında davranış terapisi de çok faydalı olabilir.
Bu mızmızlık da mı dehb ile ilgili?Beni en çok yoran şey 8.5 yaşında olmasına rağmen 2 yaş sendromunda gibi herseye mızmızlanmasi sizde de var mi bu durumlar acaba.Ahlaki açıdan kaygılarınızi anlıyorum ama şu da var dürtüsellik fazlaysa ilaç kullanmadan yol almak zor çünkü bu çocuklar zaten doğruyu yanlışı sor senden benden iyi anlatır ama iş uygulamaya gelince uygulanamaz çünkü dürtülerine göre hareket edeceklerdir bu da ancak ilaçla kontrol altına alınabiliyor ve bunun yanında davranış terapisi de çok faydalı olabilir.
Evet dürtüsellikten kaynaklanıyor bir şey isteyince illa olacak onu yaptırana kadar bize de ona da huzur yok,canı Da çok tatlı ufacık bi yarayı büyütür de büyütür gibi gibi bir sürü şey.Bu mızmızlık da mı dehb ile ilgili?
Dürtüsellikle mi bağlantılı oluyor?
Resmen 2 yaşına döndü takıldı kaldı dediğim şey dehb'den dolayı mı acaba.
Alıştırmışsınız diyorlar, ilgisi yok ya hu alıştırmakla.Evet dürtüsellikten kaynaklanıyor bir şey isteyince illa olacak onu yaptırana kadar bize de ona da huzur yok,canı Da çok tatlı ufacık bi yarayı büyütür de büyütür gibi gibi bir sürü şey.
Başka ne gibi sıkıntılar yaşıyorsunuz burada paylaşalım mı bu durumu ancak yaşayanlar birbirine yardımcı olabilir çünkü. Mesela dehb na eşlik eden takinti,tik depresyon,karsit gelme,kaygı gibi durumlarda yaşıyor musunuz.Biz de takinti ve kaygı da yoğunlukta tabi karsit gelme durumu da.Alıştırmışsınız diyorlar, ilgisi yok ya hu alıştırmakla.
Çocuğun huyu bu gerçekten.
Çok zorlayıcı bir şey şu sabredememe, sürekli mızıldanma hali.
Yaşadıklarımızın ne kadarı dehble bağlantılı bilmiyorum, kesin tanı da yok zaten daha.Başka ne gibi sıkıntılar yaşıyorsunuz burada paylaşalım mı bu durumu ancak yaşayanlar birbirine yardımcı olabilir çünkü. Mesela dehb na eşlik eden takinti,tik depresyon,karsit gelme,kaygı gibi durumlarda yaşıyor musunuz.Biz de takinti ve kaygı da yoğunlukta tabi karsit gelme durumu da.
Bizimkinde de var bir konuya takılıp kalma mesela bir bilgisayar oyununa takılıyor akşama kadar oynayabiliyor hep ondan bahseder,okulda onu düşünüp oynar birkaç gün sonra azalır bu durum geçer başka konuya takılır.Biz de şöyle obsesif durumlarda var mesela birisi tuvaletten yeni çıktıysa hemen girmez tuvaleti gelse bile, oturduğu sandalyeye biz oturursak sandalye sıcak olmus diye oturmaz,yemek konusunda seçici toplasan bir eli geçmez yedikleri.O kadar çok iç içe geçmiş durum var ki hangi biriyle baş edeceğimi şaşırıyorum.Yaşadıklarımızın ne kadarı dehble bağlantılı bilmiyorum, kesin tanı da yok zaten daha.
Kaygıdan dolayı ilaç kullanıyor.
Kaygının sonucu selektif mutizmi var, bazı ortamlarda(okul) hiç konuşmuyor.
Rahat olduğu ortamlarda çok fazla konuşuyor, bunaltacak kadar.
Avm, restoran gibi ortamlarda kontrolsüz davranıyor, çığlık, yere yatma, başka masalara gidip insanları rahatsız etme.
Karşıt gelme aramızdaki bağ zayıflayınca oluyor daha çok veya beklentiye girip isteği olmazsa(arkadaşı onunla oynamazsa mesela), asla işbirliğine giremiyorum.
Takıntı nasıl sizde?
Bizimkinde bir konuya takıntılı şekilde bağlanma var.
Şu an gündemindeki konudan başka şeyle ilgilenmiyor, sadece o konudan bahsediyor, onunla ilgili şeyler izliyor, uykuya zor geçiyor, çoğunlukla sabah erkenden kalkıp o konuya devam ediyor, aşırı odaklanıyor bazen bizi duymuyor duysa da algılamıyor.
Bir süre sonra gündemindeki konu değişecek ama davranışlar aynı kalacak.
Dalgınlığı çok zorluyor beni, sürekli sesimi yükseltmek zorunda kalıyorum, saçımı başımı yolasım geliyor.Bizimkinde de var bir konuya takılıp kalma mesela bir bilgisayar oyununa takılıyor akşama kadar oynayabiliyor hep ondan bahseder,okulda onu düşünüp oynar birkaç gün sonra azalır bu durum geçer başka konuya takılır.Biz de şöyle obsesif durumlarda var mesela birisi tuvaletten yeni çıktıysa hemen girmez tuvaleti gelse bile, oturduğu sandalyeye biz oturursak sandalye sıcak olmus diye oturmaz,yemek konusunda seçici toplasan bir eli geçmez yedikleri.O kadar çok iç içe geçmiş durum var ki hangi biriyle baş edeceğimi şaşırıyorum.
İnşallah faydası olur gelişmeleri paylaşabilir misiniz ben de düşünebilirim gerçekten işe yarıyorsa.Dalgınlığı çok zorluyor beni, sürekli sesimi yükseltmek zorunda kalıyorum, saçımı başımı yolasım geliyor.
Bizimki bir şeyi duyup algılayana kadar 2 yaşındaki kızım hallediveriyor.
Ergoterapi alıyor şu an, faydası oluyormuş, olur inşallah.
keşke hepimizin süreci sizin gibi olsaymış....maalesef biz ilaç özel eğitim hiçbirinde hiçbir şekilde ilerleme katedemiyoruz, tabiki de gelişme var ama o kadar ağır ki...Biz ilacı kullanmaya başladığımız ilk gün oğluma sihirli değnek dokundu sanki ,anlamsız hareketlilik hali sürekli abur cubur yeme isteği, karşı gelmeler,ödev yapmak istememeler bıçak gibi kesildi hepsi.Okulda çalışkanlar arasına dahil oldu ozguveni yerine gelmeye başladı ve yıl sonu şuan 2.sinif karnesi hepsi çok iyi bu seneyi ilaç olmasa çok farklı bitirirdik. Umarım bu rahatsızlığı yaşayan bütün çocuklar tedavi imkanı bulur ve faydalanır.Ben bu değişime gün gün şahit olduğum için diyorum herkese ilaçtan korkmayın diye.ilacin en büyük yan etkisi iştahsızlık.İlaç yaklaşık 8 saat etki ediyor ve bu süre boyunca neredeyse hiçbir şey yemedi oğlum ama ilacın etkisi bitince besleyici sevdiği yemeklerle bu açık kolaylıkla doldurulabilir.Her ilaç herkeste aynı etkiyi göstermiyor bu yüzden en uygun ilacı ve dozunu doktorunuz bulacaktır bu yüzden tüm detayları iyi not edin ve danışın.Umarim siz de en iyi şekilde faydalanirsiniz.
yazdıklarınızı okurken gözlerim yaşardı resmen, biz atomoksitesin tipi birşey kullandık, dediğiniz gibi uzun salınımlı bir ilaç ama iştahsızlık uykusuzluk harici başka yan etkiler de gördük, üstelik açıkçası ilaç kaynaklı hiçbir iyileşme ve farklılıkta çocuğumuzda tespit edemedik. doktorlara güvenmiyor değilim ancak ben de eşimde akademik başarı olarak belli bir seviyedeyiz, çok okuyup araştırıyoruz, buna ingilizce akademik makalelerde dahil, en iyi dedikleri doktora bile gittik doktor çocuğun 1 hafta öncesini unutuyor, öyle miydi böyle miydi, iyi doktorlar çok yoğun nihayetinde ama bu yaklaşım da açıkçası bende hiçbir güven oluşturmuyor, her şeyi sorgulatıyor. çok iyi niyetlerle ilaca başladık ama hüsran oldu, özel eğitime de devam ediyoruz ama dediğim gibi gözle görülür somut bir fark görebilmek mümkün değil, öğretmenimiz de ilgili bir öğretmen değil, devlette özele mi alsak diye düşünür olduk. öğretmeni akademik başarıyı seven deneyimli iyi bir öğretmen ama 30 kişilik sınıfta benim çocuğuma tabi ki de vakit ayıramıyor özel daha mı iyi olur o da bir muamma, biz de özelde okumadık.Selamlar herkese böyle bir konuyu gördüğüm için çok mutlu oldum . Maalesef bu öyle bir şey ki toplumda da çok bilinmemekle beraber insanlar böyle çocukları çok yadırgıyorlar . Benim de oğlum hiperaktif . Teşhis konulduğu zaman 5 6 yaşlarında idi . O zamanlar ilaç kullanmadık taki okula başlayana kadar . İlkokul birinci sınıfta artık bir şeylerin vaktı geldiğini anlamıştım . Çünkü hiç odaklaanmıyor, dinleyemiyor, dikkati sürekli başka yerlerde . Tabi ki Buda başarısızlık getirdi haliyle . Tekrar hastane yolu göründü
Bildiğiniz gibi ilaçtan önce ki testler bizde de yaşandı ve ilaca başladık . Kullandığım ilaç 4 sattlik bir etki yapıyordu ama istediğimiz bir performans olmadı açıkçası . Yaşı da küçük olduğu için doktor daha etkili bir şey de yazmadı . Zaten pandemi dönemine girdik ilacı da vermedim açıkçası
Sonra okullar tekrar açıldı biz yine gittik hastaneye . İlaç değiştirilmek üzere bu sürece tekrar başladım . Bu ilaç diğerine göre daha iyi 12 saat etkisi var. Evet bı süre zarfında daha iyi daha kontrollü başarı artıran bir sürece girmiştik . Tabi ilacın yan etkileri vardı iştahsızlık uykusuzluk gibi . İlk bir ay uyku problemi çok yaşamadım. Sabah 7 de içiyordu ilacı akşam 7 ye kadar etki gösteriyordu 11 12 gibi de uyuyordu (ilaçtan önce uyku saati 9 du ama ) Sonra 2. Aya girdiğimiz de bu problem daha da baş görterdi ve uyku saati gece 3 e 4 kadar geriledi . Çocuk uyuyamıyorum diye ağlamaya başladı. Benim de çok canım sıkılıyor du . İçim acıyordu uyuyamıyorum çocuğum diye . Tekrar hastaneye gittik . Doktor ilacın dozunu düşürmeye karar verdi . Oda etkiyi azalttığı için eski performans ı alamadım . İlaç içeriğin de amfetamin olduğunu hepiniz biliyorsunuzdur . Biraz araştırınca bunun metafetamin ( madde bağımlılarının kullandığı ) ile benzer yanını gördüm . Evet bağımlılık yapmıyor ama metafetamin gibi uykusuzluk veriyor son zamanlar da çocuk 3 4 saat uyuyabiliyordu . Kestim ilacı ben de . Belki kızacaksınız biliyorum ama böyle bir karar aldım . İki aydır artık vermiyorum . Öğretmeni ile de konuştum böyle bir karar aldığımı söyledim . Ha birde ilacın etkisi bittiği anda çocuk tekrar öz benliğine dönüyordu . E demek ki bu ilaç tedavi etmiyor sadece günü kurtarıyor diye düşündüm . Ne zamana kadar peki bu çocuk kaç sene daha kullanacak bu ilacı . Öğrenin dönemi boyunca bu ilaçla mı yaşayacak ? Bir sürü sorulara takılıp kaldım. Şimdi vermiyorum . Futbol yüzme basketnol gibi aktivitelere gönderiyorum. Zaten okulu da özel okul olduğu enerjini atacak bir çok etkinlik oluyordu . Derslere de sıra gelince çok çok sıkıntı çekerek yaptırıyorum ama yapıyor nihayetin de .
Benim sürecim böyle. İlaç kullananlara sorum şu sizler de bu sıkıntıyı yaşadınız mı ?
biz de sizin gibi yan etkilerin kurbanı olduk, etrafımda aynı tanıyı oğlu almış bir teyze vardı, kendisi amerikada yaşıyor.... aynen dediğiniz gibi çocuğa küçükken bıraktırıyor ilacı maalesef yan etkilerinden, başarılı olacağı spor dalı tespit edip yazdırmışlar(kürek takımına girmiş) ve birebir ilgilenmişler, çocuk şu an sosyal ilişkiler olarak abisinden daha iyi durumda imiş ve yurt dışında imiş pilot olmuş, bu bana da umut oldu...tabiki de her çocuk farklıdır...Sizde olan tüm sorunların aynısı biz de var . Benim oğlum 4. Sınıfa geçti . İlaçlar gözlük kadar masum değil maalesef. Etken madde benim çok canımı sıktı . Evet bir yasaklı madde değil ( ismini kullanmak istemiyorum ) ama yine de benim içim rahat etmedi son zamanlar da . İlk yazımda belirtmeyi unutmuşum vücudun da ayaklarında kaşıntılar döküntüler başladı . Muhtemelen karaciğer değerleri yükselmeye başladı. İlacı keser kesmez onlarda kayboldu . Şimdi ben hangisini tercih etmeliyim ??dşye sordum kendime .
Ya ilacı içip uyuyamayacak günlük 3 4 sattlik uyku ile duracak , tüm yan etkileri neyse onu yaşayacak bu da başka sağlık problemlerine sebep olacak ya da tüm bunları bertaraf edip ilacı kesip aktivite eğitim terapi gibi şeylere yönlendireceğim . Biz anneyiz çocuğumuz için en iyisi ne ise onu yapmak isteriz . Keşke bu etkileri hiç yaşamasaydıkta ilaca devam etseydik . Bir kaç şey daha yazmak istiyorum ama burdan yazamıyorum kullandığımız ilaç hakkında . Ben ilaca başladığım zaman bunları bilmiyordum . Bilselseydim hiç onu da içirmezdim . Ne yalan söyleyeyim hislerim kullanmamam yönünde daha ağır bastı. Her bünye aynı değil benim çocuğum kaldıramadı . Kullanan herkese saygım var ama ben böyle bir karar aldım . Merak ettiğim bir şey daha ilaç kullanmayanlar nasıl bir yol izliyor bunun için ? Yazarlarsa sevinirim
sürekli mızmızlanıyor ısrar ediyor hayırdan anlamıyor, taktığına takıyor. bir de maalesef bazen anlamlandıramadığımız hareketleri var, yani mesela geçen ip bulmuş iple bildiğiniz parkta ki dibindeyiz böyle arka boynunu yaralamış,ipi boynuna sürterek... neden yaptın diyoruz merak ettim diyor, onun boynunu acıtabileceğini düşünemiyor...bu tehlikeli hareketleri de bizi endişelendiriyor ister istemez,Beni en çok yoran şey 8.5 yaşında olmasına rağmen 2 yaş sendromunda gibi herseye mızmızlanmasi sizde de var mi bu durumlar acaba.Ahlaki açıdan kaygılarınızi anlıyorum ama şu da var dürtüsellik fazlaysa ilaç kullanmadan yol almak zor çünkü bu çocuklar zaten doğruyu yanlışı sor senden benden iyi anlatır ama iş uygulamaya gelince uygulanamaz çünkü dürtülerine göre hareket edeceklerdir bu da ancak ilaçla kontrol altına alınabiliyor ve bunun yanında davranış terapisi de çok faydalı olabilir.
Biz Antalya dayız.İlactan çok fayda görmemize rağmen yan etkilerinden dolayı farklı ilaç gurubu denemeye başladık tatildeyken çünkü oğlum dikkatini derslere veriyordu,arkadaş ilişkileri düzelmişti ama çok durgun ve suratı asık bir çocuğa dönüşüyor bu ilacı alınca ama ilaç kullanmadan oglumun ders dinlemesi imkansız neredeyse ilk dersten başlıyordu okulda sıkılmaya.Şuan ki ilacımız uyarıcı grubundan değil o yüzden çok etkili değil eğer doktorumuz doz yükselirse ve faydalanirsak bundan devam edecek ama faydalanamazsak mecbur eski ilaca devam edecek.Cok zor bir durum tavsiyem çocuğunuzu kimseyle kıyaslamayın,onun bir takım farklılıkları olduğunu hep göz önünde tutun ve beklentinizi çok yüksek tutmayın,kendinize bol bol zaman ayırın modunuz düşerse verimli olamazsınız.keşke hepimizin süreci sizin gibi olsaymış....maalesef biz ilaç özel eğitim hiçbirinde hiçbir şekilde ilerleme katedemiyoruz, tabiki de gelişme var ama o kadar ağır ki...
doktorunuz kim acaba istanbulda mısınız ? Acıbademde önerilen bir doktora götürdük oğlumuzu 2 ay sıra bekledik. wisc 4 testi yapıldı 1. sınıfta,değeri iç açıcı çıkmadı, doktorunu hem öğrenme güçlüğü hem dikkat eksikliği tanısı koydu...ilaca baladık ancak hiçbir fayda ve değişiklik gözlemlediğimi söyleyemek sorundayım, hatta yan etkiler ortaya çıkmaya başlayınca ilacı 5 ay kullanım sonrası bıraktık...özel eğitime devam ediyoruz ama ondan da hiç memnun olduğumu söyleyemeyeceğim, hiçbiri bizim birebir ilgilenmemiz gibi olmuyor, ben çok yoğun çalışıyorum fırsatım ancak akşam oluyor ama bildiğiniz eşim sürekli birebir ders çalıştırıyor, ona rağmen aldığımız ilerleme çok ağır...benim artık pek umudum kalmadı ne yapalım bu çocukta böyle diyorum, gerçekten çünkü umutlanıp beklentiye girip gerçekleşmeyince insan için daha yıpratıcı oluyor.
uyarıcı değilse ilacınız büyük ihtimal aynı tip ilaç kullanıyoruz atomoksitesin tipi bir ilaç mı verdi doktor strattera attex gibi ? evet onlar da direk uyaran gibi....siz özel eğitim aldırıyor musunuz ? biz rapor çıkarttırdık ve özel eğitim aldırıyoruz.Biz Antalya dayız.İlactan çok fayda görmemize rağmen yan etkilerinden dolayı farklı ilaç gurubu denemeye başladık tatildeyken çünkü oğlum dikkatini derslere veriyordu,arkadaş ilişkileri düzelmişti ama çok durgun ve suratı asık bir çocuğa dönüşüyor bu ilacı alınca ama ilaç kullanmadan oglumun ders dinlemesi imkansız neredeyse ilk dersten başlıyordu okulda sıkılmaya.Şuan ki ilacımız uyarıcı grubundan değil o yüzden çok etkili değil eğer doktorumuz doz yükselirse ve faydalanirsak bundan devam edecek ama faydalanamazsak mecbur eski ilaca devam edecek.Cok zor bir durum tavsiyem çocuğunuzu kimseyle kıyaslamayın,onun bir takım farklılıkları olduğunu hep göz önünde tutun ve beklentinizi çok yüksek tutmayın,kendinize bol bol zaman ayırın modunuz düşerse verimli olamazsınız.
Evet atomoksetin grubundan denedik ama bugün yeterli gelmiyor diyince concerta daha önceki kullandığımız dozun yuksegini denemeye başlıcaz o da olmazsa mecburen medikinetten devam edicez. Biz rapor çıkarmadık özel eğitim almıyoruz.uyarıcı değilse ilacınız büyük ihtimal aynı tip ilaç kullanıyoruz atomoksitesin tipi bir ilaç mı verdi doktor strattera attex gibi ? evet onlar da direk uyaran gibi....siz özel eğitim aldırıyor musunuz ? biz rapor çıkarttırdık ve özel eğitim aldırıyoruz.
yazdıklarınızı okurken gözlerim yaşardı resmen, biz atomoksitesin tipi birşey kullandık, dediğiniz gibi uzun salınımlı bir ilaç ama iştahsızlık uykusuzluk harici başka yan etkiler de gördük, üstelik açıkçası ilaç kaynaklı hiçbir iyileşme ve farklılıkta çocuğumuzda tespit edemedik. doktorlara güvenmiyor değilim ancak ben de eşimde akademik başarı olarak belli bir seviyedeyiz, çok okuyup araştırıyoruz, buna ingilizce akademik makalelerde dahil, en iyi dedikleri doktora bile gittik doktor çocuğun 1 hafta öncesini unutuyor, öyle miydi böyle miydi, iyi doktorlar çok yoğun nihayetinde ama bu yaklaşım da açıkçası bende hiçbir güven oluşturmuyor, her şeyi sorgulatıyor. çok iyi niyetlerle ilaca başladık ama hüsran oldu, özel eğitime de devam ediyoruz ama dediğim gibi gözle görülür somut bir fark görebilmek mümkün değil, öğretmenimiz de ilgili bir öğretmen değil, devlette özele mi alsak diye düşünür olduk. öğretmeni akademik başarıyı seven deneyimli iyi bir öğretmen ama 30 kişilik sınıfta benim çocuğuma tabi ki de vakit ayıramıyor özel daha mı iyi olur o da bir muamma, biz de özelde okumadık.
uzun lafın kısası tam bir girdap , işin içinden çıkamıyoruz,eşim daha duygusal bu çocuk niye böyle diye arada bir ciddi krizlere giriyor,sinirleniyor ben arada kalıp idare ediyorum hep,anneler için hep zor. ama yan etkileri bariz yaşamış ve ilaçtan fayda sağlayamamış biri olarak, aynen sizin dediğiniz gibi okulla birlikte spora başlatacağız ve biraz da sürece bırakacağız, diğer türlü beklentiyi yükselttiğimizde aile için de yıpratıcı oluyor.
bizim doktorumuz bu arada dehb öğrenme güçlüğü de olabilir dedi, moxo testinden dürtüsellik hiperaktivite ve dikkat eksikliği bölümlerinin tamamından top puan aldı oğlum, evet hareketli bir çocuk ama mesela hiperaktivede top seviyede olduğunu düşünmüyorum. wisc 4te de bazı bölümleri çok başarısız, özel eğitim hocamız da wisc 4 1. sınıf çocuğu için çok zor ona göre değerlendirmemek lazım dedi, o zaman testi doktor niye yapıyor, bir de sonucuna göre çocuğumuz donuk zeka grubuna bile girebilir,test sonucuna göre de tanı koymuyor.
hayatım boyunca hep inek ve akademik başarısı top seviyede bir öğrenci oldum, eşim de keza öyle, bu sefer insan ister istemez beklentisini yükseltiyor ve anlamakta daha da zorlanıyor, bu da işin duygusal boyutu, o kadar uğraşmalarımıza rağmen maalesef sınıf başarısında 1 bitti dip 3teyiz.
Tam dediğiniz gibi gerçekten bu durum bir girdapbiz de sizin gibi yan etkilerin kurbanı olduk, etrafımda aynı tanıyı oğlu almış bir teyze vardı, kendisi amerikada yaşıyor.... aynen dediğiniz gibi çocuğa küçükken bıraktırıyor ilacı maalesef yan etkilerinden, başarılı olacağı spor dalı tespit edip yazdırmışlar(kürek takımına girmiş) ve birebir ilgilenmişler, çocuk şu an sosyal ilişkiler olarak abisinden daha iyi durumda imiş ve yurt dışında imiş pilot olmuş, bu bana da umut oldu...tabiki de her çocuk farklıdır...
biz ne yapıyoruz ben yazın spor okuluna gönderdim, şu an okullar başlayınca haftada 2 gün yüzmeye devam ettireceğim, yüzmede başarılı olur dediler inşallah...özel eğitime devam ettireceğiz ve birebir ilgileneceğiz yine ders kısmı bu şekilde...benim oğlum sosyalleşmekte de sıkıntı yaşadığı için biz o konuda da muzdaribiz yaşıtları onunla oynamak istemiyor, motor becerileri de kötü(top oynama,bisiklete binme, vb.) kendinden 1-2 yaş küçük çocuklarla oynama eğilimine giriyor, orada daha kabul görüyor gibi...
öfke bizde de başlamıştı, gerçekten çok zor...güzel ve detaylı cevabınız için çok teşekkür ederim. yarın ben bir de çocuk nörolojisine götüreceğim, hiç nörolog görmedi o da bir görsün istiyorum. dürtüsellikle bizim de başımız dertte bir anda olduğu yerde ellerini çırpıp zıplamaya çalışıyor, eşim çok müdahaleci yapma diyor sürekli ama dediğiniz gibi çocukta isteyerek yapmıyor ki içinden öyle geliyor, bir yere girdikmi mağaza dükkan her yere dokunacak, her gördüğü düğmeye basacak, kendini engelleyemiyor ve yapma demenin hiçbir anlamı yok. biz de öğrenme güçlüğu de olduğu için işimiz daha da zor, bir şeyi defalarca anlayoruz, şarkı vb kesinlikle ezberleyemiyor görsel hafıza süper ama 3 kelime deyip tekrar et dediniz de onda bile zorlanıyoruz.Tam dediğiniz gibi gerçekten bu durum bir girdapO kadar zor ki inanın insanın hayat kalitesini düşürüyor . Hem sinirlenip hem üzülüyorum iki duyguyu da aynı anda yaşamak ….
Evet aktiviteler güzel nir şey ama yine de çok büyük bir etkisi de yokİlaça başlarken çok umutluydum hatta ilk haftalar keşke daha önce başlasaydım dedim . Sonraki zamanlar hiç de öyle olmadı . Çocuğum uykusuzlukla boğuşmaya başlayınca bırakmak zorunda kaldım . Dediğiniz gibi tek sorun bu da değildi. Kaşıntılar döküntüler olmaya başladı . Öfke hali baş göstermeye başladı . Bunu yaşayan bilemez . Dikkatini toplayamıyor, odaklanamıyor, dinleyemiyor gibi gibi ….
Bu durumu bilmeyenlerin çocuğunuza bakış açısı o kadar faklı ki inanın buna da çok üzülüyorum . Anlatsanız da anlamıyorlar . Dediğiniz gibi sosyal yanıda var bu hastalığın . Topluma girdiğimiz zaman hemen göze batıyor haliyle . Kimse kabul görmüyor . Çünkü oturamıyor , eli kolu durmuyor, rahatsız ediyor ve daha bir sürü şey. İnanın bu çocuklar elinde olmadan yapıyor bu durumu . Dürtüselliğin ne demek olduğunu anlatamıyorsun karşı tarafa .
Ben de çok araştırdım bu konuyu . Başka ne yapabiliriz diye ama elle tutulur çokta bir şey yok açıkçası . Biz de bu durum baba tarafından genetik .Amcalar , hala , kuzenlerde var bu durum . İşin ilginç tarafı ne biliyor musunuz ? Ergenlik dönemin de çok fark edilir bir boyutta azalmaya başlaması . O yaramaz dediğimiz çocuklar evrim değiştirmiş gibi çok uysal bir hale geliyorlarAma işte akademik konuda çok geride oluyorlar maalesef. Benim çocuğum 4. Sınıfa başlatacak bu sene ama bilgi ve birikimi 2. Sınıf öğrencileri kadar . Evet özel okul devlet okulu gibi değil . Sınıflar 8 10 kişi . Öğretmen ilgisi daha yoğun her öğrenci ile teker teker ilgileniyorlar ama yine de çoğunuz almıyorsa çok az bir ilerleme sağlıyorsunuz. Devlet okulundan çokta bir farkı olmuyor açıkçası . Hani işim içinde para varya …. anlayın artık ne demek istediğimi . Uzun lafın kısası hayat bu çocuklar için eksi bir olarak devam ediyor . Umarım bu durumda olan tüm yavrularımıza rabbim şifa versin