Davranış Bozuklukları Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Merhaba. Bizde gittik doktora meğer hiperaktifmişiz

Sizlerin kullandığı ilaç ismi nedir? Neler yapıyorsunuz? Tedavi süreçlerinden bahseder misiniz?

Biz şu an kardiyolojiden rapor alıp ilaca başlama aşamasındayız. Bu konuda en zararsız ilaç nedir? Öyle birşey varsa tabi..
 
Merhaba umarım tedaviden faydalanirsiniz biz medikinet kullanıyoruz.
 
Umarım. İlaçtan fayda gördünüz mü? Yan etkileri oldu mu?
Biz ilacı kullanmaya başladığımız ilk gün oğluma sihirli değnek dokundu sanki ,anlamsız hareketlilik hali sürekli abur cubur yeme isteği, karşı gelmeler,ödev yapmak istememeler bıçak gibi kesildi hepsi.Okulda çalışkanlar arasına dahil oldu ozguveni yerine gelmeye başladı ve yıl sonu şuan 2.sinif karnesi hepsi çok iyi bu seneyi ilaç olmasa çok farklı bitirirdik. Umarım bu rahatsızlığı yaşayan bütün çocuklar tedavi imkanı bulur ve faydalanır.Ben bu değişime gün gün şahit olduğum için diyorum herkese ilaçtan korkmayın diye.ilacin en büyük yan etkisi iştahsızlık.İlaç yaklaşık 8 saat etki ediyor ve bu süre boyunca neredeyse hiçbir şey yemedi oğlum ama ilacın etkisi bitince besleyici sevdiği yemeklerle bu açık kolaylıkla doldurulabilir.Her ilaç herkeste aynı etkiyi göstermiyor bu yüzden en uygun ilacı ve dozunu doktorunuz bulacaktır bu yüzden tüm detayları iyi not edin ve danışın.Umarim siz de en iyi şekilde faydalanirsiniz.
 
Umarım bize de böyle olumlu etkileri olur. İştahsızlığı çok düşünmüyorum. Zaten çok yediği için fazlası da var. Ama dengeli beslemek şart. Ödev yapsa sorunsuz, saçma hareketleri bitse bize yetecek.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Peki ilacı ne zamana kadar kullanacak? Bir yerde biterebilecek miyiz? Bize 18 yaşa kadar olabilir dedi. Bu bana çok korkunç gelmeye başladı. Daha önce düzelme imkanı var mı acaba?
 
Büyüdükçe büyük oranda dürtüsellik hareketlilik azalacaktır ama dikkat dağınıklığı devam edecektir bu rahatsızlık genetik geçişli eşimde de var o da moxo testine girdi ve dikkat dağınıklığı çıktı kafasını toparlayamama işe konsantre olamama durumu vardı şuan o da ilaç kullanıyor,yani bu durumlar kişiye özel ama.ihtiyac duyulduğu sürece ilaç hep olacak sanırım hayatımızda.
 
Şöyle söyliyim evet dürtüsellik çok azaldı. O anlattığım saçmalıklar da bitti gibi. İlkokula başlayacak bu sene. İlaç için onu mu beklesek diyoruz. Önce dikkat eksikliği durumunu daha yakından takip etsek. Çünkü şu an bile problem çözüyor evde tatil olmasına rağmen. Ya da direk ilaca başlasak, böylelikle 1. Sınıfa daha hazır mı başlasak? Ama dr teşhis koyduysa kesindir diye düşünüyorum sadece okuldaki öğretmene de mektup göndermem gerekiyor demişti ona danıştık o böyle birşeyin olamadığını söyledi.

Çok geçmiş olsun sizlere de
 
2. psikiyatr görüşü almanızı mutlaka öneririm.
Gittiğimiz ilk psikiyatr ölçeği öylesine uyguladı, ilkokul başladıktan birkaç ay sonra değerlendirme yapacağız dedi.
Aynı ölçeği okula da göndermesi gerekiyormuş.
Dehb çıkarsa ilaç tedavisi, başka etkili çözüm yok dedi.
Başka bir psikiyatra gittik, o da belirtiler dehb belirtileri ama okul başladıktan sonra değerlendirilir, muhtemelen hafif düzeydedir ilaç tedavisi gerekmeyebilir dedi.

Sizin yerinizde olsam tek doktorla kalmam.
 
Kesinlikle haklısınız. Çok basit bir test uyguladı diye düşünüyorum bende. İlaca başlamak istemiyorum. Henüz ilkokul derslerini görmeden ve dürtüsellik geçmişken okul başlayıp birkaç ay sonra gözlem çok daha iyi olacaktır. Teşekkür ederim.
 
Selamlar herkese böyle bir konuyu gördüğüm için çok mutlu oldum . Maalesef bu öyle bir şey ki toplumda da çok bilinmemekle beraber insanlar böyle çocukları çok yadırgıyorlar . Benim de oğlum hiperaktif . Teşhis konulduğu zaman 5 6 yaşlarında idi . O zamanlar ilaç kullanmadık taki okula başlayana kadar . İlkokul birinci sınıfta artık bir şeylerin vaktı geldiğini anlamıştım . Çünkü hiç odaklaanmıyor, dinleyemiyor, dikkati sürekli başka yerlerde . Tabi ki Buda başarısızlık getirdi haliyle . Tekrar hastane yolu göründü

Bildiğiniz gibi ilaçtan önce ki testler bizde de yaşandı ve ilaca başladık . Kullandığım ilaç 4 sattlik bir etki yapıyordu ama istediğimiz bir performans olmadı açıkçası . Yaşı da küçük olduğu için doktor daha etkili bir şey de yazmadı . Zaten pandemi dönemine girdik ilacı da vermedim açıkçası

Sonra okullar tekrar açıldı biz yine gittik hastaneye . İlaç değiştirilmek üzere bu sürece tekrar başladım . Bu ilaç diğerine göre daha iyi 12 saat etkisi var. Evet bı süre zarfında daha iyi daha kontrollü başarı artıran bir sürece girmiştik . Tabi ilacın yan etkileri vardı iştahsızlık uykusuzluk gibi . İlk bir ay uyku problemi çok yaşamadım. Sabah 7 de içiyordu ilacı akşam 7 ye kadar etki gösteriyordu 11 12 gibi de uyuyordu (ilaçtan önce uyku saati 9 du ama ) Sonra 2. Aya girdiğimiz de bu problem daha da baş görterdi ve uyku saati gece 3 e 4 kadar geriledi . Çocuk uyuyamıyorum diye ağlamaya başladı. Benim de çok canım sıkılıyor du . İçim acıyordu uyuyamıyorum çocuğum diye . Tekrar hastaneye gittik . Doktor ilacın dozunu düşürmeye karar verdi . Oda etkiyi azalttığı için eski performans ı alamadım . İlaç içeriğin de amfetamin olduğunu hepiniz biliyorsunuzdur . Biraz araştırınca bunun metafetamin ( madde bağımlılarının kullandığı ) ile benzer yanını gördüm . Evet bağımlılık yapmıyor ama metafetamin gibi uykusuzluk veriyor son zamanlar da çocuk 3 4 saat uyuyabiliyordu . Kestim ilacı ben de . Belki kızacaksınız biliyorum ama böyle bir karar aldım . İki aydır artık vermiyorum . Öğretmeni ile de konuştum böyle bir karar aldığımı söyledim . Ha birde ilacın etkisi bittiği anda çocuk tekrar öz benliğine dönüyordu . E demek ki bu ilaç tedavi etmiyor sadece günü kurtarıyor diye düşündüm . Ne zamana kadar peki bu çocuk kaç sene daha kullanacak bu ilacı . Öğrenin dönemi boyunca bu ilaçla mı yaşayacak ? Bir sürü sorulara takılıp kaldım. Şimdi vermiyorum . Futbol yüzme basketnol gibi aktivitelere gönderiyorum. Zaten okulu da özel okul olduğu enerjini atacak bir çok etkinlik oluyordu . Derslere de sıra gelince çok çok sıkıntı çekerek yaptırıyorum ama yapıyor nihayetin de .
Benim sürecim böyle. İlaç kullananlara sorum şu sizler de bu sıkıntıyı yaşadınız mı ?
 
Bende de dikkat eksikliği var 26 yaşındayım ve ortaokuldan üniv bitene kadar ilacını kullandım yan etkisi çok fazla ilacın iştahsızlık çarpıntı agresiflik.. ama mecbur içtim lütfen tatillerde kullandırmayın çocuklara biraz nefes alabilsinler kendimden biliyorum
 
Bu ilaçları kullanıp kullanmamak birçok faktöre bağlı mesela benim oğlum devlet okuluna gidiyor öğretmenimiz derste ayağa kalkmak gezinmek istediğini dikkat süresinin çok kısa olduğunu söyledi daha ilk dersten ne zaman teneffüs olacak diye sürekli soruyordu, arkadaşları ile olan ilişkileri bozulmaya başlamıştı çünkü sürekli kendisi kazanmak istiyordu mızıkçılık yapıyordu,yazısı baya kötüydü bu da sınıfta arkadaşları karşısında kötü duruma düşmesine neden oluyordu ,cocuklar acımasızdır dalga geçme oluyordu ve oğlum artık iyice sinirli üzgün geliyordu hal böyle olunca ben götürdüm test yaptırdım ilaçtan başka yol kalmadı.Mesela bir tanıdığımizin oğlu da hiperaktif o özel okula gidiyor şuan 5.sinif olmasına rağmen hala sınıfta geziniyormus, yazısı kötü, ödev yaptiramiyorlar ama özel okulda belki.bunlar sorun olmuyor ve ilaç kullanmiyorlar hatta bu durumları bir sorun olarak bile görmüyorlar. İlaç kullanmak çocuğun durtusellik dikkat durumu ne kadar fazlaysa kaçınılmaz bisey.Tatilde vermeyi düşünmüyorum çünkü oğlum boş kalınca saçmalamaya başlıyor ama gününü doldurursak sorun olmuyor.Bizde durum böyle şu da var ilaç ne kadar kullanması gerekiyorsa kullanırım ben oğlum ilaç mı kullanacak hep diye üzülmeyi bıraktım çünkü böbrek hastası olsaydı ya da ne bilim kalp ya da başka bisey ilaç kullanması gerekseydi sürekli kullanmazmiydik kullanırdık. Gözlük takmak gözünüzü tedavi etmez taktığınız sürece etrafı net görürsünüz ama çıkarınca hemen bulanık işte hiperaktivite böyle bisey.
 
Merhaba. İlaç kaygınızı çok iyi anlıyorum. Benim de korkum uykusuzluk ve dr da söyledi böyle bir yan etkisi olabileceğini.

Başka bir ilaç verse belki yapmaz diye düşünüyorum. Bir sorun isterseniz. Çünkü ileride sizinle ders çalışamayacak. Bizler ileriki konulara yetişemeyiz. İlaç şu an iyileştirmez ama en az bir sene kullandığında çocuk bu davranışlarını benimseyip bırakıyor ve kendi kendine ders çalışmayı, konsantre olabilmeyi öğrenecek. İlacın etkisi bu yönde. Öte yandan 3/4 saat uykuda dikkat eksikliğini pekişterecek asıl sorun burada belki başka bir ilaç uykusuzluk yapmaz.

Çocuğunuzun toplum içinde davranışları nasıl? Derste ayağa kalkıp geziniyor mu, arkadaşlarını rahatsız ediyor mu? Dersleri nasıl? Sonuçta ders çalışmak her insana göre değil. Kurallara uyuyorsa okulda sadece hafif bir dikkAt eksikliği vardır. Benim kızım toplumda iyi ama dikkat eksikliği üzerinde kalsın istemiyorum.

Şu an bol bol kutu oyunu alıyoruz dikkat oyunları. Birde aynı maddeden balık yağı haplarında varmış. Hangisinde en çok onu eczaneye danışıp almak istiyoruz. Eğer etki etmezse sorunlar devam ederse ilaç denemek istiyoruz.

Çok geçmiş olsun umarım herşey güzel ilerler. Belirli aktivitelerle de geçebileceğini umuyorum
 
Kesinlikle bu durumu da hastalık olarak kabul etmeliyiz. Ama ben kızımın durumundan tam anlamıyorum birşey. Sitede çok iyi arkadaşlarıyla. Onlar üzülmesin diye hiçbirşey söylemez üzmez onları. Ama okulda dışlandığını söylüyor. Öğretmeni de gayet iyi sorun yok diyor. Kurallara uyduğunu ve gayretli olduğunu anlatıyor. Özel okul olsa şüphe ederdim orada doğruları söylemiyorlar çünkü. Sorun bildirme yok ailelere. Maddi kaygı olduğu için.

Dediğiniz gibi boş olunca saçmalamalar oluyor eskiye göre az olsada. Bende bu sebeple acaba teşhis mi yanlış diyorum. Sonuçta okulda dışlanması bile kendi iddiası. Dışarıda okul arkadaşlarını görünce bile kızıma seslenip koşarak yanımıza geliyor arkadaşları. Hal böyleyken hafif sorunları büyütüp bize mi anlatıyor bilemiyorum.
 
Sizde olan tüm sorunların aynısı biz de var . Benim oğlum 4. Sınıfa geçti . İlaçlar gözlük kadar masum değil maalesef. Etken madde benim çok canımı sıktı . Evet bir yasaklı madde değil ( ismini kullanmak istemiyorum ) ama yine de benim içim rahat etmedi son zamanlar da . İlk yazımda belirtmeyi unutmuşum vücudun da ayaklarında kaşıntılar döküntüler başladı . Muhtemelen karaciğer değerleri yükselmeye başladı. İlacı keser kesmez onlarda kayboldu . Şimdi ben hangisini tercih etmeliyim ??dşye sordum kendime .

Ya ilacı içip uyuyamayacak günlük 3 4 sattlik uyku ile duracak , tüm yan etkileri neyse onu yaşayacak bu da başka sağlık problemlerine sebep olacak ya da tüm bunları bertaraf edip ilacı kesip aktivite eğitim terapi gibi şeylere yönlendireceğim . Biz anneyiz çocuğumuz için en iyisi ne ise onu yapmak isteriz . Keşke bu etkileri hiç yaşamasaydıkta ilaca devam etseydik . Bir kaç şey daha yazmak istiyorum ama burdan yazamıyorum kullandığımız ilaç hakkında . Ben ilaca başladığım zaman bunları bilmiyordum . Bilselseydim hiç onu da içirmezdim . Ne yalan söyleyeyim hislerim kullanmamam yönünde daha ağır bastı. Her bünye aynı değil benim çocuğum kaldıramadı . Kullanan herkese saygım var ama ben böyle bir karar aldım . Merak ettiğim bir şey daha ilaç kullanmayanlar nasıl bir yol izliyor bunun için ? Yazarlarsa sevinirim
 
Benim oğlum bu hastalığın her etkisini yaşıyor . Ayakta gezmeler , başarısızlık , dağınıklık , oyun bozan , aklınıza ne geliyorsa hepsi var . Tek şansım öğretmenimiz . Çok anlayışlı ve ilgili birebir ilgendiği zamanlar oluyor . Bizimkinde ileri derecede var bu hastalık . Hiç duramıyor gece bile kıvrana kıvrana uyuyor . Havuç suyu içiriyordum kışın. Etkisi olduğunu duymuştum . Dediğiniz gibi bizde de dikkat oyunları var . Onları severek yapıyor ama çabuk sıkılıyor . Resim yapmayı seviyor . Tuval alıyorum onları boyuyor . İşte bir takım şeylerle oyalamaya çalışıyorum . Bir şeyi itiraf etmek istiyorum . Benim okul başarısı çokta umrumda değil açıkçası . Bu çocuklarda ahlaki bozukluklar da oluyormuş . Asıl mesele burda . Bu hayatta her şey makam mevki değil . Sözün kısası önce insan olsun . Bu yönde daha çok ilgiliyim . Hep anlatıp öğreten bir anneyim. Bu doğru bu değil bunu yaparsan böyle olur ya da bunun gibi şeyler . Evet her anne bunları yapıyor . Ama bu gibi çocukların annesi 2 tık daha fazla uğraşması lazım . Şimdilik böyle bir şikayet almadım umarım ilerdeki dönemlerde de olmaz .
Bizde bu hastalık baba tarafından geçiyor . Amcaları babası da öyle imiş. Kayınvalidem seninkin de bir şey yok abartma der . Anlattıklarını duyunca eğitimin farkını çok iyi anlıyorum aslında . Maalesef durum bu bizde . İşimin kolay olmadığını biliyorum ama yapacak bir şey yok
 
İlaç kullanmıyor musunuz yani?
 
Bıraktık canım kullanmıyorum
Kızımda dürtüsellik azaldı. Sizin erkek sanırım. Erkek çocuklarda bahsettiğiniz durumlar daha çok görülüyor.

Bende dikkat eksikliği üzerinde kalsın istemiyorum açıkçası. Ergenlik ve yetişkinlikte ne kadar eğitirsen eğit tekrar başka şekillerde rahatsızlık ortaya çıkabiliyormuş. Hatta başka davranış bozukluklarına da yol açabiliyor. Bu korkutuyor beni.
 
Evet erkek çocuklarda bu durum biraz daha fazla nüks ediyor . Dediğiniz gibi kızlar biraz daha sakin sanki .
Dikkat eksikliği öyle bir şey ki bu ömür boyu devam edebiliyor . Sizin gibi ben de endişeliyim . Farklı şeylere yönelim olabilirmiş. Ama ben eğitimin çok etkisi olduğuna inanıyorum . Yani bir çocuğu eğitmezsen normal olan çocukta eğilim gösterir . Onu hiç bir zaman başı boş bırakmayacaksın . Hep yanında olup hep anlatıp öğreteceksin daha da önemlisi öğle yaşayacaksın . Çocuğum yalan şöyle kötü bir şey demeyip yalan söylemeyeceksin . İşte alkol şöyledir demeyip alkol almayacaksın gibi gibi . Ben bunun daha doğru olacağını düşünüyorum. Benim ortanca oğlumda da vardı ama bu kadar değil di . Şimdi 15 yaşında çok şükür bir sıkıntı yaşamıyorum . İnş büyüdükçe azalır
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…