Benim bildiğim kadarıyla dershaneler kaldırılmayacak, sadece meb onaylı olmayacak, zaten bunun dışında nasıl bir yaptırım uygulayabilirsin ki bir işyerini kapatmak için, yasadışı bir iş değil sonuçta. Farklı bir düzenleme olacaksa hakkında bir bilgim yok, özel okullara destek dışında. Ama Meb denetiminin kalkmasının kötü ya da iyi bir fark yaratıcağını sanmıyorum, ama özel kursları denetlemeyi bırakması mantıklı bir adım bana göre.
4,7, ve 8. senemde bursla çeşitli kitle dershanelerinde 12. senemde de butik bir dershanede okudum. Meb denetimliyken de çok bilinen yeşil sermaye dershaneleri ev davetleri, sohbetler, belediye çadırlarında iftarlar düzenler, eve ziyaretler yapar, dergi ve ufak tefek ürünler satmaya/sattırmaya çalışır dershaneyle bağım koptuğu ve ev telefonumuz değiştiği halde, bunları bulup etkinliklerine davet ederlerdi. Yeşil sermaye olmayan başka bir dershanede Kürtçeyi bir takım insanların oturup kendi kendine yarattığını iddia eden bir edebiyat hocam vardı. Başka bir dershanede de reşit olmadığımız halde kafamızın dağılması için bizimle bar programı organize eden hocalarımız vardı. Meb denetimi çok birşey ifade etmiyordu, merdivenaltı dershane kavramını çok korkutucu bulmuyorum o yüzden. Bu tarz özel kurslarda denetimin ailede olması lazım bana göre. Devletin resmi olarak kendine bağlı olmayan kurumlardaki insanların organizasyonlarına ve fikirlerine müdahale etmeye çalışmasını bu fikirler ne olursa olsun doğru bulmuyorum.
Bir de dershaneler cidden komple kapatılabilecek olursa bu eğitim kalitesini etkilemez, zaten eğitim kalitesinin düşmesinin sebebi dershaneler. Dershaneler size sınava yönelik ezberlemelik hap bilgiler sunuyor, okul derslerini gereksiz ve dolambaçlı görmenizi sağlıyor. İnanın okul müfredatı uzun vadede dershanelerden daha çok şey katar size. Çok süper olmayabilir belki ya da hevesi kaçmış ve kendini gereksiz hisseden hocalar yüzünden amacına ulaşamıyor olabilir ama matematiği sağlamalı bir şekilde mantığını anlayarak öğrenmeyi veya edebiyatı okuma parçalarıyla yazarı tanıyarak hakkında fikir sahibi olarak öğrenmeyi hedefliyor meb müfredatı. Aileler çocuğu yıl yıl uygun müfredata göre deneyerek,gözlemleyerek öğretmeye sevk etmediği ya da o yıl öğrenmesi gereken dönemlerle yazarlarla ilgili okumaya teşvik etmediği, bunu yapmaya çalışan öğretmenlere gereksiz masraf çıkartıyor gözüyle baktığı için dershanelerin son yıl apar topar ezberlettiği şeyler kıymete biniyor.