Dershanelerin kapanması !!!

Bence gayet yerinde bi karar. Zira bu ulkede herkesin maddi durumu maalesefki dersanelere yetmiyor. Ve gidenlerle gitmeyenler arasinda ayrim oluyo. Esitlik olmuyo maalesefki. O yuzden bu is dersaneye gitmeden de olur sonucta calisilarak elde edilen basari bu. Ben hic dersaneye gitmeden istanbul universitesini kazandim mesela. Ama dersaneye giden bi arkadasim baraji bile gecemedi. Yani bu is dersaneye gitmedende oluyo. O yuzden esitlik olmasi acisindan bende kapatilmasindan yanayim.

Seneye Allah'ın izniyle üni.sınavına gireceğim bu senede dershaneye gidiyorum bu sıralar öyle üzgünüm ki bi yandan ablam eniştem dershane öğretmeni bi yandan kaldırılırsa ben ve benim gibi öğrenciler ne olacak sadece üni. Ya da lise için sınavlara girece öğrenciler değil bi de kpss için çalışan öğrenciler var onlar okulada gitmiyor tek eğitim aldıkları yer dershane onlar ne yapacak.Aklım almıyor böyle bişey yapmakdaki amaç ne.resmen eğitime darbe bu. Dershaneye bu seneyle birlikte toplam 4 yıl gittim ve her sene net olarak faydasını gördüm okulda öyle öğretmenler varki yazıp yazıp geçiyorlar dershanenin bireysel olarak bana verdiği katkıyı hiç bir kurum veremez.neymiş avrupada dershane yokmuş onlar nasıl okuyormuş.abi sen bizim eğitim sistemimizle avrupanınkini bir mi tutuyorsun? Avrupadakiler sınava mı giriyor ya da okulları bu kadar havai mi ders veriyor acaba düşündün mü? Adamlar alıyor notu ona göre üni.ye gidiyorlar.bu yazı bitmez ya içimden ateş fışkırıyor sanki diyecek o kadar şey varki.eğitimin içine ....sıvadılar resmen Allah ıslah etsin.

Dershanalerin kapanıp kapanmaması beni ilgilendirmiyor esasında çokda . Ama şu devlet okulları öğretmenleri berbat dersaneler olmazsa üniv kazanılmaz yaklaşımı baştan yanlış. Dershanelerde çalışan öğretmenlerin çoğu ataması yapılmamış öğretmen ve üniverstede öğrenci olup dersanede staj yapan bireyler yani bunlarmı devlet okulundaki öğretmenden daha kaliteli ?? Kalite öğretende değil öğrenendedir ben hep bunu bilir bunu söylerim..

Eğer okullarda verilmesi gereken eğitimler daha düzgün verilseydi dersaneler bugün bu kadar yaygınlaşıp sorun olmayacaktı. Çünkü okullarda görülen eğitimle üniversiteyi kazanamıyorlar. Tabii ki dersaneye gitmeden kazananlarda var bunlardan biride benim. Ama şu da bir gerçek ki eğitim sisteminin temelinde hatalar var. Sınavı kazandırmaya yönelik değil. Ya sınavları kaldıracaksın ya da yaptığın sınavlara layık eğitim sistemi oluşturacaksın.

Dersaneler kapatılırsa evet bir çok yönden sıkıntı olacak. Mesela dersane öğretmenleri sınavsız mülakatla kadroya alınacak. Bu sefer çalışıp puanını almış, atama bekleyenlere haksızlık olacak. Çünkü onları alırlarsa aynı kadroyu onlara vermeyecekler.
Ne diyeyim biz ne kadar konuşsak boş oluyor, umarım alt yapı hazırlanmadan böyle bir şey gerçekleştirilmez.

Bir anda kapatılması saçma. Ama çok gereksiz bence dershaneler. Zamanla kapanmalı bence. Üstelik herkes illa bi bölüme giriyo ama diğer zanaatlar ne olacak? Mecbur bırakılıyoruz okumak için. Belki çocuğun yeteneği var bişeye, ama yok herkes doktor olucak illaki.

Benim bildiğim kadarıyla dershaneler kaldırılmayacak, sadece meb onaylı olmayacak, zaten bunun dışında nasıl bir yaptırım uygulayabilirsin ki bir işyerini kapatmak için, yasadışı bir iş değil sonuçta. Farklı bir düzenleme olacaksa hakkında bir bilgim yok, özel okullara destek dışında. Ama Meb denetiminin kalkmasının kötü ya da iyi bir fark yaratıcağını sanmıyorum, ama özel kursları denetlemeyi bırakması mantıklı bir adım bana göre.

4,7, ve 8. senemde bursla çeşitli kitle dershanelerinde 12. senemde de butik bir dershanede okudum. Meb denetimliyken de çok bilinen yeşil sermaye dershaneleri ev davetleri, sohbetler, belediye çadırlarında iftarlar düzenler, eve ziyaretler yapar, dergi ve ufak tefek ürünler satmaya/sattırmaya çalışır dershaneyle bağım koptuğu ve ev telefonumuz değiştiği halde, bunları bulup etkinliklerine davet ederlerdi. Yeşil sermaye olmayan başka bir dershanede Kürtçeyi bir takım insanların oturup kendi kendine yarattığını iddia eden bir edebiyat hocam vardı. Başka bir dershanede de reşit olmadığımız halde kafamızın dağılması için bizimle bar programı organize eden hocalarımız vardı. Meb denetimi çok birşey ifade etmiyordu, merdivenaltı dershane kavramını çok korkutucu bulmuyorum o yüzden. Bu tarz özel kurslarda denetimin ailede olması lazım bana göre. Devletin resmi olarak kendine bağlı olmayan kurumlardaki insanların organizasyonlarına ve fikirlerine müdahale etmeye çalışmasını bu fikirler ne olursa olsun doğru bulmuyorum.

Bir de dershaneler cidden komple kapatılabilecek olursa bu eğitim kalitesini etkilemez, zaten eğitim kalitesinin düşmesinin sebebi dershaneler. Dershaneler size sınava yönelik ezberlemelik hap bilgiler sunuyor, okul derslerini gereksiz ve dolambaçlı görmenizi sağlıyor. İnanın okul müfredatı uzun vadede dershanelerden daha çok şey katar size. Çok süper olmayabilir belki ya da hevesi kaçmış ve kendini gereksiz hisseden hocalar yüzünden amacına ulaşamıyor olabilir ama matematiği sağlamalı bir şekilde mantığını anlayarak öğrenmeyi veya edebiyatı okuma parçalarıyla yazarı tanıyarak hakkında fikir sahibi olarak öğrenmeyi hedefliyor meb müfredatı. Aileler çocuğu yıl yıl uygun müfredata göre deneyerek,gözlemleyerek öğretmeye sevk etmediği ya da o yıl öğrenmesi gereken dönemlerle yazarlarla ilgili okumaya teşvik etmediği, bunu yapmaya çalışan öğretmenlere gereksiz masraf çıkartıyor gözüyle baktığı için dershanelerin son yıl apar topar ezberlettiği şeyler kıymete biniyor.

Lise hayatımda hatırladığım tek şey gürültü o kadar kötü bir eğitim sistemimiz varki iki tane serseri kırk kişinin hakkına girip ders anlttırmazdı. Bir geometri hocamız vardı anca kitabın aynısını deftere geçirirdi başka yaptığı birşey yok. Öğretmen doğum yapıyo ya da hastalanıyor rapor dersler aylarca boş geçiyor peki o öğrenci nerde öğrenecek o dersi keşke dörtdörtlük bi eğitim sistemimiz olsa da dersaneler kapansa desek.

Alt yapılar hazırlanmadan yapılan yıne buyuk capta bır degısıklık peki yerinde bir değişiklik mi?
dersanelerin ozel okula dönüştürülmesi mi ortadaki eşitsizliği kaldıracak?
okullardaki eğitim koşulları iyileştirilmiş olsa da bu universite yolunda ki engelleri kaldıracak değil tamamen ezbere dayalı bır sıstemken okul hayatımız sınavlar bilgiyi işlemeye çok yönlü düşünmeye sevkeden test tekniği...
dersaneleri tamamen test tekniğini öğreten kurumlar olarak görmek çok yalnış aslında 12 senelik eğitim hayatımızda kazandıklarımızı 1 senede bütünü ile görmemizde oldukca faydali ve birleştirici..

öğrencilerin yanında temelde bir başka sorun daha dersanelerde çalışan öğretmenler...
mulakat ile devlet okuluna atanma durumu kadar saçma ve bir eşitsizlik daha doguran secenek olamaz.
biz kpss sıkıntısını aşmaya calısan ogretmen adayları varken hiç kpss sıkıntısına bulaşmak aklına bile gelmemiş dersanelerde çalışmayı tercıh eden ogretmenlerın kadroya alınması ustelık mulakat ile ne kadar doğru bu mulakat nasıl bir standardı tutturabılır ki ?

böyle dershane kapatıyorum diyip pat diye kapatılmaz

okulları artırırsın sınıf mevcutlarını 20ye düşürürsün

okul öğretmenlerini belli aralıklarla branş sınavlarına sokarsın

öğrencilerin memnuniyeti için anket yaptırırsın

yurt dışında olduğu gibi öğretmenlere sık sık hizmet içi eğitim verirsin

eğitim fakültelerinin puanını yükseltip kaliteli öğretmen seçersin

sınavlarda okul müfredatı dışında sormazsın

dershane kendi kendine kapanır zaten.

böyle pat diye kapatırlarsa öğrenciler çok mağdur olur.imkanı olan özel ders alır

olan yine garibana olur

en rasyonel yorum olmuş

bence de kademeli olarak kapatılması daha mantıklı
çünkü okul varken dershanelere hiç ihtiyaç duyulmaması gerekiyo normal şartlarda
ancak şu anki eğitim sistemi gerçekten kötü önce bunu düzeltmek için çalışmaları gerekiyo
pat diye kapatılması da acımasız geliyo sonuçta dershanelerde çalışan o kadar insan var umarım mağdur etmezler kimseyi

çoğumuz dershaneler sayesinde kazandık üniversiteyi belki ama bu aileler için gerçekten bi yük bu da görmezden gelinemez
mesela ben kpss dershanesine gidiyorum alan dersleri de alırsan 3500 rahat ödüyosun
ailem de verirken söyleniyo tabi maaşı düşük olan bi aile bu parayı çıkarıp veremeyebilir
dershaneler yüzünden okuldaki öğretmenler hiç takmıyo öğrencileri genel anlamda
nasılsa dershaneye gidecekler mantığında büyük çoğunluğu
dershaneye gidemeyen öğrenciler asla kazanamam gözüyle bakıp o psikolojiye giriyolar

bence öğretmelerin daha üniversiteye girerken özel yetenek sınavlarıyla alınması gerekiyo
öğretme kabiliyeti olmayan kişilerin öğretmenlik yapması en büyük yanlışlardan biri bence
kaliteli öğretmenler yetiştirmek için bir an önce adım atılmalı
öğretmenler sürekli denetlenmeli
doğru tespit haklısınız

Ben dershaneye gidiyorum. En büyük sebebi de meslek lisesi çıkışlı olmam. Hayatımda ilk kez mat2 görüyorum. Doğru dürüst matematik dersi görüyorum. Lisede bunların hiç birini göremedim. Bu da bende sene kaybına sebep oldu. İstemediğim bir bölüm okudum. Daha fazla dayanamadım baştan hazırlanıyorum şimdi dershaneyle.

Bazı arkadaşlar demiş ki evde de olur. Tabi temeliniz sağlamsa olur. Ama ya meslek liseliler, düz liseliler ne yapacak. Şahsen yapamadığınız soru olduğunda kime soracaksınız, ya da anlamadığınız noktaları? Ya da bire bir kim sizinle etüt yapacak? Bir yakınım yardımcı olur falan düşüncesindeyseniz eğer bir yardım eder, iki yardım eder, sonra onu da bıktırırsınız. O yüzden verip parayı dershaneye gitmek daha akıllıca geldi bana.

Yani şahsi düşüncem o. Eğer okullar çok mükemmel olsaydı zaten dershane diye bir kavram ortaya çıkmazdı. 2 ay evde kalıp denedim, he evet çalışabildim. Yüzde elli verim alabildim diyebilirim. Ama çözemediğim sorular da öylece kaldı. En azından şimdi gidip sorabileceğim birileri var.
Dershane kalkarsa öğretmenler de özel ders verirler. Yani dahada pahalılaşır eğitim masrafları. Gitmek istemeyen gitmesin dershaneye ama yani bazı derslerde zorlananlar mecburen gidiyor. Bu da okulda sıkıntı yaşandığından kaynaklanıyor bence.

Bence dersaneler egitim kalitesinin kotu olmasının nedeni degil sonucu. Okullarda cok iyi egitim verilse biz bir sürü para verip dersanelere neden gidelim. Ben de istemezmiyim okullarda kaliteli ogretmenlerle guzel bi egitim alaym milli egitim kitaplarından haberiniz var mı o fizik matematik kitaplarndaki bilgiler sınavda sorulanın onda biri eder ancak. Ulkemizde is bulmanın ne kadar zor olduğu da bir gercek üniversite mezunları bile is bulamazken universiteye gitmeden iyi bi is sahibi olmak cok zor. Okullar 4 4luk olsa ogretmenler bi sınava falan tabi tutulsa yada bi sekilde denetlense, haftada yada iki hafatada bi okullarda deneme Sınavları yaplsa biz ne seviyede oldugumuzu gorsek, okulda islenenler ygs lys de bize yeterli olsa aynı zamanda resim muzik derslerimiz olsa ilgilendigimiz seyleri yapabilsek. Ben de istemezdim 3 yılmı hafta sonları dersanede gecirmeyi (onun yerine ailemle arkadaslarımla vakit gecirseydim gezseydim tabiki daha verimli olurdum) hafta ici okuldan cıkıp dersaneye gitmeyi dersanelere o kadar para vermeyi. Biz de hem maddi hem manevi acıdan zorlandık hic kolay olmadı. Su an turkiyenin bu değişime hazır oldugunu düşünmüyorum once buna uygun ortamı saglamak lazım bence

Bazıları Avrupa da var mı diyorda Avrupanın eğitim sistemine bakın bir hele bunalıma girersiniz..
İstediği kadar kapanıcak desin kapanmaz zaten.
Kendimden örnek vereyim,düz lisede okuyorum ben bu yıl anadolu oldu.Bize birçok konuyu yüzeysel anlatıyorlar,kolay kolay soruyorlar neden?Çünkü düz lise herkesin kapasitesi bir değil.Mat sınavında resmen 2+2 kaç eder gibi sorular sordular.Bunlarla üniversite kazanılır mı Allah aşkına?Dershaneye 2. dönem başlıcam bende.Benim arkadaşlarım 2 yıllığına anlaştılar hep.Kapansaydı(ciddi anlamda resmi değil)2 yıllığına anlaşmazlardı.

Kapansın diyenlerin çocukları büyüsün ortaokul lise çağına gelsin öyle görüşelim. Hangi Türkiyede yaşadığımızdan haberimiz olsun biraz. Oğluş 8. sınıfa gidiyor. Özel derse verecek para yok. Çok şükür ki dershaneye gidiyor. Sınıfının yarıdan çoğu özel ders alıyor şimdi bile. Hadi kapattık dershaneyi millet özel derse yüklenecek özel dersin saati bilmem kaç para. Deshaneyi kapattık ya fırsat eşitliğini sağlamış olduk öyle mi? Eve temizliğe gelen bayan temizliğe giderek dershaneye gönderiyordum özel ders hayatta aldıramam ne yaparım şimdi diye düşünüyor kara kara. Zaten eğitim sistemi düzelse kimse dershaneye ihtiyaç duymasa kendiliğinden doğal bir şekilde kalkar dershane kavramı. Oğlum dün matematikten anlamadığı konu için birebir etüt aldı dershaneden .Orası olmasa ne yapardım bilmiyorum. Haa bu arada çocuklar sosyalleşimiyor diyenler için oğlumun tek sosyalleştiği yer orası. Sinema futbol müsabakası il içi il dışı gezi bunların hepsini dershanesi düzenledi.
Yanlış anlaşılmasın Meb okulları kötü asla demem. Ben de meb personeliyim. Ama sınavı kaldırmadan altyapıyı oluşturmadan çocukları yarıştırmaycak bir sistem kurmadan velilerin elinden dershane gibi bir TAKVİYEYİ almak büyük bir acımasızlık ve yanılgıdır bence.

Eğitim alt yapısı hazırlanmadan dersanelerin kapatılması yeni nesil icin felaket olur. Çünkü bütün öğretmenler eğitimlerini "nasıl olsa dersanede tamamlarsınız" mantığında veriyorlar.

Eğitim alt yapısı hazırlanmadan dersanelerin kapatılması yeni nesil icin felaket olur. Çünkü bütün öğretmenler eğitimlerini "nasıl olsa dersanede tamamlarsınız" mantığında veriyorlar.

Çok doğru bir tespit. ..

Okula giden birinin ekstradan o dersi gormek icin dershaneye gitmesii mantıksız buluyorum. ..

Dershanedeki öğretmen anlaşılamayan konuyu tekrar tekrar anlatabiliyorsa okuldaki öğretmenide anlatabilmeli, öğrencisini takip edebilmeli..

dersanelerde japatilmali
ozel okullarda kapatilmali
unv sinavida kaldirilmali
egitim okulda alinir
ve okulda aldigin egitimle diploma notunla unv ye gidersin
bu is dünyada böyle

dersanelerde japatilmali
ozel okullarda kapatilmali
unv sinavida kaldirilmali
egitim okulda alinir
ve okulda aldigin egitimle diploma notunla unv ye gidersin
bu is dünyada böyle