Deprem korkusu

Ki Alaska’da hava sıcaklığına baktım, 20 derecelerde :)
Ama bildiğiniz üzere Alaska kutuba çok yakın. Bu yıl Kanada en sıcak yılını yaşadı derece 50'li gösterdi. Ben acaba kutupların erimesi ile bir hareketlenme olmuş olabilir mi ondayım.
Sanırım yaklaşmakta olan yaklaşıyor yıllarca konuştuğumuz iklim değişikliği büyük iklim olayları artık baş göstermeye başlıyor. Buzullarda erimeler hızlanmış hele böyle de kutup noktalarında büyük olaylar olunca

İstanbul da yaşarken rahat olamam ki hep aklımda korkuyorum. Taşınmak istiyorum buradan farklı şehire gitmek istiyorum ama eşimin iş imkanı yok farklı şehirde bu korku her anımı etkikeyecek bir korku degıl tabi ama unutturmuyorda. Cocugum okula baslayınca bu korku daha da artacak kesin ya okuldayken deprme olursa Allah korusun. İzmir depreminden sonra karar vermiştim eski binalardaki tanıdıklarıma ve 1.derece deprem bölgesindeki tanıdıklarıma gitmemeye ne kadar uygulardım bilmiyorum ama pandemi olunca tamamen uygulamıs oldum İnşallah hiç deprem olmaz olursada cocuklarımla güvende oldugumuz yerde yakalanalım diye dua ediyorum gercekten buradan taşınmayı çok istiyorum

Yüksekte oturmak daha iyi.
Biz çatı katı dubleksteyiz. Alt katta yakalanırsak direkt çatı katına koşacağız.
Tek çatı var üzerimizde çünkü
Deprem çantamız da orada

Panik halinde olmasada çoğu zaman deprem aklimdadir. Eşim gece hafta şehir dışına cıktı, gitmeden deprem olursa evin şurasında olacağım yıkılırsa orada ararsınız beni dedim. Kapalı alan fobim var zaten enkaz altında kalırsam naparım bilmiyorum

Benim bu aralar banada oluyo havalar fena sicak her an olucakmis gbi geliyo birde esim gece evde olmayinca dhada korku kapliyo icimi 5 katta otururyorum yikilirsa falan fln gbi seyler dusunuyorum devamli yalnz deilsin

Son zamanlarda bazı yerlerde görülen balık ölümleri ve aşırı sıcaklar bana da depremi çağrıştırıyor ama ALLAH bilir tabi. Ben de kendi kendime sallanıyorum ara sıra. 99 depreminde 19 yaşındaydım, İstanbuldaydım, beşik gibi sallandık ve garanti öleceğiz de ne zaman çökecek tepemize tavan diye beklerken çok az korkmuştum çünkü ya ölecektik ya kurtulacaktık sağ salim, daha kötü bir ihtimâli(sakatlık ya da aileni, yakınlarını kaybetme, enkaz altında kalma gibi) aklıma getiremiyordum çünkü hiç böyle büyük bir deprem yaşamamıştım, gelir geçerdi ve korkmazdık. Neyse işte o depremden sonra duyduklarım, gördüklerim, korkunç manzaralar, haberler derken yıllar içerisinde çok korkar hale geldim ama sallantı hissettiğimde oluyor, normalde panik yapmıyorum ama o zamn kalbim ağzımda atıyor sanki. ALLAH yardımcımız olsun.

Benim bu aralar banada oluyo havalar fena sicak her an olucakmis gbi geliyo birde esim gece evde olmayinca dhada korku kapliyo icimi 5 katta otururyorum yikilirsa falan fln gbi seyler dusunuyorum devamli yalnz deilsin
Evet havalar sıcakken korkum daha çok artıyor benimde şu sıralar bayaa arttı

Aynen bende bu hislerdeyim sanki aklımı kaybediyorum sallandığımızda panikle ne yapacağımı şaşırıp her seferinde kapıya yöneliyorum sanki kaçsam kurturum gbi halbuki imkansz saniyelik bişey. Allah gerçekten ölümün de hayırlısını nasip etsin kimseye muhtaç bırakmadan

Yer altı sularının yer değiştirmesinden kaynaklı oluşan boşluklardan dolayı plakaların kayabileceğini söylemişti sanırım bir prof. Alaska’daki bu olabilir mi, araştırmaları incelemek lazım.
Makale okumayı severim, ülkemizdeki depremlerin de sıcaklık ilişkisini çok merak ettiğimden bu konudaki yayınları araştırmışımdır. Hava sıcaklığı ile depremin ilişkisi yok. Deprem yeryüzünün kmlerce altında gerçekleşiyor, yeryüzündeki sıcaklık ile alakası yok o nedenle. Ama depremin hemen öncesi ve sonrasında açığa çıkan gazlar ile hava sıcaklığında ani değişiklikler olabiliyor. Buradan aniden kasıt birkaç dakika öncesi ve sonrasında daha uzun bir süre.
Bir araştırmada 99 ve sonrasındaki depremlerde yeryüzü sıcaklığı ölçümlerini incelemişlerdi; biri daha sıcak alana doğru gerçekleşirken diğeri daha soğuk alana doğru gerçekleşmiş; yani anlamlı bir ilişki kurulamıyor.

O nedenle sıcaktan deprem açısından korkmamızın bir anlamı yok. Aynı şekilde güneş ve ay tutulmaları da kendi başına depreme sebep olmaz, ancak kırılmak üzere olan fayı etkileyebilir diyor uzmanlar. Gerisi hurafe.

Zaten ölmekten çok beni korkutan bu
Daracık alanda günlerce beklemek...
Hele İstanbul da büyük çaplı olursa kurtarılmayı beklemem zaten
İzmir de bile az bina yıkıldığı halde günler sürdü çalışmalar

Beni rahatlatan bir şeyi yazayım
Ben çalışıyorken avrupa yakasındaydım. Kardeşimin üniversitesi de orada. Annem anadolu yakasında, annemin komşusu ile eşim aynı yerde çalışıyo, babam da anadoluda

En son istanbul depreminde telefonlar da kesilince plan yaptık. Kimse kimsenin konumuna gitmeye çalışmayacak. Eşim direkt komşunun arabası ile annemlere gidecek. Babam da eve gidecek. Onlar Anadolu yakasında toplanacaklar.

En kötü halde hiçbir toplu taşımanın vs çalışmayacağını düşünürsek biz de kardeşimin üniversitesinde bir mekan belirledik açık alanda. Bende saatler sürse de oraya gideceğim, o ise asla oradan kımıldamayacak. Babam annem eşim bizi almaya çalışmayacak. Biz Avrupa da onlar Anadolu da toplanacağız.

Evde de benzer senaryolarımız var. Şimdi çocuk doğunca yeni bir plan yapacağız. Deprem anında bebeği kim alacak? Bebekle evin hangi köşesine gideceğiz? Eşim dışarıda biz evde olursak veya tam tersi ne yapacağız? Gibi gibi...

O panik anında bunlar akla gelir mi bilmiyorum ama en azından o an için bir planın olması iyi. Kocaman bir deprem çantamız var. Şimdi bebek için de mama bez emzik vs koyacağız.

Planlarınız güzel de 10 saniyede yerle bir oluyor heryer. Ben 1999 depreminde tüm ailemi akrabalarımın yüzde 70 ini kaybeden biri olarak diyebilurim ki umarım hıc kimse yaşamasın. Tam bir çaresizlik malesef.

Hareketsiz kalacak olmak ve daracık alanı düşündükçe nefes alamıyorum.. öyle bir durumda yaşamam çok zor. Üst katta yaşıyor olmam biraz avantaj, önüm ormanlık alan. Bunlar biraz içimi rahatlatıyor ama çok zor inşallah kimse yaşamaz

Planlarınız güzel de 10 saniyede yerle bir oluyor heryer. Ben 1999 depreminde tüm ailemi akrabalarımın yüzde 70 ini kaybeden biri olarak diyebilurim ki umarım hıc kimse yaşamasın. Tam bir çaresizlik malesef.

Sağ kalırsak diye bu planlar zaten
Ya da sağ kalanlar, enkaz altında olmayanlar telefonlar da kesilirse birbirini bulsun diye

En kötü plan plansızlıktan iyidir bence

Tekrsr başınız sağolsun

Ben korkmazdım ama lohusayken elazığ depremini hissettik oğlum karşı kanepede yatıyordu o görüntülü o sesleri hiç unutmuyorum. Çok hassas bir dönemde olduğum için üzerimde etkisi kaldı . Sonra Siirt’te deprem oldu oda çok feciydi camların gidip geldiğini izledim kucağımda çocuklaEllerim titredi filan . Şimdi kapıdan bir kamyon geçse deprem oluyor zannediyorum sesi yüzünden

Amin. Ben evde bir hayat üçgeni belirledim ama oraya yetişmek nasip olur mu bilmem. Ben kapıya da yönelmiyorum çünkü merdivenler en çürük yerler diye biliyorum.Zaten binadan çıksam kaçacak yer de yok ki burada, on-onbeş dakika yürüme mesafesinde afedersiniz kıç kadar bir park var, gitsen şu an bile oturacak yer bulamazsın ama bide utanmadan afet toplanma alanı yazmışlar, gerisi hep birbirine çok yakın bina. Ev çöksede daha garanti diyemeceğim çünkü bu kez de sağ kalanlar altta kalanın canı çıksın misali yıkıntıların üzerinde dolaşacak, ya yakınlarını ya da bir şeylerini aramak ya da sırf durabilecek başka bir yer bulamadıklarından. Maalesef olacak olan bu yani, bizim burası ve İstanbul'un özellikle Avrupa yakasında çok semtin durumu cehennemi andıracak. O yüzden ALLAH yaşamın da ölümün de hayırlısını nasip etsin. Bide şu var deprem deprem derken neler çıkıyor, çok takarsak üşütürüz.

Senin kadar fazla olmamakla birlikte bir deprem korkum var.
Ufak büyüklükte Ankara ilçe, Konya ilçe depremleri yaşamışlığım var.
Korkum sadece o sallanma korkusu.
Yikilirsak gideceksek gideriz diyorum orası kader kısmet.
Deprem ânında yapilacakları biliyorum, bu biraz belki rahatlik verir bilmiyorum tabii... yasamak baska olursa, akla tedbir gelmezse vs. o da takdirdir inanan insan için.
Hep bi deprem cantasi hazilayalim istegim vardir ama hazirlamadik hicbir zaman, tembellik belki de.
Olumlu düşünmeye calisin.
Durumunuzun fazla abartili duygular oldugunu düşünüyorsanız uzman destegi almaktan çekinmeyin.

Ankara ilçe depremini yaşadıktan sonra bende birkaç yıl gece uykuda sallanma durumu oluştu, sabah kalkip son depremler'den bakardim, bizim orda deprem olmadigini görür sasirirdim. Meğerse böyle bir etki olusmus bilincaltimda. Gecmesi birkaç yıl sürdü. Bayağı zamandir yaşamadım.
Evde sığınılacak yaşam üçgeni olan sağlam yerleri tesbit ettim, olasi bir durumda kullanayim diye.
Tedbirleri düşünmek zorundayiz, ama fikrimizi de olumlu tutsak faydalı olur. Bilgi edinecegimiz kaynaklar da güvenilir olmali, boş söylentilere itibar etmemeliyiz.
Allah âfetten de kötü sonuclarindan da bütün ülkemizi insanımızı korusun. Âmîn

Öncelikle sıcakla depremin bir ilgisi yok. Ben Erzincan depremindeki görüntüleri hatırlıyorum. Her taraf bembeyaz kardı.
Diğer açıdan bakarsak; ben 99 depremini hissettim ve hala da korkarım. Onun üstüne Ankara ve İstanbuldaki depremleri de hissettim. O an ben de kitlenip kalıyorum maalesef. Kızımın okulu Allah'tan babası ile yakın. Umarım hiç gerçekleşmez ya da gerçekleşene kadar ülkede bazı önlemler çok sıkı alınmış olur yoksa deprem aslında yağmur, kar gibi bir doğa olayı. Binalar sağlam olsa ve iyi bir planlama yapılsa ne bileyim operatörler iyi çekse ve millet birbirine ulaşabilse biz bu durumda olmayız. Sallanıriz geçer gider de öyle olmuyor işte.

99 Depremini tam merkezinde yaşadım.18 yaşında idim. Çok kötü anılarım ve kayıplarım var. Hava ile ilişkilendirip evham yapmıyorum ama ev tutarken kılı kırk yarıyorum. Bir zemin etüdü yaptırmadığım kalıyor :) Her yattığım evde kendime bir yaşam üçgeni kestiriyorum gözüme. Evimde kalmayacaksam muhakkak birilerine nerde olduğum haberini veririm. Bir şey olursa arayacakları yeri bilsinler diye. Bir de tutulmalardan korkar oldum depremden sonra. Çok kısa bir zaman önce tam güneş tutulması olmuştu depremden. Biz filmlerle gökyüzüne bakarken anneannem kuran okuyup dua ediyordu depremin habercisi bu diye. Dalga geçmiştik aramızda gülüp eğlenmiştik kardeşimle. 3 gün sonra deprem olmuştu hep bana depremi hatırlatıyor tutulmalar tedirgin ediyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…