Denizli Örf ve Adetleri

Denizlili arkadaşlar hadi buraya bizde bizim buraların adetlerinden yazalım.

Ben ilk aklıma gelenden başlarım sizlerde eklerseniz sevinirim bende aklıma geldikce yazarım.

Dügün günü gelin alındıkdan sonra gelin mutlaka dügün töreninden önce çınar meydanı denilen yere götürülür eger zaman müsaitse çogu Pamukkaye gider.
Dügün gecesi denizlide yatsı güveysi dedikleri adet vardır yerel dügün veya nikah yapanlar bunu hala yaşatır.Yatsı ezanında damat abdesti aldırılıp arkadaşları tarafından camiiye götürülür.Bu sırada evde oglan evindeki büyüklerden 1-2 kişiyle(bunlarda gelinin ablası.yengesi.teyze veya halası olur) gelin kendi evine getirilir ve abdesti aldırılıp son nasihatler verilir.Damat eve gelince gelin kocasını kapıda karşılar.Damatla beraber dini nikah için hoca getirilir.Ve daha önce kıyılmış bile olsa nikah tazelenir.Ondan sonra gelin ve damat yanlız bırakılır.
Sabah gelin çok gec olmamak kaydıyla kayınvalidesin evine el öpmeye gider giderken kayınvalidesine genellikle yatak örtüsü takımı veyabaşka bir hediye götürür.Bazı ailelerde gelin hazırlar bazılarında zaten gelin geldiginde sofra hazır olur ve kahvaltı yapılır.Kahveyi gelin yapar vebunu karşılıgında kayınpederinden para, bilezik, altın gibi bir hediye alır.Ogünün akşamı gelin gelinligini giyerek kendi ana babasının evine el öpmeye gider.Onlarda tüm aile ferdlerinin kullana bilecegi bir hediye verirler.
Dügünden kendilerince uygun bir süre sonra yüzacımı denilen misafir kabul günleri yapılır.İsteyen hem erkek hem kız evini aynı günlerde isteyen farklı günlerde davet eder ve gelin her gün gelinligini giyip sacını yaptırır.Bu genelde bir hafta sürer.Bu ziyaret sırasında yeni evli birgelin de ziyarete gelirse oda gelinligini getirip orda giyer.
 
DENİZLİ DÜĞÜNLERİNDE ÂDETLER


Düğünün pazar günkü bölümünde yapılan gelin çıkarma gününde ise ilk olarak kız evinden gelin tarafından erkek evine siniler taşınarak tepsilerde kuruyemiş götürülüyor.

Köyün genç kızları tarafından oluşturulan topluluklarda ayrıca ufak çeyiz eşyaları da başların üzerinden alınarak damat evine götürülerek karşılık veriliyor. Daha sonra damat ve sağdıç dualar ile oğlan evinden alınarak köy meydanında bulunan camide duası yapılıyor. Cami yanına serilen kilim ile dua öncesi para toplanıyor. Toplanan paralar ise çocuklara atılıyor. Damat, sağdıcı ile birlikte evine giderken köy halkı ise gelin evine giderek yine dualar ile gelini evinden uğurluyor.

Gelin, takı merasimi sonrası araba ile gezdirilerek oğlan evine getiriliyor. Damat, gelini arabadan indirmeden önce gelinin kucağına bebek veriliyor ve öptürülüyor. Gelin, arabadan inerken ise ayağının altına ekmek saçı konularak bereket getirmesi dileği tutuluyor. Daha sonra gelin ve damat evin yüksek bir yerine çıkarak üç defa düğüne gelen misafirlerini selamlıyor.

Düğünün dördüncü gününde ise yine köye has adetlerden olan Duvak Dedesi ziyaret ediliyor. Artık evine yerleşen gelinin yeni evinde "duvak kınası" eğlencesi düzenleniyor. Gelin yöre kıyafeti olan duvak elbisesi ile misafirlerini karşılar ve eğlenceye katılıyor. Gelin ve arkadaşları davullar ile köyün dışında bulanan duvak dedeye doğru yol alırken bu sırada ise eline aldığı bardaktan (ibrik) geçtiği yerlere su döküyor.
 
yaa arkadaşlar denizli adetlerini bilmem sadece birkaç kez gittim ama aklıma gelen ve şu an beni gülümseten yıllardır görmediğim bir arkadaşım geldi aklıma...

6 yada 7 yıl önce istanbulda yaşarken bir arkadaşım denizliye taşındı....taşındıktan birkaç ay sonra ziyarete gittik..çok katlı bir apartmanda oturuyordu biraz sohbetten sonra balkona çıktık...etrafa baktım her balkonda kilolarca biber patlıcan iplere dizilmiş asılmış..baktım 2 ipte bizim arkadaşın balkonunda var..biz istanbulda görmemiştik hiç sebze kurutmayı...özellikle o yıllarda....dedimki aferin kız ne çabukta buranın adetlerine alıştın...nasıl yapıyorsun nasıl pişiriliyor bunlar diye sordum..aldığım cevap aylarca aklımdan çıkmamış beni güldürmüştü...
aynen şunu dedi benim sivri arkadaşım.... yaa vallahi ne nasıl pişirildiğini biliyorum nede ne tarzda hazırlandığını...taşınınca baktım herkesin balkonu sebze dolu bende ayıp olmasın diye aldım pazardan 3 kilo astım....:Roflol:
 
canim ya denizlilere ayak uydurmak istemis,keske sorsaymis.okuyunca bende güldüm.aslinda cok adet var ama hemen aklima gelmiyor.ama kendimden örnek vereyim.dügün günü bizi pamukkaleye götürdüler,cinari gezerek cinar dügün salonunda evlendik bu arada 1995 te.sonra aksam eve geldik dini nikah tazelendi,eve girerken kapiyi ben sag elimle üc defa kapiyi actim,kapiya yag sürdüm,sag ayagimizla iceri girdik.en sinir seyde zaten sabah 4 te yatmisiz birakinda uyuyalim o kadar yorgunluk var zaten.sabah saat sekizde kapi yikilir sekilde kaldirdilar neymis gelin cayi iceceklermis kalktim ve cay demledim bir saat sonra evin ici dügün yeri gibi oldu yine.sinirden agliycaktim.sabah gelin erkenden kalkip cay demlermis bu adetmis.
 
arkadaşım orda yazdıgım gibi çay meselesi biraz ailenin insafına kalıyor.Şahsen ben sabah saat 9 -10 arası gittim kayınvalideme ve kahve ikramından sonrada kayınpederimden bahişişimi aldım.Annemlerde elöpme hediyemi verdi.

İnsanın aklına sonra sonra geliyor işte. Gelin evinden gelin alındıkdan sonra akşam ezanına yakın gelinin evine 1tepsi baklava ve 1 tepside üzeri kebablı (ki bilirsiniz denizlinin kebabı meşhurdur bu ailenin durumuna göre tavuk kebabıda olabilir kuzu kebabıda) pilav gönderilir.Ayrıca her iki tarafda anlaşarak dügünden 1-2 gün önce gelin evinin kışlık ve yazlık tüm pazar masrafı görülür.Buzluga dahi 1-2 pişirimlik et konulur.Daha eskilerden babaannem rahmetli anlatırdı bu iş için özel koyun kesilir ve kavurması dahi yapılı verilirmiş.

Bidebizim buranın en güzel adetlerinden biriside bence gelin ve damada dügün borcu ödedilmez.Tüm masrafları oglanın ve kızın babası yapar.Dügünden önce kız veya oglan ceyiz hazırlanırken tabiki yardım eder ama dügünden sonra hiçbir şekilde onlara yük bindirilmez.
 
arkadaşlar ben denizli tavasta nım .bizim adetimizde ,tabi köy düğününde :
-düğünden önceki salı günü kına denilen ve tüm misafirlerin takacakları para altın...gibi takılar takılır.yani bizde takı merasimi olmaz
-kına cuma günü olur .herkes yöreye ait kıyafeti giyer.
-cumartesi düğün olur.gündüzden davul calmaya başlar:eğlence başlar.kız evi ve erkek evi ayrı ayrıdır.damat bazı genç akrabalarıyla 1-2 saatliğine kız evine gider,düğüne katılır....bu adeti hiç sevmiyorum.gelin ve damat ayrı ayrı eğleniyor...ama artık birarada da yapmaya başladılar.
pazar günü kız alma yapılır.ilk önce damat hocayla kız evine gelir ve nikah kıyılır.sonra gelin aklınıp bağ denilen yere gezmeye gidilir.sonra oğlan evine tepsilerle pilav........vb yiyecekler götürülür.ertesi sabah gelin el öpmeye gider .kayın peder harçlığını verir........
ayrıca gelinin her cuma kendi annesine gitme hakkı vardır.saatini insafına kalmış olan kayınvalide belirler.....
güzel yanı çok altın takılması.......
cocuk doğuncada göğet dedikleri aile dost ve akabalara baklava.....gibi tatlı ikram edilen davet verilir.davette cocuğa gelen her hediye taktim edilir.
kızın anneside torunu için bir cuval dolusu neredeyse12 yaşına kadar giyeceği kıyafetleri gösterir.
adetler güzel ama bazısı artık biz gençlere uymuyor
herşeye rağmen tavasta bayramlar bi başka..............
 
valla ben yine şanslıymışım ben bundan 2 ay önce istanbuldan denizliye gelin geldim. eşimin köyünde düğünden sonra yemek vardı tam 5saat o sıcağın altında oturdum gelinin kalkmaması gerekiyomuş bide beni arabaya kilitleyip eşime kahve yaptırdılar buda adetmiş daha birçok şey varmış ama biz ucuz atlattık allahtan
 
:Roflol:kizlar yaaaaaaa cok güzel adetlerimiz varmis benim cocuklugumdan hatirladigim bi adet vardi simdi yok yeni evli gelinin basini süslerlerdi bi fesin etrafini koca koca ciceklerle süslenir önüne gelen yerlerine altin tutturulurdu yine fesin cevresine renkli tülbentler baglanirdi rengarenk olurdu gelinin basi üzerine geneksel kiyafetini giyer basinada bu süsü takardi boynunda karanfil dizisiyle dolasirdi gelinin mutlaka karanfili olmaliydi halada var ben sakliyorum benimkini ve yeni evli gelin sokaklarda gezdirilir halk (bayanlar)sarilarak onu tebrik ederlerdi. resim eklemeyi ögreneyim koyarim bi resim buraya.ben giymedim böyle bisey ama yaklasik 4, 4,5 kg olurmus agirligi.kimbilir ne zor oluyomustur onu tasimak
 
Bende arkadaşımın düğününe gitmiştim o Güney dendi.Orada dününün ikinci günü yani gelin almaya gelineceği gün kız evende orkestra olur ve oynanır.Ama işin ilginç tarafı burada gelin hiç oturmazmış herkezi oyuna o kaldırırmış.Yazık arkadaşımaa benim evleneyim derken ne kadarda yorulmuş pestili çıkmıştı:Roflol::Roflol:
 
Değerli arkadaşlarım yönetimimizin aldığı kararlar doğrultusunda sohbet ,teşekkür, selam kelam türü mesajlar silinecektir.
teşekkür için teşekkür et butonları beğenileriniz içinde terazilerin olduğu rep butonlarını kullanalım lütfen.
Bu köşe yörelerinizin örf adet gelenek ve göreneklerinin paylaşımı içindir.
Anlayışınız için şimdiden teşekkürler.
sevgiyle kalın a.s.
 
Nerde şimdi o köy dügünleri. Üç gün üç gece
kadınlar utana sıkıla oynar, erkekler evlerin arkasında içki içip kafa bulmaya çalışırlar.
Gece yarısı olunca, sadece aile mensupları kalır. Erkek kadın hep akrabadır zaten oynarlar gülerler
acıkırlar. Domatez biber köy yogurdu okadar tatlı gelir ki kasabın yan tarafta yemek yapmak için hazırladıgı etlere kimse dönüp bakmaz.Ertesi gün sabah ekenden kalkıp kuaföre gidilir.ahh ahh ne günler di.şimdi bi kına gecesi, ertesi gün düğün salono düğün bitti.Tadı bile çıkmıyo.

DENİZLİLERE HASRET KALDIM.
 
çok teşekkürler yazdıklarınız için. ben Nazillide oturuyorum.bende bizim oraların gencer adetlerini yazdım okursanız sevinirim.
 
Ben denizlinin tavas ilcesine bagli yorga köyündenim.bizim oralarda dügün oglan evinde cuma aksamüstü baslar.kiz evinden oglan evine sarayli tatlisi gidermis eskiden,simdi baklava gidiyor.
cumartesi gunu aksam kiz evinde kina olur.oglan tarafida gelir.herkes birlikte eglenilir.pazar gunude ogleden sonra oglan tarafi kiz evine gelir,buna ceyiz alti denir,eskiden kizin esyalari bu sirada götürülürmüs,simdi daha once gidiyor.ama yinede bu ziyaret kaldirilmadi.sonra bi ara sadiç çikarmak var.sadiç evinde damatla birlikte tras olur,sonra orda altin yada para takmak isteyenler damada ve sadica takarlar.sonra kiz evine gelirler,kiz evinde biraz oynarlar ve yine orda da taki takmak isteyenler takilarini takar.geri giderler ve ikindi vakti gelini almak için tekrar gelirler ve gelin alma isi gerceklesir.gelinin arkasindan tavuklu pilav gönderilir.simdilik bu kadar baska aklima gelirse yazarim.ayrica denizlili arkadaslarlada tanismak isterim.
 
a.s. denizlili arkadaşlara sevgiler. ben de Nazillidenim.emekli öğretmenim.Aydının çeşitli köylerinde 23 yıl çalıştım.gelin başından tutun da diğer adetlerin bazıları birbirine benziyor.kültürümüzün zenginliğini,güzelliğini anlatıyor. bunu koruyalım diyorum. biber kurutma işine gelince çok güzeldi.bizde yazın kışlıklarımızı kurutur hazırlarız.
 
ben de denizliliyim her yerde oluyomu bilmiyorum ama
gelinliğin üstüne karanfil dizisi takılıyoo.
denizlili olmayan arkadaşlarım buna çok şaşırdı
ve anlamını sordular anlamını bilmiyorum bi bilen var mı???
 
ben de denizliliyim tavastan
tavasta mesela bir de su var; dugunden 1 hafta once falan gelinin ceyizi bir odaya seriliyordu...havlu kenarlari yapilmis havlular, cember dedigimiz bas ortuleri renk renk oyalariyla, oda takimlari vs artik bez caput ne varsa seriliyor kiz evindeki bi odaya...Sonra konu komsu buna bakmaya geliyor, hatta duvara da gelinligi asiyorlardi eskiden. Simdi pek kalmadi ama bir de gelin arabasinin onune kocaman bi oyuncak bebek koyarlardi...Kına gecesinde de ucetek dedigimiz kiyafet giyilir. Bunun eskiden basa giyilen fes i de vardi ama simdi o giyilmiyor. Kina gecesinde oturanlara fıstık ve bozuk para sacarlar, herkes kapisir :) Eskiden dugun oglan evi ve kiz evinde ayri ayri yapilirdi. Oglan evinde erkekler toplanir, daha agir oyunlar oynanirdi, zeybek gibi falan. Kiz evinde de daha sen sakrak olurdu. Sonra ilerleyen saatlerinde oglan evindeki erkeklerin bir kismi kiz evindeki dugunu ziyarete gelip oyanip giderlerdi.
 

evet bizde takariz karanfil.hatta benim karanfilim hala duruyo cekmecemde.ben gelin guzel koksun diye takildigini biliyorum.
 
evet bizde takariz karanfil.hatta benim karanfilim hala duruyo cekmecemde.ben gelin guzel koksun diye takildigini biliyorum.

o karanfili bende cok merak ediyorum niye takiliyor diye bitek denizlilerde gördüm öyle bi arkadasimin dügününde takmislardi sormustum neden oldugunu bilmiyor ama genelegimiz öyle hep takarlar demislerdi yani pek bilig alamamistim anlicaniz... güzel koksun diye degildir ama bence onun kesin baska bi aciklamasi vardir.. a.s.
 
Bi anlami varmi bilmiyorum ama tek bildigim gelinin karanfilsiz olmadigi.olamiyacagi.
benim ki hala duruyo:smiley-cool:
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…