• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Deneme sürecinde iş yerinden çıkarılma korkusu

PeraAtena

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
31 Ağustos 2023
34
20
3
26
Merhaba,

Ben 3,5 ay önce yeni bir işe başladım, benimle aynı büroda çalışan başka kızla aynı zamanda başladım ve aynı pozisyonda çalışıyorduk.
Evet, çalışıyorduk dedim, çünkü profesyonel yetersizlikten dolayı 1 hafta önce kızı işten çıkardılar.
Fakat şöyle bir problem var : şu an bulunduğum şirkette, işe başladıktan 2 ay sonra, deneme süresinde ki işci ve ekip şefi bir durum değerlendirmesi yapmak için toplantı yaparlar.
Bu kızın toplantısında, ekip şefi, kızın işinden memnun olduğunu, ona verilen görevleri iyi şekilde yerine getirdiğini söyledi. Hatta bir keresinde, onun takımında ki bir birey (tecrübeli biri) kıza deneme süresi için endişelenmemesini söylemişti (toplantıya katılan ekip şefi, önceden takımda ki diğer insanlarında görüşlerini alıyor).
Ama buna rağmen kızı çıkarttılar.
Toplantı ve kızın çıkarıldığı zaman dilimi arasìnda yaptiğı işlerin kalitesinde (benim bildiğim kadarı ile) kötü anlamda bir değişiklik olmadi.
Bundan yaklaşık 5 hafta önce , kızın takımına bir stajyer geldi. Ve bu stajyer verilen işi çok iyi yerine getiren biri, ekip ondan oldukça memnun. Ve stajı bittiğinde bu şirkette çalışmak istediğini'de belirti.
Sizce, bu kızın işten çıkarılma sebebi bu yeni gelen stajyer olabilir mi?
Çünkü başka bir anlam veremiyorum. Neden kıza 1,5 ay önce memnunuz senden dediler ve daha sonrasında çıkarttılar.
Kız bana, yaptığı işler hakkìnda endişelendirecek seviyede yorum yapilmadığını belirti.
Şimdi bende korkuyorum. Çünkü yaptığım işler hakkında "eyvah" denilecek şekilde yorum almıyorum.
Çalıştığım yerde ki insanların kibar üslübu var.
Belki'de bu yüzden kız işten çıkarılmayı beklemiyordu.
Belki bana'da kibar bir şekilde yaptiklari eleştiriler deneme sürecimi tehlikeye sokacak şeylerdir...

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ?

belki baska bir problem olup kizi cikarmis olabilirler. Stajyer konusunda ise kendinizi gösterin derim, Stajyer anladigim kadariyla daha girisken ve sorumluluk aliyor. daha iyi olabilmek icin- elinizden geleni yapin bence.

belki baska bir problem olup kizi cikarmis olabilirler. Stajyer konusunda ise kendinizi gösterin derim, Stajyer anladigim kadariyla daha girisken ve sorumluluk aliyor. daha iyi olabilmek icin- elinizden geleni yapin bence.
Evet tam'da öyle bir stajyer. Bu çocuk benide yerimden edebilir mi sizce ? Takımımda ki insanlara güvenmelimiyim?

Evet tam'da öyle bir stajyer. Bu çocuk benide yerimden edebilir mi sizce ? Takımımda ki insanlara güvenmelimiyim?
kesinlikle güvenmeyin derim takiminizdakiler genelde sizi yerinizden etmek icin ugrasir hatta. bence oradaki müdür-patron kim varsa kendinizi gösterin . hani diyoralr ya yerden bir kagit alsaniz bile o ilgili kisi gecerken bagirarak söyleyin :D örn - yeni müsteri seven bir patronunuz varsa yeni müsteri icin caba gösterin kazanin ve kendisine odasina giderek özellikle bildirin. kimseye güvenmeyin

kesinlikle güvenmeyin derim takiminizdakiler genelde sizi yerinizden etmek icin ugrasir hatta. bence oradaki müdür-patron kim varsa kendinizi gösterin . hani diyoralr ya yerden bir kagit alsaniz bile o ilgili kisi gecerken bagirarak söyleyin :KK70: örn - yeni müsteri seven bir patronunuz varsa yeni müsteri icin caba gösterin kazanin ve kendisine odasina giderek özellikle bildirin. kimseye güvenmeyin
Olduğumdan daha dişli ve azimli olmam gerekiyor demek ki. Ilk önce özgüvenimin yerine gelmesi şart yoksa banada yakın zamanda kapı görünür...
Bir keresinde şöyle bir duyum almıştım : çalıştığįm şirkette, geleli bir kaç ay olan birinin çok iyi çalıştığı için, patrona yakın olan eleman tarafından ayağı kaydırılmış ve işten çìkarılmış, sırf onun önüne gećmesin diye.
Eğer diğerlerin önüne geçmeye çalışırsam, benim başımada aynı şey gelebilir.

evet o yüzden dedigim gibi patronla olan is iliskinizi iyi tutun geri kalan kimse bisey yapamaz. özgüven ve azim önemli. siz isinizi yapin gerisini bosveirn takiminizla cok samimi olmayin mesafeli durun, sizi degil de o kizi cikarmislar demek ki sizde bir isik var. cabalayin yeirnizi kimseye kaptirmayin derim

Kesinlikle iş yerinden ennnn yakın arkadaşlarınızla bile patronun yönetimin dedikodusunu yapmayın öncelikle. Kimseye en yakınınıza bile güvenmeyin. Stajyer mi ayağını kaydırdı yönetime yakın olanlar mı uğraştı işinden etti gibi laflar çok çabuk yayılıyor sizin hanenize olumsuz yazılıyor. Bilmiyorum bazen de böyle olanlar var gemisini yürütüyor sonuna kadar ama yine de yapmamakta fayda var. Yaptığınız işi sessiz sakin yapmayın gösteriş yapın. Mütevazi olmayın. Bide boş zamanlarınızda boş gibi durmayın. Oturuyo derler

Kesinlikle iş yerinden ennnn yakın arkadaşlarınızla bile patronun yönetimin dedikodusunu yapmayın öncelikle. Kimseye en yakınınıza bile güvenmeyin. Stajyer mi ayağını kaydırdı yönetime yakın olanlar mı uğraştı işinden etti gibi laflar çok çabuk yayılıyor sizin hanenize olumsuz yazılıyor. Bilmiyorum bazen de böyle olanlar var gemisini yürütüyor sonuna kadar ama yine de yapmamakta fayda var. Yaptığınız işi sessiz sakin yapmayın gösteriş yapın. Mütevazi olmayın. Bide boş zamanlarınızda boş gibi durmayın. Oturuyo derler
evet dediginiz gibi böyle dedikodular yeni gelenleri korkutmak icin de nedense hemen yayiliyor kulaktan kulaga gibi aldiris etmemek lazim

evet o yüzden dedigim gibi patronla olan is iliskinizi iyi tutun geri kalan kimse bisey yapamaz. özgüven ve azim önemli. siz isinizi yapin gerisini bosveirn takiminizla cok samimi olmayin mesafeli durun, sizi degil de o kizi cikarmislar demek ki sizde bir isik var. cabalayin yeirnizi kimseye kaptirmayin derim
Peki tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.

Offf ben yapmayın dediğinizi yapıyorum. Devamlı bir mütevazılık, geride durma. Işim hakkında iyi bir şey söylendiğinde bile çok lütevaziyim ve sadece yapmam gerekeni yaptim gayet normal diyorum. Nasıl kurtulcam bu tavırdam

Bence endişelenme
İş hayatında yenisin sanırım, eğer bir insanı çıkarmak isterlerse deneme süresi bitince de çıkartırlar. Üçüncü beşinci senende de çıkartırlar, tazminatın çok birikmişse mobbjng yaparak, hakettiğin zammı yapmayarak vs senin istifa etmeni sağlayabilirler. Garanti yok yani bu işlerde. Her şey güzel giderken de bir anda bu konuşma yapılabilir.
Benim bir isimde (ben zaten çıkmak uzereydim, son haftalarımdi) patron ekip lideriyle kavga etti , tüm kattakilerin işten 'istifasini' kabul etti. Hak hukuk vs yok çünkü zaten hukuk alaninda hizmet veren, büyük bir yerdi.
Yani burası Türkiye , sen bugününe bak. Kenara da ne olur ne olmaz birikimi atmayı sakin ihmal etme.
Bol şans diliyorum

Offf ben yapmayın dediğinizi yapıyorum. Devamlı bir mütevazılık, geride durma. Işim hakkında iyi bir şey söylendiğinde bile çok lütevaziyim ve sadece yapmam gerekeni yaptim gayet normal diyorum. Nasıl kurtulcam bu tavrimdan.
evet dediginiz gibi böyle dedikodular yeni gelenleri korkutmak icin de nedense hemen yayiliyor kulaktan kulaga gibi aldiris etmemek lazim
Bunu bana söyeleyenler benimle ayni zamanda işe başlayan kişileer

Bence endişelenme
İş hayatında yenisin sanırım, eğer bir insanı çıkarmak isterlerse deneme süresi bitince de çıkartırlar. Üçüncü beşinci senende de çıkartırlar, tazminatın çok birikmişse mobbjng yaparak, hakettiğin zammı yapmayarak vs senin istifa etmeni sağlayabilirler. Garanti yok yani bu işlerde. Her şey güzel giderken de bir anda bu konuşma yapılabilir.
Benim bir isimde (ben zaten çıkmak uzereydim, son haftalarımdi) patron ekip lideriyle kavga etti , tüm kattakilerin işten 'istifasini' kabul etti. Hak hukuk vs yok çünkü zaten hukuk alaninda hizmet veren, büyük bir yerdi.
Yani burası Türkiye , sen bugününe bak. Kenara da ne olur ne olmaz birikimi atmayı sakin ihmal etme.
Bol şans diliyorum
Evet haklısınız fakat işsiz ve parasız kalma korkusu var. O zaman ne yaparim? Nasil geçinirim ? Şu an hayatımda sadece işim var, ona odaklandım, tutunacağım tek dalım.

Evet haklısınız fakat işsiz ve parasız kalma korkusu var. O zaman ne yaparim? Nasil geçinirim ? Şu an hayatımda sadece işim var, ona odaklandım, tutunacağım tek dalım.
İşte on yıllık , bir sürü iş degistirmis biri olarak diyorum ki hiç bir işe güvenme. Her ay kenara en azından bir gram altın olsun atmaya calis.
Bak en yakın arkadaşlarımdan biri Türkiye'de yaşayan herkesin adını bildigi, çook kurumsal bir yerde çalışıyor. 9. Yılına girdi. İşinde oranın en eskisi. Kızın tazminatı bayağı var. Çıksın istiyorlar çeşitli sebeplerle, ama tazminatı da vermek istemiyorlar. Ve kıza yeni başlayanlarla ayni maaşı veriyorlar, 15 bin falan. Ve bu kız plazada calisiyor. İnatla zam yapmıyorlar.
Çıkmamak için direniyordu, tazminatımı yakmayayım diye ama temmuz zamminda yine istediğini alamayınca o da iş bakmaya başladı.
Bir başka yakın arkadaşım 5 yıldır çalışıyordu, patron şirketinde. Öyle yerlerde tazminatı artandan korkarlar. Resmen kızın üzerine oynadılar, istifa etmek durumunda kaldı.
Vs vs vs
Hiç bir şirkete güvenmemek lazım.

Back