• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Demirtaş: Başkan Apo'nun emeğini iktidara taşıyıp, Türkiye'yi değiştireceğiz

Türk olmak istemeyen bir insana zorla türksün demek bile bir ayrımcılık değil mi? Kürt kökenli türkiyeli diyemiyoruz hala, illa türksün de türksün. Bir laz kendini türk olarak adlandırmakta sıkıntı duymuyordur ya da bir çerkez vs, ama eğer kürt bundan rahatsızlık duyuyorsa onlara neden rahatsızlık duyuyorsun diyemeyiz ki. Bu başlıca sorun bence onlar için.
Etnik olarak Kurt de olsalar TC vatandasidir hepsi de.. Ayni bir Arnavut, bir Cerkes, bir Abaza, bir Bosnak, bir Laz gibi.. Ne yapalim yani, Turk olmak istemeyen her guruba iste size toprak, alin kendi devletinizi kurun mu diyelim? Ciksinlar vatandasliktan, Israil gibi gidip bir yerde vatan kursunlar kendilerine o zaman.. Turk topraklarinda degil.

Eğitim. Kürtler okuyup iyi yerlere gelselerdi toplumda kendilerine daha iyi bir yer bulurlardı. Hiç politik doğrucu olmadan açık açık söyleyeceğim alınan alınsın. Türkiyede hala daha Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı bölgelerde sosyokültürel düzey çok aşağılarda. Küçük şehirleri geçtim, büyük şehirlerde dahi kötü mahalle diye diye kabul edilen mahallelerin birçoğunda Kürt ağırlıklı yerleşim hakim. Kürtler arasında elbet kendini geliştiren nice doktorlar, mühendisler, öğretmenler var ama genel Kürt nüfusuna vurulduğunda oranları düşük diğer etnik kökenlere kıyasla.
İzmirlisin Kadifekaleyi bilirsin, İzmirlilerin arabayla bile geçmeye korktuğu yer hani. Kadifekale sakinlerinin büyük kısmının etnik kökeni ne? Al sana bir örnek yalnızca.
Üstüne basa basa diyorum Kürtlerin birçoğu böyle değil, ama içlerinde eğitim açısından bir hayli aşağıda olan çok insan var. Bu sosyolojik bir gerçek. Türkiyede hala daha okuma yazma bilmeyen insanlar var, ve bunların hemen hemen hepsi Doğu illerinden. Çocuk gelinler, namus cinayetleri keza.
Ama PKK ne yaptı? Doğuyu imarlaştırmak amacındaki müteahitleri tehdit etti, öğretmenleri kaçırdı, kadın olanlara tecavüz etti, okul inşaatlarını yıktı, bölgede asayiş için varolan polis merkezlerini bastı. Ee Kürt halkı nasıl eğitilecek durum buyken?
Madem PKK bu kadar sosyalist zihniyette bir örgüt, neden yıllardır emperyalist güçlerden yardım alıyor bunun hesabını da versin. Kullandıkları silahlar bile AB ülkelerinden.
Doguda duzeyin asagida olmasinin en buyuk sebebi teror.. Senin de yazdigin gibi yillarca oralara her giden hizmete saldiran PKK. Yuzlerce ogretmen oldurduler, okullari yaktilar.. Halkin bir kismi kacip Orta Anadolu ve Batiya yerlesti. Diger etnik kokenlilerle birlikte baris icinde yasiyorlar. Doktor da oluyorlar, ogretmen de, muhendis de, esnaf da, hatta milletvekili de.. Kimsenin onlara etnik kokenleri Kurt oldugu icin birsey yasakladigi yok.. Kadifekale de eskiden boyle degildi. Son 15 bilemedin 20 yilda oraya yerlesen ve cogunlugu Mardinli olan dogulular sayesinde bu hale geldi. Oraya gelenler de ne hikmetse PKK diye tutturuyorlar, bir kacini tanidim. Gerci simdi Kalede fazla yerlesim birakmadilar, cogu ev yikildi erozyon bolgesi oldugu icin, halk dagitildi.

Doguda duzeyin asagida olmasinin en buyuk sebebi teror.. Senin de yazdigin gibi yillarca oralara her giden hizmete saldiran PKK. Yuzlerce ogretmen oldurduler, okullari yaktilar.. Halkin bir kismi kacip Orta Anadolu ve Batiya yerlesti. Diger etnik kokenlilerle birlikte baris icinde yasiyorlar. Doktor da oluyorlar, ogretmen de, muhendis de, esnaf da, hatta milletvekili de.. Kimsenin onlara etnik kokenleri Kurt oldugu icin birsey yasakladigi yok.. Kadifekale de eskiden boyle degildi. Son 15 bilemedin 20 yilda oraya yerlesen ve cogunlugu Mardinli olan dogulular sayesinde bu hale geldi. Oraya gelenler de ne hikmetse PKK diye tutturuyorlar, bir kacini tanidim. Gerci simdi Kalede fazla yerlesim birakmadilar, cogu ev yikildi erozyon bolgesi oldugu icin, halk dagitildi.
PKK Kürt gençlerini gerçekten önemseseydi ellerine kalaşnikof yerine kitap verirdi. Sosyalist parti dediğin halkın refahı için çalışır, hastane yağmalayıp insanların ölümüne sebep olan, okul yıkıp eğitimi baltalayan sosyalist oluşum nerede görülmüş?

Yok vallahi benim olduğum yerde konuşulması şöyle dursun kiralik ev bile vermiyorlardi. Neyse herkesin bu ülkede eşit şekilde yaşamaya hakkının olduğunu bilelim yeter.
Alsancak'in gobeginde buyudum, Izmir'de.. Dogudan en cok goc alan illerin basinda gelir Izmir. Her tarafimiz Kurtlerle dolu idi. Arkadaslarimin da, komsularimin da yaklasik yarisi Kurt idi bu yuzden. Eskiden dediginiz bu sey sozkonusu bile degildi, demek ki simdilerde boyle oldu. Ne de olsa 10 yildir oralarda degilim. Siz bu zamanda boyle seylere tanik oluyorsaniz sucluyu rkcilik soylemi yapanlarda aramalisiniz, ama baksaniz da gormezsiniz, cunki onlari destekliyorsunuz.

Etnik olarak Kurt de olsalar TC vatandasidir hepsi de.. Ayni bir Arnavut, bir Cerkes, bir Abaza, bir Bosnak, bir Laz gibi.. Ne yapalim yani, Turk olmak istemeyen her guruba iste size toprak, alin kendi devletinizi kurun mu diyelim? Ciksinlar vatandasliktan, Israil gibi gidip bir yerde vatan kursunlar kendilerine o zaman.. Turk topraklarinda degil.
saraylım eşim dediki benden daha milliyetçi ruha sahip kürtler tanıdım her kürt vatandaş aynını düşünmüyor..

saraylım eşim dediki benden daha milliyetçi ruha sahip kürtler tanıdım her kürt vatandaş aynını düşünmüyor..
Benim Kurt arkadaslarim benden milliyetci, ne diyorsun.. Hatta kimisi HDPnin rakip partisi MHPyi destekliyorlar..

Evet türkiye cumhuriyeti vatandaşı hepsi ama türk değiller. Vatandaşlık ayrı bir kavram etnik köken ayrı bir kavram. Kimseye kendi devletinizi kurun demeyelim tabi ki ama ırklar tanınsın, mecliste temsil edilsin...

Evet türkiye cumhuriyeti vatandaşı hepsi ama türk değiller. Vatandaşlık ayrı bir kavram etnik köken ayrı bir kavram. Kimseye kendi devletinizi kurun demeyelim tabi ki ama ırklar tanınsın, mecliste temsil edilsin...
canım tanıyoruzki irklarını,tek parti tek iktidar olmasın varsın mecliste olsun ama aponun izlediği yolun yol olmadığını çocuk bile bilir,

Alsancak'in gobeginde buyudum, Izmir'de.. Dogudan en cok goc alan illerin basinda gelir Izmir. Her tarafimiz Kurtlerle dolu idi. Arkadaslarimin da, komsularimin da yaklasik yarisi Kurt idi bu yuzden. Eskiden dediginiz bu sey sozkonusu bile degildi, demek ki simdilerde boyle oldu. Ne de olsa 10 yildir oralarda degilim. Siz bu zamanda boyle seylere tanik oluyorsaniz sucluyu rkcilik soylemi yapanlarda aramalisiniz, ama baksaniz da gormezsiniz, cunki onlari destekliyorsunuz.

Ahmet Kaya kürtçe albüm yapacağını söylediğinde hürriyetin 'vay şerefsiz' diye başlık atip linç kampanyasiyla ahmet kayayi memleket hasretiyle ölüme mahkum ettigi zamanlardan bahsediyorum.

Ahmet Kaya kürtçe albüm yapacağını söylediğinde hürriyetin 'vay şerefsiz' diye başlık atip linç kampanyasiyla ahmet kayayi memleket hasretiyle ölüme mahkum ettigi zamanlardan bahsediyorum.
onu sorarsan kitaplarda yakılmadımı eşim gençmiş ozamanlar,insanlar ölmedimi,düşünce uğruna,hangimize haksızlık yapılmadı,suriyeli sınavsız ünüversiteye girecek hani benim evladımın hakkı,millet veliline 750 zam sıradan halka 60 tl hani emeklinin hakkı!

canım tanıyoruzki irklarını,tek parti tek iktidar olmasın varsın mecliste olsun ama aponun izlediği yolun yol olmadığını çocuk bile bilir,

Bizim tanımamız değil, devletin tanıması önemli canım. Bizim tabi ki çevremizde kürtler var yıllardır bir arada yaşıyoruz. Ama resmi olarak tanınmaları 3-5 sneyi aşmaz. Bize göre yol değil, onlara göre doğru yol. Yani ben bu bakış açısını anlamıyorum. Onunla takılırsan benimle konuşma diyen çocuklar gibiyiz. Vermeyin oyunuzu, o sizin seçiminiz kendi bileceğiniz şey ama yolu yol değil demek bize düşmez. Bu adam içinden çıktığı oluşumu hiç bir zaman reddetmedi, hiç bir zaman maskelerin arkasına saklanmaya çalışmadı. Doğru ya da yanlış o hareketin içinden geldi ve bunu dile getirdi. Şimdi ilk defa duymuş gibi ay ben aponun adamına oy vermem demeyin artık ya. Evet hoş değil söylenenler, ben de çok hoşlanmadım ama gerçek bu. Ben bu gerçeği bilerek oy vermeye karar vermiştim zaten, şurdaki iki satır yazı benim fikrimi değiştirmez ki.

TC Anayasasi: "Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür" der.
Turkiye'de yasayan herkes Turk kokenli degil zaten.. Ornegin benim anne tarafim Diyarbakirlidir ve aralarinda bir tane Turk kokenli bile yok, soyuna sopuna kadar hepsi Kurt, asiret bunlar.. Baba tarafim ise Amerikali.. Ben Turkiyede dogdum, milliyetci ve koyu Ataturkcu bir anne beni yetistirdi, TC vatandasiyim, iliklerime kadar Turkum. Irklar taninmaya baslarsa ortada birlik baglilik, milliyetcilik kalmaz, Turkiye onlarca kisma bolunur. Turkiyede soyu sopu saf Turk olan kac kisi var ki? Osmanli dahi saf Turk degildi. Fethede ede her irki birbirine karistirmis onlar da.. Taa Viyanaya kadar dayanmislar.. Avrupadan Rusyadan butun Padisahlarin karilari ve cariyeler de zaten..

Bizim tanımamız değil, devletin tanıması önemli canım. Bizim tabi ki çevremizde kürtler var yıllardır bir arada yaşıyoruz. Ama resmi olarak tanınmaları 3-5 sneyi aşmaz. Bize göre yol değil, onlara göre doğru yol. Yani ben bu bakış açısını anlamıyorum. Onunla takılırsan benimle konuşma diyen çocuklar gibiyiz. Vermeyin oyunuzu, o sizin seçiminiz kendi bileceğiniz şey ama yolu yol değil demek bize düşmez. Bu adam içinden çıktığı oluşumu hiç bir zaman reddetmedi, hiç bir zaman maskelerin arkasına saklanmaya çalışmadı. Doğru ya da yanlış o hareketin içinden geldi ve bunu dile getirdi. Şimdi ilk defa duymuş gibi ay ben aponun adamına oy vermem demeyin artık ya. Evet hoş değil söylenenler, ben de çok hoşlanmadım ama gerçek bu. Ben bu gerçeği bilerek oy vermeye karar vermiştim zaten, şurdaki iki satır yazı benim fikrimi değiştirmez ki.
ben hdp de olsun diyorum zaten sepora sen bunu biliyorsun,tek parti tek iktidar olmasın,tek parti olduğu zaman tehilikeli,ama partiler çoğaldıkça kimse okadar kolay alamz istediği kararları

Birsey daha soyleyeyim, oy verdiginiz Kurtler degil, HDP. Kurtlere yasak mi var, onlar zaten her parti icinde uye olarak, ya da mecliste milletvekili olarak degisik partiler altinda secildikleri vatandasi temsil ediyorlar zaten. Doguda her partiden kurt aday var, sadece HDP den degil. Turkiye capinda da oyle.

Korkmayin arkadaslar korkmayin, kürtlerde ayni türkler gibi insanlar.
Benim ailemde kürt, ama senelerce MHP`ye oy verdiler. Hic kimse ailemde Apoyu tutuyoruz diyeni duymadim. Lütfen her kürdü hemen PKK`ci yapmayin.
Cogu kafalarda bu cok mevcut, kürt = PKK, kürt esittir PKK degil, belki kürtlerin 10 % dur ama 90 % baris icinde yasamak istiyor. Neden korkuluyor ?
Belki meclise girerlerse, hersey yumusayacak, onlarinda söz söyleme hakki olsun.
Ben suna cok inaniyorum, eger HDP baraji asarsa ve AKP ile bir koalisyon yaparsa, bu Türkiye acisindan cok hayirli olacak. Özellikle dünyaya kardes oldugumuzu gösterecegiz bir kere.

Su, önyargilari birakalim. Su, sen benden degilsinleri lütfen birakalim, herkes ayni seyi istiyor, baris ve adalet.
Senelerce insanlar doguda zor sartlar icinde yasadi, sizler Izmir, Istanbul, Ankara`da sefanizi sürerken, doguda ne sartlar icinde insanlarin yasadiklarindan haberiniz olsun isterim.
Benim öz amcam, yani babamin erkek kardesi, Elazig` in bir köyünde hayatinda doktor görmeden 80 yasinda vefat etti.
Lütfen biraz daha empati kurun, biraz daha insancil olun. Onun sansi vardi, peki öteki insanlar ?
Ben kendimi kürt olarak görmüyorum, bunuda burada acik acik söylemek istiyorum, ama Avrupa`da sunu ögrendim, azinliga her zaman hürmet yapilir. Onlarinda diline ve dinine saygi gösterilir. Yasaklar illaki siddeti cagristirir.
Ayristirmakla hic bir yere varamayiz, hepimiz ayniyiz.
Herkesin " KUVAY`I MILLIYE " yi cok iyi okumasini isterim. Orada göreceksiniz ki kürtler ve türkler zamaninda elele Kurtulus savasini vermisler.
Yani lütfen su önyargilari kafanizda yok etmeye calisin.
Icimiz insan sevgisi ile dolsun artik. Türk, kürt kardesdir, bizi ayiran hep korkular, önyargilar, baska görmeler oldu.
Özellikle cok sevdigim ve saydigim üyelerden gelen yorumlari okurken, gercekten cok üzüldüm, eger sizler bile böyle düsünüyorsaniz, sizden daha az okumuslari neler düsünüyordur acaba ?

ben bir arada yaşamaktan hoşnutumkibenim mahallemde iki tane güneydoğulu aile var son derece saygılı insanlar,kızkardeşim oturduğu yerde daha fazla ama hiç laf atmadıklarını gençlerinin saygılı olduklarını söyledi..tarih hocamız kürttü çok sevdiğim bir insandı,herkes etnik köken tanınması peşinde değil yani tüm kürtlerin öyle bir derdi yok..varsın olanlarda mecliste olsun saakınca olmaz

TC Anayasasi: "Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür" der.
Turkiye'de yasayan herkes Turk kokenli degil zaten.. Ornegin benim anne tarafim Diyarbakirlidir ve aralarinda bir tane Turk kokenli bile yok, soyuna sopuna kadar hepsi Kurt, asiret bunlar.. Baba tarafim ise Amerikali.. Ben Turkiyede dogdum, milliyetci ve koyu Ataturkcu bir anne beni yetistirdi, TC vatandasiyim, iliklerime kadar Turkum. Irklar taninmaya baslarsa ortada birlik baglilik, milliyetcilik kalmaz, Turkiye onlarca kisma bolunur. Turkiyede soyu sopu saf Turk olan kac kisi var ki? Osmanli dahi saf Turk degildi. Fethede ede her irki birbirine karistirmis onlar da.. Taa Viyanaya kadar dayanmislar.. Avrupadan Rusyadan butun Padisahlarin karilari ve cariyeler de zaten..

Birlik bağlılık zaten yok, milliyetçilik de kalmasın zaten mümkünse ortada. Bu hale gelmemizin tek sebebi milliyetçilik kavramı benim bakış açıma göre. Madem saf ırk yok neden türk türk diye sayıklıyoruz? Türkiyeli diyemez miyiz?

Bu arada yedi göbek istanbullu türk bir anneyle, güneydoğulu türk bir babadan olmayım. Daha ilerisini kökenimin nerden geldiğini bilmiyorum. Ama ben nasıl türküm diyebiliyorsam birileri de ben kürdüm diyebilsin istiyorum.

milleti saf osmanlı torunu diye kandırıyorlar ama milletin tarih falan bildiği yok zaten

Back
X