Demirtaş: Başkan Apo'nun emeğini iktidara taşıyıp, Türkiye'yi değiştireceğiz

Bikac hafta sonra fesh
Kizzz kezban ne giymis gordunmuuu..
Sacina gus yuvasi gonmus gbi vurulur dedikodunun cekememezligin dibine.. yalniz bana merso almazsaniz olmaz..
-mai- fikrin guzelmis bende yorumunu atlamisim

Arkadasım ben cevap verme geregı duydum ,neden ?
Küçüklüğümden beri alevilerin içinde doğdum büyüdüm ve alevı bırıyle evlendım.. sonucta sanırım kızımda alevı oluyor
Ama inan hiçbir ailede devlet / türk düşmanlığı ile büyütülen çocuk görmedim.. Muhtemelen seninki istisnai bir durum olmuş , yada benimki
Doğudaki illerimizin alevileri genelde kürt alevisi oluyor. kürtlüğün üzerine alevilik ayrımcılığı eklenince birde o sebepten ötekileşmiş olabılırler.. o mum söndü dediğin olay o kadar eskidir ki , o apayrı bır facia.. çok çektiler dediğim olaylar bunları cıkaran yobazlar , insanımsı yaratıkların yaptıkları zaten. yakılan köyler , yıkılan yuvalar..

Şunuda cok acık bır genellemeyle söyleyebılırım ki aleviler bence kürtlere nazaran daha cok dıslanmıs acı cekmiş eziyet edilmiş bir topluluktur. en azından an itibariyle kürdüm diyebilirsin fakat hala alevıyım dıyemedıgın ortamlar fazlasıyla mevcut. Malesef bunun devletlede alakası yok.
Mesela Ankarada Tuzluçayır diye bir semt var bilenler vardır. %80-90 ı alevıdır. içlerinde yaşayan sünnileride birlikte yaşamaya alışmış dışlamayan insanlardır. ordan 2-3 km ötesine gittiğin andada aşırı milliyetçi , alevılerı tü kaka gören bir mahalle karşılar.. bıtmez olaylar tuzlucayırda..

Alevılerın kültür farklılıkları vardır elbet. yöreye göre hatta aynı yöreden kişiye göre bile cok farklılık gösterebiliyor.. Ama inanılmaz Atatürkçü , insancıl ve adaletli oluyorlar geneli. Çürük elma illaki çıkacaktır aralarında..
Cogu saz çalar deyiş , halk müziği gbi türleri çok sevdikleri için. Orucları farklıdır kendince Hz.Hüseyine yapılanları yaad etmek için. Ama onuda yapan var yapmayan var. Bızım aılede hıc bır alevılık kültürü adetı yoktur mesela sıradan bir sünni gbı yaşar , orucunu tutar , zaman gelir namazlarını kılarlar.. ama bızımkılerede kendı aılesınden ; yozlastıklarını , asımıle olduklarını soyleyen fertler cıkar
benim iş arkadasımda Tunceli alevisi. hem kürt hem alevı. Allaha ınanır sadece yaradan oldugunu kabul eder , Hz. aliyi önder kabul eder. Oda için için kürtlüğü savunur ama sonucta soyledıgı sey ; biz zamanında gelip yerleşmişiz toprak isteyemem , ayrıcalık isteyemem.. Sadece benim cem evi ibadetıme sünniler karısmasın , gidip gelebılmelıyım sennasıl camıne gdıyorsan oda benım kutsalım der saygı duyarım ve fıkrı ınanılmaz hosuma gider..
Peki , deger verdiğim düşüncelerine inanarak sana birsey sormak ıstıyorum..
bız alevıler ıcın ayrı ders olsun ıstemıyoruz mesela okullarda (alevıler için ) cocugum ozaman ötekileşmeyecek mı? cunkü alevılık - sünnilik bir din değil mezhep.. mezhep konusu ıcınde ders acılmalı mı ? matematıkte kümeler diye ayrı bır ders var mı ? gerek varmı? Biz zamanında din dersi içeriğinde mezheplerıde objektif şekilde işlediğimizi hatırlıyorum..
ılerde boyle bırsey yapılırsa cocugumuzu muhtemelen göndermeyecegız. cunku azınlıktayız.. gerek gormuyoruz. aılede alması gereken kültür - bilgi aşılamasını yapacagız zaten.
Kusura bakma konuyu cok uzattım. belkı dısarıda cıktım. ama alevılerle kürtlerin yaşadıklarını eşdeger görmüyorum. heleki yaşam tarzlarını apayrı tutuyorum..
Umarım yanlış anlamayız birbirimizi..

kadınlarlamı,erkekler bu konuda daha uyumlu bence,alevi kürt mum söndü diyen arkadaşla ortak düşünecek ne fikrim olabilirki..suriyelilere biz kucak acıyoruz onların çocukları sokakta,ırkçılık için yazmadım suriyeliler diye,ya bir kaç arkadaş yazmıştı kendi yoksulumuz aç kaldı diye,devlet çöp konteynırından kurtarsın çocukları yuvaya göndersin,kadınlarada doğum kontrolü öğretilebilir,

eşim trabzonlu yazmıştım bana dediki öyle kürtler tanıdımki benden daha çok türküm diyen,yine aleviler,cumhuriyetçi evlat yetiştirirler,kürtlerin alevilerin çürük domatesi,türklerin ki ne kadarsa o kadardır..biz demeyi öğrenmek gerekiyor..yoksa çocuklarımızda biz demez...

Son düzenleyen: Moderatör:
sizin kelime oyunlarınız beni bağlamaz,şark kurnazı her kürt alevi,ülkesine düşman yetişir diyen ben değilim,kibar şeklde dövmek böyle olur,ayrıca corafyalar farklı olduğu için sorunlar daha fazla,karadeniz insanı daha milliyetçidir ne demek?
konunuzda başarılar

Bugün parti kuralım diyerek şakaya vurduğumda aklımdan bu tarz şeylerde geçiyordu. Gerçekten çok güzel noktalara değiniyorsun.
her neyse iyi toparladın

farklı şehirden göçenler hakkındada konuşurlar benim ailemde karadenizden göç etmiş..bende 7 göbek şehirlinin çocuğu olarak doğabilirdim..alevilik bir dinse ben yokum diyen rte alevii doğabilir kendini ifade etmeye uğraşabilirdi..artı suriyelileri açlıktan gebermeye getirmişler buraya düşündüğüm bu savaştan kurtarmak marifet değil,okula gitmyen konteynıra giren fufuş yapan kuma giden insan görmeye kim meraklı..her neyse herkes elindekiyle yetinmeyi öğrenmeli kalkıp bizi ne demey getirdiniz diyecek halleri yok ya

Bu yazdiginizi dogrulamak istiyorum. Ankara tuzlucayir da yasiyorum %90i alevi, diger inanistakiler azinlikta. Ama ben bir kere bile bir insanin inancinin sorgulandigini, dislandigini gormedim. 2 sokak asagimiz sunni mahallesi. Orada alevi oldugumuzu bilenler tarafindan igrenc seylere maruz kaldik. Kopegimi bile sokaklarindan geciremiyorum. Igrenerek bakiyorlar. Siz de mi tuzlucayirda oturuyorsunuz yoksa? :)

O zor tutulan %50 biziz aslında.

Kadınların bir olmaya ihtiyacı var. Ülkenin yarısı kadın ama mecliste 2-3 baskın isim dışında sesimiz yok. Artık zamanı geldi diye düşünüyorum. Mune abla bizi örgütle

Bilirim malesef oraları.. Şimdi nedir ki hele eskiden..
ben dogma buyume a.paşa
benzinlik vardı BP , az aşağıda paşa yönünde , eskiden ziraat bankası vardı o binadaydım sen bılmezsın , annenler ablaların hatırlar muhtemelen.. doğma buyume orası evlenınce ayrıldım oradan.. artık daha yumuşamış bir ortam var bence.. eski hallerını hatırladıkca , özellıkle anne babamın ben daha dogmamısken olan olayları anlatmalarına dayanarak söyluyorum tabıkı..

Yanlış anlaşılacak bir durum yok. Konuşarak birbirimizi tanıyoruz yeni şeyler öğreniyoruz. Benim fazla alevi tanıdığım yok. Akraba çevremde alevi deyince dudak büken insanlar. İnançlarıyla alakalı olarak. İslam dinini yozlaştırdıklarını düşünüyolar. İşte oruç tutarken haftalarca yıkanmazlar pislikler vs bende bunları duymuştum haklarında bu yaşıma kadar.

Belki başka alevi arkadaşlarımda vardı ama söylemeye çekinmişlerdi insanlar haklarında kötü düşündüğü için bilemiyorum. Sadece bir tane arkadaşımla ve ailesiyle bu konu hakkında konuşabildim ve azda olsa tanıma fırsatı buldum. Bunları söyledim güldük eğlendik :) Efsane gibi bişey o günümüzde kimse uygulamaz herkes oruç tutarken yıkanır dedi. Dediğim gibi benden daha chpli. Ben belki yarın birşey olur fikrimi değiştiririm partiler konusunda esneğim. Ama o biz aileden chpliyiz kanka sorman hata falan demişti.

Demek istediğim ben bu şekilde yeni şeyler öğrenince kültürlerini tanıyınca mutlu oluyorum. Öcü gibi görüp karşılaşınca yollarımızı değiştirseydik o güzel insanları asla tanıyamazdım.

Ötekileştirmek açısından düşününce alevi kimliği kürt kimliğinden daha çok yok sayılıyor evet. O kadar yok sayılıyor ki insanlar alevi olduğunu açıklayamıyor toplum içinde.

Din dersleri konusunda ise bence dini öğretisi ailede ve hangi dine mensupsa o dinin ibadethanesinde verilmeli. Okullarda değil. Okulda olacaksa da -ailenin imkanı yok diyelim çocuğunun okulda bu dersi almasını istiyor- seçmeli olmalı.

Berkin konusuna değinicem yine. Onun hakkında da alevi oldukları haberi çıkmıştı hemen. Bunun ne önemi vardı? Yada hemen sonrasında burak can için alevi miydi diye konuşulmaya başlanmıştı. Aleviler işte böyle insanlar algısını beyinlere kazımak için. Anlatmak istediğim buydu. Bu dezenformasyondan yalnızda alevi olmayan vatandaşlar değil. Alevilerde etkileniyordur. ' Alevi olmam bu topraklarda kabul edilen birşey değil, bende kendi kimlik savaşımı veririm ama nasıl? ' Bu noktadan sonra istismara açık hale gelebilirler diye düşünüyorum. Tabi yine şahsi fikrim.

Ailelerce yetiştirilme konusuna gelirsek kürt ailelerin bazılarında bunun olduğuna bizzat şahit oldum. Alevilerde öyle birşey gözlemlemedim. Zaten dediğim gibi pek tanıdığımda yok genelde naif insanlar. Aleviler için sadece çevre baskısı var diyebilirim.

Hiçbir topluluğun gençlerini genelleyemem evet. Acılarını yarıştıramam. Hangisi daha çok ezildi bilemem bilmeye çalışsam da yaşım elvermez. O günleri yaşamadım aktarılan kadarını biliyorum. Aktarılanlar da tarafsız değil. Ailemizin çevremizin uygun gördüğü şekilde öğreniyoruz.

Bir kesimle şahsi bir problemim de olamaz zaten. Arada tespit yapasım neden sonuca bağlayasım geliyor kendimce düşündüklerimi yazdım. Kimseyi kırmak değil derdim ne kürt arkadaşlar ne alevi arkadaşlar alınmasın.
İnsanları genellemek içimizde var. Sınıflandırıp okumaya çalışıyoruz. Her insan elbette bir olamaz.

Şark kurnazı benim bulduğum bir kelime değil o bölge insanı için kullanılan bir kelime. Toplumun bölgeye bakışını yansıtmak için yazdım.

Hukumeti elestirmenle ilgli mi konusuyorum bunu mu anladin?
Burda bicok kisi hukumeti elestiriyor ve benim derdim bu olsa onlara cevap verirdim

Mesajımda alevilere de değinmem iyi oldu diye düşünüyorum. Sadece kürtlerin değil onların da rahatsız oldukları noktaları dinlemiş, konuşmuş olduk.
Benim çıkmam lazım tekrar alıntılanırsam ancak akşama bakabilirim. İyi forumlar.

Hukumeti elestirmenle ilgli mi konusuyorum bunu mu anladin?
Burda bicok kisi hukumeti elestiriyor ve benim derdim bu olsa onlara cevap verirdim
oyum helaldir demişim o yazıyı bir alıntılasan biz yanlış alıntılasak pardon deriz

evet evet öyle iyi günlerrr..

Nedense bu sayfa boyle arkadasim, hukumeti elestirirsin adin akpliye cikar....

konu nerelere gelmiş, meydanlarda hepimiz HDP diyenler Demirtaş apoyu baştacı yaptı diye veryansın etmiş. söyle bi sorum var? ne olacaktı ya? bırakın şu Demirtaşı ailemizin ciciabisi gösterme çabalarını.

Nedense bu sayfa boyle arkadasim, hukumeti elestirirsin adin akpliye cikar....
canım bak sen beni itham ettin hepimizin başına geliyorki söylediğin,bizide topa tutuyorlar,ben ilk banımı anneler topiğinde yemiştim orada siyaset falan yok yani,ama yanlış alıntılayıncada pardon diyebilmeli insan burada karşı karşıya geliyoruz değilmi

yok biz farklı boyuta geçtik

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…