Arkadasım ben cevap verme geregı duydum ,neden ?
Küçüklüğümden beri alevilerin içinde doğdum büyüdüm ve alevı bırıyle evlendım.. sonucta sanırım kızımda alevı oluyor

Ama inan hiçbir ailede devlet / türk düşmanlığı ile büyütülen çocuk görmedim.. Muhtemelen seninki istisnai bir durum olmuş , yada benimki

Doğudaki illerimizin alevileri genelde kürt alevisi oluyor. kürtlüğün üzerine alevilik ayrımcılığı eklenince birde o sebepten ötekileşmiş olabılırler..
o mum söndü dediğin olay o kadar eskidir ki , o apayrı bır facia.. çok çektiler dediğim olaylar bunları cıkaran yobazlar , insanımsı yaratıkların yaptıkları zaten. yakılan köyler , yıkılan yuvalar..
Şunuda cok acık bır genellemeyle söyleyebılırım ki aleviler bence kürtlere nazaran daha cok dıslanmıs acı cekmiş eziyet edilmiş bir topluluktur. en azından an itibariyle kürdüm diyebilirsin fakat hala alevıyım dıyemedıgın ortamlar fazlasıyla mevcut. Malesef bunun devletlede alakası yok.
Mesela Ankarada Tuzluçayır diye bir semt var bilenler vardır. %80-90 ı alevıdır. içlerinde yaşayan sünnileride birlikte yaşamaya alışmış dışlamayan insanlardır. ordan 2-3 km ötesine gittiğin andada aşırı milliyetçi , alevılerı tü kaka gören bir mahalle karşılar.. bıtmez olaylar tuzlucayırda..
Alevılerın kültür farklılıkları vardır elbet. yöreye göre hatta aynı yöreden kişiye göre bile cok farklılık gösterebiliyor.. Ama inanılmaz Atatürkçü , insancıl ve adaletli oluyorlar geneli. Çürük elma illaki çıkacaktır aralarında..
Cogu saz çalar deyiş , halk müziği gbi türleri çok sevdikleri için. Orucları farklıdır kendince Hz.Hüseyine yapılanları yaad etmek için. Ama onuda yapan var yapmayan var. Bızım aılede hıc bır alevılık kültürü adetı yoktur mesela sıradan bir sünni gbı yaşar , orucunu tutar , zaman gelir namazlarını kılarlar.. ama bızımkılerede kendı aılesınden ; yozlastıklarını , asımıle olduklarını soyleyen fertler cıkar

benim iş arkadasımda Tunceli alevisi. hem kürt hem alevı. Allaha ınanır sadece yaradan oldugunu kabul eder , Hz. aliyi önder kabul eder. Oda için için kürtlüğü savunur ama sonucta soyledıgı sey ; biz zamanında gelip yerleşmişiz toprak isteyemem , ayrıcalık isteyemem.. Sadece benim cem evi ibadetıme sünniler karısmasın , gidip gelebılmelıyım sennasıl camıne gdıyorsan oda benım kutsalım der saygı duyarım ve fıkrı ınanılmaz hosuma gider..
Peki , deger verdiğim düşüncelerine inanarak sana birsey sormak ıstıyorum..
bız alevıler ıcın ayrı ders olsun ıstemıyoruz mesela okullarda (alevıler için ) cocugum ozaman ötekileşmeyecek mı? cunkü alevılık - sünnilik bir din değil mezhep.. mezhep konusu ıcınde ders acılmalı mı ? matematıkte kümeler diye ayrı bır ders var mı ? gerek varmı? Biz zamanında din dersi içeriğinde mezheplerıde objektif şekilde işlediğimizi hatırlıyorum..
ılerde boyle bırsey yapılırsa cocugumuzu muhtemelen göndermeyecegız. cunku azınlıktayız.. gerek gormuyoruz. aılede alması gereken kültür - bilgi aşılamasını yapacagız zaten.
Kusura bakma konuyu cok uzattım. belkı dısarıda cıktım. ama alevılerle kürtlerin yaşadıklarını eşdeger görmüyorum. heleki yaşam tarzlarını apayrı tutuyorum..
Umarım yanlış anlamayız birbirimizi..