- 4 Kasım 2018
- 26.011
- 108.202
-
- Konu Sahibi Birpapatyagolgesi
- #21
İnallahBelki de doktorun dediği gibi depresyonduro zaman tedavisi daha kolay olur inşallah
Çok sağolun" İlaçlara.kafayi takıyor. İcmiyor. Güvenmiyor. Kaygılı inanmıyor. Bir yere giderken hep yanlış yöne gittigimizi düşünüyor hatta inanıyor emin oluyor iddia edip kaygilaniyor.
İlaçlarını icirirken sorun yaşıyorum ağzına bile soksan çıkarıp sıkıntılı bı şekilde bakıp offliyor.
Bigun konusup bı gün konuşmuyor"
Su kisimlardan dolayi demans gibi gelmiyor bana. Huzur evinde hastalarin 90% demans olan bir yerde calisiyorum
annenin depresyonu muhtemelen cok agir, psikiyatriye tekrar gidin, bir ilac ise yaramazsa baskasi ise yarar. depresyon hastalarinda yalanci demans gorunumu olabiliyor. muhtemelen bi kac tane ilac kullanmasi gerekir. daha hizli sonuc istiyorsaniz sok tedavisi ya da magnetik tedavi arastirin. gecmis olsun.Merhabalar herkese
Annem 5 yıl önce babamın isteği ile İstanbul'dan taşınıp yazlık bir şehre yerleşti babamla. Gittiğinde bir durgunluk oluştu. Dilini dışarı sürer şekilde bir tiki oluştu. Annem eski annem değildi. Durgunlasmisti. Babam biraz baskıcı bir insandır iyidir ama baskicidir. Herşeyi önüne ister falan. Erkek kardeşim de evli çok sorunlu..onların dertleri tanımadığı bir yer vs. Yıllarca sevmeye çalıştı ama sevemedi. En son bu yıl annem kardeşimin lafına alınmış ağlayarak beni aradı. Anne dedim o hep öyle boşversene sen niye üzülüyorsun. Ama çok takmıştı. Normalde takmayan annem baya takmıştı.bu yüzden bu örneği vermek istedim dburdan doğan bişey yok özellikle. Sonraları bişey oldu anneme. Kalbim sıkışıyor diye hastanelere gitti hatta ben konu açmıştım. Annemin kalbinde hiç sıkıntı cikmadi. Psikolojik olduğu ortaya coktiAnnemi psikiyatra norolojiye götürdüm. Nöroloji emar ve doppler sonucu şunları söyledi
Annene baktigimda aşırı derecede demans Parkinson gibi bı goruntusj var ama bulgularına ve testlerine (yürüttü düğmesini cozdurdu soru sordu vs ) bakınca Parkinson falan değil dedi.
Psikiyatr ağır depresyon teşhisi koydu.
Ama verdiği ilaçlar bı işe yaramadı. Sonraki seanstaki verdiği ilaçlardan sonra annem bildiğiniz altına isemeye bsladi. İssrarla soruyorum farkında mısın diye yoksa yapınca mi farkediyorum diye. Bana cevap vermiyor. Sonra gözlemliyorum eyvah altıma yapcam diye tuvalete koşup yetisemeyip altina isedigini farkettim.ama çok da emin değilim. Ama aşağıda yanması var. Kadın doğum çok kuruduğu için ostorojen kremi verdi ama bı işe yaramadı. Beyninde tıkanıklık varsa normal ilaç vermeyeyim beyni etkiler dedi.
Ama ikinci nöroloji annenin beyninde aman aman bı tikaniklik yok. Bu tıkanıklık kalp ritim bozukluğu dan olur çok küçük dedi.
Şimdi annemin durumu şu
İlaçlara.kafayi takıyor. İcmiyor. Güvenmiyor. Kaygılı inanmıyor. Bir yere giderken hep yanlış yöne gittigimizi düşünüyor hatta inanıyor emin oluyor iddia edip kaygilaniyor.
İlaçlarını icirirken sorun yaşıyorum ağzına bile soksan çıkarıp sıkıntılı bı şekilde bakıp offliyor.
Bigun konusup bı gün konuşmuyor
Benm sormak istediğim şu. Yakını demans Parkinson şiddetli depresyon vs olan var mı.
Annemin bu yaşadığı nedir
Doktora yeniden randevu aldım gideceğim ama burdan da yaşayanların fikirlerini yaşadığı deneyimleri öğrenmek istedim. Lütfen yaşayanlar benimle paylaşabilir mi ?
bu kadar ciddi semptomlar icin ilac + terapi olmasi lazim.Uzmanlık gerekir bunun için ama psikoterapi iyi gelir gibi duruyor. Benim halamın bir sebeple beyin emarı çekilmişti. Doktor alzheimer başlangıcı demiş. Bunu deme sebebi de beyninde biraz küçülme varmış. Ama normal kendisi. Depresyon olayları olmuştu. Belki onun etkisi vardır. Kaygı sebebiyle göğsü sıkışıyor da olabilir. Psikiyatrist direkt ilaçları dayadı da hiç terapi yapmadı mı ki? Farklı bir psikiyatriye gidin. Belki birkaç ay sürer ama anneniz toparlayabilir.
Ben annemi psikaytrla beraber psikologa götürsem mi disye düşündüm açıkçası. Buldum bı yer. Napsam psikologa da götürsem mi? En azından içini döker bize soylemediklerini söyler. Mesela psikaytr biraz zorlayınca ölmek istiyorum dedi benim yanımda. Ama bunu daha önce bize soylemedibu kadar ciddi semptomlar icin ilac + terapi olmasi lazim.
psikologa da goturebilirsiniz ama anlattiginiz kadariyla ilac olmadan iyilesmez. tedavi ne kadar gecikirse iyilesmesi o kadar zor oluyor. tavsiye edilen iyi bir psikiyatriste gidin, illa ozel olmasina gerek yok, psikiyatristin uzun uzun dinlemesine de gerek yok, depresyonun tedavi plani bellidir. cogu hasta yeterince doz almiyor ya da yeterince kullanmiyor. ilaci reddediyorsa surup seklinde antidepressanlar da var.Ben annemi psikaytrla beraber psikologa götürsem mi disye düşündüm açıkçası. Buldum bı yer. Napsam psikologa da götürsem mi? En azından içini döker bize soylemediklerini söyler. Mesela psikaytr biraz zorlayınca ölmek istiyorum dedi benim yanımda. Ama bunu daha önce bize soylemedi
Üroloji sadece erkeklere bakmıyor. Bizde de idrar yolu var. Kadın doğumun alt dalı olarak da var sanırım. Kan ve idrar testiyle enfeksiyonun olup olmadığı anlaşılır. Bir kerelik alınan antibiyotiği var. Genelde onu kullanınca geçiyor. Aile hekimi bile o tetkikleri yaptırabiliyor.Üroloji mi.
Dediğim gibi uzman değilim ama her iki hastalıkta da aynı semptomlar mevcut fakat parkinson da takılmalar daha çok yaşanır. Örnegin yürürken takılır ve beyin ve motorik merkezi birbiriyle bağlantı kuramaz ve olduğu Yerde donup kalır. Siz ona komutlar verince işe yayabilir örnegin sağ ayağını kaldır ve adım at gibi . Ama bu demans hastalarında da sıkca görülür tek farkı parkinson ilaçlarıyla hayatı çok daha kolaylaşır ama demanslarda daha farklı ilaçlar kullanılır. Bunu nöroloji uzmanı ve psikiyatrist iş birliğiyle karar verir.Peki annemi size anlattım sizin dusunceniz nedir ?
Bu arada birşey anlatırken takilmasi da var ama annem normalde de çok akıcı konuşmazdı
Düşüncenizi merak ediyorum
Çok sağolun arkadaşlar. İdrar tahlilinde enfeksiyon gördüm , yarın kadın doğuma ay sonu da zaten nöroloji ve psikoloji ye randevumuz varGerçekten mutluluk her şeyin ilacı. Stresten uzak tutun, sosyalleşmesi adına ortam yaratın. Kardeşinizle de konuşun annenize karşı söyleyeceğiniz her şeye dikkat edin. Mümkünse randevu alıp tekrar kadın doğum- nörolojiye gidip ayrıntılı tetkik yaptırın. İmkanınız varsa psikolojik destek aldırın.
Mesaj attimAnneniz büyük bir travma yaşıyor, özelden yazarsanız size tavsiyem olacak..
İdrar yolu enfeksiyonu da yaşlılarda demansa benzer semptomlar gösterebilir. Birden aklıma geldi .Çok sağolun arkadaşlar. İdrar tahlilinde enfeksiyon gördüm , yarın kadın doğuma ay sonu da zaten nöroloji ve psikoloji ye randevumuz var
Demans genelde tek başına gelmiyor zaten maalesef. Anksiyete, depresyon, kimi zaman da şizofreni, bipolar bozukluk gibi daha ciddi psikolojik rahatsızlıklar eşlik ediyor.Ben hiç sanmıyorum. Belki depresyon demansın riskini arttırır ama depresyon her türlü var.
Çok tesekkurederim paylaşımınız için inanın çok önemli her cümlenin benim icinÇok geçmiş olsun Bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde staj yapmış biri olarak tecrübelermi paylaşmak isterim. Banada depresyon geldi. Siz bilemezsniz anne baba arasındaki durumu yer değişikliğinden depresyona girmiş olabilir. Kaygısı çok yüksek alıngan ve herşeyi boşvermiş durumda. Ben psikoloğa götürmenizi tavsiye edeceğim. İlaç değilde konuşacağı için sıkıntısını açıcaktır. Daha sonra güvenip ilaç kullanabilir. Altına yapma durumu benim annemde idrar torbası sarkmasından bazen kaçırıyor ondan önce anneniz depresyonda şuan normal değil babanızla konuşun bu dönemde yanında olun.
Onu anladığınızı hissettirin konuşun iyi hissettirn. Ben anneme psikiyatriye götürdüm aşırı kaygılı ve öfkeliydi. İlaçlardan sonra diyorki “kızım eskisi gibi kaygılanmıyorum etrafı kırıp dökmüyorum”. Annenizde düzelir inşallah.Çok tesekkurederim paylaşımınız için inanın çok önemli her cümlenin benim icin