• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dedikodu yapan komşu

Oturduğumuz sokakta köylü hanımlar var kış için her sene çok güzel şeyler hazırlıyorlar, ben 27 yaşındayım buraya annem ben doğmadan taşınmış yaklaşık 30 senedir komşular, neyse konuya gelicek olursak o hanımlardan biri bir pişirimlik erişte getirmiş anneme ,ben yemedim ama evdeki herkes çok beğenmiş biz hep hazır alıyorduk daha sonra annem rica etmiş getiren kişiden nasıl yapılıyor bana anlatır mısın bizde yapalım diye, kadın demiş ki güzelim sen malzemeleri al ben sana gelir yaparım hem görüp öğrenirsin, bizde aldık, herhalde bu erişte tek olucak iş değil kadın yanına yardım için 2 komşumuzla daha konuşuyor hamur açmak için, annemede gel karşı komşuya ben söyledim onun teras katında yapicaz demiş çünkü bizim terasımız yok , neyse annem komşularla terasta eristeyi yapmışlar ama kuruması için 3 4 gün daha burada durucak sonra birşeyden geçiricez demiş üzerindeki unların dökülmesi gerektiğini anlatmışlar, annemde tmm kalsın ne zaman yapılacaksa haber edin demiş çünkü hiç bilmiyor nasıl yapılır, eve gelince gerçekten kolay yapılan birşey olmadığını anlattı annem, kadınlar komşumuz olduğu için para teklif etmek ayıp olur diye düşündük babam pazarcı meyve yada baş örtüsü hediye ederiz dedik, ama 2 gün sonra bir ses duyduk karşı komşumuz bağırıyor onların eriştesiyle ben mi uğraşıcam diyor diğer komsumuza çünkü o ondan yardım istemişti , alsınlar eriştelerini ben mi uğraşıcam sormuyorlar bile dedi ne alemde erişteler , annemde ben hergun gelip ne oldu bizim erişteler diye sormak istemedim siz dediniz ya 3 gün böyle kalıcak ben sizi bekliyordum dedi, kadın teras katından erişteleri çarşafa sarıp 4. Kattan aşağı attı tabi biz çok bozulduk , başka komşularda çıkıp bakıyor kavga ediyoruz sandılar, diğer komşu anneme bakma güzelim sen ona o kızmıştır gelinine sizden çıkarıyor dedi, kadında çok kötü oldu keşke ondan yardım istemeseydim dedi o gün tekrar, tekrar gelip onun yaptığına ne kadar üzüldüğünü anlattı , pazara gidip alışveriş yaptıklarında babam onlardan para almamış, bizde hediye aldık onlara ama bugün duydum ki o bağıran komşu diyormuş erişte yaparken bir kola almadılarda içelim, o gün annemin de aklına oraya giderken yicek içecek getirmek gelmemiş , bir iyilik yaptı yani başımıza kaktı , üstelik biz ondan istemedik diğer komşumuz ondan yardım istemiş , keşke deseydi ben yapamam yada izin vermeseydi onun evinde yapılmasına çok moralim bozuldu annemede dedim keşke eline kola alıp gitseydin ama düşünememiş ne yapalım yani başkasının evine giderken birşeyler getirmeye cekinmiş komşular ama öyle yakınlık gelip gitme yok normalde, bu kadar abartıp bağırmanın herkese anlatmanın ne anlamı var canım sıkıldı bu duruma şuan evde herkes o erişteleri görmek istemiyor 😏 uzun oldu kusura bakmayın 🌷
Anneniz nerden bilsin kadının canı kola çekmiş hayret bişey almamış almamış ne var orda bı çay koyun icselermis bir yardım edib sonra oyle rezillik eden insana kola deyil bal yedirsenizde yine birşey bulur dedikodu yapardı. Boş verin takmayın hiç

Oturduğumuz sokakta köylü hanımlar var kış için her sene çok güzel şeyler hazırlıyorlar, ben 27 yaşındayım buraya annem ben doğmadan taşınmış yaklaşık 30 senedir komşular, neyse konuya gelicek olursak o hanımlardan biri bir pişirimlik erişte getirmiş anneme ,ben yemedim ama evdeki herkes çok beğenmiş biz hep hazır alıyorduk daha sonra annem rica etmiş getiren kişiden nasıl yapılıyor bana anlatır mısın bizde yapalım diye, kadın demiş ki güzelim sen malzemeleri al ben sana gelir yaparım hem görüp öğrenirsin, bizde aldık, herhalde bu erişte tek olucak iş değil kadın yanına yardım için 2 komşumuzla daha konuşuyor hamur açmak için, annemede gel karşı komşuya ben söyledim onun teras katında yapicaz demiş çünkü bizim terasımız yok , neyse annem komşularla terasta eristeyi yapmışlar ama kuruması için 3 4 gün daha burada durucak sonra birşeyden geçiricez demiş üzerindeki unların dökülmesi gerektiğini anlatmışlar, annemde tmm kalsın ne zaman yapılacaksa haber edin demiş çünkü hiç bilmiyor nasıl yapılır, eve gelince gerçekten kolay yapılan birşey olmadığını anlattı annem, kadınlar komşumuz olduğu için para teklif etmek ayıp olur diye düşündük babam pazarcı meyve yada baş örtüsü hediye ederiz dedik, ama 2 gün sonra bir ses duyduk karşı komşumuz bağırıyor onların eriştesiyle ben mi uğraşıcam diyor diğer komsumuza çünkü o ondan yardım istemişti , alsınlar eriştelerini ben mi uğraşıcam sormuyorlar bile dedi ne alemde erişteler , annemde ben hergun gelip ne oldu bizim erişteler diye sormak istemedim siz dediniz ya 3 gün böyle kalıcak ben sizi bekliyordum dedi, kadın teras katından erişteleri çarşafa sarıp 4. Kattan aşağı attı tabi biz çok bozulduk , başka komşularda çıkıp bakıyor kavga ediyoruz sandılar, diğer komşu anneme bakma güzelim sen ona o kızmıştır gelinine sizden çıkarıyor dedi, kadında çok kötü oldu keşke ondan yardım istemeseydim dedi o gün tekrar, tekrar gelip onun yaptığına ne kadar üzüldüğünü anlattı , pazara gidip alışveriş yaptıklarında babam onlardan para almamış, bizde hediye aldık onlara ama bugün duydum ki o bağıran komşu diyormuş erişte yaparken bir kola almadılarda içelim, o gün annemin de aklına oraya giderken yicek içecek getirmek gelmemiş , bir iyilik yaptı yani başımıza kaktı , üstelik biz ondan istemedik diğer komşumuz ondan yardım istemiş , keşke deseydi ben yapamam yada izin vermeseydi onun evinde yapılmasına çok moralim bozuldu annemede dedim keşke eline kola alıp gitseydin ama düşünememiş ne yapalım yani başkasının evine giderken birşeyler getirmeye cekinmiş komşular ama öyle yakınlık gelip gitme yok normalde, bu kadar abartıp bağırmanın herkese anlatmanın ne anlamı var canım sıkıldı bu duruma şuan evde herkes o erişteleri görmek istemiyor 😏 uzun oldu kusura bakmayın 🌷
Bu kadar görgüsüz, cahil bı komşu daha görmedim. Çok terbiyesiz bı insanmış. Yani çok üzücü bir durum bende çok üzüldüm sizin adınıza ama var böyleleri arsız olurlar. Hala.konusmaya devam ediyorsa eristeyide ona bırakırım iki çiftte laf söylerim. Daha da isim olmaz.

Kadının davranışı yanlış ama siz de hiç yol yordam bilmiyorsunuz. şimdi erişteleri yapanlar gelip konu açsa: "selam hanımlar, komşuma iyilik olsun diye erişte yaptık, 2-3 gün bununla uğraştık. komşunun kendisi ne geldi, ne eriştesini sordu, biz yaparken uğrayıp bir kola bile almadı, bir ihtiyacınız var mı diye sormadı. ben de çok kızgınım. sizce ne yapmalıyım?" dese yorumlar bambaşka olurdu. her yaptığınızı çok masumlaştırmışsınız anlatırken ama koskoca kadın yok akıl edemedi, yok zateb 3-4 gün dediler diye aramadı çok yanlış davranışlar. arayıp komşu yapılacak bir şey var mı, bir şey lazım mı diye aranması gerekirdi.

Ben şuna cevap istiyorum;
O gün bu imecelerin yemeğini ya da içeceğini kim verdi?
Siz vermemişsiniz. Buna okey.

Bu erişteleri yere atan komşu mu verdi yoksa herkes aç susuz işini bitirip evine mi gitti.

Konuda en önemli kısım burası. Buraya yanıt gerek.

Anneniz nerden bilsin kadının canı kola çekmiş hayret bişey almamış almamış ne var orda bı çay koyun icselermis bir yardım edib sonra oyle rezillik eden insana kola deyil bal yedirsenizde yine birşey bulur dedikodu yapardı. Boş verin takmayın hiç
Yalnız kadının yaptığı hareket çok ileri ama böyle bir durumda kim olsa konuşurdu. Konuşmam diyene asla inanmam.

İşini gördürteceksin yemeğini, çayını, kolasını vermeyeceksin. Bu da o insanlara yapılmış bir terbiyesizlik.

İmecilik içinde büyüdüm. Karşılıklı gidilirdi. Yani bize gelindiyse bizde onların işine gider ödeşirdik. İş böyleyken bile herkes imecisini düşünüp aç bırakmazdı.

Burada kendi evleri de kullanılmamış ayrıca. Gidip tabiki erişteleri karıştıracaklar. Zaten komşudan, komşu rica etmiş. Herşey emrivaki başlıyor. Erişteler orda kalırken de kalsın diyen yine komşu. Başta gönül var mı yok mu belli değil. O gün sinir bozucu birşeyler yaşanıp yaşanmadığını da yalnızca o tepkileri veren komşuyu dinleyince belli olur.

Bu erişteleri yere atan komşu mu verdi yoksa herkes aç susuz işini bitirip evine mi gitti.

Erişteleri kesiyorken yarıda bırakıp dağılmışlar herkes evinin işini yapsın geri toplanırız demişler konu sahibinin annesi çay yapmış götürmüş sadece
Bizim burda da toplanıp keserler ama bugün bende benimki kesildiyse yarın sende seninki kesilir. Kimin evindelerse o kişi bi çay kek vs yapar
Burda sadece konu sahibinin annesi keseceği için diğerleri işini gücünü bırakıp yardım etmiş oluyorlar. Çayla bi kek götürüp "hanımlar emeğinize sağlık bi renk söyleyin size başörtüsü hediye edicem" diyip gönül yapabilirdi ya da o yapan kadına daha yapmadan ne kadara yaparsın diyebilirdi zaten kadın yapıp satıyormuş hiç un vs almayıp direkt 3 4 kg satın da alabilirdi
Bu konuda çatıdan nimet atan kadın hatalı onu konuşmaya bile gerek yok
Ama konu sahibinin annesi çok pasif kalmış erişte gidip arada karıştırılmalı ki arkası önü kurusun
E o da komşuya kalmış sanırım
En azından arayıp "komşu müsait misin bilemedim arayayım dedim gelip eriştelere bakayım mı" diyebilirdi. Zaten arayacak kadar samimi değilse başta orda erişte sermesi hata.

Erişteleri kesiyorken yarıda bırakıp dağılmışlar herkes evinin işini yapsın geri toplanırız demişler konu sahibinin annesi çay yapmış götürmüş sadece
Bizim burda da toplanıp keserler ama bugün bende benimki kesildiyse yarın sende seninki kesilir. Kimin evindelerse o kişi bi çay kek vs yapar
Burda sadece konu sahibinin annesi keseceği için diğerleri işini gücünü bırakıp yardım etmiş oluyorlar. Çayla bi kek götürüp "hanımlar emeğinize sağlık bi renk söyleyin size başörtüsü hediye edicem" diyip gönül yapabilirdi ya da o yapan kadına daha yapmadan ne kadara yaparsın diyebilirdi zaten kadın yapıp satıyormuş hiç un vs almayıp direkt 3 4 kg satın da alabilirdi
Ama konu sahibinin annesi çok pasif kalmış erişte gidip arada karıştırılmalı ki arkası önü kurusu
En azından arayıp "komşu müsait misin bilemedim arayayım dedim gelip eriştelere bakayım mı" diyebilirdi. Zaten arayacak kadar samimi değilse başta orda erişte sermesi hata.
Ben burada evini açan kadını haksız bulmuyorum. Hareketi ileri olmuş.

Kısacası konu, komşu tarafından beleşçilik olarak algılandı muhtemelen.

Herkes yardım da yardım diyor ama. Köylerde herkesin işi var gücü var yaşlısı var. Birde sürekli misafiri var. İşin boyutu apartman dairesinde yaşamaya benzemiyor.
Kadın yıllarca orda yaşayıp imecelik nedir öğrenmediğinden büyüdü bu kadar diye düşünüyorum.

Dediğin gibi işlere karşılıklı gidilir, imeceliğe de buna güvenerek gidilir. Sanırım anne kimseye yardıma da gitmiyor.

Dediğin gibi ağırlamada olmayınca ev sahibinin zoruna gitti anlaşılan. Konu kopuk bir konu.

Erişte nasil yapilir ve yapilirken kim ne getirir olaylarini hiç bilmiyorum ama bazi arkadaşlar yazmiş boyle yapilir, şu getirilir diye. Demek ki bu işin bir tarzi var. İnsan 30 sene oturdugu yerdeki insanlarin kulturunu bilmez mi? 🤷 İlk defa insanlarim icine karişmiş gibi.

Benim annem Turkiyedeyken oturdugumuz yerde senelerce de kimseyle komşuluk kurmadi zaten calisiyordu ona vakti yoktu o ayri. Kursa kesin boyle bir şey olurdu. 😂

Ya kadinin tepkisi abartı yapılmış iyiliği hic etmişler. Ama şöyle bisey var mesela evimize temizliğe kadin çağirsak yemek hazırlıyoruz, bu gibi durumlarda sabahtan gelindiyse bir kahvaltı hazirlanabilirdi, sonra çay kek öğlen ya da bitmeye yakinda taze eristeden pişirilir yenir. Ha olmayda erişteler ordan atilir mi Yahu ayip

Yok erişteleri atan komşuda vermedi herkes evinde kahvaltı ettikten sonra buluşuldu, öğlene kadar iş bitince herkes evine dağılsın burada yapilcak birşey kalmıcak gitsin herkes evinde işini görsün demişler, öğleden sonrada 1 saat daha işlem yapıldı o esnada çay içildi cayı annem yapmış 🤷‍♀️

Hatanız var.
İçinizden düşünmüşsünüz sonra yapariz demişsiniz

Onlar kendilerine yapmış, size karşılıksız yapacaklar yani onlara yardıma gitmeyeceksiniz zaten.
Kadınlar çalışırken çay kek poğaça yapmalıydınız. Kuru kuru çalışmıslar.
İçimizden düşünmedik daha yapıldığı günün gecesi üçünede baş örtü ve örgü çorap hediye ettik, pazardan seçtikleri meyve sebze parası alınmadı bunların hepsi erişteler atılmadan yapıldı, para teklif etmedik ayıp olur diye, ama hiç birini yok sayıp insan erişteleri atar mı , biz olsaydık ona böyle birşey yapmazdık gerçekten birinin hatırı için birgün yardımcı olursam hiçbir karşılık görmezsem mahalle kadını gibi bağırıp nimeti dördüncü kattan aşağı atmam, sonuçta o malzemelere para verildi çarşaf açılıp erişteler etrafa sacilabilirdi yaptığı iyiliğin hiçbir kıymeti kalmadı.

Erişte nasil yapilir ve yapilirken kim ne getirir olaylarini hiç bilmiyorum ama bazi arkadaşlar yazmiş boyle yapilir, şu getirilir diye. Demek ki bu işin bir tarzi var. İnsan 30 sene oturdugu yerdeki insanlarin kulturunu bilmez mi? 🤷 İlk defa insanlarim icine karişmiş gibi.

Benim annem Turkiyedeyken oturdugumuz yerde senelerce de kimseyle komşuluk kurmadi zaten calisiyordu ona vakti yoktu o ayri. Kursa kesin boyle bir şey olurdu. 😂
Ya ben zaten anneme kızdım onlardan yardım istedi diye 30 senedir komşuyuz ama samimi değil, yani erişteleri atan kişide farklı tip dayısının eşi onun evine kahvaltıya giderken bir tepsiye kahvaltılıklarını koyup çayınıda alıp gidiyor birlikte yiyorlar ama herkes kendi kahvaltılığını yiyor
Ben burada evini açan kadını haksız bulmuyorum. Hareketi ileri olmuş.

Kısacası konu, komşu tarafından beleşçilik olarak algılandı muhtemelen.

Herkes yardım da yardım diyor ama. Köylerde herkesin işi var gücü var yaşlısı var. Birde sürekli misafiri var. İşin boyutu apartman dairesinde yaşamaya benzemiyor.
Kadın yıllarca orda yaşayıp imecelik nedir öğrenmediğinden büyüdü bu kadar diye düşünüyorum.

Dediğin gibi işlere karşılıklı gidilir, imeceliğe de buna güvenerek gidilir. Sanırım anne kimseye yardıma da gitmiyor.

Dediğin gibi ağırlamada olmayınca ev sahibinin zoruna gitti anlaşılan. Konu kopuk bir konu.
Yok köyde değiliz Trakyada oturuyoruz zaten kadın komşular hepsi köyden gelin gelmiş buraya çok yıllar önce , yardım edenler öyle yaşlı değil, onlar daha önce kendileri gibi köylü hanımlarla kalabalık bir halde olarak yapmışlar zaten kendilerine, annemde köylü değil doğma büyüme Trakyalı daha önce hiç onlara katılmadı, önümüzdeki sene katılır mı bilmiyorum, aslında bu konu bir kişiye rica edilerek başladı , yapta denilmedi tarif istendi begendiyseniz ben size yaparım hem görüp öğrenirsiniz dedi kadın diğer 2 kişide ona yardım amaçlı gönüllü oldu, sizde olmaz bize gelin denildi erişte malzemeleri ve hediyelerle gidildi el birliğiyle yapıldı ama sonuçu üzücü oldu .

Komsu kadinin hicbir hakli tarafi yok. O kadar emekle yapilan eristeyi sokaga atmak akil alir gibi degil. Ne kolaymis bu boyle. Diyelim ki komsunun beklentilerini karsilamadiniz. Insan olan gider insan gibi 'eristelerinizle ben ilgilenemeyecegim, lutfen siz alin goturun evinize' der. Daha sonra da bir daha muhatap olmaz bu konularda. Cirkef gibi eristeyi sokaga atip bagirip cagirmak da ne.

Bir kola almadılar diye yüzümüze söylenmedi başkasına anlatıldı, zaten birgün gün önce sizde yapılcakmış diye konuşuldu evet gelin yukarıda yaparız dedi onayı vardı yani , sabah erken saatlerde başlandı yapılmaya evet evine yicek getirilmedi ama hediye aldık pazardan aldığı meyve ve sebzeden ücret almadık hala dışarda kola lafı yapmaya hiç gerek yoktu bence.
Bir kasa kola alıp götürün çok seviyorsunuz heralde afiyetle için deyin. Ne terbiyesiz kadınmış hem kabul edip hem laf etmek nedir pes.

Ya ben zaten anneme kızdım onlardan yardım istedi diye 30 senedir komşuyuz ama samimi değil, yani erişteleri atan kişide farklı tip dayısının eşi onun evine kahvaltıya giderken bir tepsiye kahvaltılıklarını koyup çayınıda alıp gidiyor birlikte yiyorlar ama herkes kendi kahvaltılığını yiyor

Yok köyde değiliz Trakyada oturuyoruz zaten kadın komşular hepsi köyden gelin gelmiş buraya çok yıllar önce , yardım edenler öyle yaşlı değil, onlar daha önce kendileri gibi köylü hanımlarla kalabalık bir halde olarak yapmışlar zaten kendilerine, annemde köylü değil doğma büyüme Trakyalı daha önce hiç onlara katılmadı, önümüzdeki sene katılır mı bilmiyorum, aslında bu konu bir kişiye rica edilerek başladı , yapta denilmedi tarif istendi begendiyseniz ben size yaparım hem görüp öğrenirsiniz dedi kadın diğer 2 kişide ona yardım amaçlı gönüllü oldu, sizde olmaz bize gelin denildi erişte malzemeleri ve hediyelerle gidildi el birliğiyle yapıldı ama sonuçu üzücü oldu .
Köylü kadınlar diyince köy olarak algıladım ben. Gerçi köyde büyüyünce şehirde de yaşasan usul değişmiyor. Böyle yetiştiriliyorsun çünkü.

Kadının yaptığı gerçekten ayıp ve abartılı buna birşey demiyorum. Akşamında da birşeyler hediye ettiğinizi yeni okudum. Bunla bile tatmin olmadıysa sıkıntılı bir tip demek ki.

Ama erişteleri gidip karıştırmanız gerekirdi. Atmak yerine eriştelerinizin karıştırılması lazım demesi de zor bişey değil. Bunu diyebilirdi.

İmece usulü işi kolaylaştırmak için yapılır ama gerçekten çoğu kişi için karşılık isteyen bir durum.

Bizde herkes karşılıklı gider. Karşılıksız yardıma gelen olduysa mutlaka işi olduysa çağırır ve o sana geldiği için gitmek zorunda hissedersin.

Bizim köydeki evde barbekü ocağımız var. Her türlü hamur işine musait. Kendi işini gelip sizde yapalım diyen cok olurdu. O gün geçmek bilmiyor. Şu işim var da diyemiyor musun kabul ediyorsun. Çünkü her zaman yüz yüze baktığın insanlar ama her zaman gönülden kabul edilmiyor.

Annenizin yakınlık derecesini bilemiyorum ama bu tür işlerde beraber yapılırken ciddi sorumluluk istiyor onu diyebilirim. Böyle tepkiler verilmesede bir noktayı atlasan arkadan konuşma illaki duyuluyor. Herkesin yaptığı da zamanı da kendine kıymetli oluveriyor. Bilmiyorum anlatabildim mi?

Ama konu sahibinin annesi çok pasif kalmış erişte gidip arada karıştırılmalı ki arkası önü kurusun
Kadın yapıp satmıyor öyle birşey yok satış yapan biri değil, sadece çay getirip vermiş Ogün annemde onlarla çalıştı biz yiyecekle değildi başka kullanabilicekleri bir hediye vermek istedik, erişteler çarşaf üzerinde yayılmış bekliyordu arada sırada karıştırılcak denmedi , meyve sebzeyle artı hediyeyle gönlü olmayıp erişteleri atan kişinin bir dilim kekle gönlü olur muydu bilmiyorum, o kadar masraf yapıldı 4. Kattan aşağı atarken erişteler etrafa sacilabilirdi, o gün kimbilir kime kızdı erişteleri bahane etti bağırdı, daha sonra yaptığı terbiyesizliği kola bile icmedik diye bastırmaya çalıştı keşke kola icmedik ama başka şeyler yapıldı bize diye hoş görseydi yada sakince alın artık eriştelerinizi deseydi bilemiyorum.

Back
X