Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken bizde nabzı ölçelim !

Cumhurbaşkanlığı seçiminde tercihiniz hangi isim olur ?

• Ankete Katılan
    275
Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti'nin yegane kurucusudur ve değil 500, 1000 yıl da geçse saygıyla anılacaktır. Osmanlı Padişahları da lise tarih dersinde işte öğrenilir belki. O da belki. :DKurdukları sistem nasıl çöktü belki daha iyi anlaşılır 500 yıl sonra da millet Osmanlı torunu olma takıntısından kurtulur.;)
Bence bu çok sığ bir yorum olmuş naçizane fikrime göre..

Tarihi bir kez daha belki de ilk kez okumanızı tavsiye ederim.

Sistemin daha önce nasıl olduğu bir dünyaya olan saltanatlarını. Son dönemde zaten imparatorluklar çökmeye başladı teker teker. Dünyanın yeni bir düzene ihtiyacı vardı ki o da cumhuriyet. Ama lise tarih kitaplarıyla başlayan yoruma gülmemek elde değil.

Harf devrimi o zamanın şartlarına göre olması gerekirdi. Ama dil her zaman her yerde öğrenilebilir. Sadece o zamanın imkanlarıyla daha doğrusu imkansızlıklarıyla okur yazar oranının düşük olması daha mantıklı. Osmanlı bünyesinde bir sürü millet yaşıyordu herkes bir şey katınca karman çorman bir dil Osmanlıca çıkmış ki arınması gerekiyordu. Ancak dili tek başına ele alırsak en az Arapça kadar karışık görünen diller var İbranice ve Çince, Rusça gibi.

Kaldı ki Arapçanın çok kolay olduğunu söylüyorlar.

Arapça kolay mı?? Error verdim. Söylüyorlarla olmaz bu, hiç Arapça öğrenmeye çalıştınız mı? Ben bir kere denedim. Arapça'dan nefret ederim halbuki, sadece merak. Bir kelimenin bin manası vardır, bir harfle bile anlam değişebilir. Modern dünyada yeri olmayan bir dil.

bana da çok zor geliyo nedense
okuması değil de yazması filan zor bence arapçanın

ve osmanlıca da karışık bi dil tam arapça da değil
benim arkadaşım edebiyat bölümünde ve çok zorlanıyo mesela

tabi istese öğretilirdi ama batı diline daha yakın bi alfabe daha mantıklı bence olmuş bence
O zor da Çince kolay mı? İbranice hele??

İsrailliler çok milliyetçiler ve bir kısmı yazılarını ısrarla İbranice yazar. Bana bir kez öyle bir mail gelmişti yıllar önce de PC sapıttı sanmıştım meğer adamların İbraniceymiş.

Bu secim her ne kadar persembenin gelecegi carsambadan bellidr havasinda olsa da 'ekmek' ten umit edenler hezeyana ugradi.cati aday karsisindaki 'caki aday" karsisnda yenilgiI algi.zaten catisi adamcagiza ancak 70 li yillarin sol kesimimden kalma ekmek icin ekmeleddin afisini bastirarak en buyuk fiyaskoyu yasattilar.turkiye artik ekmegin tuzun domatesin pesinde degil.kuyrukta gecirdigi gunler cok oldu geceli.ulkemiz artk kendi helikopterini tankini fuzesini yapiyor.ekmek icin slogani cok bayatti anlayacagnz.o cahil diye nitelendrdkleri halk bu ayirimi yapacak kadar bilinclice davranip Milleti cankaya ya cikardi.helal olsun milli iradeye helal olsun uzun adama!..

canım nasıl bir arada barış içinde yaşayabilirdik senin bir fikrin varmı merak ediyorum..bu kadar karışık millet bir araya gelmişse

Valla burda bile goruyosun insanlarin farkliya tahammulu yok ki. Ahlak anlayisin hele bi ters dussun agzina geleni soyluyolar. Aleviler desen sevilmez. Pis derler aleviye. Yahudilete bugun herkes dusman. Ermenilerle arkadas olma. Gavurdan dost olmaz vs vs. Eee ataturk ve arkasindakiler bi politika gelistirdi. Sunni turk devleti kurulacakti. Azinliklari temizleme gonderme rahatsiz etme yoluna gidildi. Asimile etmesi kolay azinliklar asimile edildi. Islamin dogru ogrenilmesi icin politikalar gelistirdi. Ataturke kurt dusmani diyebilirsiniz ama din dusmani asla. Din dusmani varsa din somurusunden ceplerini dolduranlardir.

O zor da Çince kolay mı? İbranice hele??

İsrailliler çok milliyetçiler ve bir kısmı yazılarını ısrarla İbranice yazar. Bana bir kez öyle bir mail gelmişti yıllar önce de PC sapıttı sanmıştım meğer adamların İbraniceymiş.

evet onlar kolay demiyorum zaten en zorları onlrdır heralde
ben bi ara rusça öğreneyim dedim de çok zor gerçekten
nası öğreniyolar anlamadım
alfabeleri filan çok değişik

israillilerin ibranice kullandığı senden duydum

Sistemin daha önce nasıl olduğu bir dünyaya olan saltanatlarını. Son dönemde zaten imparatorluklar çökmeye başladı teker teker. Dünyanın yeni bir düzene ihtiyacı vardı ki o da cumhuriyet. Ama lise tarih kitaplarıyla başlayan yoruma gülmemek elde değil.

Kabul edin ki Osmanlı'nın yıkılmasının temel sebeplerinden bir tanesi de kökten dinci anlayışını terkedememesidir. Resimin yasak olması? İlim ve bilimin önünün günah diye kapatılması? IV. Murad döneminde Koçi Bey geri kalmışlığın sebeplerini ve ıslahatlar yapılması gerektiğini izah etmişse de işte bu kör ve sığ kalmış anlayış buna engel olmuş ve imparatorluğu adım adım sona sürüklemiştir.

Lise tarih kitaplarında bu kardeş katillerini bir yağlayıp ballıyorlar ki millet etkileniyor, 'Osmanlı torunuyuz' diye geziyor, halbuki alakası yok. İster gül ister gülme, gerçek bu. Hatta cenazelerde de bunlara dua istiyorlar ne alakaysa. Böyle bir batıl yapmışlar bunu. :D

Arapça kolay mı?? Error verdim. Söylüyorlarla olmaz bu, hiç Arapça öğrenmeye çalıştınız mı? Ben bir kere denedim. Arapça'dan nefret ederim halbuki, sadece merak. Bir kelimenin bin manası vardır, bir harfle bile anlam değişebilir. Modern dünyada yeri olmayan bir dil.
bence yazınız doğruydu..Atatürk 1 avuç askerle bir avuç silahla düşmanı yendi..kim ne derse desin..o bizim yegane liderimizdir..asker olarak..harf inkılabını yaptı latin harflerle Avrupa ve amrikadan elimizi eteğimizi kesecek halimiz yok..sonuçta gelişmelere ayak uydurmak zorundayız..

Edebiyati ve dili arap etkisinden kurtarmak icindi tabi ki. Yok latin harfleri daha kolay ogreniliyor falan buna inanmiyorum. Ogretilse hepsi ogrenilir. Milliyetcilik akimini daha kolay yaymak icin sifirlandi dil :) amac insanlarda bi bilinci uyandirmakti. Ama dogru ama yanlis. Bazi seyler gerekli goruldu ve yapildi. Aradan 100 yil gectikten sonra yalan yanlis tarih kitaplarindan okuduklarimla yorumlamak istemiyorum dedigin gibi.

arap etkisinden kurtarmak :confused:

ne yani şimdi Tayyip Erdoğan çıksa ben ırkçılığı çiğniyorum bu sebebten dili osmanlıcaya çeviriyorum yarın herşey osmanlıca olacak gazeteler dergiler herkes böyle konuşacak!!!

dese bazı şeyler gibi gerekli görüldü!!! mü diyeceksiniz

yani sözünüzden bunu çıkardım

yani yazacaklarım çokta yazdıkça karmaşıklaşıyor sildim çoğunu

tek tek gidelim o yüzden :)

Lise tarih kitaplarında bu kardeş katillerini bir yağlayıp ballıyorlar ki millet etkileniyor, 'Osmanlı torunuyuz' diye geziyor, halbuki alakası yok. İster gül ister gülme, gerçek bu. Hatta cenazelerde de bunlara dua istiyorlar ne alakaysa. Böyle bir batıl yapmışlar bunu. :D
Osmanlı yönetimi altındaymışızda herkez kökenini biliyromu..pek çoğu bilmiyordur..tc ye karşı olanlarmı var anlamdım:))

İşte bizim sorunumuz da bu, kökenini dilini inkâr, bir küçümseme, hor görme....

Benim Japon bir arkadaşım var, bir Türkle evli, Müslüman olmuş şu an namazında niyazında ..

Japon dilinde iki ya da üç (net hatırlayamadım ) ayrı alfabeleri olduğunu, bir tanesinde harf yazımlarının basit, diğerlerinde harflerin daha karmaşık olduğunu söyledi ve gösterdi . Basit yazılımı olanları görmüşsünüzdür diğer zor dediği Harfleri bir görseniz , Arap harfleri onlarınınkinin yanında çok çok basit..

Ama kendisi, soyadı Öztürk olan küçük kızına, harıl harıl Japon alfabesini öğretiyor , neden ? Çocuk ; Özünden, soyundan bi haber yetişmesin yaşamasın diye ...
E bu Japonlar , alfabeleri farklı diye evrensel dilleri alfabeleri öğrenememişler mi? Hayır, mükemmel bir aksanla İngilizce konuşuyor , şimdi Türkçe yi de öyle ..

Harf devrimi yapılmış ve bizler Osmanlıca değil de Türkçe öğrenmişiz ,bir şikayetimiz yok, fakat Müslüman isek; Arap harflerini öğrenip , arapça Kuran'ı Kerim'i okuyabilmek ya da Kuran'ı Kerim de okuduğumuzdan Türkçe birşeyler anlayabilmek , çocuğumuza Kuranı Kerim'i öğretmek ya da öğrenmesi için yol göstermek, bu kadar zor olmasa gerek.. Müslümanız diyorsak eğer .... Bunlar ; ezan Türkçe okunsun , ibadet ana dilde yapılsın demekten daha evlâdır en azından ....

arap etkisinden kurtarmak :confused:

ne yani şimdi Tayyip Erdoğan çıksa ben ırkçılığı çiğniyorum bu sebebten dili osmanlıcaya çeviriyorum yarın herşey osmanlıca olacak gazeteler dergiler herkes böyle konuşacak!!!

tek tek gidelim o yüzden :)
sizin öneriniz ne olurdu o zamanda yaşıyor olsaydık..herkez bunları yazsa daha anlaşılır olur bence..merak ediyorum cidden..

arap etkisinden kurtarmak
C:\DOCUME~1\faku\LOCALS~1\Temp\msohtmlclip1\01\clip_image001.gif

tek tek gidelim o yüzden

Erdogan boyle birsey yapmaz…yapsa ulkenin bir gecede kac yil geriye gidecegini bilir…

Kaldiki tarihte bu durum mevcut…

Osmanlı yönetimi altındaymışızda herkez kökenini biliyromu..pek çoğu bilmiyordur..tc ye karşı olanlarmı var anlamdım:))

Türklerin kökeni karışık, şimdi kökenlerimizi araştırma şansımız olsa kim bilir neler çıkar. Ama Osmanlı torunu, Osmanlı torunu deyince insan gülüyor. Yahu kardeşim, Osmanlı torunu demek, padişah torunu demek. E şimdi araştırma şansımız olsa o dönemde yaşamış esnaflardan birinin torunu çıkarsın alt tarafı. Padişah kanı mı taşıdığını sanıyor nedir? :D:D

her dönemin koşulları şartları farklıdır yalnız
bugünün şartlarıyla 500yıl öncesi değerlendirilemez
o sıralar tüm dünyada öyle bi düzen vardı
idam vs bunlar çok normal şeylerdi

bu değiştiyse milliyetçilik akımından sonra değişti
modern yönetimlerin kurulması bundan sonra
açıkçası ben neden bu kadar nefret ettiğini anlamadım
türk tarihinin başlangıcı çok eski sonuçta
geçmişimizden neden utanalım ki
ki Atatürk zaten tarihe çok önem veren biriydi

canım nasıl bir arada barış içinde yaşayabilirdik senin bir fikrin varmı merak ediyorum..bu kadar karışık millet bir araya gelmişse
Öğrenmeye çalışmadım Arapçayı ama Çince bile öğreniliyorsa imkansız derecede zor olduğunu sanmıyorum. Orada doğan çocuklar da sonuçta belli bir yaşta okuma yazma öğreniyorlar. Her dil kendi içinde dışarıdaki insana göre zordur. Sen Türkçe bilmesen sana Türkçe zor gelir.

Ayrı yazılan mi ekleri..

-lar,-ler ayrımları..

-kipler, çekim ekleri bilmem neler neler…

Valla burda bile goruyosun insanlarin farkliya tahammulu yok ki. Ahlak anlayisin hele bi ters dussun agzina geleni soyluyolar. Aleviler desen sevilmez. Pis derler aleviye. Yahudilete bugun herkes dusman. Ermenilerle arkadas olma. Gavurdan dost olmaz vs vs. Eee ataturk ve arkasindakiler bi politika gelistirdi. Sunni turk devleti kurulacakti. Azinliklari temizleme gonderme rahatsiz etme yoluna gidildi. Asimile etmesi kolay azinliklar asimile edildi. Islamin dogru ogrenilmesi icin politikalar gelistirdi. Ataturke kurt dusmani diyebilirsiniz ama din dusmani asla. Din dusmani varsa din somurusunden ceplerini dolduranlardir.
bilmiyorum ozaman bu politikayı gütmüşler ne nedenler varmış..ben aynı düşüncede değilim..facemde Yahudi ve akpli örtülü arkadaşlarım var..alevi komşum var..hiç birini hayatımdan çıkaramam onlarla insani düşüncelerimizde aynı izgideyiz ben ayırımcı değilim..ilk okuldan beri böyleyim genlerimde varmış demek..babam kürt dediğinde kızardım mesela..ayırım gibi gelirdi:)ben Atatatürkü işgalden kurtardığı için liderimiz olarak görüyorum mutlaka yanlışları olmuştur..mükkemmel olan allahtır sadece değilmi:)

harf devrimine karşı mısınız yani
bence çok gerekli bi inkilap
hem batı diline yakın
hem de yazması ve öğrenmesi daha kolay diye düşünüyorum
bi de osmanlı etkisinden kurtulmak içindir büyük ihtimal
sonuçta yeni bi devlet kurulmuş ve kendisine özgü bi dilinin olması gerektiği düşünülmüştür

osmanlıcanın öğrenilmesinin zor olduğunu duymuştum
o zaman da okuma yazma oranının çok düşük olduğu biliniyor bu da etkendir bence
ama asıl sebep yeni devlet için yeni bir dildir bence

yani çeşitlin etkenler sebep olmuştur o dönemde
biz tam amacını bilemeyiz

karşıyım diye birşey yazdığımı hatırlamıyorum

nedenlerini merak ediyorum

şimdi osmanlının etkisinden kurtulmak deyince o zaman Türklerin osmanlıyla savaşı kazanıldı ve Türkçe resmi dil ilan edildi !!

yazık osmanlıdan kalan insanlarında ülkede kalmasına izin verildi!!!

bunu mu çıkarmalıyım

kolay zorluğuna gelince çinceden daha mı zor!!

kafam çok karışık cidden

Arap harflerinin öğrenim ve öğretim açısından zor olması, daha yalın bir alfabeyle okur yazar oranının arttırılmak ve cehaletin önlenmek istenmesi, dünyada ortak olarak kullanılan latin alfabesi ile globalleşen dünyaya uyum sağlayabilme niyeti. Bunların nesine anlam veremiyorsunuz? Zannediyorum konuya sadece duygusal yaklaşıyorsunuz. Biraz mantık çerçevesinde düşünürseniz anlam vermek zor değil. Herşeyin altında bişey aramayın, hakkaniyetli olun iyi bir şeyi de takdir edin.
çinceden daha zor değil

ne yani osmanlıca olunca yazılarımız öğrenemecekmiydik şimdi

kökenlerinden gelen dili değiştireyenler geri mi kaldı

Türkiye çok mu ilerledi

takdir etmedğimi yada karşı olduğumu söylemiyorum sadece engin bilgilerinizden faydalanmak ve öğrenmek istiyorum

o kadar

Türklerin kökeni karışık, şimdi kökenlerimizi araştırma şansımız olsa kim bilir neler çıkar. Ama Osmanlı torunu, Osmanlı torunu deyince insan gülüyor. Yahu kardeşim, Osmanlı torunu demek, padişah torunu demek. E şimdi araştırma şansımız olsa o dönemde yaşamış esnaflardan birinin torunu çıkarsın alt tarafı. Padişah kanı mı taşıdığını sanıyor nedir?

Gulmekte haklisin zira senin yorumuna bende guldum :D

Yahu ninelerimiz dedelerimiz savasmadilar mi?? esnafin cocugu olsan ne padisahin cocugu olsan ne?? Bu Osmanli’nin atamiz oldugu gercegini degistirmez…

Ata deyince illa biyolojik olarak ondan dunyaya gelmen gerekmiyor :D oyle bakacak olursak daha oncede vermisler bu ornegi ama Adem ve Havva ornegi var..

600 yillik Osmanli saltanati boyle kucumsenmeyi hak etmiyor..keske kendi degerlerimizin kiymetini bilseydik ):

Back