benim de ısrarla sorduğum anladığımız dilde ibadetle anladığımız dilde iletişim arasındaki fark ne?Sevgili İpek,
Türkçeyi savunmuyorum, nasıl oluyor da anlamamakta bu kadar ısrarcı oluyorsun? Anladığımız dilde ibadetten bahsediyorum. İbadet etmek için anlamak ve inanmak gerekir diye düşünüyorum. Ezan Türkçe okunsa ve herkes ne söyleniyor anlasa fena mı olur? Benim nickimle ne alakası var bu konunun:) Benim nickimi millet anlasa ne anlamasa ne. İbadet diyorum yahu. Tövbe Allahıma.
duyanda der ki ezan türkçe olunca 5 vakit kılacaklar.
ben mi anlamdım
ciddi anlamda soruyorum cevaplarsan sevinirim
din ve ırk birliği nerdir
yıllarca kürdüyle Türküyle yaşadığımız
vatan için savaştığımız kardeşce
çıkıp ben Türküm doğruyum dendi
be tam tersi olsaydı kürdüm doğruyum
biz çıkıp demezmiydik
yahu ben Türküm eğrimiyim diye
neden herkes kendi dinini yaşayıp kendi ırkında yaşayamıyor bi ülkede
merak ediyorum ciddi manada
madem bi tartışma platformu hadi tartışalım medenice!
Bu da bir konu elbette tartışılabilir ancak insanlar konuşmaya korkar bazı konularda. Ben de bunu sıkça bazı konularda hissediyorum. Her defasında da yineliyorum. Konu Atatürk olunca adı var kendi yok Atatürkçüler türeyiveriyor.Dersim olaylari, ermeni tehciri, hristiyan turklerin cumhuriyet doneminde kapidan dondurulup zor sartlarda yasamaya mahkum olmasi zaten donemin fasist yonetim anlayisinin sonucu. Her neyse konumuz bunlar degil ki. Sadece ataturkun en son suclanacagi konu din dusmanligidir. Cunku amaci homojen bir devlet kurmakti. Cunku osmanliyi cokerten azinliklarin dis gucler tarafindan kiskirtilmasiydi. Bunu onlemek uzerine bir politika gelistirdi. Su anla kiyaslamaya luzum yok. Cok kotu seyler yasandi zamaninda. Yigidi oldurun ama hakkini yemeyin. Ataturkun esas hatalarini konuslm tartisalim iftira atmadan.
benim de ısrarla sorduğum anladığımız dilde ibadetle anladığımız dilde iletişim arasındaki fark ne?
öğleden önceki mesajında dedin ki: benim nickimi herkes anlamasa da olur. bu da tuhaf bir yaklaşım. bence nicklerimiz ön izlenim veriyor burada. O zaman sen her kesime hitap etmiyorsunsenin seviyene çıkan ancak anlar gibi oldu..
İbadet konusunda da nasıl ibadet edersen et.
Zaten anlamını bilmeden sure vs okunursa iş amacına ulaşır mı acaba bu da ayrı bir tartışma konusu bence.
Ama ezanın Arapça olmasına bu kadar takılacak ne var sen de bunu açıklarsan…
canım her dinden ve mezhepten ırktan olan bir ülkeyide sıfır hatayla yönetmek kolay olmasa gerek..düşmanlardan kurtarmış ya ona şükretmek gerek..yoksa haksızlık hep olacaktır her dönemde..Dersim olaylari, ermeni tehciri, hristiyan turklerin cumhuriyet doneminde kapidan dondurulup zor sartlarda yasamaya mahkum olmasi zaten donemin fasist yonetim anlayisinin sonucu. Her neyse konumuz bunlar degil ki. Sadece ataturkun en son suclanacagi konu din dusmanligidir. Cunku amaci homojen bir devlet kurmakti. Cunku osmanliyi cokerten azinliklarin dis gucler tarafindan kiskirtilmasiydi. Bunu onlemek uzerine bir politika gelistirdi. Su anla kiyaslamaya luzum yok. Cok kotu seyler yasandi zamaninda. Yigidi oldurun ama hakkini yemeyin. Ataturkun esas hatalarini konuslm tartisalim iftira atmadan.
Dersim olaylari, ermeni tehciri, hristiyan turklerin cumhuriyet doneminde kapidan dondurulup zor sartlarda yasamaya mahkum olmasi zaten donemin fasist yonetim anlayisinin sonucu. Her neyse konumuz bunlar degil ki. Sadece ataturkun en son suclanacagi konu din dusmanligidir. Cunku amaci homojen bir devlet kurmakti. Cunku osmanliyi cokerten azinliklarin dis gucler tarafindan kiskirtilmasiydi. Bunu onlemek uzerine bir politika gelistirdi. Su anla kiyaslamaya luzum yok. Cok kotu seyler yasandi zamaninda. Yigidi oldurun ama hakkini yemeyin. Ataturkun esas hatalarini konuslm tartisalim iftira atmadan.
senin bu yazını büyük bir küfür ve günah olarak algılayan vatandaşlarımızda var..bence halimize şükredip bundan kötüye gitmemeye çalışsak daha iyi..:)Bakın şurada bir nüans farkı var. Ben Arapça okunmasın demiyorum, ama neden Türkçe okunmasın, bu neden dine hakaret gibi algılanıyor. Bunlar hava cıva, nihayetinde ettiğin ibadet yerine ulaşıyor mu önemli olan bu.
Bence şu ortama göre çok abartı bir yorum bu.senin bu yazını büyük bir küfür ve günah olarak algılayan vatandaşlarımızda var..bence halimize şükredip bundan kötüye gitmemeye çalışsak daha iyi..:)
Şöyle açıklayayım; Müslüman olduğum için belki böyle düşünüyorum ama genel bakış açısının da buna yakın olduğu hem buradaki yorumlardan hem de gerçek hayatta ezana karşı olan yorumlarda bu yönde.Bakın şurada bir nüans farkı var. Ben Arapça okunmasın demiyorum, ama neden Türkçe okunmasın, bu neden dine hakaret gibi algılanıyor. Bunlar hava cıva, nihayetinde ettiğin ibadet yerine ulaşıyor mu önemli olan bu.
işte şimdide aynı durum var yine dış güçler yine yıkılmaya çalışan bi devlet
iftira atacak kadar tanımıyorum Mustafa Kemal Atatürk ü
ki neden iftira atayım!!
yada tam bilemiyorum tarihi
çünkü sonradan yazılan tarih kitaplarına inanmıyorum
çünkü zamanında dilimizin elimizden alınmasına anlam veremiyorum gerçekten
hepsini geçiyorum şimdi harf devrimi neydi
biri bana bunu açıklasın lütfen
ki neden iftira atayım!!
bazı konular tartışılmaz diye düşünülüyor ipek..iş o değil..evet ezan çağrıdır sadece..anlamıda çok açıktır Türkçe okunulmaz diye bir şey yok..ama orijinal olsada çağrı olduğundan herkez anlar orjinalliği ile kalır..zaten yetirince empatiğiz bir çoğumuz bence..hayat felsefem empati üzerine kurulmuştur zaten..kendimi bildim bileli..ama genel bir dil abd deki gibi İngilizce mesela ama aralarında dilediğince konuşuyorlar..bu özgürlükki zaten nereye kadar özgürlük..ülkenin birbölümünü verecek kadarda değil..milliyetçiyimde aynı zamanda..ha bu birilerinin işine gelmiyorsa.birileri dil özgürlüğünüz yok birileri din özgürlüğünüz yok vb derse ortalık karıiır gider amaçta budur belki..Bence şu ortama göre çok abartı bir yorum bu.
ki neden iftira atayım!!
Harf devrimi o zamanın şartlarına göre olması gerekirdi. Ama dil her zaman her yerde öğrenilebilir. Sadece o zamanın imkanlarıyla daha doğrusu imkansızlıklarıyla okur yazar oranının düşük olması daha mantıklı. Osmanlı bünyesinde bir sürü millet yaşıyordu herkes bir şey katınca karman çorman bir dil Osmanlıca çıkmış ki arınması gerekiyordu. Ancak dili tek başına ele alırsak en az Arapça kadar karışık görünen diller var İbranice ve Çince, Rusça gibi.harf devrimine karşı mısınız yani
bence çok gerekli bi inkilap
hem batı diline yakın
hem de yazması ve öğrenmesi daha kolay diye düşünüyorum
bi de osmanlı etkisinden kurtulmak içindir büyük ihtimal
osmanlıcanın öğrenilmesinin zor olduğunu duymuştum
o zaman da okuma yazma oranının çok düşük olduğu biliniyor bu da etkendir bence
Türkiye'nin değil açılan sandıklar % 50 dir oran. zaten tek oy kağıdı vardı, onu açıp bakmak zor olmasa gerek.Bunla ne alakası var, Türkiye'nin %50'sini 100 kişilik köyler mi oluşturuyor?
sabah sabah cok güldüm :) Osmanliyla atatürtürkü asla bir tutmam bunu belirtim ilk önce, niye bu kadar rahatsiz oldunuz istedigimin evladi olurum istedigimin olmam, e siz o zaman 500 yil sonra atatürkcü olmucaksiniz öylemi gecici bir dönem icin mi atatürkcüsünüz, cok zorla sevdirmeye calistiniz 1. sinifta basliyorsunuz siirlerini ezberletmeye (benim zamanimda böyleydi, eminim hala öyledir) her tarafa resmini astiniz ama gör bak sevmeyen sevmiyor, zorla olmaz bu isler, birakin cocuk kendi hür iradesiyle sevip sevmicegine karar versin
dileksu hanim hakaret etmedikce istedigimin ismini agzima alirim, hani cok bahsettiginiz özgürlük ??
neyse takilmayin bu kadar, Cumhurbaskanindan bahsedin :) baslik kimin evladiyiz kimin degiliz degil
Harf devrimi o zamanın şartlarına göre olması gerekirdi. Ama dil her zaman her yerde öğrenilebilir. Sadece o zamanın imkanlarıyla daha doğrusu imkansızlıklarıyla okur yazar oranının düşük olması daha mantıklı. Osmanlı bünyesinde bir sürü millet yaşıyordu herkes bir şey katınca karman çorman bir dil Osmanlıca çıkmış ki arınması gerekiyordu. Ancak dili tek başına ele alırsak en az Arapça kadar karışık görünen diller var İbranice ve Çince, Rusça gibi.
Kaldı ki Arapçanın çok kolay olduğunu söylüyorlar.
canım nasıl bir arada barış içinde yaşayabilirdik senin bir fikrin varmı merak ediyorum..bu kadar karışık millet bir araya gelmişseEdebiyati ve dili arap etkisinden kurtarmak icindi tabi ki. Yok latin harfleri daha kolay ogreniliyor falan buna inanmiyorum. Ogretilse hepsi ogrenilir. Milliyetcilik akimini daha kolay yaymak icin sifirlandi dil :) amac insanlarda bi bilinci uyandirmakti. Ama dogru ama yanlis. Bazi seyler gerekli goruldu ve yapildi. Aradan 100 yil gectikten sonra yalan yanlis tarih kitaplarindan okuduklarimla yorumlamak istemiyorum dedigin gibi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?