YENİ BAŞLIĞIMIZ:
Yeni Covid-19 pandemisinin adı olan 'Delta' Varyantı hangi farklı belirtileri gösteriyor? Aşılar koruyor mu?
1.Delta varyantının asıl adı "B.1.617"
İngiliz, Güney Afrika ve Brezilya varyantlarından sonra Hindistan'da ortaya çıkan "B.1.617" adlı varyantın çifte mutasyon geçirdiği düşünülüyor. Hindistan'da sağlık sisteminin adeta çökmesine neden olan 'Delta', ilk olarak 5 Ekim 2020'de ülkenin üçüncü büyük kenti olan Nagpur yakınlarında görüldü.
Hintli kıdemli virolog Shahid Jameel, insan hücrelerine yapışan virüsün dış "sivri uçlu" kısmında iki önemli mutasyon içerdiğini belirtiyor.
İlk etapta Dünya Sağlık Örgütü tarafından "dikkat gerektiren varyant" olarak sınıflandırılan virüs, kısa sürede Brezilya ve Güney Afrika varyantlarından daha tehlikeli olduğunu kanıtladı.
Koronavirüsün ilk defa ortaya çıktığı Vuhan salgınında bir kişi üç kişiyi enfekte ederken, İngiltere'de ortaya çıkan Alfa (Kent) varyantında bu sayı dörde çıkmıştı.
Delta'yı taşıyan bir kişi ise altı kişiyi enfekte edebiliyor. 2.Delta varyantının belirtileri neler?
Önceki varyantlara göre daha bulaşıcı, daha ölümcül olduğu ve Covid-19'un 'Alfa' virüsünün yerini aldığı araştırmacılar tarafından teyit edilen varyantın kişide
mide ağrısı ve ishal gibi farklı semptomlarla kendini gösterdiği işaret ediliyor.
Klasik Covid-19 hastalığının ana belirtileri yüksek ateş, sürekli öksürük ile tat ve/veya koku kaybı şeklinde bilinirken bu varyantın kişide mide ağrısı ve ishal gibi farklı semptomlarla kendini gösterdiği işaret ediliyor.
Varyant ayrıca
baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı da yaparken, g
ençlerde ise ağır bir soğuk algınlığı şeklinde
ortaya çıkabiliyor. Semptomların farklı olması ise hastalığa yakalananların Covid-19'dan şüphelenmeyip yalnızca grip olduklarını zannetmelerine ve bu nedenle test ya da karantina seçeneklerini eleyip virüsü bulaştırmayı sürdürmelerine neden oluyor!! 3.Covid-19 aşıları, Delta varyantına karşı etkili mi?
Aşı firmaları ve yetkililerden yapılan son açıklamalar Delta'ya karşı aşıların
etkili olduğu yönünde. Ayrıca iki doz aşının, varyanta karşı bir dozdan çok daha fazla koruma sağladığına işaret ediliyor.
Varyantın en hızlı yayıldığı İngiliz şehirlerinden Bolton'da sağlık yetkilileri yeni vakaların dörtte üçünün aşılanmamış olduğunu ve çift doz aşı olanlar arasında her 25 kişiden sadece birinin
hastalığa yakalandığını belirtiyor. Son olarak, BioNTech yetkilileri şimdiye kadar 30’un üzerinde varyantı laboratuvarda incelediklerini ve aşının hemen hemen hepsine karşı etkili olduğunu gördüklerini ifade etti.