- 25 Haziran 2016
- 6.915
- 12.200
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
EvetBağışıklık sistemini baskılama ilacı kullananlar aşı olabiliyormu kızlar? Düşük doz Prednol yada Prograf gibi tablet kullananlar?
Bende de kahverengi lekelenme oldu aşıdan sonra. Doğum kontrol hapı kullanıyorum yıllardır, düzensizlik ya da lekelenme söz konusu değil yani. Siz yazınca hatırladım, çok değişik .Konuyla alakasiz ama cuma gunu 1.doz aşı oldum daha once korona gecirmistim.asidam sonra siddetli bas agrisi mide bulantisi olustu.gecen hafta ozel gunum bitmesine ragmen suan tekrar regl oldum cok degisik bir aşiymis
Öncelikle çok geçmiş olsun. Bana danıştığım doktorlar vücudun yeterince bağışıklık oluşturabilmesi için bağışıklığın çok baskılanmaması gerektiğini söylemişlerdi. Yani günlük 20mgdan fazla kullananlarda yeterli antikor oluşmayabiliyor ve bir nevi boşuna yapılmış oluyormuş aşı. Yani anladığım kadarıyla böyle. Sizin toplam 32mg yapıyor sabah akşam, ben aşı olduğumda toplam 10mg içiyordum. Doktorunuzla telefonla vs iletişime geçme imkanınız var mı, hazır ilaca başlamamışken önce covid aşısı olmanız daha mı uygun olur acaba? Fikir yürütüyorum sadece ama...Daha kullanmıyorum ama kullanacağım,
Predol 16 mg günde 2 kere.
Vücudumda NK (naturel killer) yüksek çıktı ve sanırım hamile kalkmama sebebim buymuş, vücut embriyoyu daha yerleşmeden yabancı bir madde olarak görüp savaşıyor ve reddediyormuş
LezzetliCipetpet yorumun için teşekkür ederim. Yakın zamanda doktor kontrolüm yok, daha ilaca başlamadım, birdahaki yumurtlama günümde başlayacağım sanırım.
Otrera bu steroid de düşük mü yüksek mi 16 mg? Bilgilendirirmisin beni lütfen. Mesala ben bu ilacı kullanırken dikkat etmem gereken birşey var mı? Yeme içme yada mesala ilaçla etkileşimde bulunacak şeyler varmıdır?
Eki Görüntüle 2883307
Biontech gerçekten ağrı yapıyor ya, ilk gün kolumu kaldıramıyordum. Birkaç gün üzerine yatamadım ama geçti. Sinovac’ta ağrı olduğunu çevremden pek duymadım ama babama yapan kişinin eli ağırmış sanırım onun da ikinci dozda acımış ya da aşı derinin altındayken iğne kıpırdatıldığında acıyabiliyor. Normal iğnelerde de aynısı oluyor gerçi ben aşıdan iki gün önce midem yüzünden acillik olmuştum iğne yapıldı, onun ağrısı aşıdan bile sonra geçti mesela. Yapılırken kas refleks olarak kasılırsa da ağrı olabiliyor. Hepsi gayet normal onam formunda da yaşanabilecek yan etkiler yazıyor zaten.Annem 67 yaş bugun 3.doz biontech (dogrumu yazdim:) ) asisini oldu.Ilk ikisi sinovactı.Son iki asisinda kol agrisi disinda bir reaksiyon yasamadi.
Alerjihangi ilaçlarla beraber aşının yapılabildiğini yazmıştım dün, siz hangi ilacı kullanıyorsunuz? steroid de düşük doz ise olabilirsiniz :) kaç mg kullanıyorsunuz?
rica ederim :)) hangi ilaçlardı? zehirlenme mi alerjik rx mu? ikisi farklı :))
çok ama çok güzel bir konuya değinmişsin delfinocum
kesinlikle bir dahaki değineceğim konu bu olacak,şimdiden başlayayım araştırmaya.
çünkü OK kullanan çok kadın var,onun da haricinde insanlar aşının pıhtı yaptığını düşünebiliyor. ve böyle düşünen insan sayısı da oldukça fazla gerçekten. bir bakalım gerçekten öyle miymiş :)
süpersin, ilk fırsatta buraya yazacağım bu konu hakkında :))
hatta diyabet,tansiyon,OK vb yaygın ilaçları genel oalrak ele alayım,daha büyük kesime hitap eder diye düşünüyorum.
Halam yillardir menapozdaydi asidan sonra regl olduBende de kahverengi lekelenme oldu aşıdan sonra. Doğum kontrol hapı kullanıyorum yıllardır, düzensizlik ya da lekelenme söz konusu değil yani. Siz yazınca hatırladım, çok değişik .
Daha kullanmıyorum ama kullanacağım,
Vücudumda NK (naturel killer) yüksek çıktı ve sanırım hamile kalkmama sebebim buymuş, vücut embriyoyu daha yerleşmeden yabancı bir madde olarak görüp savaşıyor ve reddediyormuş
LezzetliCipetpet yorumun için teşekkür ederim. Yakın zamanda doktor kontrolüm yok, daha ilaca başlamadım, birdahaki yumurtlama günümde başlayacağım sanırım.
Otrera bu steroid de düşük mü yüksek mi 16 mg? Bilgilendirirmisin beni lütfen. Mesala ben bu ilacı kullanırken dikkat etmem gereken birşey var mı? Yeme içme yada mesala ilaçla etkileşimde bulunacak şeyler varmıdır?
Eki Görüntüle 2883307
bu hap kortizon hapı tuzlu yemeyin bol sıvı alın. vücutta ödem yapıyor ben bir ara göz iltihabı için kullandım sadece 3 hafta ve o dönem 2-3 kg kadar aldım.Daha kullanmıyorum ama kullanacağım,
Eki Görüntüle 2883307
Kusura bakmayın ama buna müdahale edemeden geçemedim. Belli ki tedirginliğiniz bilgi eksikliğinden. Hamilelikte de güvenle kullanılan ilaçlar ve hatta aşılar var. Örneğin tetanoz aşısını sağlık ocakları belirli haftaya ulaşınca çağırıp yapıyorlar. Yine aynı şekilde grip aşısı yapılabiliyor. Yani ilk yapılan aşı bu değil ki hamilelere.Hamilelere ağrı kesici ilacı içmeyin derlerken bir anda aşıyı olabilirsiniz deniyor.
Kusura bakmayın ama buna müdahale edemeden geçemedim. Belli ki tedirginliğiniz bilgi eksikliğinden. Hamilelikte de güvenle kullanılan ilaçlar ve hatta aşılar var. Örneğin tetanoz aşısını sağlık ocakları belirli haftaya ulaşınca çağırıp yapıyorlar. Yine aynı şekilde grip aşısı yapılabiliyor. Yani ilk yapılan aşı bu değil ki hamilelere.
Maalesef çok fazla yanlış bilgi var etrafta. En basitinden hala faz3 çalışmaları yayınlanmadı bilgisi külliyen yalan. Sorgulayalım elbette her şeyi ama yanlış yerlerden sorgulama yapınca çıkmaza giriyoruz iyice.
İşte kısırlığın kanıtıHalam yillardir menapozdaydi asidan sonra regl oldu
Erkeklerde spermlere olumlu etkisi olmuş aşının, yoksa kadınlarda da yumurtlamayı mı harekete geçiriyor?İşte kısırlığın kanıtı
Aaa ciddimisin? Eşim aşı oldu spermlerine zarar verir diye çok korktum. Bunu okuduğuma sevindimErkeklerde spermlere olumlu etkisi olmuş aşının, yoksa kadınlarda da yumurtlamayı mı harekete geçiriyor?
Otrera canım ne yazdın ben orayı kaçırmışım, yazdığın şeye beni eklermisin lütfen okumak istiyorumEvet
Siz yine de otrera nın yazdığı yazıyı okuyun, çok ayrıntılı isim vererek anlattı, doktorunuzla da konuşun
Teşekkür ederim canım, yani bu doz aşı için fazla diyorsun dimi sen? Ozmn ben aşı olayım sonra tedeviye başlayayım, 4 yıldır gebelik olmuyor zaten sebebi yeni bulundu, doktorla ayrıntılı görüşeyim bu konuyu, ama sizler iyiki varsınız ön bilgiler insanlar için çok yararlı,Öncelikle çok geçmiş olsun. Bana danıştığım doktorlar vücudun yeterince bağışıklık oluşturabilmesi için bağışıklığın çok baskılanmaması gerektiğini söylemişlerdi. Yani günlük 20mgdan fazla kullananlarda yeterli antikor oluşmayabiliyor ve bir nevi boşuna yapılmış oluyormuş aşı. Yani anladığım kadarıyla böyle. Sizin toplam 32mg yapıyor sabah akşam, ben aşı olduğumda toplam 10mg içiyordum. Doktorunuzla telefonla vs iletişime geçme imkanınız var mı, hazır ilaca başlamamışken önce covid aşısı olmanız daha mı uygun olur acaba? Fikir yürütüyorum sadece ama...
Tuz, yağ ve şekere dikkat edecem canım teşekkür ederimbu ilaç kortizondur, beraberinde tuz ve şeker tüketimini minimuma indirmek çok önemli. özellikle de tuz. zira ciddi ödem yapar ve hızla kilo alırsınız.
annem 5 mg deltacortril kullanıyordu ki prednolden daha hafiftir, çok çok az tuz kullandığı halde şişmişti.
malesef böyle kötü tarafları var
ilacın mustafa nevzat baskılı son hali muhtemelen, paylaşımınız beni eskiye götürdü :) firma ismi değişti çoktan.
Teşekkür ederim canım dikkat edecem 3 hafta prednol mu kullandınız?bu hap kortizon hapı tuzlu yemeyin bol sıvı alın. vücutta ödem yapıyor ben bir ara göz iltihabı için kullandım sadece 3 hafta ve o dönem 2-3 kg kadar aldım.
MERHABALAR! YENİ BİR BAŞLIKLA KARŞINIZDAYIM!
BUGÜNKÜ İLK BAŞLIĞIMIZ:
KRONİK ROMATİZMAL/OTOİMMÜN HASTALIĞI OLANLAR, ORGAN NAKİLLİLER, KANSER TEDAVİSİ GÖRENLER,KISACA İMMÜN SİSTEMİ MODÜLE EDEN İLAÇ KULLANAN İNSANLARIN COVID-19 İLE AŞILANMASI:
1. Otoimmün ve inflamatuar hastalık dahil romatizmal ve kas-iskelet sistemi hastalığı olan kişiler, bir COVID-19 aşısı OLMALIDIR
ACR Kılavuzuna göre "Tüm romatizma hastaların COVID-19 aşısı olmalıdır" !!
-Otoimmün ve inflamatuar romatizmal hastalıkları olan kişiler, genel popülasyona kıyasla “ağır COVID-19 hastalığı” ve komplikasyonları için daha yüksek risk altındadırlar. Bu nedenle aşı yaptırıp korunmak çok önemlidir.
Hastalar için en büyük endişe , aşıların kendileri için güvenli olup olmadığıdır; çünkü bu hastalıkları olan ve immün sistemi modüle eden ilaç alan kişiler aşı için yapılan klinik çalışmalara dahil edilmemiştir. Bu durun bu tip çalışmalar için normaldir; çünkü bir aşının güvenli ve etkili olup olmadığı ilk önce genel bir popülasyonda belirlenmelidir. Fakat bu nedenle bu hasta popülasyonları için elimizde aşı ile ilgili veri yoktur.
ACR kılavuzu bu nedenle şöyle demektedir: “[romatizmal ve kas-iskelet sistemi hastalarında] mRNA COVID-19 aşısının güvenliği ve etkinliği hakkında elimizde doğrudan kanıt yoktur. Ama, aşının zararlarının COVID-19 aşısının beklenen yararlarından daha fazla olmasını beklemek için bir neden de yoktur. " (Ülkemizde kullanılan Sinovac aşısı için de aynısı söylenebilir.)!!
2. COVID-19 aşısının etkinliği kullanılan immünmodüle edici ilaçlar nedeniyle biraz daha düşük olacaktır; ancak yine de sağlıklı insanlara göre daha az bile olsa ,yine de virüse karşı koruma elde edilmektedir.
Hastaların diğer aşı türlerine (grip veya zona aşısı gibi) nasıl tepki verdiği hakkında bildiklerimize dayanarak, bağışıklık sistemini etkileyen ilaçları kullanan kişilerde COVID-19 aşılarının sağlıklı insanlarda olduğu kadar işe yaramayacağını düşünmek makuldür.
Ancak bu, COVID-19 aşısının bir işe yaramadığı anlamına gelmez- bu ilaçları almayan insanlara göre daha az işe yarayacağı anlamına gelir. Biraz daha az etkili olsa da sizi hastaneye yatacak kadar ağır bir COVID enfeksiyonu geçirmekten (veya daha kötüsünden) korumaya yardımcı olur.
3. Peki hangi ilaçları kullanan hastaların aşılama öncesi-sonrasında ilaçlarını bırakmasına gerek yoktur? :
Hidroksiklorokin (Plaquenil)
IVIG
Düşük doz glukokortikoidler (örn: prednizon, günlük doz <20 mg)
Sülfasalazin (Salazopyrin)
Leflunomide (Arava, Reumil)
Mikofenolat (CellCept)
Azatioprin (Imuran)
Siklofosfamid (Cytoxan, endoxan) (oral)
TNF biyolojikleri (ör: Cimzia, Enbrel, Humira, Remicade, Simponi, Amgevita)
IL-6 biyolojikleri (ör: Actemra)
IL-1 biyolojikleri (ör: Kineret, Ilaris)
IL-17 biyolojikleri (ör: Cosentyx, Taltz)
IL-23 biyolojik (ör: Skyrizi, Tremfya)
IL-12/23 biyolojik (örn: Stelara)
Belimumab (Benlysta)
Oral kalsinörin inhibitörleri (ör: siklosporin veya takrolimus)
YANİ YUKARIDA SAYDIĞIM İLAÇLARI KULLANIYORSANIZ,İLAÇLARINIZA DEVAM EDEREK AŞINIZI OLABİLİRSİNİZ! :)
Yüksek doz steroidler (günlük dozlar ≥ 20 mg) hakkında farklı görüşler vardır. Bazı doktorlar, ilaç zamanlamasında herhangi bir değişikliğe gerek olmadığı konusunda hemfikirken, diğerleri hastaların COVID-19 aşısı olmadan önce steroidleri daha düşük bir günlük doza (<20 mg) düşürmelerini önerebilir. Bu, aşının sizi mümkün olduğunca korumasını sağlamak içindir.
4.Peki hangi ilaçları kullanan hastaların aşılama öncesi-sonrasında ilaçlarının revize edilip-doktor tarafından düzenlenmesi gerekmektedir? :
Kılavuz, aşı almadan önce veya sonra dozları geçici olarak atlama konusunda çalışma grubunda orta düzeyde bir fikir birliği ile şu tavsiyelerde bulunmaktadır.
Bu tavsiyeler bu tip tedbirlerin vücudun bağışıklık tepkisini artırmada yardımcı olabileceği konusundaki bazı kanıtlara dayanmaktadır. Fakat, bunlar mutlak uyulması gereken tavsiyeler değildir. Doktorunuz, kişisel durumunuza bağlı olarak, özellikle de COVID-19 aşınızın zamanlaması ve planlanmasında zorluklar olduğunda, farklı bir öneride bulunabilir.
Metotreksat: Her aşı dozundan sonra 1 hafta süreyle dozu atlayın
Geçmiş araştırmalar , grip aşısını olduktan sonra geçici olarak metotreksat almayı bırakan romatoid artrit hastalarının, hastalık alevlenmelerinde büyük bir artış olmaksızın daha iyi bir yanıt verdiğini göstermiştir (bazı hastalar daha fazla alevlenme yaşamış olsa da).
JAK inhibitörleri (örn: Xeljanz, Olumiant, Rinvoq): Her aşı dozundan sonra 1 hafta atlayın
Kılavuz, hastaların her COVID-19 aşı dozundan sonra bir hafta boyunca günlük alınan JAK inhibtörlerini bırakmalarını önermektedir.
JAK inhibitörleri, bağışıklık sistemimizin virüslere nasıl tepki vereceğine dair önemli rol oynayan ve interferon adı verilen bağışıklık sistemi proteinlerinin aktivitesini azaltır. İnterferon, bağışıklık sistemi ordusunun kaptanı gibi tüm birliklere sinyal gönderir ve onlara ne zaman ve nerede konuşlanacaklarını söyler. İnterferon azaldığında bağışıklık sistemimizin tepkisi kaosa sürüklenebilir. COVID-19 aşısını aldıktan sonra JAK inhibtörlerine ara verirseniz, vücudunuzun koronavirüs gibi viral enfeksiyonları tanıyıp bunlarla savaşma şeklini zayıflatmazsınız.!!
Abatacept (Orencia), enjekte edilebilir form: Yalnızca ilk aşı dozundan bir hafta önce ve sonra atlayın. Bu ilacın enjekte edilebilir şekli haftalık olarak alınır. Bu sadece ilk aşı dozu için geçerlidir.
Abatacept, bağışıklık sisteminin eşleştiricisi olarak tanımladığı T hücrelerinin işlevini etkiler - tüm farklı bileşenlerin iletişim kurmasını ve birlikte çalışmasını sağlar. Koronavirüs yepyeni (veya yeni) olduğundan ve bağışıklık sistemlerimizin çoğu daha önce virüsle hiç karşılaşmadığından, aşının hemen öncesinde veya sonrasında T hücrelerinin çalışmasını etkilememek önemli olabilir.
Rituximab (Rituxan): COVID-19 aşısını sonraki infüzyondan yaklaşık 4 hafta önce yaptırın, sonraki infüzyonu ikinci aşı dozundan 2-4 hafta sonraya erteleyin – mümkünse.
Romatoid artrit, lupus ve vasküliti tedavi etmek için kullanılan bu biyolojik ajan, tipik olarak altı ayda bir uygulanan bir infüzyondur. Kanınızda ve dokularınızda dolaşan B hücrelerini imha eder ve bu da iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Öte yandan, aşılara etkili bir bağışıklık sistemi tepkisi oluşturmak için bu B hücrelerine ihtiyaç vardır. COVID-19 aşısını bir sonraki rituximab dozunuza yaklaştırmak- B hücre düzeyleriniz daha yüksek olduğunda- vücudunuzun aşıya daha iyi yanıt vermesini sağlar.
Bu tür bir program, hastalık aktivitesi uzun bir süre ilaca ara vermeye uygun hastalara önerilir, bu nedenle tüm hastalar için tavsiye edilmeyebilir.
Siklofosfamid infüzyonu: İnfüzyon zamanı geldiğinde COVID-19 aşısı yapılır, bir hafta sonra siklofosfamid infüzyonu verilir
BU YAZDIKLARIMIN HİÇBİRİ TIBBİ TAVSİYE DEĞİLDİR,YALNIZCA BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR, MUTLAKA DOKTORUNUZA DANIŞINIZ!!
*** ekleme : aşı etkinliğinin azalacağı grupta : kanser için kemoterapinin aktif kullanımı, hematolojik maligniteler, hematopoietik kök hücre veya solid organ nakli, CD4 hücre sayısı <200 hücre/mikroL olan tedavi edilmemiş HIV enfeksiyonu, kombine primer immün yetmezlik bozukluğu ve immünosupresif ilaçların kullanımı yer alır.
burada :)Otrera canım ne yazdın ben orayı kaçırmışım, yazdığın şeye beni eklermisin lütfen okumak istiyorum
Teşekkür ederim canım, yani bu doz aşı için fazla diyorsun dimi sen? Ozmn ben aşı olayım sonra tedeviye başlayayım, 4 yıldır gebelik olmuyor zaten sebebi yeni bulundu, doktorla ayrıntılı görüşeyim bu konuyu, ama sizler iyiki varsınız ön bilgiler insanlar için çok yararlı,
Mesala ben vücudumda katil hücreler var mı yok mu testini burdaki arkadaşlar yaptır dedi ve yaptım yoksa doktorlar önermedi, doktora bu testi yaptım diyince oo baya yüksek çıkmış bundan gebelik olmuyor olasılığı çok büyük başka sorun yok diyor, eee ozmn e be doktor sen neden istemedin bu testi benden.
Demek istediğim iyiki kk kadınlarımız var
Tuz, yağ ve şekere dikkat edecem canım teşekkür ederim
Teşekkür ederim canım dikkat edecem 3 hafta prednol mu kullandınız?
IgA nefropatisi de denen HSP hastalığı çocuklarda çok sık görülebilen bir hastalık maalesef. genellikle geçirilen ÜSYE 'lerden sonra tetikleniyor ancak immün sistemin tetiğini çeken şey nedir kesin olarak bilinemiyor çünkü sizin de dediğiniz gibi bir ilaç,aşı ,bir enfeksiyon, herhangi bir antijen sebep olabiliyor bu duruma. tetanoz gibi toksoid aşılar gebelerde bile güvenle kullanılıyor, inaktif aşılar da aynı şekilde. ancak 5'li karma aşının içinde oral polio yani çocuk felci aşısı da mevcut ki bu canlı aşıdır. hatta bu karma aşı bcg yani tbc aşısı ile birlikte yapılır, bcg aşısı da canlı aşıdır, ki antijenitesi en kuvvetli aşıdır. buna rağmen sorun olmadıysa,tahminimce covid aşısında da sorun olmayacaktır. ancak dediğim gibi sadece tahmin ediyorum. kesin bir şey söyleyemem :)HSP geçmişi olanlarla ilgili bir araştırma ya da bilgi var mıdır acaba?.
İlaçsız atlattı oğlum bir daha tekrarlamadi şükür.
Sebebi bilinmiyor aşılar da tetiklemis olabilir denildi.
Gerçi sonrasında karma ve tetanoz oldu sıkıntı olmadı.
Ancak her aşı farklı şekilde çalışıyor o sebepten soruyorum.
Emekleriniz için teşekkürler.
konunun ilk sayfasında bir fihrist hazırladım. sorular ve cevaplarının olduğun sayfaları linkledim. oraya bir göz atmanızı rica edeceğim. yine aklınıza takılan sorular olursa mutlaka yazın :))Tüm sayfaları okuyamadım hamilelerin asi vurulması ile alakalı ne düşünüyorsunuz doktorum ne yaptır ne yaptırma diyebilirim senin kararın dedi ama çok kafam karışık birde kan pıhtılaşma sorunum var kan sulandırıcı iğne ve hap kullaniyorum hangi aşıyı tercih etmeliyim teşekkürler
hangi ilaçlar? benim de metpamid alerjim var,aşı olurken belirttim,15 dk yerine yarım saat bekledim aşı sonrası,bir sorun olmadı :))Alerji
Romatoid artrit için Reumil (leflunomid)alıyordum 2 doz sinovac vuruldum bir yan etki olmadı. Sadece ilk doz öncesi ilacı bıraktım ve 2. dozdan 15. gün sonrasına kadar kullanmadım antikor oluşması adına , şimdi 3. doz hakkı tanınırsa biontech olacağım. Sinovac tercih nedenim eski tip inaktif aşı olması ve benim ekstra ilaç alerjim olması idi.
faz 3 çalışması demek ilacın insanlar üzerinde uygulanması demek . piyasaya sürülmeden önce yapılır. tamam ilk aşılar biraz hengameye geldi ancak faz 3 çalışmaları neredeyse tamamen tamamlandı. hatta şu anda faz 4 çalışmaları yapılıyor. yani özel popülasyonlar üzerinde olan etkileri inceleniyor,yan etkiler raporlanıyor. dünyanın neresine gidersen git faz 4 çalışması ürün piyasaya çıktıktan sonra yapılır. çünkü tanımı budur. ama maalesef senin de dediğin gibi bilgi eksikliğinden dolayı ''bizim üzerimizde deniyorlaaaar'' gibi düşünceler ortaya çıkıyor...Kusura bakmayın ama buna müdahale edemeden geçemedim. Belli ki tedirginliğiniz bilgi eksikliğinden. Hamilelikte de güvenle kullanılan ilaçlar ve hatta aşılar var. Örneğin tetanoz aşısını sağlık ocakları belirli haftaya ulaşınca çağırıp yapıyorlar. Yine aynı şekilde grip aşısı yapılabiliyor. Yani ilk yapılan aşı bu değil ki hamilelere.
Maalesef çok fazla yanlış bilgi var etrafta. En basitinden hala faz3 çalışmaları yayınlanmadı bilgisi külliyen yalan. Sorgulayalım elbette her şeyi ama yanlış yerlerden sorgulama yapınca çıkmaza giriyoruz iyice.