Tavsiye ettiğiniz aşılar korumuyor ki.
korumuyor mu? bakın bir aşının bireyi koruması demek,o kişinin ya hasta olmasını engellemesi,ya da hastalığı HAFİF olarak atlatmasını sağlaması demektir. aşı olan bireylerin yoğun bakıma düşüp entübe edilme oranları azaldı farkında mısınız?
antikor titreleri,oluşan immün cevapla ilgili dilerseniz bilgi paylaşabilirim ancak bunlar tamamen tıbbi dille yazıldığı için ne kadar uğraşsam da fazla sadeleştiremem. ondan dolayı buraya yazmak istemedim. normalde yazımda vardı,ancak sonradan sildim anlaması güç olabilir diye. ancak size çalışma sonuçlarını atabilirim dilerseniz :)
Yan etkileri bilinmiyor. Tamamen belirsiz ne olacağı.
şimdi bir kızamık,tbc ile covid'i karşılaştırmak sizce de haksızlık olmaz mı? ilk ikisi yıllardır görülen hastalıklar,dolayısıyla onlarla ilgili binlerce çalışma mevcut. ancak covid çok yeni bir hastalık,insanlık olarak çok gafil avlandık,çok ani gelişti her şey. 1.5 senelik bir hastalıktan bahsediyoruz. hastalığın ne olduğunu tanımlama, patogenezini çözümleme,tedavi fikri araştırma,fikri gerçekleştirme, ilacın etkisini gözlemleme, üzerine bir de yan etkilerini incelemek 1.5 seneye sığacak bir şey değil. o yüzden kritik kararlar alınması gerekti. mümkün olduğunca erken bir şekilde aşı üretilmesi gerekti. çünkü istediğimiz kadar ilaç üretelim,bulaşı engellemezsek hastalıktan kurtulamayız.
Ama bu aşılara denek olmamıza karşıyım.
yukarıdaki paragraf bunun için de geçerli. sizce de biraz haksızlık etmiyor musunuz?
milyonlarca insan öldü. belki aşılansalardı az da olsa antikor oluşacaktı,ve evet belki yine hasta olacaklardı ama yoğun bakıma düşüp ölmeyeceklerdi.
maske konusunda ise,toplumdaki TÜM bireyler aşılanmadan maskeyi çıkaramayız. aşılı insan hasta olmaz ama virüsü vücudunda asemptomatik olarak taşıyıp,aşısız birine bulaştırıp onu hasta edebilir. maskenin hala devam etmesinin nedeni bu.
aşılı birey sessizce vücudundan atar virüsü,hastalık belirtisi göstermez,ama yine de bulaştırıcı olabilir.
bu sadece covid için değil,tüm hastalıklar için geçerli. (solunum yoluyla bulaşan).
bilmiyorum biraz açıklayıcı olabildim mi ama. umarım bir nebze de olsa bakış açınız değişmiştir.
amacım kavga edip rencide etmek değil. gerçekten çok samimi bir niyetle sohbet etme amacındayım sadece...