Covid-19 ve Merak Edilen Her Şey 💭

bu arada bu immünmodülatör ilaçları detaylı açıklamamın bir nedeni var :

sitede bu tarz ilaçları kullanan çok insan var ve herkes kendi hastalığı konusunda genel anlamda detaylı bilgiye sahip. ondan dolayı ilaçlarının isimlerini,etken maddelerini vb biliyorlar.

bana da sorular geldi,şu ilaç kullanımı,şu hastalık aşıya engel mi diye.

ondan dolayı ilaç isimlerini detaylı sıraladım ki,herkes kendi kullandığı ilacı listeden bulabilip,istediği cevabı edinebilsin. :)

abukkusu abukkusu siz neden beğenmediniz? samimi soruyorum. sizce yanlış olan bir yer mi var ? :)
Uzmanlığınız ne bilmiyorum, bildirim olarak gelince gördüm konuyu. Benim hiçbir uzmanlığım yok sıradan vatandaşım. Ama araştırıyorum az çok doktor tanıyorum etraftan. Aşı karşıtı da asla değilim. Tavsiye ettiğiniz aşılar korumuyor ki. Yan etkileri bilinmiyor. Tamamen belirsiz ne olacağı.
Aşı olanlar maskesiz gezemiyor, temaslıysa karantina yine de uygulanıyor. Hamilelere ağrı kesici ilacı içmeyin derlerken bir anda aşıyı olabilirsiniz deniyor.
Söylediğim gibi aşı karşıtı değilim. Ama bu aşılara denek olmamıza karşıyım.

Bağışıklık sistemini baskılama ilacı kullananlar aşı olabiliyormu kızlar? Düşük doz Prednol yada Prograf gibi tablet kullananlar?

Sevgili Otrera Otrera , gercek hayatta “Doktor hanim” diye eteginizden ayrilmayacak kisilerin begenmemesine takilma bence.

Cok sevdigim bir soz var; nasipte yoksa dayak bile yenmez. 😉

Allah ilmini artirsin. 🌸💕

Tavsiye ettiğiniz aşılar korumuyor ki.
korumuyor mu? bakın bir aşının bireyi koruması demek,o kişinin ya hasta olmasını engellemesi,ya da hastalığı HAFİF olarak atlatmasını sağlaması demektir. aşı olan bireylerin yoğun bakıma düşüp entübe edilme oranları azaldı farkında mısınız?

antikor titreleri,oluşan immün cevapla ilgili dilerseniz bilgi paylaşabilirim ancak bunlar tamamen tıbbi dille yazıldığı için ne kadar uğraşsam da fazla sadeleştiremem. ondan dolayı buraya yazmak istemedim. normalde yazımda vardı,ancak sonradan sildim anlaması güç olabilir diye. ancak size çalışma sonuçlarını atabilirim dilerseniz :)
Yan etkileri bilinmiyor. Tamamen belirsiz ne olacağı.
şimdi bir kızamık,tbc ile covid'i karşılaştırmak sizce de haksızlık olmaz mı? ilk ikisi yıllardır görülen hastalıklar,dolayısıyla onlarla ilgili binlerce çalışma mevcut. ancak covid çok yeni bir hastalık,insanlık olarak çok gafil avlandık,çok ani gelişti her şey. 1.5 senelik bir hastalıktan bahsediyoruz. hastalığın ne olduğunu tanımlama, patogenezini çözümleme,tedavi fikri araştırma,fikri gerçekleştirme, ilacın etkisini gözlemleme, üzerine bir de yan etkilerini incelemek 1.5 seneye sığacak bir şey değil. o yüzden kritik kararlar alınması gerekti. mümkün olduğunca erken bir şekilde aşı üretilmesi gerekti. çünkü istediğimiz kadar ilaç üretelim,bulaşı engellemezsek hastalıktan kurtulamayız.
Ama bu aşılara denek olmamıza karşıyım.
yukarıdaki paragraf bunun için de geçerli. sizce de biraz haksızlık etmiyor musunuz?

milyonlarca insan öldü. belki aşılansalardı az da olsa antikor oluşacaktı,ve evet belki yine hasta olacaklardı ama yoğun bakıma düşüp ölmeyeceklerdi.

maske konusunda ise,toplumdaki TÜM bireyler aşılanmadan maskeyi çıkaramayız. aşılı insan hasta olmaz ama virüsü vücudunda asemptomatik olarak taşıyıp,aşısız birine bulaştırıp onu hasta edebilir. maskenin hala devam etmesinin nedeni bu.

aşılı birey sessizce vücudundan atar virüsü,hastalık belirtisi göstermez,ama yine de bulaştırıcı olabilir.

bu sadece covid için değil,tüm hastalıklar için geçerli. (solunum yoluyla bulaşan).

bilmiyorum biraz açıklayıcı olabildim mi ama. umarım bir nebze de olsa bakış açınız değişmiştir.

amacım kavga edip rencide etmek değil. gerçekten çok samimi bir niyetle sohbet etme amacındayım sadece...

yarım saat bekletilmesi lazım herkesin. alerjik rx veya herhangi bir yan etki oluşmasın diye. yanlış yapmışlar :)
Ben de sağlık ocağından randevu aldim. Randevu olusmadan önce hiçbir alerjik reaksiyon öykünüz yoksa randevu oluşturun yaziyordu.

Yani eminseniz sağlık ocağından alin fakat şüpheniz varsa hastane tercih ediniz yaziyordu

korumuyor mu? bakın bir aşının bireyi koruması demek,o kişinin ya hasta olmasını engellemesi,ya da hastalığı HAFİF olarak atlatmasını sağlaması demektir. aşı olan bireylerin yoğun bakıma düşüp entübe edilme oranları azaldı farkında mısınız?

antikor titreleri,oluşan immün cevapla ilgili dilerseniz bilgi paylaşabilirim ancak bunlar tamamen tıbbi dille yazıldığı için ne kadar uğraşsam da fazla sadeleştiremem. ondan dolayı buraya yazmak istemedim. normalde yazımda vardı,ancak sonradan sildim anlaması güç olabilir diye. ancak size çalışma sonuçlarını atabilirim dilerseniz :)

şimdi bir kızamık,tbc ile covid'i karşılaştırmak sizce de haksızlık olmaz mı? ilk ikisi yıllardır görülen hastalıklar,dolayısıyla onlarla ilgili binlerce çalışma mevcut. ancak covid çok yeni bir hastalık,insanlık olarak çok gafil avlandık,çok ani gelişti her şey. 1.5 senelik bir hastalıktan bahsediyoruz. hastalığın ne olduğunu tanımlama, patogenezini çözümleme,tedavi fikri araştırma,fikri gerçekleştirme, ilacın etkisini gözlemleme, üzerine bir de yan etkilerini incelemek 1.5 seneye sığacak bir şey değil. o yüzden kritik kararlar alınması gerekti. mümkün olduğunca erken bir şekilde aşı üretilmesi gerekti. çünkü istediğimiz kadar ilaç üretelim,bulaşı engellemezsek hastalıktan kurtulamayız.

yukarıdaki paragraf bunun için de geçerli. sizce de biraz haksızlık etmiyor musunuz?

milyonlarca insan öldü. belki aşılansalardı az da olsa antikor oluşacaktı,ve evet belki yine hasta olacaklardı ama yoğun bakıma düşüp ölmeyeceklerdi.

maske konusunda ise,toplumdaki TÜM bireyler aşılanmadan maskeyi çıkaramayız. aşılı insan hasta olmaz ama virüsü vücudunda asemptomatik olarak taşıyıp,aşısız birine bulaştırıp onu hasta edebilir. maskenin hala devam etmesinin nedeni bu.

aşılı birey sessizce vücudundan atar virüsü,hastalık belirtisi göstermez,ama yine de bulaştırıcı olabilir.

bu sadece covid için değil,tüm hastalıklar için geçerli. (solunum yoluyla bulaşan).

bilmiyorum biraz açıklayıcı olabildim mi ama. umarım bir nebze de olsa bakış açınız değişmiştir.

amacım kavga edip rencide etmek değil. gerçekten çok samimi bir niyetle sohbet etme amacındayım sadece...
Benim de amacım kavga değil inanın. Herkes beğen butonuna basmak zorunda değil ya. Keşke ben de tıp dili bilseydim de sizinle o şekilde tartışsaydık. Bakış açım değişmedi. Ama ben olmayacağım dediğimde ilk defa sizin kadar yumuşak bir karşılık aldım onu söyliyim. Yani zaten aşı olmak isteyen olsun ama olmak istemeyene de saygı duyulsun. Bu dayatmayla olacak birşey değil. Sorumluluğunu devlet alsın ben olurum diyen de çok var biliyorsunuzdur. Aşıya karşı çıkan doktorlarımız da var azımsanmayacak sayıda. E onlar da doktor?

covid-19 aşısı için tek bir yasak var o da aşının bileşenlerinden herhangi birine karşı alerjinizin olması. içerikleri paylaşmıştım,oradaki maddelerden herhangi birine alerjiniz yoksa, bence güvenle yaptırabilirsiniz aşınızı :) ♥️
Henüz hangi bileşenlere alerjim var bilmiyorum sadece 2 ilaç zehirlenme olayım var daha bu yaşıma kadar hiç ilaç kullanmadım korkudan doktora da gitmeyi sürekli ihmal ettim inş bir sıkıntı çıkmaz da gidip alerji testlerimi yaptırıp aşı mi olacam 💖💖💖 teşekkür ederim

Bağışıklık sistemini baskılama ilacı kullananlar aşı olabiliyormu kızlar? Düşük doz Prednol yada Prograf gibi tablet kullananlar?
Ocak ayından beri deltacortil hap (2kere de olduğum diprospan iğne) ile bağışıklığımı baskılıyoruz. Doktorumun tavsiyesi ile sıram geldiğinde covid aşımı oldum. Yanlış olmasın tabi doktor değilim ama hasta olarak bildiğim kadarıyla günlük 20mgın altında kortikosteroid kullananlar sorunsuz rahatça aşılanıyor

Bağışıklığı baskılandığı için kişi hastalığa daha çabuk yakalanabiliyor, bu sebeple bağışıklık baskılayıcı kullananlar aşılama sıralamasında ilk sırada yer aldı bildiğim kadarıyla. Çok detaylı ve açıklayıcı yazmış Otrera Otrera Hanım da. Yine de aklınızda soru işareti mevcutsa takibinde olduğunuz doktorunuzla görüşüp karar verebilirsiniz aslında. Yakın zamanda kontrolünüz var mıydı?

Otrera Otrera şimdi size şunu sormak istiyorum ABD de biontech vuruldu arkadaşım yarım saat hastahanede bekletilmiş. Fakat geçen bizim sağlık ocağında 70 den aşağı olmayan amcaya cat yaptılar yolladılar! Ben çok gerildim, babam üniversite hastahanesinde bekletilmiş ama bu sağlık ocağı başından savdi resmen 😔
Verdikleri kağıtta 15 dakika hastane bahçesinde bekleyin, alerjik bir bünyeniz varsa 30 dakika bekleyin diye yazıyordu. Kağıt da mı vermediler acaba? Ben 15 dakika hastane bahçesinde bekledim, arabayla eve geldik, evden 3 dakika mesafede devlet hastanesi var bir şey olursa oraya gideriz dedik 😅.

Otrera Otrera , çok faydalı bir topik olmuş, teşekkür ederim. Ben ilk açıldığında ankete katılıp evet demişim, sonra unutmuşum burayı, geçende tekrar takibe almıştım. Benim de bir sorum olacak aşıların kan pıhtılaşması etkisi üzerine. Ben Pfizer/Biontech aşısı oldum. 5 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Biliyorsundur bu haplar pıhtı riskini artırıyorlar. Sigara kullanmıyorum, alkol de çok sık değil. Ancak fazla kilom var ve spor da yapmıyorum. Sence aşıyla birlikte pıhtı konusunda riskte miyim, kan sulandırıcı kullanmam gerekir mi?

Teşekkür ederim söyleyeyim önce tansiyona baksınlar
Bilmiyorum belki bakıyorlar zaten.
Birde zaten anneannemin tansiyonu çok yüksek yarın ayrıca dahiliye ye muayene olacak tansiyon için.
İnşallah bir etkisi olmaz.
Önce dahiliyeye gitsin aşı olacağını söylesin ona göre dahiliye yönlendirir. Tansiyon yüksek hastalara aşı yapmıyoruz. Tansiyonları kontrol altına alınınca yapıyoruz.

hangi ilaçlarla beraber aşının yapılabildiğini yazmıştım dün, siz hangi ilacı kullanıyorsunuz? steroid de düşük doz ise olabilirsiniz :) kaç mg kullanıyorsunuz?
Sevgili Otrera Otrera , gercek hayatta “Doktor hanim” diye eteginizden ayrilmayacak kisilerin begenmemesine takilma bence.

Cok sevdigim bir soz var; nasipte yoksa dayak bile yenmez. 😉

Allah ilmini artirsin. 🌸💕
😍😍😍😍😍♥️♥️♥️♥️♥️
Henüz hangi bileşenlere alerjim var bilmiyorum sadece 2 ilaç zehirlenme olayım var daha bu yaşıma kadar hiç ilaç kullanmadım korkudan doktora da gitmeyi sürekli ihmal ettim inş bir sıkıntı çıkmaz da gidip alerji testlerimi yaptırıp aşı mi olacam 💖💖💖 teşekkür ederim
rica ederim :)) hangi ilaçlardı? zehirlenme mi alerjik rx mu? ikisi farklı :))
Verdikleri kağıtta 15 dakika hastane bahçesinde bekleyin, alerjik bir bünyeniz varsa 30 dakika bekleyin diye yazıyordu. Kağıt da mı vermediler acaba? Ben 15 dakika hastane bahçesinde bekledim, arabayla eve geldik, evden 3 dakika mesafede devlet hastanesi var bir şey olursa oraya gideriz dedik 😅.

Otrera Otrera , çok faydalı bir topik olmuş, teşekkür ederim. Ben ilk açıldığında ankete katılıp evet demişim, sonra unutmuşum burayı, geçende tekrar takibe almıştım. Benim de bir sorum olacak aşıların kan pıhtılaşması etkisi üzerine. Ben Pfizer/Biontech aşısı oldum. 5 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Biliyorsundur bu haplar pıhtı riskini artırıyorlar. Sigara kullanmıyorum, alkol de çok sık değil. Ancak fazla kilom var ve spor da yapmıyorum. Sence aşıyla birlikte pıhtı konusunda riskte miyim, kan sulandırıcı kullanmam gerekir mi?
çok ama çok güzel bir konuya değinmişsin delfinocum 💫👍

kesinlikle bir dahaki değineceğim konu bu olacak,şimdiden başlayayım araştırmaya.

çünkü OK kullanan çok kadın var,onun da haricinde insanlar aşının pıhtı yaptığını düşünebiliyor. ve böyle düşünen insan sayısı da oldukça fazla gerçekten. bir bakalım gerçekten öyle miymiş :)

süpersin, ilk fırsatta buraya yazacağım bu konu hakkında :))

hatta diyabet,tansiyon,OK vb yaygın ilaçları genel oalrak ele alayım,daha büyük kesime hitap eder diye düşünüyorum. ♥️♥️

Benim de amacım kavga değil inanın. Herkes beğen butonuna basmak zorunda değil ya. Keşke ben de tıp dili bilseydim de sizinle o şekilde tartışsaydık. Bakış açım değişmedi. Ama ben olmayacağım dediğimde ilk defa sizin kadar yumuşak bir karşılık aldım onu söyliyim. Yani zaten aşı olmak isteyen olsun ama olmak istemeyene de saygı duyulsun. Bu dayatmayla olacak birşey değil. Sorumluluğunu devlet alsın ben olurum diyen de çok var biliyorsunuzdur. Aşıya karşı çıkan doktorlarımız da var azımsanmayacak sayıda. E onlar da doktor?
aşı karşıtı olan meslektaşlarıma hayret ediyorum, hatta çok da kızıyorum...

beğen butonuna neden bastınız değil benim derdim,yani beğenmedim almak değil,ben sadece merak ettim acaba oluşturduğum içerikle ilgili ne hoşunuza gitmedi,öğreneyim de iyileştirme çalışmaları yapayım,insanlara daha faydalı olayım diye sormuştum. :)

elbette zorlamıyoruz ama şiddetle tavsiye ediyoruz aşı olmayı.

elbette son karar sizin.

iyi akşamlar :))

Merhabalar hanımlar. Hepimizin bildiği üzere covid-19 pandemisi ve aşılanmasıyla ilgili çok fazla soru, endişe,ve teoriler mevcut. Bu topiği açma amacım aşılanma ve enfeksiyonla ilgili temel endişe ve soruların cevaplarını bilimsel verilere ve çalışmalara dayanarak sizlerle paylaşmak.

Sizlerden gelen soruları dikkate alarak paylaşım yapmaktayım, ve bu doğrultuda cevapladığım sorular:

1.
Emziren annelerde,gebelerde,tüp bebek düşünenlerde, gebe kalmayı düşünen kadınlarda Covid-19 aşısı:

- Covid-19 ve Merak Edilen Her Şey 💭

2.
Kronik/otoimmün,romatizmal hastalığı olanlarda,kanser hastalarında Covid-19 aşısı:

3.
Alerjik Bünyelerde Covid-19 Aşılaması:

-
Her hafta sizlerden gelen talepler doğrultusunda 1-2 konuya açıklık getirmeye devam edeceğim.

Merhaba ımmun yetmezlıgım var her ayy takipteyim hamıleyım ustelık aşı konusu benım ıcın buyuk soru ısaretı 😔
bakın hepsi konunun ilk sayfasında var. başlıklara göz atabilirsiniz :) ancak yine kafanıza takılan soru olursa yazın lütfen :)

HSP geçmişi olanlarla ilgili bir araştırma ya da bilgi var mıdır acaba?.
İlaçsız atlattı oğlum bir daha tekrarlamadi şükür.
Sebebi bilinmiyor aşılar da tetiklemis olabilir denildi.
Gerçi sonrasında karma ve tetanoz oldu sıkıntı olmadı.
Ancak her aşı farklı şekilde çalışıyor o sebepten soruyorum.
Emekleriniz için teşekkürler.

Tüm sayfaları okuyamadım hamilelerin asi vurulması ile alakalı ne düşünüyorsunuz doktorum ne yaptır ne yaptırma diyebilirim senin kararın dedi ama çok kafam karışık birde kan pıhtılaşma sorunum var kan sulandırıcı iğne ve hap kullaniyorum hangi aşıyı tercih etmeliyim teşekkürler

hangi ilaçlarla beraber aşının yapılabildiğini yazmıştım dün, siz hangi ilacı kullanıyorsunuz? steroid de düşük doz ise olabilirsiniz :) kaç mg kullanıyorsunuz?

😍😍😍😍😍♥️♥️♥️♥️♥️

rica ederim :)) hangi ilaçlardı? zehirlenme mi alerjik rx mu? ikisi farklı :))

çok ama çok güzel bir konuya değinmişsin delfinocum 💫👍

kesinlikle bir dahaki değineceğim konu bu olacak,şimdiden başlayayım araştırmaya.

çünkü OK kullanan çok kadın var,onun da haricinde insanlar aşının pıhtı yaptığını düşünebiliyor. ve böyle düşünen insan sayısı da oldukça fazla gerçekten. bir bakalım gerçekten öyle miymiş :)

süpersin, ilk fırsatta buraya yazacağım bu konu hakkında :))

hatta diyabet,tansiyon,OK vb yaygın ilaçları genel oalrak ele alayım,daha büyük kesime hitap eder diye düşünüyorum. ♥️♥️
Daha kullanmıyorum ama kullanacağım,
Predol 16 mg günde 2 kere.
Vücudumda NK (naturel killer) yüksek çıktı ve sanırım hamile kalkmama sebebim buymuş, vücut embriyoyu daha yerleşmeden yabancı bir madde olarak görüp savaşıyor ve reddediyormuş:KK43:
LezzetliCipetpet LezzetliCipetpet yorumun için teşekkür ederim. Yakın zamanda doktor kontrolüm yok, daha ilaca başlamadım, birdahaki yumurtlama günümde başlayacağım sanırım.
Otrera Otrera bu steroid de düşük mü yüksek mi 16 mg? Bilgilendirirmisin beni lütfen. Mesala ben bu ilacı kullanırken dikkat etmem gereken birşey var mı? Yeme içme yada mesala ilaçla etkileşimde bulunacak şeyler varmıdır?
20210705_204142.jpg

X