Çok üzgünüm:(

Çok fazla detaylar uzun uzun anlatılmış.. Sıkıldım tamamını okumadım açıkçası..

Ya benim annem de kıyamaz birçok şeye senin olsun sana kalsın diye.. Eskiden beridir öyle fedakardır annem..

Ama senin öz annen gibiymiş değil de kaynanan ya da uzak biri gibi davranıp her şeye bir trip atmış.. Yabancın değil ki ? Ne isterse onu yapmak için sormuşsundur yemeği..

Yoksa elbetteki ' misafir ' e ne yersiniz denmez..

tatlım çok sıkma kendini...
annen öyle gayet rahat belliki...
anneninde ddiği gibi koy önlerine isteyen yer zaten...

Bir de o senin kaynanan değil ki öz annen.. O yüzden konuyu ' Eşi ve Eşinin ailesi ' kısmına açman uygun olmamış..

Ben yazdıklarınız okuyunca '' ne çok soru sormuş'' annesine diye geçirdim içimden.
Anneniz haklı, samimide olsanız şuan ''el oğlu'' diye tabir edilen kişinin ve onunla evli kızının evinde.
Dolayısıyla tabiki rahat yiyemez, rahat isteyemez.

''Bunu yapalım'' dediğinizde anneniz yok diyorsa bir dahaki sefere hiç sormadan yapıp getirecektiniz.
Nasılsa annenizin sevdiği şeyi biliyorsunuz değil mi ?Ne gerek var sorup durmaya ?

Banada biri sorarsa ''şunu yapayım mı ? '' diye yapma derim.

artık kendini kasma canım.sen yapacağın yemeği yap koy.sorma onu mu yapyım bunu mu yapayım.
banyo mu yapacak havlusunu koy banyoya ister silinsin,ister silinmesin.
meyveleri çerezleri ortada tut.canı isterse alsın yesin,yemese de boşver,bir de böyle dene bakalım:34:

şimdi herkes,annendir seni düşünüdüğünden diyorlar da,kaynana böyle davransa bunu diyecekler mi acaba:50:

K.valide çok farklı Egem tabiki.
Bir kere k.valide evde yabancı gibi davranmaz, çünkü kendi oğlunun evi olduğunu düşündüğü için çok rahattır, hatta gelin orda ondan yabancıdır ona göre. K.valide ister. Devamlı ister yok demez, ya da getirmediğinde kırılır.

Kendi annen söz konusu olduğunda kendini yabancı gibi hisseder, bu tartışılamaz bir gerçektir.

Ayrıca sana ömrünü feda etmiş bir anne ile bir an bile emei geçmiş iki insan kıyaslanamaz.
Birine canını verirsin, diğerine eşine olan saygından, eğer k.valide iyiyse iyiliği olduğu için sevgiden yaparsın ne yaparsan.
Annene defalarca nazın geçer ama k.validene geçmez bir defa dahi.

''Benim annem gelsin, k.valide gelmesin v.s tarzındaki düşüncelerde bende senin gibi düşünüyorum ama bazı zamanlarda bu kıyas mümkün değil.

Annen hem seni yormak istememiş hem de kendi de rahat etmek istemiş bence. Sen hiç sorma direk hazırla seveceği şeyleri bilmiyor musun yemeklerden onları hazırla işte. Anneciğin vicdan yapmış sonradan ki bir de temizlik yapmaya kalkmış.Bence çok naif bir annen var tabi ki yap kızım diyemez sorunca yapma der.Gönlünü alın derim :34:

K.valide çok farklı Egem tabiki.
Bir kere k.valide evde yabancı gibi davranmaz, çünkü kendi oğlunun evi olduğunu düşündüğü için çok rahattır, hatta gelin orda ondan yabancıdır ona göre. K.valide ister. Devamlı ister yok demez, ya da getirmediğinde kırılır.

Kendi annen söz konusu olduğunda kendini yabancı gibi hisseder, bu tartışılamaz bir gerçektir.

Ayrıca sana ömrünü feda etmiş bir anne ile bir an bile emei geçmiş iki insan kıyaslanamaz.
Birine canını verirsin, diğerine eşine olan saygından, eğer k.valide iyiyse iyiliği olduğu için sevgiden yaparsın ne yaparsan.
Annene defalarca nazın geçer ama k.validene geçmez bir defa dahi.

''Benim annem gelsin, k.valide gelmesin v.s tarzındaki düşüncelerde bende senin gibi düşünüyorum ama bazı zamanlarda bu kıyas mümkün değil.

şimdi bu konuyu aynı şekilde 1 gelin açsaydı ama aynı cümlelerle,gelen yorumlar ne olurdu biliyor musun:34:
zıkkımın kökünü yesin,ne uğrşıyorsun:ssz:

Bazen insanlar anne dahi olsa yük olmayayım derken aslında ruhumuza nasılda yük verdiklerinin farkında olmuyorlar. Ben istemem, yapma etme vs vs diyeceğine fikrini söylese en azından ruhun yorulmayacak.

Arkadaşımla hep diyoruz geç anne olduk, geleceğe notlar altında günlük tutalım ileride evlatlarımızı boğmayalım. Gördüğümüzü yanlışları ileride bizde yapmayalım çünkü nasılsa yaşlandığımızda yaptıklarımız bide doğru gelecek.

artık kendini kasma canım.sen yapacağın yemeği yap koy.sorma onu mu yapyım bunu mu yapayım.
banyo mu yapacak havlusunu koy banyoya ister silinsin,ister silinmesin.
meyveleri çerezleri ortada tut.canı isterse alsın yesin,yemese de boşver,bir de böyle dene bakalım:34:

şimdi herkes,annendir seni düşünüdüğünden diyorlar da,kaynana böyle davransa bunu diyecekler mi acaba:50:

egem çok cesursun arkadaşım, nasıl bir soru bu böyle :))))

şimdi bu konuyu aynı şekilde 1 gelin açsaydı ama aynı cümlelerle,gelen yorumlar ne olurdu biliyor musun:34:
zıkkımın kökünü yesin,ne uğrşıyorsun:ssz:

Haklısın katılıyorum ama yinede k.validenin kendi evi olduğu için zaten bu konuda hizmet bekler.

Yapma demez, hiçbir gelinde bu kadar soru sormaz.

Egem'i okudum hakverdim , 1Sen'i okudum hakverdim. Şimdi ikisine de hakvermem benim dengesizliğim mi oluyor :) Yoksa ikisinin çok doğru tesbitler yaptığını mı gösteriyor ?

İnsan ilişkileride aynen böyle zor vesselam. İki türlüde baksan işin içinden çıkamıyorsun.

Son düzenleme:
Evet ya en samimi olduğum insan bile açmısın dese tokum derim. Bu samimiyetsizlik değil, ne bileyim söyleyemem.

Hele birde ''yemek yemez miydiniz ? '' cümlesi yok mu adunul beni çıldırtıyor. Bukadar olumsuz soru sorulabilir. Birkere soru kökü bile olumsuz. ''Hayır yemezdim '' demekten başka birşey geçmiyor insanın içinden.

Çay içer misiniz yerine, çayı sormadan demlemek '' sıcak soğuk ne ikram edeyim'' ya da kahvenizi nasıl alırdınız ? ''şeklinde sorular sormak lazım.
Yemek vaktinde geliyorsa aparatif birşeyler hazırlanabilir.

[

benim annem evde bile böyledir..anneannemden pay biçiyorum da..genelde kız anneleri böyle..kayınvalideler daha
rahat bu konuda..1sen in de dediği gibi kendi evleri gibi görüyorlar..istisnaları olabiliyor her iki durumun da ama genel bu..

sen çok özen göstermeye çalışmışsın kendince,önem vermişsin...burada tek hatan çok soru sorman..yani nasıl diyim
sen ona kendini başta misafir gibi hissettirmişsin biraz ki misafir e bile çok sorulmaz..sorulmaması daha iyidir..kendimden pay çıkarırsam
yine..ben tatlı çok severim misal..ama bir yere gittiğim de ikinci parça için asla alabilir miyim diyemem..karşımdaki bilirse zaten koyar..kendimi
daha mutlu hissederim..:17:

annemdir,nasıl olsa beni anlar durumu kız evladı evlenene kadar ..biz "sanıyoruz" çoğu şeyi..bu sefer böyle oldu diye,bir daha öyle olacak diye bir kaide
yok...inşallah bir daha ki sefere daha güzel olur..ama sen sorma her şeyiii..bırak,evinin düzeni neyi gerektiriyorsa öyle yap,sevdiği şeyleri yap..önüne
koy..ister alsın ister almasın artık..o da onun bileceği bir iş..:31:

Hele birde ''yemek yemez miydiniz ? '' cümlesi yok mu adunul beni çıldırtıyor. Bukadar olumsuz soru sorulabilir. Birkere soru kökü bile olumsuz. ''Hayır yemezdim '' demekten başka birşey geçmiyor insanın içinden.

Çay içer misiniz yerine, çayı sormadan demlemek '' sıcak soğuk ne ikram edeyim'' ya da kahvenizi nasıl alırdınız ? ''şeklinde sorular sormak lazım.
Yemek vaktinde geliyorsa aparatif birşeyler hazırlanabilir. [

Ayyy benimde annem yapıyor :) Mesela bir arkadaşımla yada kuzeninle gitmişiz yemek vs yeniyor oturuluyor bir müddet sonra annem " meyve yer miydiniz" nasılsa evdekiler yabancı değil diye uyarıyorum "sorulmaz getirilir" diye. Tamam yaşlı ama olsun dikkat etmek lazım.

Bizim ailemizde yoktur koyayımmı edeyimmi yermisin edermisin die sorulmaz anneme göre..

sofra hazırlanır ve sofraya davet edilir...annemde hoşlanmaz sorulmasından.Bende bana sorulunca herkese diyemem evet açım diye annem dışında..
ama bazen bende sorarım anneme kızar yenilirse yenilir neden soruosun sorulmaz der kızar:1:
misafire yermisin içermisin diye sorulmaz der

Son düzenleme:
Annelerimizde "Damat evindeyim, aman dikkat edeyim." gibi bir psikoloji oluyor. Yani biraz çekingen oluyorlar. Benim anneciğim 2 yıldır bebeğime baktığı halde, hala birşeyleri sorarsak çekinip "hayır" dediği olur. Epey yol aldık ama hala izleri vardır "damat evindeyim" psikolojisinin.
Bu bakımdan anneni anlaman ve hak vermen lazım. "Erkek milleti türlü türlü huyu var, kurulandığım havlu yüzünden kızım laf duyar." psikolojisi içine girmiş herhalde.
Burada kritik nokta şu, eşiniz onlara bunu hissettirecek yapıda huysuz bir insan mı? Eğer öyleyse işiniz zor, hem annenize rahat hissettirmek hem de eşinizle mücadele etmek zorudnasınız.
Ama yok eğer eşiniz öyle biri değilse yenilende içilende gözü yoksa, o da sizin ailenizi ağırlamaktan gocunmuyorsa biraz annenize göre davranın. O nasıl rahat edecekse öyle yapın. Sormadan hazırlayın, sormadan verin. Havlu mu vereceksiniz, en güzelini çıkarın hazırlayın, "annecim koydum odana havlunu." deyin. İyisiydi kötüsüydü yorum yapmayın. Kadına duş jelini kullanıp kullanmadığını bile sormuşsunuz. Tamam anneniz biraz fazla hassas ama siz de biraz ayıp etmişsiniz. İyi niyetle bile olsa duşta ne kullandığı bir insana sorulmamalı. Biraz kendinizi yerine koyun. Samimi olmadığınız bir misafirlikte size "Menemen yapayım mı?" diye sorsalar, "Oh çok iyi olur, canım çekti hadi yapalım." mı dersiniz? Yoksa "Siz bilirsinizi, pek aç da değilim zahmet etmeyin." mi dersiniz? Elbette ikincisi. Tabi ki şimdi "ama misafirlikte değil, annem benim evimde, aramzıda samimiyet olsun istiyorum" diyeceksiniz. Ama öyle değil, şimdi o kızının evinde ama aynı zamanda damat evinde. Eşinizi iyice tanıyıp huyunu suyunu öğrenen kadar, ondan emin olana kadar sürecek bu biraz. Zamanla azalır ama bu konud açekingenliği de varsa sıfıra da inmez. Size düşen gönlünü yapmak.
Dert etmeyin. Anneniz sizin canınız, bundan sonra sormadan etmeden aşırı hevesli görünmedne hazırlayın, güzelce ağırlayın.

Merhaba
1,5 yıllık evliyim,ailemden ayrı şehirde evlendim, burda yapayalnızım.
annemle babam geldi evime, yılda bir kez geliyorlar o da gelirlerse yani biletlerini aldık çağırdık öyle geldiler.
Ben kpssye hazırlanıyordum, ramazan gelecek diye hemen sınav bitimindeki haftasonuna almıştım biletlerini, yeriz içeriz diye.
Ama annem herşeye önce hayır diyor,Örneğin annemin çeyizime koydugu çarşafı zevkle seriyorum(ben geldiğimde serersin demişti) bunu serme diyor, misafirine serersin,
Büyük koltuğu hazırlıyorum, küçük daracık koltukta yatarım diyorum.
anlıyorum kıyamıyor olabilir ama çok fazla yapıyor ,bende insanım:(

Banyoya girecek, havlusunu bile hazırlamıştım veriyorum yok diyor, saçı boyalı diye gidip el havluma silmiş saçını,
anne o zaman sana baş havlusu vereyim diyorum, ama vucudunu bu önce verdiğim büyük havluyla kurularsın diyorum,önce hayır diyor sonra tamam diyor,o istediği için evde eski havlu arıyorum başını silecek diye küçük olanını getiriyorum,ama bu defada getirdiğim küçük havlunun vucudunu kurulamayada yeterli olacagını,diğerini kullanmayacağını söylüyor,
bende ''anne küçüğünü getirmiştim o zaman büyüğünü getireyim onun diyorum''.Bir havlu bile bu kadar mesele oluyor:(Anne duş jelleri almıştım kullandın değilmi diyorum yok ben şampuanla vücudumu yıkadım diyor:(

Pikniğe gidicez diye önceden heveslenip hazırlıklar yaptım, etleri aldım, bol bol yeriz dedim, koyduklarımı fazla diye çıkardı, bunları siz sonra yersiniz fazla dedi, iyi dedim, ondan sonrada ben yiyemem dedi, 1 tane ancak yerim diyor.Piknikte tabağına bile koydurtmuyor.kalan 1 küçük eti 3 ümüz paylaşalım kalmasın dedim, yememek için kaçıyor, hatır için çiğ et yenir dememişlermi:(
Ne yersiniz diye sormak ayıp mı? Sorulmazmı? Sormayıp getirilirmiş, yiyen yermiş:( Menemen yapayım diyorum, yok yapma oturalım diyor,neden yeriz işte diyorum, sonra sen yiyeceksen yap diyor,sonrada sen bilirsin diyor, Sonra geliyor ben doğrayayım diyor, yok anne herşey hazır biber doğrucam sadece diyorum, ''sonra yine yapma istersen yemeyiz diyor''.Yapıyorum tabaklara koyuyorum, bakıyorum kendi tabagından benim tabagıma gizli gizli koyuyor,halbuki yer ben öyle biliyordum ,bi rahatsızlığıda yok, kendiside bize öyle yapar hatta tabaklarımızı doldurur:(Yapıncada yiyor ama hoşuna gidiyor.
Anne köfte yapalım diyorum yok yapmayalım ne varsa onu yiyelim diyor, patates salatası havuç salatası yapıcam diyorum yok yapma diyor,
ben anlamıyorum istiyormu istemiyor mu bende insanım:(neden hayır diyor anlayamıyorum bazen yapmayayım o zaman diyorum.
Tabağına 2 dilim karpuz koyuyorum, koyma diyor, sen koyma biz alırız diyor.Yani önce herşeye bir hayır,hayır.
Kuruyemiş getirdim uzattım yermisin diye, yok hiçbişey yiyemem dedi, 2 dk sonra gitti kendine başka çekirdek koydu,kuruyemiş koydum yine kendisine. Gerçekten 2 dk olmuştu.
Kendisi yaprak getirmiş oralardan, yaprak sarması yaparız diye ben hayır demiyorum yapalım tamam diyorum belim ağrısa da yapıyorum.
dondurma yiyelim dedik, anne hangisini istersin neyli seversin diyorum seç listeden istediğini diyorum, bi tuhaf hareketler, ne olursa diyor, siz ne yiyorsanız diyor,seçmiyor illa bir sivrilik yapıyor:(
Yürüyüşe çıkalım dedim hep beraber, önden önden gidiyor, yavaş yavaş yürüyoruz sahilde, biraz yürüyoruz, ki kendisi yürüyerek nerelere gider, yürümeden duramaz, pat oturuyor, taşa oturalım diyor,biz ayakta onu bekliyoruz, anne ayakkabınmı vuruyor dönelim istersen zaten yavaş yürüyoruz diyorum.Yani hep bir sivrilik hissettiriyor, çok yoruldum:(
en ağırıma gidende şu oldu:(
Ben yeni seramik tencere seti aldım, onlar burdayken geldi, evimdeki eski teflonları anneme gösterdim, anne bak çizilmiş hep kötü oldu ,sana aralarından iyilerini vereyim, diğerleri çok kötü soyuluyor diyorum, onlarda illa yok bişey diyor, çizilmemiş,çatalla kazınması lazımmış çizilmiş denmesi için diyor:( Ama ben o vebali alamadığım için, konuşma uzuyor bu yuzden:( Sonra iyi almıyorum hiçbirini diyor, sanki ben vermek istemiyomuşum gibi oldu:(Çok üzüldüm ben bu duruma. Sonra da geldi ben fakire verecektim ondan öyle dedim dedi.İyide öyle söyleseydin al hepsini götür derdim dedim.Ama öyle söylememişti:(Sonra beni ablamla karşılaştırdı o böyle yapmıyor önüne koyar al istediğini der dedi:( Yiyecekleride yiyin dememeliymişim, önlerine koymalıymışım, tabaklarına koymamalıymışım, isteyen alırmış,ne yapayım diye sormamalıymışım, ''iyide anne samimiyetten soruyorum dedim,sormadan getirince de hiç yiyemem diyebiliyosun dedim''Ben artık dayanamadım tartışma çıktı, anlayacağınız rezil oldu yine okadar hayalim memnun etme çalışmalarım:(Moralim bozuldu gerçekten çok üzgünüm:( Hiçbirşey yapmayacağım kendisi hazırlasın ne yiyecekse,gerçekten yıprandım:(

canım ahh benim anneme cok benziyo anlattıkların bende gurbetteyim benzer durumları bende yaşadım sen bundan sonra sorma kalk yap önüne koy gerçi ben şöyle çözüm buldum anne benim yaptıklarım seninki kadar guzel olmuyor sen yap diyorum ne lazımsa cıkarıyorum önüne ve bazı şeyleride ona sormadan alıyorum koyuyorum annen sanırım laf olmasın diye cekiniyor eşin tarafından olacağını sanmam ama o öyle düşünüyor laf edipte kızımın canını sıkarmı diye düşünüyor sen o gelince elini çek ve ona bırak bazı şeyleri ben öyle buldum mutluluğuu:1::1::1:

ne yalan söyliyim biri de bana şunu yapalım mı bunu yapalım mı diye sorsa yapma derim yani iki kere yapalım demekten bir kere yaptım demek daha makbülmüş bir kere de babam acıksa da söylemez pek bu huyunu hepimiz biliriz büyük ablam evlendiği zaman onlara gitmiş ablam açsan sofra hazırlıyım demiş hayır demiş babam ,ama açlıktan da ölmüş kızı da olsan evladısın onun yani söylemezler artık sen yeni bir evsin artık başkasının yanındasın yapalım da yapalım denmez bence yapacaksan yaparsın ben annemin neyi seveceğini biliyorum hatta yeni tarfilere bakarken bile bu tam anneme göre babama göre eşime göre diyebiliyorum zorlanmıyorum yani siz de öyle yapın onları memnun etmek istiyorsanız.

kendi annem.
haklısınız üzerlerine düştükçe, yesinler içsinler yapalım edelim dedikçe ters tepiyor sanırım,
Bir dilim karpuz yiyecekse koca karpuzu neden kesiyorum, üzülüyor insan:(
Ben onlara yedirmeyi seviyorum, bir arkadaşın dediği gibi çok sıkmışım kendimi,
kendi hallerine bırakmalıyım:( hatalıyım bunaldım bende bi an dayanamadım, keşke tartışma olmasaydı:(
Ben yemiyorum hiçbişey evde de diyor peynir zeytin diyor:( öyle yapmalıymışım koymalıymışım önlerine 2 çeşit:(
ama herşeye bi havluya bile tamam denmezmi:( ben onun için yıkamışım hazırlamışım:(
hiçbirşey yapmayacağım gerçekten, şimdide kalkmış yerleri siliyor mutfagı temizliyor, ben anlamadım hiçbişey:(
En kötüsüde ablamlar onla öyle yapmıyormuş, bu çok ağrıma gitti:( Ben yemek lafı ediyomuşum gibi oldu,ben yüzüne vuruyomuşum gibi oldu:(
ben tencere vermek istemiyomuşum gibi oldu:( bilmiyorum haftalardır onlar için plan yapıyodum çok üzüldüm, dayanamadım.

sen iyi niyetinle yaklaşmışsın ama sakınan göze çöp batar misali olmuş...

ayrıca annende abartmış sanki yabancı memlekette mülteci olmuş gibi bi havaya girmiş neredeyse aç oturacak bu kadar ezik bir psikolojiye kendini niye sokmuş?

birde sorma ver önüne yesin hakkaten de bir havluya bile gerek yok diyerek eziyetli bir biçimle yaptığı banyodan da birşey anlamayarak neden kendıne rahatsızlık veriyor vallahi çok ilginç.

kocanın tavrı nasıl ki?

kaynanan gelse baş köşeye kurulur burası benım evim diye düşünür anneni de burası senın evın çekinme diye cesaretlendir bu ne ya içim parçalandı resmen...

Back