hormonal bozuklukta ilaç tedavisi biraz uzun sürüyor,en az 1 yıl ,son yllarda tavsiye edilen tedavi süreside 2 yıl civarı diye okuyorum hep.(tabi hastanın şikayet durumuna göre değişebilir bu süre)
sıklıklada diana 35+aldactone kombinasyonlu tedavi öngörülüyor.
bazı k.d. hapları steroid yapıda olduğundan kilo alımına dolaylıda olsa sebep olabiliyor ne yazıkki,
örnek/ diana 35 'in etken maddeleri:siproteron asetat +etinilestradiol
Siproteron asetat; testesteron blokeridir.
steroid yapıda olduğundan kilo alımına sebep olabiliyor.
etinilestradiol da çok güçlü bir östrojen ajanıdır..
yasmindeki progesteron türevi ödem oluşturmuyor,bu sebeple yan etkisi düşü olan bir k.d. hapıdır,diana 35 ile aynı mekanizmada çalışır,tek fark progesteron türevinin dianadan farklı oluşu ,mekanizma aynı mekanizma ama...
k.d haplarının başka yan etkilerinden biride vasodilatör etkili olması sebebiyle damar genişletici nitelikte oluşudurki ,çoğu kadın bu ilaçları kullandığında vücudundaki çatlakların belirginleştiğini ifade eder.
bir başka yan etkide libidodaki azalıştır (ne yazıkki bu yan etki özelliklede cinsel yaşamı başlamış olan kadınlar için hiçte hoş bir durum değildir :))
sonra depresif durumlara sebebiyet vermesi vs vs..
not ediyorum ,bu yan etkiler her hastada görülmez,olası yan etkileri yazdım ki zaten görmüş olabileceğiniz gibi prospektüslerdede yazar bu bilgiler..
fakat herkeste böyle bir yan etki olacak diye birşey yok,her insanın metabolizması farklı çalışıyor.
yanlız bazı progesteron türevleri vücutta ödem oluşturuyor diana 35 gibi...