çok cahilsin keşke ölsen

cok teşekkürler canim hemen okuyum
Rica ederim. Güzel bir konuydu bu. İyi ki açmışsın.
Başka önerisi olan var mı demişsin ama ilk mesajındaki sorular büyük ölçüde yanıtlandı.
Tam olarak istediğin ne? Daha açık ve net sorular sorarsan yardımcı olmaya çalışırız.
 
Canım kurs konusunda istediğim cevabi alamadim ya
 
bi de canim her insan farkli bir hazine, aslinda sürekli aktif olsa keşke konu herkes bir seyler yazsa devam etse yani
hepimiz cok sey ogreniriz :)
 
Canım kurs konusunda istediğim cevabi alamadim ya

Ama burdaki insanlar seni tanımıyor. Belki 10 tane kurs seçeneği sayacağız hiçbiri senlik olmayacak.

Araştıra araştıra kendin bulman gerek. Ben kimseden kurs tavsiyesi almamışımdır mesela. Çok meraklıyımdır çok araştırırım kendim bulurum.

Mesela gir uzman.tv'ye orda spor,hobi ve dans ile ilgili videolar var. Belki bu yardımcı olabilir sana.
Hani birşeyin adını görüp merakını cezbeder izlersin ilgini çeker. Aaa ben bunu deneyebilirim demen lazım.

bi de canim her insan farkli bir hazine, aslinda sürekli aktif olsa keşke konu herkes bir seyler yazsa devam etse yani
hepimiz cok sey ogreniriz :)
Güzel söyledin ama konu bdv'den taşınınca durum bu oluyor. :) Buralar tenhadır, tek tük cevap yazılır. Aradığını bulamamış gibisin sanki yaz günlerini nasıl geçirmeyi planlıyorsun? İstersen yine bu tarzda bir konu açabilirsin oraya.
 
Son düzenleme:
C cranial Böyle bir yazı okumuştum bak. Aradım, buldum ve tek tek düzenleyip ekledim. Sana armağan ediyorum.

Gençlerin mutlaka yapması gereken tavsiyeler

Hürriyet yazarlarına, 18-25 yaş arası gençlere mutlaka yapın diyecekleri 3 tavsiyelerini sorduk. İlk başta omuz silkseler de anlatmaya başlayınca hızlarını alamayıp pek çok öneride bulundular. Ertuğrul Özkök'ten Cengiz Semercioğlu'na, İzzet Çapa'dan Ayşe Arman'a Taha Akyol'dan Onur Baştürk'e gençlerin kulaklarına küpe olmasını istedikleri öneriler şöyle; Dünyayı gezin, sevişin, hayal kurun, sosyal medya için yaşamayın…

Ertuğrul Özkök

- Mutlaka spor yapın.
- Farklı olun.
- Dünyalı olun.
- Hayalperest olmaktan korkmayın.
-Unutmayın her gün önemlidir.
-Mutlaka İngilizce öğrenin.
- Sosyal medya ve trollerden etkilenmemeyi öğrenin.
-Hoşgörülü olun.
-Hayatın her alanında estetiği arayın.
-Bazen beyaz yalanların ve komplimanların hayatı kolaylaştırdığını, daha yaşanır kıldığını unutmayın.
-"Hakuna matata" kelimelerinin anlamını öğrenin.*

* Hakuna Matata "Hiç üzülme" ve "Hiç sorun yok" anlamlarına gelen Svahili dilindeki bir deyimdir.

Ayşe Arman


-Sevin, sevişin
-Dünyayı gezin, keşfedin
-Okuyun, film izleyin
-Cesur olun, milletin ne dediğine aldırış etmeyin.
-Kafaya takın, tutturuk olun.. Kafayı takmadan hiçbir halt olmuyor.



Cengiz Semercioğlu


-Rio’nun ünlü Ipanema Plajı’nda mojito içerek güneşi batırın…
-Kedi, köpek, kuş, kaplumbağa fark etmez bir hayvan sahibi olun…
-Kutuplarda husky köpeklerin çektiği kızaklarda ayak parmaklarınız donuncaya kadar yolculuk yapın…

Yonca Tokbaş

-Spor yapın
-Hayal kurun
-Doğada kamp yapın


Melis Alphan

-Seyahat edin. Mümkünse en azından bir kez başka bir ülke görün. Ya da o güne kadar yaşadığınız şehirden dışarı çıkın.
-Gönüllü bir işte çalışın.
-İnsanlara 'Hayır' diyebilmeyi öğrenin. İleriki yıllarda bu çok gerekli olacak.


Taha Akyol

-Değişik tür ve görüşlerde kitap okuyun.
-Sosyal çevreniz, arkadaşlarınız olsun
-Mutlaka bir yabancı dil öğrenin.


İzzet Çapa

- Arkadaşlar gerçekten gelip geçicidir. Kimisi geri gelir, kimisi gittiği yerde kalır. Bunu çok kafaya takmayın, kendinden çok size önem veren yalancıdır. 'Bilmukabele' deyip çevrenizdekilere aynı şekilde davranın.
- Birileri mutlaka fikirlerinizin saçma olduğunu söyleyecek. Bu kişi patronunuz da olabilir, arkadaşınız da. 'Saçımdan' aşağı Kasımpaşa deyip gönülden inandığınız her şeye yine gönülden bağlanın.
- Genellikle okul ortamı ve çevreniz sizi 'averaj' yapmak için çaba sarf edecekler. Onları haksız çıkartın. Çıkartamıyorsanız hakikaten averajsınız demektir!
- Sürüden ayrılanı kurtlar kapar palavrasına aldanmayın. Artık sürüden ayrılan kurdu da koyunu da yönetiyor. Hemen sürüden ayrılın!
- Aynı hatayı iki kere yapmayın. İki kere yaptığınız hatayı hiç olmazsa üçüncü kez tekrarlamayın.
- Her gün aynı pantolonu giyseniz inanın kimsenin ruhu bile duymaz. Giyim kuşam için imkanlarınızın dışında bir çaba sarf etmeyin. Parayı bulunca her gün başka pantolon giyersiniz zaten.
- Kendi sorunlarınızı başkalarına yüklemeyin. O problemler size ait. Başarılarınızı yakanıza taktığınız gibi, başarısızlıklarınızı da sonradan çıkarmak üzere üstünüze taktığınız aksesuarlar olarak düşünün.
-
Herkesin yalan söylediğini bilin ama yine de insanlara güven duygunuzu kaybetmeyin.
- Aşktan ve seksten korkmayın ama ikisini de korunarak yapın.
- Bir boş zaman bulunca ünlü ressamların nü resimlerine göz atın derim. Çünkü her nü resim insanın bedensel hareketlerini ve sosyal yaşantısını yansıtır.


Onur Baştürk


- Sadece sosyal medya için değil, kendi gerçek hayatiniz için de yaşayın...
- Sistemin dayattığı hayatin dışına çıkmaya çalışın. Alternatifler yaratın. Para/kariyer ya da ilişki/evlilik; hiçbirinin esiri olmayın.
- Sık sık "hayatım film olsaydı nasıl olurdu?" sorusunu aklınıza getirin ve çok vasat bulduğunuz anlarınızı/sahnelerinizi daha kaliteli nasıl yaparım üzerine kafa yorun.
- Önyargılı ve takıntılı olmayın, hayatı akışında, ama sık sık akışa direnerek yaşayın.
- Sevişin tamam da, aşık olduğunuz biriyle daha sık sevişin. Sürekli yabancı bedenlerde haz hedonizmi bir süre sonra aşırı yaşlandırabilir!
- Hiçbir şeyi laf olsun diye yapmayın, inanıyorsanız yapın.
- Param yok, nasıl olur ki demeyin, bir yolunu bulun ve yabancı bir ülkede bir ay iki ay yaşayın, orada kendinizi keşfedin, yabancı arkadaşlar edinin.
- Ve en önemlisi kimseye benzemeye çalışmayın, özgün olun.
- Şımarık olmayın, ben böyleyim havalarına girip hiçbir işi beğenmemezlik havalarına girmeyin.
- İyi yaşamak üzerine kafa yorun.
- Bir felsefeniz, hayata bakış açınız olsun, uzaktan bakınca marka gömleğinizle değil "o böyle düşünür" diye fark edilin.


Melike Karakartal

- Bir yolunu bulup dünyanın başka bir köşesinde yaşayın. Bunun için illa cebin dolu olması gerekmiyor, zira pek çok yöntem var. Yaz tatillerinde sosyal çalışmalar yapan organizasyonlarda yer almak gibi mesela... Erken yaşta başka dünyaları, başka kültürleri ve toplulukları tanımak insana benzersiz bir hayat tecrübesi kazandırıyor. Hem tecrübe açısından, hem de dünyaya bakış konusunda yaşıtlarınızdan ileride olacaksınız şüphesiz.

- Bizde "kendi kanatlarınla uç" kültürü pek yaygın değildir. Anne babalar, kıymetli çocuklarının çalışmasını istemezler. "Bir şey almak istersen, onu alacak parayı kazanmalısın" demezler, sakallı bebekler ve bir türlü yetişkin insan muamelesi göremeyen kızlar neredeyse saçları ağarana dek, ya evlenene ya da adam akıllı bir iş bulana dek ebeveyn desteği ile yaşarlar. Dolayısıyla anne babadan koparak birey olma yaşı hayli geçtir bizde. Oysa erken yaşta çalışmaya başlamak, sadece cep harçlığı çıkarmaya yaramıyor. Sorumluluk duygusunun oluşturulması, kişilik gelişimi, kendi başının çaresine bakabilmek gibi önemli konular, erken yaşta part-time da olsa bir iş tutmaktan geçiyor. Bence tabii.

- Satır satır günlük tutun. Milyonlarca fotoğraf ve video çekin. Sosyal medyada paylaşmak için değil, hatıra biriktirmek için… Kendiniz için… İlerleyen yaşlarda bunlara bakmanın ve günlük okumanın nasıl haz verdiğini tahmin bile edemezsiniz...
 
canim benim ya ellerine saglik cok tesekkur ederim
 


Yaşamayı sevmek kendini sevmekle başlar ve sevgi emek ister.. En güzel emeği kendimize vermeliyiz ki hayatı daha verimli yaşayalım.

Hayatımı değiştiren kitap Tanrılar Okulu.. Etkilenmedim, büyülendim.. Çünkü sahip olduğum her anı ben istediğim için varolduğunu artık hissediyorum.
Kendimi keşfetmek adına yaptığım şeylerden birisi,işe gidip gelirken minibüs kullanmamak. İnsanların huzursuz olduğu ortamlara maruz kalmayarak enerjimi daha yüksek tutuyorum.. Bitkilerim var. Gerçekten iyi birer dostlar. Konuştukça çiçek açıyorlar.. En önemlisi de kitap.. Bundan beş sene öncesine kadar bir sayfadan diğerine geçinceye kadar gözlerimin ağrıdığını düşünürdüm -Okumayla kafayı bozmuş,bir günde bir kitap bitirebilen,aynı zamanda gözlerinin de hiç ağrımadığını söyleyen bir sevgilim olana kadar.
 
Çok güzel
 
C cranial Aklıma gelmişken paylaşmasam olmazdı. İlber hoca bir koleje gitmiş ve orada kıymetli tavsiyelerde bulunmuş. Ben öğrenci değilim ama bu tavsiyelere kulak verdim. Yaş farketmeksizin herkese hitap ettiğini düşünüyorum.


İLBER ORTAYLI’DAN ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER

• Yabancı dil öğrenin. Bir değil, iki dil öğrenin. İngilizce de olabilir, Arapça da… Fransızca da olabilir, Latince de… Felsefe açısından Almanca da olabilir. Dil öğrenmeden zaten kendi dilinizi de anlamazsınız.

• Tarihi ve ona paralel olarak Türk ve yabancı edebiyatı okuyun. 1. Dünya Savaşı’nın tarihini okuyacaksınız, bunun yanında mutlaka Şevket Süreyya Aydemir’in “Suyu Arayan Adam” kitabını, hâtıratını okun, 1. Dünya Savaşı ile ilgili romanları okuyun. Bu, olayların imajınızda canlanması açısından son derece önemlidir ve başka türlü olmaz. Napoleon’u okumak yetmez. Napolyon’un Rusya seferi için Harp ve Sulh’u okumanız gerekir. Mesela feminizm üzerine Gustave Flaubert’in Madame Bovary kitabını, Tolstoy’’un Anna Karenina’sını ayrıca Emile Zola’yı okuduğunuzda bu sizin üç katmanda -Avrupa, Rusya, Fransa- üç çevrede kadının konumunu anlamanızı sağlayacaktır. Aynı dönem içerisinde Türk kadınının rolünü anlamak için Çalıkuşu’nu, Aşk-ı Memnu’yu, Gülnihal’i okuyun. Bu size o dönemde Türkiye’deki kadının yerini anlatacaktır.

• Ayrıca Türk şiirini okumak ve bilmek zorundasınız. Bunun şakası yok. Şiir okumamak çok büyük bir noksanlıktır. Bazı hallerde insanlar şiirle daha çok şey öğrenirler. Şiir bilmeyen milletlerin dili gider. Şiir bilmeyen insanlar ise sıkıcıdırlar. Diliniz, insanlara kendinizi ifade edebilmeniz ve muhtevalı bir konuşmayla ikna edebilmeniz; saygın bir insan olabilmeniz için önemlidir.

• Gündemi, takip edin. Türkçe ve yabancı gazeteleri okuyun.

• Farklı ülkeleri gezin. Gittiğiniz ülkeyi tanıyın, öğrenin. O ülke insanları ile ülkeleri hakkında konuşun.

• Televizyonda yabancı kanalları takip edin. Mesela BBC’deki tartışmaları izleyin.
 
Son düzenleme:
benim merak ettigim kendinizi gelistirmek icin neler yapıyorsunuz mesela okuyunca hayatim degisti dediginiz roman, kisisel gelişim kitaplari neler??
Bu konuyu sevdiğim için katkısı olacağını düşündüğüm her tür paylaşımı yapıyorum. elifkaptann, kitap önerisinde bulununca aklıma geldi. Kendini geliştirmek istiyorsan şu kitabı bulup alıp okumanı şiddetle öneririm. Şahsen çok faydalandığım bir kitaptı. Zaten biraz karıştırınca bile klasik kişisel gelişim kitapları gibi olmadığını göreceksin.



Zihin haritası hediyeli…

Everest dağına tırmanan ilk Türk ve müslüman dağcı, Akut Başkanı Nasuh Mahruki'den bir kişisel gelişim başyapıtı!


''Yaşamımız her gün yaptığımız binlerce seçimden oluşuyor. Her seçim bir kapı açar ya da kapatır. Şimdi elinize bu kitabı aldınız ve alayım mı, almayayım mı diye düşünüyorsunuz. Karar verme durumundasınız. Sıkıcı bir kitap olabilir; boşuna para ve zaman harcamış olursunuz. Ama belki de yaşamınızı zenginleştiren önemli bir kaynağa sahip olursunuz. Bu kitabı okuyarak ruhunuza özen göstermiş olacağınızı biliyorum.

Hiç dağa tırmanmadım, dağa tırmanmakla hiç ilgilenmedim, şimdiden sonra ilgileneceğimi de sanmıyorum. Nasıl oluyor da dağa tırmanmayı büyük bir başarı olarak gören birinin yazdığı kitaptan bu kadar etkileniyorum? Üniversite öğrencilerinin, öğretmenlerin, yöneticilerin ve anababaların okumasını niçin istiyorum? Bu kitabı okumak benim için ruhsal bir yolculuk oldu. Yaşanmamış yaşamlar dünyasındayız. Ya sen hayatı yaşarsın ya da hayat seni yaşar. İnsanların çoğu bunun farkında değil. Yanı konu benim dağa tırmanmam değil, konu yaşamımın hakkını vererek yaşamam. Ve bu dünyada büyük bir çoğunluğumuz yaşamadan ölüyoruz. Kitap yaşarken yaptığımız seçimlerle ilgili. Yaşadığımız yaşamı seçiyoruz; hepsi bu. İnsan kendi yaşamını yaşamayı nasıl seçer? Olabileceğinin en iyisi olma yolunu nasıl seçer? İlk adım farkına varmaktır, ilk adımı atmak isteyenler için bu kitap önemli bir kaynak. Bu kitapta, olabileceğinin en iyisi olmak isteyenlere gerçekçi altmış dört öğüt var. Unutmamak gerekir ki bu, kırk iki yaşında ve bugüne dek çok az insanın başarabileceği birçok şeyi başarmış bir insan tarafından kaleme alınmış bir kitap. Umarım bu kitabı okurken benim kadar haz alırsınız.'' Doğan Cüceloğlu'nın önsözünden. (Tanıtım Bülteninden)
 
Son düzenleme:
Bu listede konuda yer bulsun. Bende yeni okudum. Çok esaslı öğütlermiş.


Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’den Gençlere Öğütler


1) Çalışmak için müsait vakit ve saat bekleme. Bil ki her gün, her saat çalışmanın en uygun zamanıdır.

2) Çalışmak için müsait yer ve köşe arama. Bil ki her yer, her köşe çalışmanın en uygun yeridir.

3) Çalışmaya oturduğun zaman tıpkı ateş hattında düşmanı gözleyen bir asker gibi uyanık ol ve dikkat kesil; bütün ruhi, bedeni kuvvetinle kendini işine ver.

4) Devamlı ritmik çalış. Her gün aynı saatlerde mutlaka çalışmaya otur.

5) Düşünen insan, maden kuyusunda kazma sallayan işçiden daha çok çalışır. Fikri çalışmalar için günde, devamlı olarak aynı vakitte, 2-3 saat yeter. İbn-i Sina ‘Katb-u Şifa’ adlı eserini günde iki saat çalışarak yazmıştır.

6) Çalışmayı uzun ara vererek terk etme. Her günün derdi ve işi ayrıdır.

7) Bir eseri ne kadar tamamlarsan(bitirirsen), ondan istifade o kadar fazla olur. Bir günde ve bir zamanda yapman gereken işi ertesi güne bırakma. Zira her günün derdi de, işi de kendine yeter.

8) Her gün bir eserden yüksek sesle beş-on sayfa oku. Bu sayede konuşma ve söz söyleme kabiliyetin artar. Bu sayede konuşma ve söz söyleme kabiliyetin artar. Bir hitabı, dersi iyice öğrendikten sonra, kitabı kapayıp neler öğrendiğini gözden geçir. Daha sonra bunları not et. Dikkat et: Sözlerin ve yazıların kısa, açık ve manalı olsun.

9) Rastladığın edebi, güzel yazıları ezberle. Bu sayede hem kelime ve ifade hazinen zenginleşir, hem de hafızan kuvvetlenir. Bir konu ve mesele hakkında bir yazı veya eser yazmaya karar verdiğinde, önce bu konu üzerinde yazılmış diğer bir eser oku.

10) Sıradan bir kimse zamanı nasıl harcayacağını düşünür. Akıllı insan ise zamanı nasıl değerlendireceğini düşünür. Zira kaybedilen bir saniyeyi dünyanın bütün hazineleri getiremez.

11) Gece yatağına uzandığın zaman, o gün ne yaptığını ve yarın ne yapacağını kendine sormadan uyuma.

12) Gene bil ki, çalışma sevgisi güçlükleri yenmekten doğar ve kuvvetlenir. Güçlüğü yenmekten hâsıl olan manevi zevk eşsizdir. Emin ol ki, harpte zafer yılmayanındır. Sebat önünde güçlükler erir ve imkânsız görünen mümkün olur.

13) İşinde rastladığın güçlüğü evvela parçalara ayır. Her parçayı birer birer sırayla yen. Mesela bir dersi en basit elemanlarına; kısım, fasıl ve bahislere ayır. Sırayla her bahsi iyice noksansız öğrenip anlamadan, diğer fasıla geçme. Yani attığın adımı iyice basmadan, diğerini atma.

14) Hasta ve yorgun değilsen tatil aylarında bile yavaş ve az da olsa çalış. Ta ki çalışma ihtiyacın körlenmesin ve tekrar çalışmaya koyulmak için zahmet çekmeyesin. Dinlenme bahanesiyle asla boş durma. Boş oturmanın içi, işlemeyen demir gibi, pas tutar.

15) Bir işi yapmaya koyulduğunda telaşlanıp sabırsızlanma. Sakin ve metin ol. Yol al, fakat acele etme. Sindirerek çalış ve öğren. İşinde ve dersinde herhangi bir fikir ve noktayı ihmal edip geçme. Küçük ihmalden bazen büyük zararlar doğduğunu unutma.

16) En yeni fikirler, eski fikirlerin elbise giymiş halleridir. Dilbilgisi bir gaye değil araçtır. Asıl amaç olan fikir zenginliğidir. Kişinin kıymeti dilinin altında ve kaleminin ucunda gizlidir. Onu öz ve yazı açığa vurur.
 
Salih Suruç/Peygamberimizin Hayatı..Okudum dünyam ters düz oldu..
H.Anıl Öztekin Eyvallah serisi..Biraz kendime geldim..
 
Herkese bir kitap önermek istiyorum.

Ermiş - Halil Cibran

Hayata dair güzel bir kitap diyebilirim. Yalnız çeviriye dikkat etmek gerekiyormuş.
Ayşe Berktay'ın çevirdiği İş Bankası Kültür Yayınları tavsiye edilmişti bana.



Çocuklarla ilgili olan bölüm beni hayli etkilemişti. [Videodan dinleyebilirsiniz.]

 
Çok güzel bilgiler
 
Konuyu tekrar canlandirsak? Gercekten önemli bilgiler paylasiliyordu. Belki baska önerisi olan arkadaslarda vardir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…