Çocuktan sonra kaybedilenler

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Vermiş olduğum kreş ingilizce ağırlıklı bir okul aynı zamanda bende evde destekliyorum.
Türkçe gibi düşünün duya duya öğrendi
Cok güzel olmuş peki siz evde ingilizce mi konustunuz veya babası mi konuştu ?
Yoksa ilk anadil mi öğrenip üstüne mi ingilizce ogrettiniz

Bizde küçüğe renkleri öğretmeye çalışıyoruz ama ancak arada tutturmaya başladı yarı atıyor yarı biliyor hâla 🙃😂
öğrenir gider
bizde büyüğün renk desen kıyafette uyum gibi konularda hassasiyeti var

mavi yeşil diye değil cam göbeği, turkuaz, petrol yeşili vs. diye öğrendi renkleri çünkü bu aynısı değil o başka o ne renk diye diye kendisi zorladı. sora sora öğrendi. sen kırmızı dersen hayır o bordo diye düzeltir, 2 yaşında da öyleydi.

babası 30+ yaşında sorsan o bilmiyor bu renkleri.

Hemen hemen 1.5 yaşa kadar hiç konuşulmadı tamamen türkçe sürekli konuşuldu.
Daha sonra basit kavramları dillendirmeye başladım renkleri önce türkçe sonra ingilizce rakamları aynı şekilde derken evde yavas yavas dahil etmeye başladım.
2 yaşındayken o ayrımı yapamıyordu türkçe - ingilizce ayrımını
Mommy apple istiyorum gibi karışık cümleler kuruyordu.
Okula başladığında öğretmeni tamamen ingilizce konuştuğu için ve sınıfında yabancı arkadaşları olduğu için ister istemez mecburen ağırlık ingilizceye yöneldi.
Şu an 3 yaş 2 aylık artık ayrımı yapabiliyor
Oyun oynarken kendi halindeyken ingilizce konuşuyor okuldan dolayı şuan bu durumda
Eşim çok fazla destekleyemiyor ben bu konuda biraz üzerine düşüyorum :)

Eğer ingilizce bilmiyorsanız okul arkadaşıma evde bazı kaliplari oğrenip cocugunuzu destekleyebilirsiniz demisti
Örneğin; Tuvaletin geldi mi
Karnın açıktı mı
Bugün neler yaptın
Oyun oynamak ister misin
Gibi en cok kullandiginiz kaliplari ezberleyip bu sekilde destekleyebilirsiniz

Hemen hemen 1.5 yaşa kadar hiç konuşulmadı tamamen türkçe sürekli konuşuldu.
Daha sonra basit kavramları dillendirmeye başladım renkleri önce türkçe sonra ingilizce rakamları aynı şekilde derken evde yavas yavas dahil etmeye başladım.
2 yaşındayken o ayrımı yapamıyordu türkçe - ingilizce ayrımını
Mommy apple istiyorum gibi karışık cümleler kuruyordu.
Okula başladığında öğretmeni tamamen ingilizce konuştuğu için ve sınıfında yabancı arkadaşları olduğu için ister istemez mecburen ağırlık ingilizceye yöneldi.
Şu an 3 yaş 2 aylık artık ayrımı yapabiliyor
Oyun oynarken kendi halindeyken ingilizce konuşuyor okuldan dolayı şuan bu durumda
Eşim çok fazla destekleyemiyor ben bu konuda biraz üzerine düşüyorum :)

Eğer ingilizce bilmiyorsanız okul arkadaşıma evde bazı kaliplari oğrenip cocugunuzu destekleyebilirsiniz demisti
Örneğin; Tuvaletin geldi mi
Karnın açıktı mı
Bugün neler yaptın
Oyun oynamak ister misin
Gibi en cok kullandiginiz kaliplari ezberleyip bu sekilde destekleyebilirsiniz
Ben ingilizce biliyorum ama günlük kullanım yani aksanim çok iyi değil ondan kararsizim yani benden doğru öğrenemez eşim de aynı şekilde konuşuyor telaffuzlar hintlilerden bir tık iyi 😅 ama kreşle birlikte evde mantıkli olur benim de konuşmam . Bizimki daha üç aylık bir yerlerde okumuştum şimdiden konuşun yabancı dili diye ama teleffuz da önemli . Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için

Ben aynı şeyi merak edip sordum. Bizim çocuk doktorunuz 2 yaştan sonra ingilizce eğitimi öneriyor. Eğer biri sadece ingilizce konuşabilecekse (hiç türkçe konuşmayacak) o zaman öneriyor sadece 2 yaştan önce. Kreşler anaokulları çok güzel öğretecek dedi. Ona uygun anaokulu seçtik bile :)

Ben aynı şeyi merak edip sordum. Bizim çocuk doktorunuz 2 yaştan sonra ingilizce eğitimi öneriyor. Eğer biri sadece ingilizce konuşabilecekse (hiç türkçe konuşmayacak) o zaman öneriyor sadece 2 yaştan önce. Kreşler anaokulları çok güzel öğretecek dedi. Ona uygun anaokulu seçtik bile :)
Bu ingilizce konusu benim hasssas noktam öğrenene kadar anam ağladı hala çok iyi konuştuğumu iddia edemem . Bu konuda sıkıntı yaşasın istemiyorum ya . En güzeli dediğiniz gibi iki yaşından sonra kreşte öğrenmesi benim evden desteklemem olur

Ben ingilizce biliyorum ama günlük kullanım yani aksanim çok iyi değil ondan kararsizim yani benden doğru öğrenemez eşim de aynı şekilde konuşuyor telaffuzlar hintlilerden bir tık iyi 😅 ama kreşle birlikte evde mantıkli olur benim de konuşmam . Bizimki daha üç aylık bir yerlerde okumuştum şimdiden konuşun yabancı dili diye ama teleffuz da önemli . Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için

Benim eşimin ingilizcesi de öyle :) Şuan süreci yaşayan bir anne olarak eğer imkanınınız var ingilizce dersi veren bir yerden çok ingilizce konuşulan bir yere verebilirseniz aksan tamamen oturuyor çocukta
Şuan oğlumun No demesiyle benim deme şeklim bile farklı aynı dediğiniz gibi düm düz konuşuyoruz biz :)
Umarım gönlünüze göre bir yer bulabilirsiniz🌸

benim çoğu arkadaşım çift dilli yetiştiriyor çocukları 2 dili evde- okulda farklı olması şeklinde olunca güzel kapıyor çocuklar genelde. Kendisi de çift dilli büyüyen 1-2 arkadaştan duydum ama ben ayırt edemiyordum dilleri katıyordum birbirine okula başlayana kadar öyle sürdü diye.

mesela bir arkadaşım vardı erkek, macar
eşi hırvat, büyükanne büyükbaba evlerine de gidiyorlar onlar geliyor tatilerde vs. anne-baba yoğun çalşıyordu + anadilinde kitap vs de okuyordu adam çocuklara
çocuk inglizce konuşulan bir ülkede doğmuş kreşe gitmiş
sonra almanca konuşulan ülkeye taşınmışlardı

ablası hepsini çözmüştü
2 numaranın devreler yanmıştı

Benim eşimin ingilizcesi de öyle :) Şuan süreci yaşayan bir anne olarak eğer imkanınınız var ingilizce dersi veren bir yerden çok ingilizce konuşulan bir yere verebilirseniz aksan tamamen oturuyor çocukta
Şuan oğlumun No demesiyle benim deme şeklim bile farklı aynı dediğiniz gibi düm düz konuşuyoruz biz :)
Umarım gönlünüze göre bir yer bulabilirsiniz🌸
Evet imkan önemli vallahi zorlayacagiz bu konuda imkanları sonrası çok büyük sıkıntı oluyor ben bu yaşımdan sonra o kadar iyi konusabilecegimi düşünmüyorum işe girerken ayrı sıkıntı . Çok teşekkür ederim mutlu oldum böyle kolay çözülebilmesine

Bunun için çok uğraştık. İkimizin memleketi de değil. Yani herhangi bir akrabamız yok.Anneler 70 yaşında benimki yürüyemiyor. Oyun grubu vs çok denedik.yazdim zatenn. Çocuk biz olmadan saniye durmuyor. Bunun için Oyun terapisine Oyun gruplarına pedagog psikolog sanıyorum geçen mayıs ayından beri 50 bin harcadık.su anda da Oyun ablası üzerinde araştırma yapıyorum. Çırpındıkça batıyoruz yani
Bence esinizle konusacak konu acmayin daha kendi halinizde takilin umursamayin ama soru sordugunda guler yuzle cevap verin onun disinda tanimayin ki kafasi karissin cabalasin sizin icin zira kaybetme korkusu olmali

Soyle bir farklılık var.Su an 33 aylık ama 1 den 100.e kadar sayıyor.1 yaşında yaptığımız şeyleri anlatıyor .Örneğin o 14 aylıkken ağaçtan yavru kedi kurtarmıştık. Aynı yolda aynı ağaca gelince hep anlatıyor. Geçen sene gittiğimiz bir mekana gittik, ben küçükken burada su birikintileri vardı ben içinde oynamıştım siz de çay icmistiniz dedi.Aynen doğru. Bu aralar harflere taktı. Sürekli yazılı her şeyi okutuyor. Kitapta pizza yazıyordu.Disaruda aynı yazıyı.gorunce tanıyor.Takintijaru yok.

Annem benim çocukluğumu böyle anlatırdı, sizin çocuğunuzdan tek farkım ağlamaz mışım, yabancıya tahammülüm yokmuş, biri dokunsa sevse ya da bilmediğim bir yere gidince yere oturup başımı dizlerimin arasına alır mışım, takıntılı bir olduğum bir oyuncak vardı 9 yaşıma kadar elimden bırakmadım. 77 doğumluyum ben o tarihlerde Almanya day mışız orada doğdum ben. Annem bir kadın doğum kliniğinde çalışıyormuş orada beni doktora götürmüş, doktor anneme siz kendiniz doktora gittiniz mi diye sormuş. Asabi bir kadındı rahmetli onun gerginliği bana yansıyormuş, çocuk yalnız olmayı seviyor, sizden ve çevreden bir etkileşim istemiyor rahat bırakın kendi kendine düzelecek demiş doktor. Annemde o zaman doktora gitmiş antidepresan falan başlamışlar. Benim tam anlamıyla düzelmem Türkiye ye dönünce oldu sonraları, ben doğunca annem çalıştığı için ablamı Türkiye ye göndermişler anneannem bakmış, ablamla aynı evde yaşamaya başlayınca mucize gibi tüm tuhaflıklarını bıraktın derdi annem. Böyle bir tecrübemiz var bence siz de bir yardım almayı deneyin.

öğrenir gider
bizde büyüğün renk desen kıyafette uyum gibi konularda hassasiyeti var

mavi yeşil diye değil cam göbeği, turkuaz, petrol yeşili vs. diye öğrendi renkleri çünkü bu aynısı değil o başka o ne renk diye diye kendisi zorladı. sora sora öğrendi. sen kırmızı dersen hayır o bordo diye düzeltir, 2 yaşında da öyleydi.

babası 30+ yaşında sorsan o bilmiyor bu renkleri.
Benimde büyük kızım geçen yıldan beri tonları öğreneyim dediği için küçüğün de kafası ondan karıştı sanki ana renkler dışında söyleyince çocuk algiliyamadi 😭🤣

Tivoliye, öneri sunup, yardımcı olmaya çalışan iyi yürekli üyeler, çabanız boşa, ha duvara anlatmışsınız ha duvara. Değişen birşey yok. :deli:
Fark ettiysen artik herkes birbirine oneri sunuyo yardimci oluyo
Mesela ben yukarda panik atak oldugum icin arkadas bana uzuldu arkasindan bikac tuya verdi ben balkondan atladim falan
Cocuklarimiz hangi renkleri ogrenmis ,kimi cocuk ingilizce konusuyo falan filan

Sahi biz buraya niye gelmistik ya :KK53:
Konu dagildi kendi derdimize dustuk hahaha

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
X